8-12 uger fravænnelse historien?

Hej

I gamle dage troede man katte skulle være 8-9 uger så var de klar til at flytte. så blev man klogere og opdagede fravænning proces faktisk tog nogle uger og de først var klar som 12 uger.

Hvordan fandt man ud af det. Hvad tegn kan man se på en kat den er taget for tidlig fra. kender det med at være urenlig, det med at sutte/die på især øre, de er meget ynkeligt/klynkende når de flytter og det med mere ængstelig natur hvilke andre indikatorer kan man gå efter.

Grunden til jeg spørger er at der er stor uenighed hos ilder folk om hvorvidt hvalpene er klar som 8,9,10,11 eller 12 uger.
i år gik jeg ud fra 11 uger men rykker den til 12 uger da jeg kunne se min tæve faktisk først selv psykisk(indti da ville hun lige checke op på dem en gang imellem) havde fravænnet de små som ca 12 uger.

Håber folk kan hjælpe med killinge historien og tegn på at være taget for tidlig fra så jeg bedre kan forklare folk at 8-9 uger altså er alt alt for tidlig og tæven fravænner hvalpene og at hun fravænner ikke er noget der sker fra dag til dag men en proces over flere uger selvom hun virker “trætte” af de små:S.

Jo flere link og videnskabelige artikler jo bedre. har i artikler om hundene er de også meget velkomne :kryds:

En relevant seriøs debat skal måske ikke starte med at jeg fortæller at min gamle hunkat født i 1999 opfører sig som om hun er taget for tidligt fra. Det er blot noget vås hun har boet i samme hus som sin mor hele tiden.

Der er ingen tvivl om at jo ældre killingen er jo mere livserfaring har den og jo bedre klarer den skiftet. Den ængstelige kat vil altid skulle bruge meget lang tid for at blive tryk. Den killing med godt temperament og stor selvtillid er flyttet ind når den overskrider dørtrinnet om de er 12 uger eller 6 mdr.

Du kan prøve at søge lidt rundt på nettet - der ligger flere undersøgelser som er lavet.

Fx ved man også at killinger, der kommer fra for tidligt ofte giver store problemer senere - omkring et års alderen oftest - urenlighed, mangelfuldt sprog og separationsangst er nogle af problemerne. Andre kan være hypersoignering, selv destruktiv adfærd osv.

Så det er ret alvorlige ting at døje med. Ofte umulige at løse fordi ingen kat kan gå tilbage i tid og blive killing igen

Jeg kender ikke ilderens yngelpleje eller sociale livsomstændigheder. Om de bliver hos moderen eller ej eller hvornår de løsriver sig naturligt. Det er den slags I skal ind og se på - ud fra det - samt beslægtede vilde arters adfærd - kan I stykke noget fornuftigt sammen

MVH

[quote=tzari;454034]Hej

Hvordan fandt man ud af det. Hvad tegn kan man se på en kat den er taget for tidlig fra. kender det med at være urenlig, det med at sutte/die på især øre,

Og det er så lige de tegn du IKKE kan regne med, da det slet, slet ikke behøver være aldersbetinget :kryds:[/quote]

Egentligt er min overbevisning, at man ikke umiddelbart kan gå ind og sige, at forskellige adfærdsforstyrrelser kan henføres til hvor gammel katten var da den kom hjemmefra, men at det nærmere har at gøre med den måde kattene håndteres/behandles i det nye hjem.

Men hvis katten lærer noget uundværligt fra sin mor i perioden den er er 8-12 uger, så er det den sociale adfærd katte imellem og kropssproget for det.

Katten lærer hvordan den skal omgås andre katte…at acceptere andre kattes grænser o.s.v.
Altså killingen får f.eks. nogen på bøtten når moderen vurderer, at nu er ungens angreb over stregen…

Det med den sociale adfærd kan katten også bruge i forhold til omgang med mennesker.
Vi har nok allesammen på diverse kattefora set “hvad skal jeg gøre, min kat er agressiv, den angriber konstant mine fødder, arme, hænder…også selv om jeg bare går forbi”…det kaldes play-agression, altså agression ved leg.
katten er så ikke rigtigt agressiv, men kender slet ikke grænsen for hvornår “nok er nok”

Det kunne være et tegn på en kat, der tidligt er kommet ud på egen hånd ALENE, uden kontakt til andre katte til at lære den hvornår den går over stregen.
(det kan så også skyldes forkert håndtering, for vild leg med hænder/fødder).

50/25/25 viser studier af Dennis Turner og Roger Tabor - tror jeg for jeg er på job og gider heller ikke slå navnene op.

50 % genetik
25 % forældredyrets prægning (også før fødslen)
25 % det nye hjem/miljø

Sidste to falder begge under MILJØ, mens de første 50 % også kaldes ARV

Jeg har ikke selv lavet undersøgelser af signifikant relevans - hvis Felis har indvendinger må hun derfor tage dem med de to høje herrer selv

[quote=tzari;454034]Hej

Hvordan fandt man ud af det. Hvad tegn kan man se på en kat den er taget for tidlig fra. kender det med at være urenlig, det med at sutte/die på især øre, de er meget ynkeligt/klynkende når de flytter og det med mere ængstelig natur hvilke andre indikatorer kan man gå efter.

[/quote]

Jeg fik KV’s blad med hjem fra dyrlægen i går - idet skriver Tom Schantz Kristensen om for tidlig fravænning.

Frit husket - ud over hvad du har nævnt:
Manglende socialisering til andre dyr - gør den dårlige til at håndtere hvordan der reageres i den sammenhæng
Manglende jagtadfærd

Uhensigtsmæssighederne kan godt først senere i kattens liv …

Jeg er en af dem der mener 12 uger ikke nok :slight_smile: