Anskaffelse af kat

Hej katteelskere

Jeg er en pige på 30 år, som seriøst overvejer at anskaffe mig en kat. Jeg har aldrig haft kat før (kun hun, kanin og skildpadder;-)). Så derfor tænker jeg nu meget over, om og hvordan jeg kan tilbyde en kat, det den har brug for for at have det godt. Og hvilken type kat jeg evt. skal købe? Så jeg håber nogen mere erfarne katteelskere har tid og lyst til at give mig nogle råd?

Jeg bor alene i en lejlighed på ca. 60 kvm. med en stor altan. Jeg forestiller mig, at jeg kun skal have en kat, og at det som udgangspunkt skal være en voksen og rolig kat, så den ikke bliver understimuleret af at være alene i min lille lejlighed. Jeg går pt hjemme og kommer til at gøre det nogle måneder endnu, så jeg vil have god tid til at hjælpe katten med at finde sig til rette.Jeg overvejer at købe en racekat af en af racerne british short hair eller ragdoll, fordi jeg har læst mig til, at de trives godt som indekatte. Er der andre muligheder? Alternativet er en huskat fra et internat, hvor internattet kan hjælpe mig med at finde en kat, som vil trives under de vilkår, jeg har at tilbyde.

Men så har jeg følgende spørgsmål:

 1. Min nabo har to siamesere, som hopper over på min altan, og som kommer ind, hvis døren står åben. Tænker at det kan blive et problem i forhold til at få en kat? Skal jeg skærme af over mod naboen? Eller kan det også være et plus, at min kat som enekat, har mulighed for at socialisere med andre katte?
 2. Jeg er hjemmefra en del weekender om året for at besøge venner og familie i jylland. Vil katten i nogle tilfælde kunne tages med, hvis det er længere besøg? Jeg har nogle venner, som godt vil passe indimellem. Kan katten passes hos dem?
 3. Og endelig et mere jordnært spørgsmål: Kan nogen give mig et overslag over udgifterne ved at have en kat?

Besøgene af nabomisserne får mig sådan til at ønske mig min egen lille uldtot, som var her hele tiden:-) Så jeg håber I kan hjælper mig med at få truffet det rigtige valg.

Mange hilsner,
Trine

[QUOTE=Trine;1020328]
Men så har jeg følgende spørgsmål:

 1. Min nabo har to siamesere, som hopper over på min altan, og som kommer ind, hvis døren står åben. Tænker at det kan blive et problem i forhold til at få en kat? Skal jeg skærme af over mod naboen? Eller kan det også være et plus, at min kat som enekat, har mulighed for at socialisere med andre katte?
 2. Jeg er hjemmefra en del weekender om året for at besøge venner og familie i jylland. Vil katten i nogle tilfælde kunne tages med, hvis det er længere besøg? Jeg har nogle venner, som godt vil passe indimellem. Kan katten passes hos dem?
 3. Og endelig et mere jordnært spørgsmål: Kan nogen give mig et overslag over udgifterne ved at have en kat?[/QUOTE]

Nu er du selv inde på voksen ene-kat, men skal man have én kat kun i en lejlighed, så bør det nemlig være en voksen, der har bevist at den ikke kan med andre katte, og foretrækker at være ene kat. Der findes indimellem voksne racekatte af den type til salg. Internat, ja måske… men jeg synes ofte at internaterne ikke kender kattene så godt (logisk nok, de har ikke haft dem så længe, eller har samme tætte forhold som man har med en kat i hjemmet, og ej heller kender man kattens reaktioner i et stressfrit og roligt miljø som hjemme), som opdrætterne. Ellers så er det en god tanke med en internatskat, selvom det kan være svært at finde en voksen der anbefales som indekat :slight_smile:

Men får du en voksen udpræget enekat, så kan du jo nok godt regne med at naboens to siam-misser, der kommer på besøg vil være/kan blive et problem?

Derudover - er der nogen grund til at du kun vil have én kat? Jeg kan hilse og sige at det er SÅ meget mere morsomt at have to. Man får selv en masse gode grin af deres påfund, og kan se deres interaktioner med hinanden, og så får man selvfølgelig også en masse mere kærlighed. Samt at har man kun én kat, så kan det godt være at den er vant til at være enekat, men man er SÅ meget mere bundet af at skulle hjem og underholde den, og give den opmærksomhed, og det kan derfor være et problem hvis man skal noget om aftenen efter man har været væk hele dagen (som med en hund) :slight_smile: der giver 2 meget mere frihed, da de dermed er langt mere underholdt af hinanden, når man er væk :slight_smile:

Vil du stadig have naboens to på besøg, så ville jeg nok anbefale at få to killinger, og så kan de lære hinanden at kende mens dine vokser op, og forhåbentligt trives. Nu ved jeg så ikke hvordan altanen er, men husk at passe på at de ikke kan falde ud! En kat kan nemt glemme, der er langt ned, hvis der liiige er et insekt eller en fugl eller andet spændende…

Jeg vil mene at du sagtens kan tage katten/kattene med. Jeg vil dog hellere få mine katte passet hjemme end ude. Når jeg er med, er mine katte meget mere selvsikre end når de er alene. Men er de på hjemmebane er det langt nemmere at få andre til at passe dem, uden at stresse eller skræmme kattene. MEN det er også noget man er nødt til at vurderer ud fra de katte man ender med at få. Nogle er bare langt mere kaos-robuste end andre :slight_smile:

Oh, det er jo svært, for jeg har mere end en kat, og jeg køber typisk stort ind…
Men jeg bruger knap 100 kr pr kat pr mdr på sygeforsikring - noget der er næsten uundværligt IMO.
Derudover bruger jeg nok 75-100 kr på vådfoder, og så en 20-30 kr på tørkost, og måske en 50-100 kr på grus… :slight_smile:

Udover de udgifter, Eva nævner, kommer nogle opstartsudgifter til f.eks. transportkasse,
kradsetræ, evt. katteseng, kattebakke og madskåle, måske kam, børste og klosaks. Og
den årlige tur til dyrlægen for sundhedstjek og vaccinationer.

Og dertil et ganske ukendt beløb til alt det, man pludselig skal forkæle katten med løbende :høhø:

[QUOTE=Charlotte Oeh.;1020344]Udover de udgifter, Eva nævner, kommer nogle opstartsudgifter til f.eks. transportkasse,
kradsetræ, evt. katteseng, kattebakke og madskåle, måske kam, børste og klosaks. Og
den årlige tur til dyrlægen for sundhedstjek og vaccinationer.

Og dertil et ganske ukendt beløb til alt det, man pludselig skal forkæle katten med løbende :høhø:[/QUOTE]

og inden man får set sig om er dette beløb meget stort fordi der er SÅ mange fine ting som missen da SLET ikke kan undvære :wink:

[QUOTE=Charlotte Oeh.;1020344]
Og dertil et ganske ukendt beløb til alt det, man pludselig skal forkæle katten med løbende :høhø:[/QUOTE]

Ja nemlig, ja :tihi:

Jeg vil tale varmt for en voksen omplaceringskat :slight_smile: Vi fik en her for 3 mdr siden, og det er det bedste vi nogensinde har gjort :hjerte:

Vi har lige regnet ud, at vådt, tørt, forsikring og grus om måneden ca koster os 450 kr… Ud over det er der jo så det årlige dyrlægetjek, startudgiften (de ting Charlotte nævner) og så self det legetøj man nu skal ha :slight_smile:

Men det dyreste for os blir vist at jeg har fået blod på tanden, så drømmen er et par racekillinger når vi flytter i noget større :slight_smile: (killinger for at lette sammenføringen - ellers tog jeg gerne en voksen igen)…

Om den ene eller anden race passer bedst til at være inde - Ifølge de fleste opdrættere dur alle racekatte som indekatte, da de færreste har vokset op med fritløb. Så det handler meget om at finde det temperament DU ønsker (aktiv eller ej, puttekat eller ej) og lige den kat der passer bedst til dig. Jeg vil foreslå at låne en kattebog og læse om racerne :slight_smile:
(Men vil da sige ragdoll er et god valg :tihi:)

Som regel viser det sig dog, at misserne er meget mere interesseret i kassen, det kom i :høhø:

Mht. altanen - så synes jeg, du skulle sætte et net op, hvis ellers det er tilladt der, hvor du bor - og måske en mere massiv afskærmning ind til naboen. Nettet sikrer, at dine katte ikke kan stikke af eller - som Eife nævner - falde ned. Jeg har set en af mine katte komme jagende tværs over altanen i hælene på en bi og hoppe fra havebordet direkte ud over gelænderet. Heldigvis har jeg netop net sat op, så resultatet blev heldigvis bare, at han blev slynget tilbage ind på altanen.

Jeg tror, det er meget forskelligt, om katte bryder sig om at rejse. Hvis den gør, kan man jo sagtens tage den med. Men man skal jo overveje, om forholdene er til det. Er der fx børn, som løber ud og ind, så katten risikerer at blive sluppet fri? Og den slags. Ellers kan den altså også sagtens passes hjemme, hvis du har nogen, der vil komme og fodre og vande den hver dag og lege og nusse lidt med den samtidig. Det er selvfølgelig endnu bedre, hvis man har to katte, der kan underholde hinanden, mens man er væk.

Men igen - hvis katten er af den type, der ikke har noget imod at blive transporteret, og som indtager ethvert hjem med høj hale, så kan den sikkert også passes hos vennerne. Hvis de ikke selv har dyr i forvejen. Hvis de har det, skal man i hvert fald først teste, om de kan sammen.

Nu har jeg jo British shorthair, og de egner sig glimrende som indekatte …Mine er total blottet for udelængsel, og jeg tror de ville dø af skræk hvis de kom ud på egne poter :slight_smile:

Hvad angår nabo kattene, så vil jeg ABSOLUT tilråde at du hegner din altan ind, så de ikke kommer på uventet besøg - Katte er modsat hunde ikke så glade for at møde en artsfælle uden forarbejde med at sammenføre dem.

Jeg vil nok råde dig til en racekat, som er vokset op som indekat, og hvis den skal være alene, så skal det være en voksen omplaceringskat, som har vist den ikke bryder sig om andre kattes selskab. Internat katte kan som regel osse sagtens trives som indekatte, dog er der altid en lille risiko for mistrivsel, da man sjældent kender deres baggrund.

Udgifter til en kat …Thjaaa den er lidt svær. Jeg fodrer primært med våd og råmad, men har dog tørfoder stående fremme 24/7. De rører ( heldigvis ) ikke ret meget tørfoder, da jeg altid forsøger at mætte dem med masser af vådt og råt. Så en pris ide er svært at give, før man ved hvordan katten fodres.

Held og lykke med din sægen efter en misseven :slight_smile:

Vi har tidligere haft katte i en lejlighed med altan, men de var kun derude i snor og under opsyn. Alt for mange katte falder ned, fordi de lige skal strække sig efter en fugl, der flyver forbi. Hvis katten overlever, kan der blive tale om en dyrlægeregning på adskillige tusinde kroner.
Derfor vil jeg anbefale at indhegne altanen med net eller lignende. Jeg har samlet nogle links til indhegninger [B]her[/B] - hvis du bladrer ned igennem, kommer der også en afdeling om altaner, som du måske kan finde inspiration i.

Held og lykke med at finde din helt rigtige kat. :slight_smile:

[QUOTE=Trine;1020328]
Jeg overvejer at købe en racekat af en af racerne british short hair eller ragdoll, fordi jeg har læst mig til, at de trives godt som indekatte. Er der andre muligheder?

JA, hvad med en Exotic :smiley: sådan en har jeg og det kan bestemt anbefales - jeg fik faktisk hende fra internat - omend hun faktisk har stamtavle :slight_smile:

Men så har jeg følgende spørgsmål:

 1. Min nabo har to siamesere, som hopper over på min altan, og som kommer ind, hvis døren står åben. Tænker at det kan blive et problem i forhold til at få en kat? Skal jeg skærme af over mod naboen? Eller kan det også være et plus, at min kat som enekat, har mulighed for at socialisere med andre katte?
  Jeg ville vælge at skærme for naboens katte.

 2. Jeg er hjemmefra en del weekender om året for at besøge venner og familie i jylland. Vil katten i nogle tilfælde kunne tages med, hvis det er længere besøg? Jeg har nogle venner, som godt vil passe indimellem. Kan katten passes hos dem?
  det er jo meget individuelt hvordan katte tager det at rejse og være nye steder… jeg ville til enhver tid vælge at lade katten være hjemme og lade venner/familie passe den :slight_smile:

 3. Og endelig et mere jordnært spørgsmål: Kan nogen give mig et overslag over udgifterne ved at have en kat?
  Jeg har fundet ud af at det er billigere at købe dyrt :slight_smile: Dvs. kvalitets grus og kvalitets foder! Det betaler sig i det lange løb. Jeg vil skyde på at jeg bruger for 3-400kr incl. årlig dyrlægetjek… jeg køber altid grus og foder når det er på tilbud! [/QUOTE]

Jeg håber du arbejder videre med din drøm om en misser - det er bare så hyggeligt at have sådan en dejlig varmepude i sofaen :smiley:

Forresten, du ku jo os kigger lidt på det underforum herinde med katte der skal sælges :slight_smile: Der er nogle voksne der skal omplaceres, og deres ejere kan helt sikkert fortælle en masse om deres temperament fordi de netop er voksne :slight_smile:

Kære alle sammen

Mange tak for svarene:-) Det var en stor hjælp i retningen mod at træffe beslutningen! Og kattevennen er nu fundet.

En 7 år gammel huskat ved navn Sigga, som jeg i dag har hentet hjem fra internatet. Hun er stadig meget tynd, fordi nogle dumme mennesker havde efterladt hende på gaden i København, selvom hun er en indekat, som slet ikke kan finde ud af at klare sig i den store verden. Men hun er en meget sød og MEGET kælen kat, som allerede ligger ved siden af mig det meste af tiden. Og så er hun meget rolig og stabil af sind. Det der med flytningen har hun (i hvert fald ind til videre) taget i stiv arm. Hun har vandret lejligheden rundt et par gange - og har den sidste par timer prøvet alle de gode steder at tage en lur;-)

Så indtil videre vil vi to bruge den næste tid på rigtig at finde hinanden. Og så må vi se om vi senere får behov for mere katteselskab. I så fald bliver det nok endnu en internatkat. Det er hjerteskærende, hvor mange fine misser, der sidder der uden menneskevenner :frowning:

Endnu en gang tak for hjælpen. Og god weekend til jer alle.
Kh Trine og Sigga:-)

Må vi se et billede af Sigga? :smiley:

Tillykke med Sigga :smiley:
Jeg er sikker på I nok skal blive rigtigt glade for hinanden :slight_smile:

Og som Camilla siger: billeder? :smiley: :smiley:

Tillykke med Sigga!

Vi glæder os til at høre mere m hende og se billeder.

Tillykke med hende! :slight_smile: Dejligt at du fandt lige den rette misling derude… jeg håber I får en masse gode år sammen :slight_smile:

Tillykke med Sigga:)

[QUOTE=Trine;1021868]Kære alle sammen

Mange tak for svarene:-) Det var en stor hjælp i retningen mod at træffe beslutningen! Og kattevennen er nu fundet.

En 7 år gammel huskat ved navn Sigga, som jeg i dag har hentet hjem fra internatet. Hun er stadig meget tynd, fordi nogle dumme mennesker havde efterladt hende på gaden i København, selvom hun er en indekat, som slet ikke kan finde ud af at klare sig i den store verden. Men hun er en meget sød og MEGET kælen kat, som allerede ligger ved siden af mig det meste af tiden. Og så er hun meget rolig og stabil af sind. Det der med flytningen har hun (i hvert fald ind til videre) taget i stiv arm. Hun har vandret lejligheden rundt et par gange - og har den sidste par timer prøvet alle de gode steder at tage en lur;-)

Så indtil videre vil vi to bruge den næste tid på rigtig at finde hinanden. Og så må vi se om vi senere får behov for mere katteselskab. I så fald bliver det nok endnu en internatkat. Det er hjerteskærende, hvor mange fine misser, der sidder der uden menneskevenner :frowning:

Endnu en gang tak for hjælpen. Og god weekend til jer alle.
Kh Trine og Sigga:-)[/QUOTE]
Tillykke med din nye katteven :hjerte:

[QUOTE=Trine;1021868]Kære alle sammen

Mange tak for svarene:-) Det var en stor hjælp i retningen mod at træffe beslutningen! Og kattevennen er nu fundet.

En 7 år gammel huskat ved navn Sigga, som jeg i dag har hentet hjem fra internatet. Hun er stadig meget tynd, fordi nogle dumme mennesker havde efterladt hende på gaden i København, selvom hun er en indekat, som slet ikke kan finde ud af at klare sig i den store verden. Men hun er en meget sød og MEGET kælen kat, som allerede ligger ved siden af mig det meste af tiden. Og så er hun meget rolig og stabil af sind. Det der med flytningen har hun (i hvert fald ind til videre) taget i stiv arm. Hun har vandret lejligheden rundt et par gange - og har den sidste par timer prøvet alle de gode steder at tage en lur;-)

Så indtil videre vil vi to bruge den næste tid på rigtig at finde hinanden. Og så må vi se om vi senere får behov for mere katteselskab. I så fald bliver det nok endnu en internatkat. Det er hjerteskærende, hvor mange fine misser, der sidder der uden menneskevenner :frowning:

Endnu en gang tak for hjælpen. Og god weekend til jer alle.
Kh Trine og Sigga:-)[/QUOTE]

Et stort tillykke med hende jeg håber i får mange mange gode år sammen :slight_smile:

Det glæder mig altid når det er en lidt ældre kat der få et nyt hjem, det er bestemt ikke nemt for dem at det.

Tillykke med hende :slight_smile:

Jeg vil da også gerne se et billede :wink: