Årets havetråd 2019

#50

Ja, de er umiddelbart lidt pebrede, men når man tænker over hvor lang tid der går før de har den størrelse de sælges i og hvornår de blomstrer, så er prisen ikke så vanvittig endda. Jojo, du kan da godt få dem billigere i Bilka, men der er ikke nær det udvalg som hun har.

1 Like
#51

@Eva_K den lovede opdatering ift. havearkitekt besøg. Her er den haveskitse hun lavede til mig

Inden havearkitekten gik igang skulle jeg selv lave en tegning af haven som den så ud nu i målestoksforhold 1:100:

Nedenstående er hvad hun tegnede efter jeg havde vist inspirationsbilleder, fortalt hvad jeg godt kunne tænke mig og vi havde været ude i haven. Da vi så var inde igen satte hun sig ned og tegnede.

.

  1. her skal være kombineret rhododendron og hortensia sat op i en halvcirkel således at der skabes et intimt haverum med cirklen i midten. I blandt rhodoer og hortensia skal der være skyggetålende stauder blandet normal jord og surbundsjord. Det er så meningen at der skal være siddeplads eller et spejlbassin i midten af den halvcirkel… eller en anden form for fikspunkt. Det har jeg ikke taget endeligt stilling til endnu.

2 + 3. nyetablering af et bed (2), som skal være en spejling i hvert fald størrelsesmæssigt af det overforliggende bed . Her skal jeg bla have en parykbusk og jeg har en rødbladet hyld som jeg også skal have herovre. Derudover vil jeg fylde bedet op med stauder og løgplanter… sandsynligvis også nogle roser. Der er altid plads til en rose mere :wink:
Dette bed skal så omkredses af en hæk (3) som også skal sættes rundt om det bed som bed 2 er en spejling af.

  1. er små taks eller buksbomhække, max højde ½ meter som igen har funktionen at afgrænse som den anden hæk.

5+6+7. Herfra er det meningen at man kan gå over i et drivhus/orangeri (det er en drøm som dog ligger langt ude i fremtiden. Ved siden af dette skal min køkkenhave (5) rykkes over og blive lidt større end den er nu. Her skal der også sættes en hæk op som skal afgræse kommende kompostafdeling så denne ikke er så synlig. Køkkenhaven skal afgrænses af bærbuske, rabarber og nogle skyggetålende buske nede op mod hegnet ud til stien som ligger bagerst i billedet og afgrænses af vores hegn (som lige netop ikke er med på billedet) og der skal også plantes nogle frugttræer. Køkkenhaveafdelingen skal så afgrænses af enten endnu en hæk, espalierede frugttræer eller klematis der klatrer på rionet, ikke taget stilling til dette endnu.

  1. Når man kommer ind i haven på nuværende tidspunkt er der rosenhave i en stor del af det område der har alle 8-tallerne. Her skal der fortsat være roser (mange af dem) iblandet stauder og buskbombuske (eller anden stedsegrøn busk) som fikspunkter til øjet. Jeg skal sandsynligvis også have et spejlbassin her i midten. Det er også planen at der på sigt skal sættes nogle rosenbuer op.

Vi nåede kun at tegne for ca. 2/3 af haven, men det gør ikke så meget. For i det nuværende har jeg alligevel arbejde til nogen år, med de hastigheder der arbejdes i her i huset når der også skal passes arbejde og katte :slight_smile: For ikke at tale om at det også koster en del at få indkøbt planter.

Jeg har dog en måske naiv ide om at jeg godt kunne tænke mig at lave en del af planterne og de nye hække selv fra henholdsvis frø og stiklinger. Så bliver det noget billigere men kommer også til at tage længere tid. Nu vi så hvad det ender med tidsmæssigt.

Jeg glæder mig så meget, og alle mine bekymringer om hvorvidt hun kunne lave noget jeg godt kunne lide blev gjort fuldstændig til skamme. Der var også rigtig god kemi imellem os lige fra starten, så ret hurtigt turde jeg godt at “slippe tøjlerne” :slight_smile:

3 Likes
#52

Penge er til for at blive brugt :blush:
Og jeg syntes faktisk ikke de er så dyre når man tænker på hvor fin kvalitet det er. Mange penge måske men ikke dyrt :blush:

Jeg smiler til den sorte dobbelte hver dag jeg er i haven og den smiler tilbage - ægte kærlighed :wink::joy::joy:

3 Likes
#53

Wow, det ser spændende ud! Jeg håber du husker at tage før, undervejs og efter billeder? Kunne være enormt spændende at følge :slight_smile:

1 Like
#54

Ja, så kan Carina få en renoveringstråd lige som Pias :slight_smile:

2 Likes
#55

Her i drivhuset har vi altså masser af lyserøde dutter… :sunglasses:

3 Likes
#56

Har været ude at servere kaffe for mine roser i dag. Hver anden dag tømmer vores piccoline alle kaffemaskinerne på arbejdet for kaffegrums, og så kan man få sådan en pose med hjem. Det skulle efter sigende være rigtig godt - men det vil jo vise sig :slight_smile:

2 Likes
#57

Mine haveplanter får kun kaffe hvis jeg sidder i haven, men mine stueplanter ville ikke overleve uden alle mine kolde sjatter :tihi:

2 Likes
#58

kaffe er trods alt mest vand :wink::joy::joy:

#59

Har lige bestilt en lyserød pampasgræs.
De bliver et par meter høje og blomstre i sensommeren.
Er den ikke bare smuk?
Bliver plantet ved siden af mine sorte og mørklilla sommerfuglebuske

5 Likes
#60

Jo, den er fin :slight_smile:

#61

@HolmeInc - bruger du fortsat vermiculite, og hvis, hvor køber du…?
Ham den udmærkede pusher du henviste til, reagerer nemlig ikke på henvendelser i år, og her trænger til en refill…:laughing:

#62

Ja det gør jeg, men købte sidste år så får ikke brug i år.

I sin tid søgte jeg blot på nettet, msn kan få det mange steder, forskellen er prisen. Der er virkelig stor forskel på pris.

#63

Så er der købt frugtbuske, 1 hvid ribs, 1 rød rib, 1 jostabær (krydsning ml. solbær og stikkelsbær) og 1 taybær (krydsning ml. hindbær og brobær. De kan købes i Netto til den nette sum af 39,- pr. stk.

Jeg har to solbærbuske som jeg også tidligere har købt i Netto, for mange år siden. Det er blevet til 2 store flotte buske

4 Likes
#64

Netop - og det billigste jeg har set, ligger stadig væsentligt over hans pris, men jeg må lede videre ( eller betale… :neutral_face:)

#65

Det er et genialt produkt, så ja værd at lede lidt efter. Såvidt jeg husker så var den næstdyreste en planteskole i Sønderjylland. Kan jo ikke huske navnet på dem men pointen var at flere planteskoler også havde det. Hvis du har en specialplanteskole tæt på så måske hør dem. Bor du ikke tæt på Spiren? Eller et sted som laver orkideer eller et sted som har mange krybdyr. Jeg fandt ud af at krybdyrsentusiaster bruger det som bundstrøelse

#66

Mit Japanske Kirsebær blomstrer … i marts :besvimer:

4 Likes
#67

Har været i haven siden kl. 8 - måske endda før. Alt det visne er fjernet fra de fleste planter, og alle bede har fået et tykt lag kompost. Så må vi se, hvad planterne siger til det - om de kan lide det, eller om jeg har spildt mine penge. Om ikke andet skulle bedene efterfyldes med et eller andet.

#68

alt afhængig af kompost kan du godt risikere at svide planterne. For meget gødning på et tidspunkt. Jeg ville som minimum have blandet op halvt om halvt med nogle af de billige plantesække.

Men nu får vi se om det var en god ide - om ikke andet så er det forsøgt og en erfaring rigere

#69

Ja, det er jo det. Og det er jo lidt sådan, jeg er endt med at gøre ting i haven :slight_smile: Jeg har fulgt anvisningerne, jo. Men jeg har efterhånden fundet ud af, at det er sådan med have, at hvis man spørger 10 mennesker om det samme, så får man 10 forskellige, gerne modstridende råd :hoho:

Så nogle gange er man bare nødt til at gøre noget og se, hvad der sker :slight_smile:

1 Like