BARF til Abyssinier kastrat

Hej alle sammen.

Jeg er den heldige ejer af en skøn aby-dreng på omkring 1 ½ år, som døjer lidt med maven. Han har tynd afføring, med en enkel fin pølle ind imellem. Han har aldrig nogen uheld ved siden af kattebakken og trives rigtig godt, med fin pels, blanke øjne osv. Der er ikke en finger at sætte på trivsel.
Og han bliver forresten fodret med foder fra Royal Canin og lige pt. Royal Canin Young Male.

Han er blevet undersøgt to gange af dyrlæge, og den ene gang fik han lavet en afføringsprøve. Prøven viste at han mangler lidt bakterier i maven, men ikke noget med så stor betydning, at det skulle påvirke maven. Han er fået skånekost med Zoolac ved siden af, og det hjalp lidt. Men synes ikke det er optimalt han skal leve af skånekost resten af livet, hvis det kan undgås. Det er også blevet prøvet at give ham en penicillin-kur for at rydde ud i systemet og så give Zoolac ved siden af. Dette også uden effekt :frowning:
Og nu ved jeg snart ikke hvad jeg mere skal prøve. Jeg har både overvejet om han måske er allergisk overfor det lidt korn der er i det tørkost han får, eller, som en sagde til mig, måske allergisk overfor noget andet i foderet. Dyrlægen har bare aldrig nævnt overfor mig, at problemet kan hænge samme med overstående, så det er kun nogle tanker jeg har gjort mig.

Nu har jeg så været inde og læse en del om at fodre med råt kød, og tænker at det måske er et forsøg værd ? :?
Jeg ved ikke meget om det endnu, men lyder det helt hen i vejret, at tage den drejning og springe ud på ukendt territorium?
-Kan i fortælle og oplyse mig lidt mere om den der rå kød verden : Hvor meget skal en Aby kastrat ca have? Hvor er det bedst at få lagt en madplan henne, altså hvem har god viden om det og godt kød? Hvad koster det ca ? osv…

Puha det var mange spørgsmål, og håber i har mod og lyst til at svare på lidt af det og måske komme med nogle gode råd og erfaringer:)

Mvh Ditte

Ps. Det her er mit første indlæg overhoved, så håber alt er gjort rigtigt:)

Har ikke forstand på råfodring - mere en som supplement, men jeg har aldrig oplevet nogen af mine (2 ;)) få dårlig mave af råt. Snarere tværtimod, så tror helt bestemt det er et forsøg værd :slight_smile:

Held og lykke med den stakkels mus. Lind mave er hverken sjovt for kat eller ejer i længere perioder. :frowning:

velkommen til. hvis du går ind og søger er der en million indlæg herinde omkring barf/råfodring.
jeg har selv haft god erfaring med at lind mave forsvinder ved at skifte tørfodret ud med råt og god dåsemad.
de første dage stod den på kyllingebryst og dåser med kylling, derefter gris osv.
kød købes i supermarkedet.
ellers goggle rigtig kattemad og se om der er en butik i nærheden, ellers barfcenter.
rigig mange herinde (er mit indtryk) køber vådfoder ved zooplus (netshop) den eksistere på peaktisk taget alle sprog.

god fornøjelse med det. og håber du kan få ham til at spise det :tihi: nogle tørkostjunkier er nemlig ikke vilde med det våde har jeg erfaret…

Undersøgelse af dyrlæge er bare ikke godt nok - der skal laboratorie testes (ikke det dyrlægen selv gør) og især når det har stået på over længere tid.

Har du kontaktet opdrætteren - og har det ståe på fra du fik katten? - der jeg vil hen er de bør vide hvad der ses i deres katte. Har de svaret er der jo ingen grund til at teste.

Giardia er ret almindeligt - men også Tritrichimonas Foetus som især er velkendt hos abyer - begge indgår i laboratorietesten sammen med en masse andet … BARF hjælper ikke på nogen af de to ting!

Den ene af mine katte har tendens til tynd mave, men råt fungerer hun super godt på. :ok:

Jeg har tidligere givet mine katte Rigtig Kattemad, men da de ikke har så mange varianter er jeg gået over til Original BARF. Begge mærker kan anbefales. :slight_smile:

Jan Bo Larsen fra Utika http://www.utika.dk/emne/kontakt-mv har lagt min nye madplan, og den er jeg indtil videre rigtig glad for. Han er super god at snakke med og meget hjælpsom. :slight_smile:

Og velkommen til Kattegale! :velkommen:

Han har ikke altid haft det, slet ikke. Umiddelbart vil jeg ikke tror det kommer fra opdrætter, men det er jo svært at sige. Jeg tager jo bare katten til dyrlæge og regner med at de gør hvad der skal til, få at teste igennem. Det har slet ikke faldet mig ind, at der kan gøres mere undersøgende, end det dyrlægen gør og siger der skal gøres. Jeg stoler jo på det de råder mig til. Efter hvad jeg har læst og fået svar på herinde, vil jeg da ringe til min dyrlæge i morgen og høre ad.
Kan dyrlægen også laboratorie teste, eller henviser de til anden specialist eller ?
Jeg vil lige kigge nærmere på det du nævner, Giardia og Tritrichimonas Foetus og nævne det for min dyrlæge også. Høre om de kan teste for det, og om de kender til det.

Og nej, det er jo ikke sikkert at BARF vil hjælpe - men tænkte det var et forsøg værd. Mit mål er at gøre det bedste for min kat, ikke at gøre noget værre.

Mange tak, både for link og dit velkommen til :slight_smile:

[QUOTE=Orpheus;548918]
Kan dyrlægen også laboratorie teste, eller henviser de til anden specialist eller ?
Jeg vil lige kigge nærmere på det du nævner, Giardia og Tritrichimonas Foetus og nævne det for min dyrlæge også. Høre om de kan teste for det, og om de kender til det.[/QUOTE]

Nogle dyrlæger tester selv for fx giardia, orm og lign., men større undersøgelser sendes altid til laboratorie.
Men dyrlægen skal jo give laboratoriet besked på, hvad der skal testes for.

[QUOTE=Orpheus;548918]Kan dyrlægen også laboratorie teste, eller henviser de til anden specialist eller ?
Jeg vil lige kigge nærmere på det du nævner, Giardia og Tritrichimonas Foetus og nævne det for min dyrlæge også. Høre om de kan teste for det, og om de kender til det.

Og nej, det er jo ikke sikkert at BARF vil hjælpe - men tænkte det var et forsøg værd. Mit mål er at gøre det bedste for min kat, ikke at gøre noget værre.[/QUOTE]

For at få en fuld afføringsprofil skal prøven sendes til at laboratorie som kører forskellige profiler - jeg mener de hedder A, B og C og at C er for ALT.

Giardia bør enhver dyrlæge kende og kan selv teste for det har de testkittet (DNA markør) hjemme, kigges der mikroskop er det meget usikkert da Giardia har en cyklus og testes der hvor katten ikke udskiller cyster. så ses ingenting - Tritrichimonas Foetus kender desværre ikke alle dyrlæger til.

Her er en link til laboratoriet i Tyskland som mange danske dyrlæger benytter:
http://www.idexx.dk/animalhealth/laboratory/download/

Du kan læse om Giardia her:
http://www.felisdanica.dk/upl/files/7/237.pdf

og kort om TF her:
http://www.felisdanica.dk/upl/files/8/238.pdf
(det gratis projekt er for længst afsluttet)

jeg har hørt en del historier om katte med mave problemer som efter de kom over på råt fik normalt fungerende mave

prøv det - hvis det virker ved du det er foder der er årsag til problemer, hvis ikke kan du jo tage en snak til med dyrlæge. (og det er jo lidt dumt at bruge mange penge på dyre tests hvis din kat bare har brug for naturlig mad)

her kan du købe fuldfoder råt til katte (carnibest)

http://www.prof-pet.dk/

skriv eller ring og tag en snak med Margith - hun har opdrættet aby/somali i mange mange år

ps du kan se der er også andre kvalificerede ansatte i butikken :høhø:

http://www.prof-pet.dk/barf-butikkens-nyheder/105-gogge

du kan også købe kød i supermarked - bare sørg for at det er frossent eller HELT frisk (ikke noget der har ligget et par dage i køler).

den første uge eller to behøver du ikke bekymre dig så meget om sammensætning (indmad, knogler, muskelkød, vitaminer, næringsstoffer) - Der er nogle essentielle nærings stoffer som katten ikke selv kan producerer - og dem skal den have (bla vitamin A og taurin)…i starten er det ok bare at prøve forskellige typer kød af og se om kat kan lide det / vil spise det

men virker det, så skal du bruge lidt tid på at sikre at din kat får rigtig sammensat mad…det behøver ikke være svært. hvis du køber fuld folder - så er der ikke så meget du skal gøre (andet end også at sørge for variation !) køber du selv kød er der flere løsninger - eks pulver, vitaminpasta etc. igen vigtigt er også at man fodre varieret. fungere det med råt kan du også supplere op med kvalitetsdåse mad…men vær lidt obs her …noget dåsemad kan også give lind mave.

zooplus er et godt sted at købe dåsemad…

husk også ikke at blande med tørfoder - tag tørfoder helt væk og giv din kat nogle faste spisetider.

[QUOTE=Lis Dahlstrøm;548959]For at få en fuld afføringsprofil skal prøven sendes til at laboratorie som kører forskellige profiler - jeg mener de hedder A, B og C og at C er for ALT.

Giardia bør enhver dyrlæge kende og kan selv teste for det har de testkittet (DNA markør) hjemme, kigges der mikroskop er det meget usikkert da Giardia har en cyklus og testes der hvor katten ikke udskiller cyster. så ses ingenting - Tritrichimonas Foetus kender desværre ikke alle dyrlæger til.

Her er en link til laboratoriet i Tyskland som mange danske dyrlæger benytter:
http://www.idexx.dk/animalhealth/laboratory/download/

Du kan læse om Giardia her:
http://www.felisdanica.dk/upl/files/7/237.pdf

og kort om TF her:
http://www.felisdanica.dk/upl/files/8/238.pdf
(det gratis projekt er for længst afsluttet)[/QUOTE]

Tak for det, er helt sikkert begyndt at forstå bare en lille smule :slight_smile: Jeg vil undersøge det nærmere, og godt med nogle link så jeg kan læse lidt på det! :slight_smile:

Musashi:

Det er også det jeg tænker. Selvfølgelig vil jeg gerne have nogle svar på, om det er noget han decideret fejler eller om han bare har brug for anden kost. Omvendt er jeg heller ikke vanvittig rig. Ville til hver en tid bruge de penge der skulle bruges, hvis det var akut, men han trives jo. Derfor tænker jeg også at der er “tid” til at prøve mig lidt frem på foderområdet, se om noget hjælper, hvis ikke - så få endnu mere testet.
Jeg vil dog stadigvæk, nu hvor nogen er kommet med en masse gode bud på sygdomme, kontakte dyrlægen og forhøre mig ad omkring det. Dyrlægen sagde selv sidst, at jeg skulle prøve lidt forskelligt fodermæssigt, for han behøvede ikke fejle noget alvorligt, udover tildens til lind mave.

[QUOTE=Orpheus;549037]
Det er også det jeg tænker. Selvfølgelig vil jeg gerne have nogle svar på, om det er noget han decideret fejler eller om han bare har brug for anden kost. Omvendt er jeg heller ikke vanvittig rig. Ville til hver en tid bruge de penge der skulle bruges, hvis det var akut, men han trives jo. Derfor tænker jeg også at der er “tid” til at prøve mig lidt frem på foderområdet, se om noget hjælper, hvis ikke - så få endnu mere testet.
Jeg vil dog stadigvæk, nu hvor nogen er kommet med en masse gode bud på sygdomme, kontakte dyrlægen og forhøre mig ad omkring det. Dyrlægen sagde selv sidst, at jeg skulle prøve lidt forskelligt fodermæssigt, for han behøvede ikke fejle noget alvorligt, udover tildens til lind mave.[/QUOTE]

Det synes jeg lyder som en god plan. :slight_smile:

[QUOTE=Orpheus;549037]Derfor tænker jeg også at der er “tid” til at prøve mig lidt frem på foderområdet, se om noget hjælper, hvis ikke - så få endnu mere testet.
Dyrlægen sagde selv sidst, at jeg skulle prøve lidt forskelligt fodermæssigt, for han behøvede ikke fejle noget alvorligt, udover tildens til lind mave.[/QUOTE]

Hvis han bare har “tendens til dårlig mave”, ville han nok have haft det siden han var lille, vil jeg mene.

Udover diverse sygdomme han kan fejle, bør du huske tilbage på, hvornår det er opstået? I forbindelse med foderskift? Hvis ikke, kan det være en form for foderallergi, hvilket vil sige du skal være meget obs på, hvis du går over til Barf - er katten fx allergisk overfor kylling og du fodrer med det i “ren form”, vil du se en stor forværring.

Var det min kat, ville jeg kontakte dyrlægen og høre, hvad katten egentlig er testet for.
Dernæst ville jeg gå over på meget fiberrig kost - fx Iams Hairball.
Først når maven er helt i orden, ville jeg så forsøge mig med andet foder.

Jeg giver selv råt til mine katte, men jeg mener ikke det er en løsning på dit problem.

Ja, man kan sige, at når nu kattens trives fint, så er der et vist råderum til at afprøve nogle ting, inden der gøes alt for meget hos dyrlægen.
Men modsat vil jeg også råde til at afprøve meget forsigtigt og efter en velovervejet plan! For hvis du skifter rundt imellem alt muligt, så får du for det føste hverken et billede af noget som helst, og der er risiko for at maven faktisk bare slås endnu meget mere i stykker, så at den skal bruge sa lang tid på at rette sig op, at det kan se ud som om, at intet hjælper på den. Derfor er det også en dårlig ide at give antibiotika ‘bare for en sikkerheds skyld’.
Foderallergi kan give tynd mave, men slet ikke nødvendigvis, og det er ikke lige min første tanke, hvis det er hans eneste symptom overhoved. Foderallergi er så ret nemt at afprøve ved råfodring, fordi du er 100% sikker på hvad du giver katten. Hvis I så fald, at du vil afprøve det, så går det ud på at man i 8 uger giver katten en kødart, som den aldrig har fået før og udelukkende fodrer med denne kødart, intet andet overhoved, ingen godbidder eller andet.
I øvrigt ville jeg nok undlade at give godbidder, uanset hvad du vælger at gøre. Kattegodbidder indeholder aldrig noget som helst positivt, slet ikke i forbindelse med dette problem.

Det er vigtigt for mig i hvert fald at slå fast at han virkelig trives. Han foderstand er rigtig god, pelsen skinner sammen med hans øjne. Han er et legebarn uden lige, men også en rigtig puttegøj! Altid er han frisk og veloplagt, derfor er det også ekstra frustrerende at der er bøvl med maven, ment i den forstand at han ellers ikke har nogen symptomer på noget.
Og bare til orientering, så får han faktisk slet ikke godbidder, netop fordi jeg så ikke kan regne med præcis hvordan han reagerer på det foder han får. De gange jeg har skiftet mellem noget foder, så kører han kun på det i minimum 3 mdr. så der kan dannes et realistisk overblik over hvordan han reagerer.
“Alt” det jeg har prøvet indtil videre har været i samråd med min dyrlæge. Men intet har jo rigtig virket indtil videre - derfor tænkte jeg at det ikke skadede at høre andres erfaringer vedr. denne problemstilling.

Jeg er udmærket godt klar over at jeg ikke får et endegyldigt svar her igennem, men kom ikke rigtig videre med dyrlægen. Nu har jeg fået en masse brugbare svar gennem jer, og kan snakke med min dyrlæge igen og måske være bedre rustet til at tage fat i dyrlægen og komme med forslag til hvad vi evt. kunne gøre.