Birma og ragdoll - det hvide gen?

Hej

Jeg er ved at se lidt på de øvrige racer med hvide fusser og blis og i den forbindelse vil jeg høre om der er nogle, der kunne tænke sig at fortælle mig lidt om birmaens genetik for hvidt - er det regressivt/dominant eller hvordan hænger det sammen for den race?

Og det samme med ragdollen, som jeg har hørt har en helt anden genetisk sammensætning end birmaen.

Har opdrættere af ragdoll lige så svært ved at lave det hvide flot som birmaopdrætterne? Eller går det nemmere for jer? Fordi det er en anden genetik, der ligger bag…?

Lidt lige som med rex kattene, hvor man ikke bare kunne parre dem på tværs af racerne og få krøllet pels, så ser det ud til, at disse katteracer - Snowshoe, birma og ragdoll - med handsker, kiler og blis, heller ikke ligner hinanden så meget, som nogle måske går og tror - rent genotypisk.

Jeg ER jo nørdet, og har ledt rundt om dette, men synes ikke rigtig jeg kan finde steder, hvor det står - muligvis fordi jeg er halvblind eller ikke ved, hvor jeg skal lede:-)

Så nu prøver jeg lige en tråd her:-)

MVH Helle

PS
Ang: Vores SNO: Interesserede kan læse noget af det lettere materiale her http://www.snowshoecatclub.com/index.php?ref=70
og her http://www.pictures-of-cats.org/snowshoe-cat.html
Og her er nogle farver http://www.bitzaglitz.co.uk/page_984247.html
Og lidt om regler og farver http://www.snowshoecatsuk.co.uk/index.php?ref=65

Generelt kan man sige, kortfattet, at:
The Snowshoe’s pattern relies on regressive and other factors to produce desired results. One gene which causes the “V” facial pattern is an example of incomplete dominance (If the offspring produced has two dominant genes for the marking, then the feature will be larger than a cat with one dominant gene). However, other factors may influence the feature, which makes it difficult to predict the outcome. Another issue is the white boots, which can be caused by a piebalding gene or a gloving gene. The genes are difficult to control, and many cats’ boots extend too far up the leg, do not reach far enough up the leg, or the cat completely lacks white".

(Jeg vil ikke begynde at ridse en masse mere op, da det jo kun er os, der finder det interessant som udgangspunkt med denne races genetik. Men når nu jeg spørger andre, så synes jeg kun det er fair lige at ridse vores problematik op omend den er lidt rigelig kortfattet her naturligvis :))

Birmaens hvide poter nedarves recessivt. Det samme med de knap så reglementerede hvide pletter, der nu og da dukker op på halespidser eller hager. Hvide pletter i lyske og på bryst hænger uløseligt sammen med de hvide poter - alt hvidt starter på midtlinien på undersiden af katten, og først derefter dukker det op på poterne, så har man hvide poter har man også en større eller mindre mængde hvidt på undersiden.
Ragdollens hvide aftegninger er et helt andet gen, og det nedarves delvist dominant. Man kan jo også lave rags uden hvidt, måske er det birma-genet der slår igennem der - de er trods alt lavet på en birmakrydsning oprindeligt.
VH
Susanne

Tak Susanne - så ligner vi jo faktisk lidt en kombi af de to. Men mest raggen ser det ud til. Dog er der også bimser i nogle SNO, så det er ikke givet at det er raggen vi ligner altid.

Det er rigtig spændende synes jeg.

Men betyder det så, at ragdollopdrættere (og måske SNO opdrættere? Den har jeg ikke tænkt færdig endnu) har lettere ved at “styre” det hvide end birmaopdrættere? I princippet altså, for genetik er… ja det ved I jo…:slight_smile:

MVH