Blodtyper og komblikationer?

Min veninde viste mig en selkirk rex pige hvor blodprøven var opgivet. Havde tidligere bemærket mange især briter har blodtypen opgivet.
Spurgte selvfølgelig en opdrætter og fik at vide der kunne ske komblikationer hvis forkerte blodtyper blev kombineret. Hun kunne fortælle man ikke
skal parre B hun med A han. men gælder det kun den ene vej(altså ikke hvis hannen er b og hun a?)

Hvad er grunden til dette?
Hvormange blodtyper findes der?
Hvilke må ikke mixes?
Er det kun briter der har problemer med forskellige blodtyper, eller bare dem der er bedst til at skrive blodtype på?

Håber folk vil fortælle om dette fænomen synes det er lidt spændende

http://bb-klubben.dk/WebPages/ContentManagment/ViewPage.aspx?pageid=48

http://www.messybeast.com/bloodgroups.htm

Skrev en artikel om det for nogle år siden
http://www.eife.dk/europe.html

hvilke racer er b typen i?

det står bla nederst i det 2. link jeg postede

oh fik ikke scrollet derned :slight_smile:

Tidligere var de orientalske racer, Siam, Ori og Burmeser de racer der ikke havde blodtype b at slås med, men det er ikke længere korrekt. Der er hos Orientalerne nu dukket b-katte op, sandsynligvis kommet ind ved udviklingen af nogle af de nyere farvevarianter. Det har ikke været tilladt at parre andre racer ind i Burmeseren, alligevel dukker der b-katte op hos australske Burmesere, og man kan så gisne lidt om hvad der liiige er sket der:) en
British Shorthair og Hellig Birma er de racer der har den højeste frekvens af blodtype b og racer der er i familie med Briterne skal man holde øje med blodtypemæssigt.

En ting er sikkert, det er ikke en god oplevelse hvis man ikke er opmærksom på problemet i de racer hvor risikoen er høj. ER man heldig fader killingerne bare, men ofte skriger de og lider en langsom død. Jeg mindes stadig turene til dyrlægen med små 2-3 dage gamle killinger der sygnede hen og tissede blod og man ikke anede hvorfor.

Marina

Det er også dukket op hos Abyer - og det er vist mere udbredt end man lige skulle tro, så jeg har valgt at teste mine katte i avl, for at være helt sikker på deres status.

Og hvis nogen har trang til hele den oprindelige langhårede forklaring på det, så er den her i dansk udgave: colostrum Den er så vidt jeg husker helt tilbage fra 1992!
VH
Susanne

Det har været hos abyerne - altid … (selvfølgelig ikke altid, men i hvert fald i de 20 år jeg har været med). Aby står på messybeasts liste som værende ml. 11-20% B-typer.

Udover de nævnte racer findes der ogsaa enkelte RUS med blodtype b.

Tak for jeres svar. Sikke da en skræmmende oplevelse du havde marina:( Håber da alle med “risiko racer” får testet deres avls dyr(hvis da ikke begge forældre er testet Non b/non b(A/A) selvfølgelig) så man undgår dette mareridt:(