Brug for svar/debat til designopgave om katte og deres natteliv

Hej alle katteejere.
Jeg håber I vil give jer tid til mit lidt anderledes indlæg.
Jeg er ved at lave en optagelsesprøve til Designskolen Kolding, hvor jeg søger ind på visuel kommunikation. Det overordnede tema, som er givet fra skolen, er ”Natten”.
Som det ser ud nu, vil jeg fokusere på katte og deres natteliv. Jeg skal vha. undersøgelser og ideudvikling komme frem til en problemstilling og en eventuel løsning, som skal vises visuelt og grafisk
Mere præcist skal min opgave handle om, at selv de mest nuttede kæledyrskatte har deres naturlige jagtinstinkt, som ofte kommer til udtryk om natten, hvilket gør, at vi derfor ofte slet ikke bemærker denne side af katten (medmindre den slæber byttet med hjem)
Min problemstilling kommer nok til at være noget i retning af, hvordan kan indekatte udleve deres jagtinstinkter? Bliver de undertrykte? Er det synd? Er det for katten eller ejerens skyld, at de er indekatte?

Hvad er jeres mening om at have indekatte? Har i selv en indekat, og hvordan fungerer det? Alle erfaringer vil være en hjælp.

På forhånd tusind tak. Jeg håber i kan hjælpe mig til at blive klogere på emnet
Mvh. Hilsen Heidi

Hej Heidi,

Som bare en lille udfordring til dig - kan jeg fortælle, at vi både har inde og ude katte. Men vores udekat, Chess, som er en helt fantastisk jæger - jæger primært om dagen og sover om natten.
Netop idag så vi hende fange og dræbe en stor rotte - en ganske almindelig oplevelse for både hende og os. Kl. var 17 - så det var lyst.

Mine katte sover faktisk primært om natten - i.e. de er ikke “nattedyr” hverken dem der går inde eller dem der går ude. Ind imellem kan de sætte sig ude og se på nattelivet - men det er primært om sommeren når det ikke er så mørkt og koldt som på dette tidspunkt på året. Min erfaring er, at katte faktisk er luksus dyr - og foretrækker at nyde livet inde hvis de kan komme til det. Har de mulighed for at komme ud ( vi har løbegårde til vores "indekatte og indhegnet have til vores "udekatte) så foregår det mest om dagen og i godt vejr og så er det bare om at komme ind og hygge sig i sengen eller foran brændeovnen. Her kan de jo frit vælge. Og faktisk har vi jo haft en meget interessant oplevelse i den forbindelse. Sidste sommer fik vi en kat tilbage som havde levet frit ude i flere år. I starten flyttede hun ind i sit egen rum med fri adgang til udelivet. Men efter et par måneder kunne vi se, at hun slet ikke trivedes på den måde - så hun flyttede ind i huset og hun NYDER det. Og gider slet ikke gå ud mere.

Da vi samtidig ved, at netop abyssinier og somali har bibeholdt deres jagtinstinkter - så kan jeg sige, at de undertrykker ikke det instinkt når de er inde. Der er masser af ting der kan fanges inde - både legetøj, insekter, ind imellem rigtige mus :yikes: og ikke mindst hinanden.

Så det er ikke min oplevelse at katte der lever et indeliv mangler noget.

Når det er sagt - så tror jeg der er forskel på katte. Abyssinier og somalier er gennem generationer avlet til at være meget menneskesøgende og store luksus dyr. Uden at miste deres naturlige instinkter når det gælder jagt, moderegenskaber m.m.
Jeg har hørt om huskatte der har svært ved at klare at være udelukkende indekatte. Om det er bestemte linier ved jeg ikke. Men det er noget man bør overveje når man ønsker sig en kat. Hvordan er katten vokset op og hvordan lever dens forældre. For det kan da godt have en indflydelse på hvordan den vil trives i det liv den skal leve fremover.

Det er en af årsagerne til, at det er så vigtigt når man skal have en ny kat - at man først og fremmest finder ud af hvordan man vil leve med katten - og dernæst finder en kat der passer til de krav man sætter til den og den måde den skal leve på.

En kat er ikke bare en kat.

Søg på “kyller” i søgefunktionen. Så skal du se intakte jagtinstinker. :høhø:

Tusind tak for jeres hurtige svar. Havde ikke regnet med respons så hurtigt. Nu er det selvfølgelig nogle meget lykkelige erfaringer i har, og det ødelægger jo lidt mit projekt :slight_smile: Det gør det i hvert fald ikke så lige til. Sidder og tænker så det knager over, om jeg skal prøve at finde en anden vinkel på katte og deres natteliv, eller om jeg skal holde fast lidt endnu. Uanset hvad er denne her del af processen rigtig vigtig. For hvis min problemstilling ikke holder, skal det opdages hurtigst muligt. Så endnu engang tusind tak for jeres hjælp! :slight_smile:

Du kan lave opgaven om til det, at katte ikke ser biler, før de køres over. Og dør.

Det tror jeg da ligger indenfor rammen?

:klapper: ja, det er jo altid svært når ens fordomme bliver ødelagt :høhø:

Jeg er sikker på, at du nok skal finde ud af noget. Og det er jo langt bedre at du får disse informationer inden du går i gang med projektet end hvis du havde lavet et kæmpearbejde og så opdagede at det ikke “holdt vand”.
Apropo vand - så er netop vand et af de helt store legeobjekter her i huset. Ikke altid til VORES tilfredshed :yikes: når der er vand over hele gulvet fordi en kat har skovlet vand ud af en gryde eller væltet en balje med vand :tihi:

Ser du - katte er så opfindsomme, at de sjældent keder sig. Hvis de ikke kan fange mus og fugle - så skal de nok finde noget andet at få tiden til at gå med. Man kan f.eks. smide vand på gulvet - gå i det - og så gå ind i sengen og kravle ind under dynen og opleve menneskers skrigen når de pludselig vågner fordi man træder på dem med våde, iskolde poter :yikes:

Jeg tror de - få - katte der bliver frustrede af et kun indeliv er katte der mangler denne evne til at “finde på noget” og/eller hvor ejerne forhindrer dem i at udfolde deres kreative evner.

Jeg har faktisk også selv tænkt på det. De problemer jeg har tænkt over indtil videre er:

  • Skader på katte (fx fra slagsmål med andre katte)
  • Katte der bliver væk
  • vilde katte der formere sig
  • katte der løber over vejen og bliver kørt over
  • katte der larmer om natten
  • herreløse katte

Vil ikke kalde det en direkte fordom. Vidste godt der findes glade indekatte. Men troede alligevel at der ville være lidt større problemer ved det. En indekat der kigger ud af vinduet må da være mega nysgerrig efter at opleve hvordan, der er udenfor. Om katten trives eller ej, så spekulerer jeg på om man tager noget vigtigt fra den, ved at holde den inde. Men jeg tror ikke, der er nok substans i det emne. Så vil nok prøve at fokusere på noget andet :slight_smile: Indekatte er tilsyneladende ikke noget stort problem, medmindre den har “dårlige” ejere. men det kan alle dyr jo have.

Menneskerne er dem der ikke ser kattene om natten og derfor kører dem over.

Der er dit nat-tema. :slight_smile:

[QUOTE=Sheer;823711]Menneskerne er dem der ikke ser kattene om natten og derfor kører dem over.

Der er dit nat-tema. :)[/QUOTE]
Jeg kan bare ikke se en god løsning på det problem. En kat, der er på jagt, ville nok ikke være tilfreds med at få et lysende halsbånd på :slight_smile:
De fleste katte bliver jo kørt over fordi de pludselig løber ud på vejen foran en bil. Det er lidt svært at gøre noget ved :confused:

[QUOTE=allenavneeroptaget;823714]Jeg kan bare ikke se en god løsning på det problem. En kat, der er på jagt, ville nok ikke være tilfreds med at få et lysende halsbånd på :slight_smile:
De fleste katte bliver jo kørt over fordi de pludselig løber ud på vejen foran en bil. Det er lidt svært at gøre noget ved :/[/QUOTE]

Hvad laver man på skolen som du vil optages på?

det kommer an på hvilken linje man vælger.
Der er både mode, industriel design og kommunikationsdesign.
Jeg vil ind på kommunikationsdesign. Der kan man fx. komme til at arbejde med typografi, logodesign, billeder osv… I det hele taget alt der skal udtrykkes visuelt. Og så er det en kreativ skole, hvor man også får lov til at lave en masse i hånden. Det er jeg vild med :slight_smile:

Jeg har to huskatte, der begge er indekatte. Da jeg fik min hankat Bølle, havde jeg bestemt mig for at han skulle være indekat, da jeg bor ved en befærdet vej. Da han var killing lærte jeg ham at gå i sele, så han kunne komme ud og mærke den friske luft. Senere fik jeg bygget en løbegård, da jeg kunne mærke at hans behov for at være ude var større end jeg kunne opfylde.

Min hunkat Sputnik flyttede på et tidspunkt ind i mit skur og efterhånden begyndte jeg at fodre hende. Når man har sagt A må man også sige B, så jeg begyndte at tage hende med ind og introducere hende til Bølle – det gik fint. Jeg var min mening at hun skulle have lov til at rende frit, fordi jeg ikke troede hun ville trives som indekat, nu hun havde været vandt til at være fritløbende.

I januar 2010 blev Himmerland begravet i sne og det blev sværre og sværre at få Sputnik ud af døren – hun var ikke vild med de store snebunker og kulden. Hun var mere vild med at være i nærheden af en varm dyne og en fyldt madskål. Den lange periode med sne gjorde at hun helt af sig selv gik fra at være udekat til at være indekat. Hun har aldrig gået til døren og forlangt at komme ud siden. Nu hopper hun i vinduskarmen istedet, for at komme i løbegården sammen med Bølle.

Jeg vil heller ikke sige at mine katte er natdyr. Bølle sover ved siden af mig hver nat, mens Sputnik sover et andet sted i huset. Jeg mener at have læst i en kattebog på et tidspunkt at de fleste katte er mest aktive i tusmørket, altså lige når solen går ned eller står op, det passer meget godt på Sputnik, så jeg må tit op og lukke hende ud i løbegården tidligt om morgenen. Bølle står op sammen med mig og er ret aktiv i løbet af dagen.

Også her er huset fyldt med legetøj, klatremiljø og andre ting der gør indekattenes liv mere spændende. Så nej, det er bestemt ikke synd for kattene at være inde (med adgang til beskyttet ude), de trives og jeg har ikke nerver til friløb.

Tilsidst kan jeg lige nævne at Bølle engang har fanget en skovspurv mens han var ude i sele De har begget fanget mus og fugle i løbegården – så jagtinstinktet fejler bestemt ikke noget hos de små sofaløver.

Held og lykke med opgaven:D

[QUOTE=allenavneeroptaget;823721]det kommer an på hvilken linje man vælger.
Der er både mode, industriel design og kommunikationsdesign.
Jeg vil ind på kommunikationsdesign. Der kan man fx. komme til at arbejde med typografi, logodesign, billeder osv… I det hele taget alt der skal udtrykkes visuelt. Og så er det en kreativ skole, hvor man også får lov til at lave en masse i hånden. Det er jeg vild med :)[/QUOTE]

Det lyder godt. :slight_smile:

[QUOTE=Bølles mor;823723]
Held og lykke med opgaven:D[/QUOTE]
Mange tak :smiley:

Herhjemme er der en fritløber, han elsker at tilbringe sin tid indendøre, og går faktisk kun ud for at besørge. Jeg tror næppe han gider jagte mus. Han er altid inde om natten efter eget ønske. Han bestemmer selv hvornår han vil være inde eller ude.

Indekattene har lært rytmen herhjemme. Der skal være stille når alt lyset slukkes og vi skal sove…
Ingen af dem keder sig, de har en løbegård de kan rende ud i som de lyster. De har masser af legetøj, de tager selv det stykke de har lyst til at lege med fra skuffen (åbner selv skuffen) og når de så er færdige lader de det ligge, for jeg kommer jo og samler det op.
Derudover får de kyller næsten hver dag.

Jeg har så en huskat herhejmme. han er dejlig bamse på 9 kg og ca 5-6 år.

Hans opvækst kender jeg ikke, men han er umildbart godt socialiseret.

Mine forældre fik han da han var 6-9 mdr gammel. Han har så levet det fri liv, men alt hvad det indebære. Han har været påkørt, mange slåskampe med dertilhørende skrammer, massere af jagt og levering i sengen af bytte. Osvosvosv…alt det man oftes forbinder med en fritløbende kat. Dog er han kastrat, så ingen killinger/damejagt.

For ca. 1 år siden fik ejg han herhjem af div. personlige årsager. Vi har i forvejen 4 norske skov katte som lever luksus livet, med egen indhegnet have og massere af muligheder for stimulation.

Gad vide hvordan det ville gå…Jeg frygtede at han ville mistrives, blive en problemkat (aggresiv, urenlig o.lign)

Men efter ca 3-4 døgn fattede han at hans revir nu var haven og huset her sammen med de andre katte.

Der har INTET været af problemer med ham, han elsker sin have og sine klartemiljøer, vindueskaarme og vores seng.

Hele banden sover om natten, gerne i vores seng. De er ikke aktive om natten, dog kan de godt lige når det er plus grader at være lidt i haven sent om aftenen.

Men når vi kalder dem ind, så kommer de susende.

Så hvad med at fokusere på jagtinstnkt hos indekatte døgnet rundt i stedet ?

Jeg har 4 katte (3 skovkatte og 1 burmeser). Som udgangspunkt var de alle indekatte med fri adgang til 200 m2 indhegnet have (dvs. de bestemmer selv, hvornår på døgnet, de går ud og ind).

De to af kattene har imidlertid ikke villet stille sig tilfredse med at være begrænset til løbegården (haven). De stak af igen og igen, lå på lur for at rende ud af døren i et ubemærket øjeblik, åbnede nogle gange selv døren osv., så de to har fået lov at gå frit. De har altså stadig fri udgang til den indhegnede have, men vi lukker dem også ud og ind ad hoveddøren, når de beder om det.

Det betyder tilsyneladende ikke det store for dem, om det er mørkt eller lyst (gælder også de to, der kun har adgang til haven). Hvis de vil ud, vil de ud. De kan godt bruge hele dagen på at ligge og sove indendørs, for så at ville ud om aftenen.
Om vinteren foretrækker burmeseren dog at sove hver nat under dynen hos en af os. :slight_smile:

Du spurgte vist også til konsekvenser. Den ene af de fritgående (burmeseren) kommer jævnligt hjem med skrammer. Jeg har set ham opsøge nabokatte for at slås med dem, så det er ikke fordi han er en forfulgt uskyldighed. Jeg ville ønske, han kunne lade dem være, eller endnu bedre, blive venner med dem, men det vil han ikke (og de er ellers alle kastrater). Det er netop hans frustration over at der er fremmede katte udenfor, der fik ham til at ville ud (i en sådan grad, at han overstrintede huset indti han fik lov at blive udegående).

Jeg ved, at mange af brugerne herinde synes det er forfærdeligt at lade en kat gå frit, men i vores tilfælde er der i hvert fald ingen tvivl om, hvad katten helst vil. Vi har givet ham de bedste betingelser for et godt liv på matriklen, men det er ikke nok for ham. Trods sine skrammer er han blevet en gladere, roligere og mere veltilpas kat af at komme ud, og han holdt også straks op med at strinte indendørs. Han har været fritgående i knap 2 år nu.

hvis katten har en hel have den kan løbe ud i, er det vel ikke helt en indekat.
nu er emnet jo “natten” så hvis jeg begynder at arbejde med jagtinstinkt hos indekatte hele døgnet rundt bevæger jeg mig vist lidt væk fra temaet…
Men tak for jeres bud. Det er spændende hvad jeg ender med at arbejde med :slight_smile:

[QUOTE=Else;823745]Jeg har 4 katte (3 skovkatte og 1 burmeser). Som udgangspunkt var de alle indekatte med fri adgang til 200 m2 indhegnet have (dvs. de bestemmer selv, hvornår på døgnet, de går ud og ind).

De to af kattene har imidlertid ikke villet stille sig tilfredse med at være begrænset til løbegården (haven). De stak af igen og igen, lå på lur for at rende ud af døren i et ubemærket øjeblik, åbnede nogle gange selv døren osv., så de to har fået lov at gå frit. De har altså stadig fri udgang til den indhegnede have, men vi lukker dem også ud og ind ad hoveddøren, når de beder om det.

Det betyder tilsyneladende ikke det store for dem, om det er mørkt eller lyst (gælder også de to, der kun har adgang til haven). Hvis de vil ud, vil de ud. De kan godt bruge hele dagen på at ligge og sove indendørs, for så at ville ud om aftenen.
Om vinteren foretrækker burmeseren dog at sove hver nat under dynen hos en af os. :slight_smile:

Du spurgte vist også til konsekvenser. Den ene af de fritgående (burmeseren) kommer jævnligt hjem med skrammer. Jeg har set ham opsøge nabokatte for at slås med dem, så det er ikke fordi han er en forfulgt uskyldighed. Jeg ville ønske, han kunne lade dem være, eller endnu bedre, blive venner med dem, men det vil han ikke (og de er ellers alle kastrater). Det er netop hans frustration over at der er fremmede katte udenfor, der fik ham til at ville ud (i en sådan grad, at han overstrintede huset indti han fik lov at blive udegående).

Jeg ved, at mange af brugerne herinde synes det er forfærdeligt at lade en kat gå frit, men i vores tilfælde er der i hvert fald ingen tvivl om, hvad katten helst vil. Vi har givet ham de bedste betingelser for et godt liv på matriklen, men det er ikke nok for ham. Trods sine skrammer er han blevet en gladere, roligere og mere veltilpas kat af at komme ud, og han holdt også straks op med at strinte indendørs. Han har været fritgående i knap 2 år nu.[/QUOTE]
Så var der da én der lignede noget af det jeg forestillede mig. Din burmeser har i hvert fald nogle instinkter, der ikke er til at undertrykke :slight_smile: tror du har taget den rigtige beslutning med ham :slight_smile: