Coco periodisk lam i bagkroppen - HJÆLP

Nu har jeg snart hyldt i flere dage og har alvorlig brug for jeres råd. :frowning:
Jeg har 4 katte som kunne kommer ud i løbegård, deriblandt har jeg Coco som er min halv MC. Da Coco var 5 mdr gl og blev stereliseret fik jeg hende røngtenfotograferet fordi jeg syntes hun gik underligt - der var ingenting at se på billederne. Coco er nu 3½ år og ca 8 kg - skal tabe ½ kg iflg dr dyr. Hun piver i perioder når vi tager hende op og har nogle gange besvær med at få bagbenene med når hun hopper op på køkkenbordet. Derfor fik jeg hende røngtenfotograferet igen her i december mdr - der var intet at se på ryg,hofter og ben. Der var en smule begyndende gigt i haserne ved foden/anklen. Hun har aldrig været lige så aktiv som de andre 3 katte og hun leger meget meget sjældent med dem eller lige så meget som dem - hun er heller ikke med i deres sove/vaske “klub”. Hun kan godt blive overfaldet af den ene af min anden katte Feline, men det er ikke noget voldsomt og stopper hurtigt igen. Har haft dyreadfærdsterapeut på som også mente det ikke var det store problem. Coco er heller ikke bange for Feline.
Inden for 1 uge har jeg set Coco 3 gange “lam i bagkroppen”. Dvs hun falder sammen bagtil og kan ikke rejse sig igen. Har tydelige smerter, det tager ca 3-4 min så kan hun rejse sig og går haltende rundt i et par minutter og så er alt fint igen. Første gang det skete drønede jeg jo ud til dr dyr og da vi kom derud var der intet galt. Hun gik rundt, hoppede ned fra bordet, stod på bagben for at kigge i hans skuffer, han kunne trygge, hive og dreje på hende uden hun viste tegn på at det gjorde ondt. Hun er nu i smertebehandling 1 uge. Min dr dyr (samt de 2 andre dyrlæger jeg har henvendt mig til) mener at noget går af led eller sætter sig fast for derefter at gå i orden igen. Hun skal så på smerte behandling gerne slappe så meget af at problemet går i sig selv (da hun ikke går og har ondt og spænder), og vi skal derfor helst ikke se nogen “anfald” den næste uges tid og så skal vi til dr dyr igen. Næste skridt bliver evt en CT scanning. Jeg er ok den næste uges tid for da ved jeg hun ikke har ondt. Men hvad så - og hvor meget skal jeg byde hende ??
Hvis I har nogen gode ideer eller råd til hvad I ville gøre - så please skriv.

Er det en dyrlæge med speciale i knogler, der har røntgenfotograferet og vurderet billederne :?

Hej fire misser

Wow - det var da noget rigtig skidt. Jeg er ikke dyrlæge, men det lyder da som noget der går af led, siden det kommer så pludseligt og så forsvinder igen. Mon ikke også katte kan få problemer med knæleddet (hofte?)? - knæleddet - hvor rillen slides så knoglerne ikke mere springer ordentligt ind i hinanden?. Har set det i en del dyreudsendelser, dog fortrinsvis ved hunde, hvor de opereres og simpelthen filer/saver en dybere rille, så det falder i hak igen.

Jeg har “kun” prøvet med en tilløber-kat der p.g.a. af slag (mente dyrlægen) ankom hertil, hvor han ikke kunne springe og klatre for godt. Nu efter et par år er det i 90% af tiden rigtig fint - han hopper, springer og klatrer. Dog skal vi undlade at løfte på ham, men lade ham selv bestemme tempoet - og det går rigtig godt.

Vedr. gigt - det kender jeg ikke - men der skulle stå noget på denne hjemmeside: www.hundegigt.dk

Pøj, pøj, håber smertebehandlingen hjælper og at der findes en årsag.

Coco er nu 3½ år og ca 8 kg - skal tabe ½ kg iflg dr dyr. Hun piver i perioder når vi tager hende op og har nogle gange besvær med at få bagbenene med når hun hopper op på køkkenbordet. Derfor fik jeg hende røngtenfotograferet igen her i december mdr - der var intet at se på ryg,hofter og ben. Der var en smule begyndende gigt i haserne ved foden/anklen.

Gigt i så tidlig en alder og på et så usædvanligt sted tyder IMHO på, at der skal flere undersøgelser til af en knoglespecialist (som Vivi også er inde på) - eller iaf af en dyrlæge der har mange katte i sin klinik. Gigten i sig selv gør ondt og kan hindre bevægeligheden - men den bør ikke give lammelser. I må til bunds i problemet - hvorfor har en så ung kat gigt i haserne/foden/anklen? Derefter kan I overveje, hvordan katten kan hjælpes.

Vivi - det var også hvad du skrev i min tråd d 8 januar - “har hun mon ondt”. Derfor har jeg ringet til 3 forskellige dyrlæger her på Fyn for at spørger om de kender en knoglespecialist. De siger det findes der ikke. Men nævner alle steder København landbrugsskole eller Århus dyrhospital - men det er fordi de 2 steder har de CT scanner.

Forøvrigt var min egen dyr læge ikke på klinikken i dag. Og sekretæren siger de ikke udleverer røngtenbillederne - kun til andre dyrlæger. Jeg ville have mine billeder i hånden så jeg kunne tage til en anden dyr læge her og nu. Er det ikke mine billeder når jeg har betalt 800 kr for dem ?? eller er det dyrlægens billeder og jeg kun har betalt for at få dem lavet, som sekretæren sagde ??

[quote=Fire misser;332298]Vivi - det var også hvad du skrev i min tråd d 8 januar - “har hun mon ondt”. Derfor har jeg ringet til 3 forskellige dyrlæger her på Fyn for at spørger om de kender en knoglespecialist. De siger det findes der ikke. Men nævner alle steder København landbrugsskole eller Århus dyrhospital - men det er fordi de 2 steder har de CT scanner.

Forøvrigt var min egen dyr læge ikke på klinikken i dag. Og sekretæren siger de ikke udleverer røngtenbillederne - kun til andre dyrlæger. Jeg ville have mine billeder i hånden så jeg kunne tage til en anden dyr læge her og nu. Er det ikke mine billeder når jeg har betalt 800 kr for dem ?? eller er det dyrlægens billeder og jeg kun har betalt for at få dem lavet, som sekretæren sagde ??[/quote]

Jeg ville aldrig tage til Landbohøjskolen, hvis jeg skulle have vurderet knogler. Århus kender jeg ikke noget til.
Jeg ville naturligvis bruge Stig Feldballe, der er min sædvanlige dyrlæge, men samtidig er en af Danmarks dygtigste knoglekirurger. Alternativt ville jeg køre til Skovshoved Dyreklinik hos Claus Sloth.

Men hvorfor ringer du ikke og spørger fx i Skovlunde om du kan få en “telefonkonsultation”? Hvis din dyrlæge så vil sende røntgenbillederne til Stig, kan han kigge på dem og måske vurdere noget derudaf. Men det bedste ville jo helt klart være en undersøgelse samtidig. Jeg ved han ofte kan mærke HD og andre hofteproblemer blot ved at undersøge katten.

ok tak - Vivi. Men hvis jeg alligevel skal til at rejse til København eller Århus med hende, kan jeg vel lige så godt få lavet en ct scanning - hvor de kan se det hele.

Det er altid en vurderingssag, hvor meget og hvor lidt man skal gøre.

Man kan jo sige det på den vis, at det nok allerede nu havde været billigere for dig, fra starten, at være kørt til København for at få lavet røntgenbilleder :slight_smile:

Jeg er total ligeglad lige nu hvor meget det skal koste. Og jeg vil gerne lade hende CT scanne efter denne uge med smertestillende hvis det ingen virkning har. Men hvis scanningen viser hun skal opereres og evt lappes sammen så hun i en periode på uger eller ligende ikke kan have sit normale liv, f.eks skal i bur når vi ikke er hjemme eller lignende - det er jeg ikke parat til. Er det ikke ok?? føler mig rigtig skidt bare ved tanken om at jeg måske bliver nød til at vælge at give hende fred.

Der findes flere dygtige knogledyrlæger på Sjælland - vi fik en vældig god behandling og vejledning af Ken Lindeblad på Fakse Dyrehospital, da Tammys røntgenbilleder (taget af Jens Ruhnau, da Tammy alligevel var i bedøvelse for at få fjernet FORL tænder) skulle vurderes for gigt.

Stig Feldballe, Dyreklinikken Skovlunde-Herlev (egen dyrlæge) vil altid være min første prioritet. Derefter ville jeg vælge Claus Sloth, Skovshoved, som jeg et par gange har brugt til en second opinion.

Det kan også være noget der sidder i klemme - der er en anden tråd herinde hvor bl.a. jeg fortæller om en solgt ungdyr han der mistede førligheden i bagbenene.

SÅ har vi fundet ud af hvad Coco fejler.
Hendes venstre knæskal sidder løst - og hun skal opereres på mandag :kryds:

[quote=Fire misser;335469]SÅ har vi fundet ud af hvad Coco fejler.
Hendes venstre knæskal sidder løst - og hun skal opereres på mandag :kryds:[/quote]

Patella Luxation er ikke så ualmindeligt endda - men øv da.
Håber det er en dygtig dyrlæge og knoglespecialist du har fundet til operationen :slight_smile:

Her er en tidliger tråd der bl.a. bekriver Patella Luxation:

http://www.kattegale.dk/forum/showthread.php?t=1970&highlight=patella

Held og lykke med operationen

[quote=Fire misser;335469]SÅ har vi fundet ud af hvad Coco fejler.
Hendes venstre knæskal sidder løst - og hun skal opereres på mandag :kryds:[/quote]

jeg sidder her og bliver helt glad over i har fundet ud af hvad der var galt med hende.
jeg håber operationen går godt på mandag :kryds:

Ej, hvor er det godt det ikke er ‘andet’ end det.
Jeg tror operation for patella luxation er ‘rutine’ for de fleste dyrlæger, så hvis det var mig ville jeg være over-lykkelig over, at det ikke var andet en det.
Held og lykke med operationen
:slight_smile:

Det kan godt være en Patella operation er bare lige for dyrlægen - det er den så ikke for katten og heller ikke for ejeren.

Jeg går ud fra det er mit indlæg du referer til ?

Jeg synes ikke jeg har påstået det er bare lige for kat & ejer… har jeg det?

Men at skulle have sin kat til operation for noget der er rutine for de fleste dyrlæger er da bedre, end at skulle i gang med noget der er knap så rutine-præget. Det vil jeg stadig fastholde min ret til at synes.

Dog behøver det heller ikke være det store for katten, jeg har oplevet katte (og hunde) som kom rigtig hurtigt ovenpå. Hvilket så også gør det nemmere for ejeren.

[quote=danpia;335551]Jeg går ud fra det er mit indlæg du referer til ?

Jeg synes ikke jeg har påstået det er bare lige for kat & ejer… har jeg det?

Men at skulle have sin kat til operation for noget der er rutine for de fleste dyrlæger er da bedre, end at skulle i gang med noget der er knap så rutine-præget. Det vil jeg stadig fastholde min ret til at synes.

Dog behøver det heller ikke være det store for katten, jeg har oplevet katte (og hunde) som kom rigtig hurtigt ovenpå. Hvilket så også gør det nemmere for ejeren.[/quote]

Det glæder mig at din erfaring er både katte og hunde kommer sig hurtigt over indgrebet - kan du forklare hvad indgreb det er du har god erfaring med? Der er jo et par forskellige måder at angribe en PL på.

Ja, det var dig jeg tænkte på. Der er iøvrigt meget få dyrlæger jeg ville ha’ til at lave et sådan indgreb på min kat - jeg tror ikke på det er en rutineoperation for de fleste dyrlæger.

Jeg er i det hele taget bare lynende glad for at de så forholdsvis hurtigt har fundet ud af hvad der er galt.:slight_smile: Hendes knæskaller blev tjekket i december mdr og der kan heller ikke ses noget på røngtenbillederne fra december mdr. Lad mig lige nævne at Coco først har vist smerter en gang imellem, vi har set 5 gange indenfor den sidste 1½ uge.
Jeg har fuld tillid til den dyrlæge der skal foretaget operationen, selvom det ikke er min egen.
Mandag når hun lige kommer hjem fra operationen holder jeg hende selvfølgelig væk fra de andre 3 til hun er frisk fra narkosen. Derudover skal hun helst ikke hoppe op på køkkenbordet. Tirsdag og onsdag når vi tager på arbejde lukker jeg hende ind på min datters store værelse. Fjerner skrivebordet så det højeste hun kan hoppe op på er sengen. Hvor længe tror I jeg skal holde hende væk fra de andre katte når vi er på arbejde (spørger selvfølgelig dr dyr på mandag) ?? er mest bange for leg/angreb fra de andre… det er ikke altid f.eks Feline stopper når hun vil have det.
Prisen uden røngten i december mdr er ca dkk 10.000. Jeg har så aftalt jeg betaler halvdelen på mandag og resten til d 1 februar.
Min datter, hendes veninde og jeg skal 4 dage til London på “shoppingtur” i vinterferien :venter: