Dental foder

Jeg er ved at finde ud af om jeg kan afhjælpe Ease med hans noget sarte gummer og tænder. Han får i dag lidt forskelligt/blandet tørfoder og får vådt 3 x dagligt som primær foder.

Der findes efterhånden dental foder fra flere producenter. Har I erfaringer/anbefalinger med specielle mærker? Og er “store bider” i alle typer tørfoder det samme som dental foder, eller skal man gå efter de dyrere deciderede dental produkter?

Den ligger jo lidt op ad mit spørgsmål til Carina i denne tråd - men så kan jeg jo svare her isf… :wink:

Har givet Hills T/D gennem ca. 2 år - og Manse elsker det, men ref. den linkede tråd skulle det være mere eller mindre samme effekt, uanset mærke.

Ifølge min egen dyrlæge er mus dog en af de bedste “tandbørster” - og dem indtager Manse i væsentlig større mængde end T/D, så han muligvis ikke repræsentativ som kontrolgruppe for T/D…:sunglasses:

3 Synes om

Alle mine katte elsker Oral Health fra James Wellbeloved: https://www.zooplus.dk/shop/kat/kattefoder_toerfoder/wellbeloved/specialfoder/360311
Men om det så er foderet der gør at Kolbjørn ikke længere har problemer med tandkødet, eller om det skyldes at jeg nu børster tænder på ham hver dag, kan jeg ikke sige.

1 Synes om

Haha, nej den med mus duer ikke her i vore bette hjem, selv om din dyrlæge har ret i at det vil være det bedste :relaxed:

Har du oplevet nogen ændring ved at fodre med t/d og bruger du kun det foder, eller blander du med andet (både vådt og tørt)?

Åh, I er så seje at I kan børste tænder :scream: Ja så langt rækker tilliden til mig desværre ikke her i hytten :joy: Det er derfor jeg håber at et foder (ja, eller andre gode fif) kan gøre ham godt. Mon ikke tandbørstning betyder mere end foder, når det kommer til stykket…

Jeg blander t/d hills i deres andet tørfoder fra hills. De elsker det og piller det først fra. :blush:

1 Synes om

For god ordens skyld - musene henter han altså udendørs… :yum:

Effekten - pas…
Svaret baseret på, at det jo ikke er til at sige, hvordan hans tænder ville ha’ set ud, hvis han ikke havde fået dem - men som jeg også skriver i den anden tråd, så sætter han stadig tandsten i et eller andet omfang, mens hans tandkød umiddelbart ser fint ud.

Fodring består af vådfoder, T/D i aktivitetsbold (ellers æder han sig tromletyk) og “depot” tørfoder - sidstnævnte rør han stort set ikke i musesæsonen, men pt. er der åbenbart lavvande i musekassen, for det ryger ned i et omfang, der også kræver rationering… :face_with_raised_eyebrow:

1 Synes om

Det finder man jo givetvis aldrig ud af, men ifølge specialisten er tandbørstning det eneste, der for alvor gør en forskel :slight_smile: (har jeg læst - det siger min dyrlæge, som har specialiseret sig i tænder, også).

Jeg ved heller ikke, om det reelt gør en forskel, men Chili får hver dag et par tørrede bidder kylling, der er viklet om en lille, tørret fisk. Hun elsker dem, og jeg bilder mig ind, de må være gavnlige for hendes tænder.

De gør sikkert ingen forskel. Hun har nok bare generelt gode tænder. I modsætning til Asani. Susanne har engang skrevet et indlæg om, at dårlige tænder sandsynligvis i meget vid udstrækning er genetisk betinget. Den teori er jeg selv tilhænger af, netop fordi jeg har to så vidt forskellige katte, der jo mere eller mindre får det samme at spise + at jeg ved, at Asanis forældredyr havde dårlige tænder.

Men derfor kan tandbørstning jo muligvis nok afhjælpe lidt af problemerne - hvis man har en træningsvillig kat og i øvrigt selv har tålmodigheden til det.

Kunne forstå på Ruhnau at det handlede om at katten brugte sine tænder således at belægninger (plak) på tænderne forsvandt, og at dentalfoder ikke var så dårligt altid som det ofte bliver gjort til… og at tandbørstning var det bedste i fald man kunne træne katten til det.

Mht. hvorvidt det er arveligt eller ej. Jeg har læst alt hvad jeg kunne få fat i på de videnskabelige artikeldatabaser jeg har adgang til. Der er såvidt jeg kan se ikke belæg for at sige at tand-og mundproblemer af den ene eller anden slags er arveligt. Det er multifaktorielle sygdomme hvor det hele skal falde i hak til den helt forkerte side → katten får sygdommen. En af faktorerne kunne i nogle af avlslinier være generne, at katten var mere disponeret end andre (fx. Asani ift. Chili som du skriver). Stress var en anden faktor samt immunforsvaret.

Jeg spurgte Ruhnau om det her med generne og vi havde en lang snak om det. Han sagde det samme som ovenstående - at det i nogle linier kunne være genbetinget. Hvis en kat havde fået TR, så var det ikke ensbetydende med at den ikke kunne bruges som avlskat, man var nødt til at se nogle generationer for at se om det gik igen før man kunne tage en velfunderet beslutning om det.

2 Synes om

Tak for jeres input :slight_smile:

Vi ved jo alle hvad der bedst til tænderne, men det er ikke altid en mulighed. Ease er indekat, så han har ikke adgang til mus. Han nægter at spise råt til trods for 2 års forsøg på tilvænning. Han nægter at få børstet tænder til trods for langvarrig, forsigtig tilvænning. Han får i forvejen tørrede kødstrimler, men jeg må prøve mig frem med andre tiltag også.

Dorthe, hvad bruger du til at børste tænderne på ham? Spørger fordi jeg jo har kæmpet med at få lov at pille i munden på Ease, men så købte jeg tandpasta (bucacat tror jeg det hedder) og nu pludselig kan jeg få lov at “gnatte” ham på busserne og gummerne. Ikke længe og ikke voldsomt grundigt. Men på 6 dage er vi kommet rigtig langt, så jeg vil prøve at tage det skridtet videre i projekt tandbørstning :slight_smile: Men jeg er lidt i tvivl om hvilke produkter jeg skal gå efter - både af børste/“klud” og tandpasta.

Remedierne til tandbørstning køber jeg hos min dyrlæge. Det drejer sig om Virbac enzymtandpasta og CURAPROX surgical tandbørste:

Tandbørsten er meget blød, og det er nok vigtigt.

Jeg børster tænder på tre af mine katte, og ingen af dem synes ligefrem det er sjovt, så det bliver selvfølgelig ikke så grundigt som når jeg børster tænder på mig selv. De får også kun børstet ydersiden af tænderne, men ideelt skulle indersiden vel også med, det tror jeg bare ikke jeg ville få lov til. Og som nævnt har det i hvert fald hjulpet gevaldigt på Kolbjørns tandkød. Måske foderet også har haft en indflydelse, men det er jo svært at sige.

1 Synes om

Tusind tak Dorthe. Jeg vil helt sikkert teste videre med projekt “lær-så-at-få-børstet-tænder-kræ” på dem begge. Jeg har opgivet Ease tidligere, men som han har reageret nu med denne tandpasta, så har jeg fået fornyet tro på det :slight_smile: Her er vi forøvrigt også kun på forsiden af tænderne :wink:

Har også købt t/d. Det bliver på godbid/ordineret niveau, for han kan slet ikke styre sit indtag af dem til trods for størrelsen på dem og arbejdet med at få dem spist :joy:

Jeg har et VIRKELIGT dumt spørgsmål :joy: Fugter man tandbørsten, tager tandpasta på og børster - eller børster man på tør/våd børste uden pasta og så tandpasta på bagefter… Eller hva’ :thinking::joy: *hilsen blondine Mianne :joy:

Jeg fugter tandbørsten og kommer pasta på, og så børster jeg.

1 Synes om

Jeg havde en, der elskede at bide i tandbørster som en leg, så med den på var hun ret nem også lige at få børstet på, selvom det tog lidt tid, men hun morede sig imens :slight_smile:

3 Synes om

Åh du - det er en super god idé :smiley: Jeg har virkelig forsøgt at lokke Ease til at lege med tandbørsten på den måde. Sådan lærte jeg de gamle drenge at acceptere (ind i mellem) at få børstet tænder. Men han er slet ikke modtagelig. Men nu er vi oppe på at jeg kan gnubbe med pegefinger med tandpasta langs tænder og gummer, så næste skridt er enten sådan en stof-finger-dimmer eller direkte til tandbørste som fx den Dorthe linker til.

Det er jo også med at tage det i ok tempo, så katten ikke bliver skræmt af det. For så bliver kampen lang :roll_eyes:

1 Synes om

Jeg købte for 6 dage siden sådan en finger-stof-tut-ting. Den har jeg prøvet nogle få gange, men den bliver simpelthen for klodset og besværlig til kattene. Vi børster derfor tænder med min pegefinger og tandpasta dagligt. Begge katte er blevet nogenlunde gode til at acceptere overmunden og vi er nu i gang med at vænne os til også at få børstet i undermunden - hvilket er meget meget svært at acceptere. I morgen køber jeg tandbørste og så vil jeg se om den vil kunne få plads og om kattene og jeg kan samarbejde og finde ud af bruge den.

Det positive er at begge katte (efter 2 uger med tandpasta gnub) allerede har fået bedre mund og rigtig fin ånde. Og det er trods alt et rigtig fint skridt på vejen at ånden bliver bedre, for det er vel et tegn på færre bakterier i munden. Tandkødet er blevet pænere og tænderne bliver også lidt lysere/blankere. Så fingertandbørstning fungerer, men jeg håber at en rigtig tandbørste vil kunne accepteres, så vi rigtig kan få plejet tænder og gummer.

Vi slutter af med lidt mums’ere, så kattene lærer at det skal være en positiv ting❤️

5 Synes om

Avlsrådet er en anelse fastere i sine udsagn:

  1. Hvis en avlskat under 5 år får fjernet en eller flere tænder pga. sygdom i tænder/tandkød, anbefaler Avlsrådet, at ejer af katten overvejer at tage denne kat ud af avlen. Hvis der forekommer tand- og/eller tandkødsproblemer i en linje, bør ejer af katten(e) overveje at tage disse katte ud af avlen, da disse lidelser er arvelige og til dels familiært betinget.

Det er så her, opdrætteren kan overveje at skifte tandproblemerne ud med risikoen for FIP eller HCM.

En uddybning af ovenstående sarkasme: I praksis kan en opdrætter højst styre på en håndfuld egenskaber. Der findes ingen avlskatte, som optimerer på 20+ egenskaber. Så man må prioritere. Mindre, sjældne problemer må løse sig selv ved udavl over 1-3 generationer.

Men i princippet bør man vel frasortere på alle kendte, arvelige sygdomme - måske lidt dobbeltmoralsk sagt af en huskatteejer (der i øvrigt mener, at alle burde neutralisere deres huskatte :smirk_cat:), men tænker trods alt, at der er forskel på autonom produktion, og bevidst avl på kendte, og potentielt arvelige skavanker?
Og måske misforstår jeg dig, men tand- og mundsygdomme forekommer mig ikke at være mindre, sjældne problemer…