En historie om mycoplasma felis

Dette opslag handler om Frederik og at han i en længere periode gik og småskrantede en smule uden at det egentlig var alvorligt med ham. Det er langt!

Frederik er 13½ og har haft gigt og CKD siden henholdsvis ca. 2016 og 2013. Han har altid haft problemer med øjnene, der har været meget følsomme og løb ofte (fx. efter en tur i haven i blæsevejr) , nogen gange var der betændelse i også, som kunne behandles, men det kom næsten altid igen efter en længere/kortere periode. Nogen gange kunne han have betændelse agtigt flåd en dags tid eller to også gik det helt væk igen, eller også varede det ved og endte ud i en behandling med den øjensalve der ud over antibiotika også indeholder binyrebarkhormon - den salve tog det altid.

Spurgte flere gange dyrlægen om det var noget vi burde teste, men det mente de ikke. Jeg så altid en forværring af hans øjne når der var ballade med hans gigt, men kunne forstå på dyrlægen at det så man ofte - at der kunne være problemer med øjnene når der var andre ting der opblussede i katten. Siden dyrlægen sagde det har jeg læst og hørt det samme fra flere (opdrættere som dyrlæger) så jeg lagde ikke mere i det. Jeg så det også med Honey når hans spondylose drillede ham, så snaskede han også lidt mere fra øjnene. Så jeg lagde ikke mere i det

Han nyste og lød snottet også i perioder, men der var ikke noget at høre på hans lunger og han har altid været glad og spist som han skulle, måske tabt sig en lille smule men ikke noget alarmerende. Dyrlægen og jeg havde længe snakket om at det kunne være en herpes, men jeg tænkte at det ville være virkelig mærkeligt hvis det var herpes, for jeg har ingen problemer haft med nogen af de kuld der har været her - der er ingen killinger der har været syge - og ingen af de andre katte har haft symptomer.

Ved et tilfælde ser jeg en dag symptomerne på et par af de sygdomme der rangerer under “upper respiratory tract disease”, der er et par af dem der rammer spot-on på hans nogle af hans symptomer, chlamydia og mycoplasma og de er begge følsomme overfor den type antibiotika som er i den salve vi havde brugt til øjnene. En anden ting var at mycoplasma faktisk også kunne sætte sig i ledene og være medvirkende til gigt. Det er sgi da det der er galt med ham, det var bare første tanke, dyrlægen var på ingen måde overbevist, men ville gerne teste ham.

Så bestilling af PCR-test hos dyrlægen, prøven skulle tages fra det indre af hans øjenlåg så det krævede en bedøvelse. Test-resultat = mycoplasma infection. Dyrlægen var træt af mig for hun var sikker på at det var herpes, hun troede ikke rigtig på mycoplasma. Anyway Frederik kører nu på anden pakke ronanxan, hans øjne er blevet markant bedre, han har stadigvæk men har stadigvæk betændelsesagtigt snask i øjnene. Men det er anderledes at se på, øjnene løber ikke mere konstant og de er helt klart mindre hævede. De så egentlig ikke vanvittig hævede ud, baseret på de billeder jeg kunne finde på nettet af mycoplasma infektioner. Jeg tror selv, det er derfor, min dyrlæge ikke troede på mycoplasma/chlamydia, for han var lidt atypisk symptommæssigt idet han ikke havde dem alle.
Hans generelle gang er også blevet meget bedre. Om det skyldes mycoplasmaen også har været i hans led, eller om det primært er på grund af vejret er svært at sige. Men han er 100 % gladere end han har været (og jeg synes jo egentlig ikke han var så trist før), og han løber faktisk rundt ude i haven, det har han ikke gjort længe. Det er helt fantastiks at se kræet spæne ud til den anden ende af haven med knæk på halen og tosse rundt. Jeg tror ikke han er kureret for gigt, for han hopper stadigvæk ikke så højt, men jeg tror 100 % at gigten har været påvirket af mycoplasmaen baseret på nuværende observationer.

I løbet af vinteren har jeg et par gange været tæt på at dømme ham ude, for jeg synes bare der var for mange ting. Egentlig er jeg også lidt træt af, at dyrlægen ikke selv har foreslået den PCR-test tidligere, at jeg skulle presse på for at vi fik den - de kender mig og ved at jeg ikke går af vejen for en test, hvis det er det der skal til for at udelukke/konstatere en given diagnose. Det værste er, at han sandsynligvis har gået med det her i et par år - jeg føler mig som den dårligste katte ejer ever, men prøver ikke at slå mig selv i hovedet med det, at han havde så lidt symptomer, at selv ikke dyrlægen havde luret det. Men altså!

Nu håber jeg så bare, at det ikke er blevet kronisk… nu må vi se.

13 Synes om

:kram:

Tak for dit indlæg, altid godt at blive klogere på ting. Og dejligt at Frederik har fået det bedre. :hjerte:

1 Synes om

Evt. hvis ikke du er tilfreds med resultater af aktuelle antibiotika så prøv at hør Stig på Skovlunde - om behandling med Zitromax.

1 Synes om

@Musashi , tak for bidraget med zitromax. Må lige have læst op på den.

Tetracycliner (ronaxan) er så vidt jeg kan læse mig til førstevalg, men der står også mange steder at den Ian være en rigtig hård nød at knække med måske helt op til 8 ugers behandling worst case. Hvis han stadigvæk har øjensymptomer når vi er færdige med pakke 2, skal han jo fortsætte.

Har du selv erfaring med mycoplasma?

Status her er at vi nu er færdige med Zithromax behandlingen…og Fredes øjne er stadigvæk ikke gode, synes også det lyder som om han er lidt snottet igen. Jeg er træt af det, hvad er det der sker?

Næste trin bliver en dyrkning af hans øjensnask tænker jeg. Medmindre der er nogen der kan byde ind med nogle erfaringer?

@Musashi kan du byde ind med mere?

@Susanne_W , hvad med dig? Har du prøvet/eller hørt om noget tilsvarende?

…Eller andre der kan bidrage?

4 Synes om

Øv han stadig har bøvl med det. Nej desværre mit bedst forslag er Stig.

Han hjalp med at finde behandling til min gamle Buffy. Det var længere forløb hvor jeg var hos 3 forskellige dyrlæger (inkl. øjenspecialist i Holte) - og så endelig Stig som fandt behandling. Fik også lavet en masse tests - inkl. dyrking for bakterier - uden det rigtig gav noget.

Ved stadig ikke hvad årsag er - ca. 2 gange om året får hun bøvl med ene øje - det kan gå fra helt fint til rigtig slemt på 24 timer. Uden behandling får hun det også i andet øje efter nogle dage.
Zitromax - 5 dage/5 dage pause x 3 stopper det effektivt.

Er stadig hrm…for hvad årsag er…?
Hun har aldrig tidligere haft noget med øjne - har igen andre helbreds ting. Det er også kombineret med et eller andet med ene øre…nogle gange ved jeg det kommer fordi hun trækker på det ene øre som om det gør ondt eller klør…men vigtigste er at der er effektiv behandling. Og jeg er så glad for at Stig kunne hjælpe Buffy.

Håber du kan finde noget der hjælper Frederik også - lyder også som lidt mysterium.
Jeg fik også tjekket Buffy for ‘strukturelle’ fejl ved øje - og det er også ok. Men tænker du også har undersøgt det. Underligt at ingen af antibiotikaer rykker ved det?

Ja, jeg har lidt af de seje erfaringer, for det sker af og til at mycoplasma felis bliver kronisk og ikke responderer på behandling :frowning: Er han meget generet af det? Hvis han var en ung kat, så ville jeg måske foreslå et forsøg med at få skyllet hans bihuler ud for at se, om det kunne give lidt afhjælpning, men med sådan en ældre herre tøver jeg nu ved at synes det er en god ide. Jeg kan se nogle kilder siger op til 42 dages behandling på Ronoxan, og nogle nævner også i samme åndedrag at kronisk infektion findes. Og det løber jeg også af og til ind i - at folk behandler det bedste de har lært, og af og til hjælper det ikke en ski´ :frowning: Til gengæld synes jeg ikke det virker specielt smitsomt. Som regel har folk en enkelt kat med et problem - eller også fortæller de mig ikke alt :slight_smile:
Det hører til sjældenhederne at det påvirker gigt, men derfor kan han jo godt være en af de få :slight_smile: Det tyder jo på det, når han virker bedre efter behandling.
Endelig faldt jeg over en bemærkning fra Dyrlægeforeningen, der lige nævner at mycoplasma felis ofte er selvlimiterende - det brænder ud. Ja, det tror jeg faktisk det gør i en del tilfælde, men bestemt ikke alle. Frederik er jo et tydeligt eksempel på det. Jeg har ingen gode ideer til hvad du gør med det, for sandsynligvis ER han bare kronisk. Jo ældre, desto større chance for at få noget, der ikke går over igen uden kamp :confused:
VH
Susanne

1 Synes om

Vi ved da heldigvis at han var positiv på PCR-testen (respiratorisk panel) for M. felis som det eneste. Han har responderet på Ronaxan behandlingen - det har bare ikke taget det helt. Så rykkede vi over til Zithromax efter en lang behandling i håb om at det kunne tage det sidste. Igen bedring med den kur han lige har afsluttet men ikke nok. Og nu her en uge efter afslutning kan jeg se det kommer igen. Lige nu hælder jeg til at den terapeutiske koncentration af de aktive stoffer måske ikke er høj nok :gruble:

Jeg synes det kører lidt op og ned. Det har på ingen måde været kritisk sådan at jeg har tænkt - dyrlægen akut. Jeg har ikke på noget tidspunkt syntes han var meget generet af det, men ifm behandlingen har han dog helt tydeligt været bedre tilpas end før vi startede behandlingen op.

Ronaxan behandling i 45 dage, Zithromax kur på 14 dage.

Det er også min erfaring her. Der er ingen af de andre der har været syge i den periode hvor han har haft problemer med øjnene, heller ikke ved seneste kuld.

Hans ben har det 100 % bedre, ingen tvivl om det. Som skrevet tidligere tror jeg ikke det kurerer hans gigt at han er behandlet for M. felis, men der har helt sikkert været en bedring. Så jeg er ret sikker på at den har siddet i hans led også… uden at have taget prøver af hans led - det vil jeg alligevel ikke hive ham igennem selvom jeg vanvittig gerne ville vide om den var i hans led for sure.

Mja, det kan jo godt være at katten måske kan bekæmpe det selv hvis ikke den slås med andet end M. felis. Der har Frederik lidt ekstra skavanker. Hans øjne er faktisk stille og roligt blevet værre og værre. Det var derfor jeg til sidst ville have det testet.

@Susanne_W og @Musashi . Tak for bidrag! Det er værdsat. Sidder lige nu og venter på dyrlægen ringer tilbage… har researchet lidt i mellemtiden og har fundet denne tabel fra et speciale på dyrlægestudiet ved Glasgow University:

Vil lige vende den med dyrlægen når de vender tilbage. Så må de gå tilbage og regne på hvilken koncentration han har fået af henholdsvis Ronanxan (doxycyclin) og Zithromax (Azithromycin).
Jeg hælder stadigvæk til en resistens dyrkning af skrab/snask fra hans øjne på M. felis for at se hvor vi lander henne. Alternativt må vi ud i en fluoroquinolon-behandling (pradofloxacin), men de kan give tarvelig bivirkninger i øjnene i form af blindhed selvom pradofloxacin der skulle være i den gode ende og ikke være lige så toksisk som 1. og 2. generations fluroquinoloner. Men der kan også være issues med denne når det gives til en nyrekat. Argh… jeg bliver sindssyg :ahhhhhhh:

Hvis han så bare havde haft det rigtig skidt, men det har han jo trods alt ikke. Den dumme kat har bare en helt specielt plads i mit hjerte fordi ham og hans bror var mine første katte og al det adfærdsbehandling jeg måtte igennem med dem. Han er min grand old man. Kan næsten gå helt i stykker af at tænke på jeg måske ikke kan hjælpe ham med behandling for det her.

2 Synes om

Hvordan går det med ham?
Kender godt det med at nogle af dem er bare ekstra specielle :heart:

1 Synes om

Han er faktisk ude til en ny svabe-prøve på indersiden af øjenlåg idag, fordi der kommer noget øjensnask sådan lidt on-off stadigvæk, øjensnask der ikke rigtig kan bestemme sig for om det skal se betændelsesagtigt ud eller ej. Så der bliver lavet et nyt PCR-panel, hvor der forhåbentlig ligger et svar sidst på ugen og vi laver også en resistensbestemmelse på svabet.

Så vi sidder i venteposition denne uge.

1 Synes om

Håber I kan finde noget - som kan behandles.
Jeg fik også Buffy let bedøvet så de kunne tage mere grundigt svab - det var vist da de kikkede efter bakterier…

1 Synes om

han var også lettere bedøvet. Tænker ikke der er nogen vågne katte der frivilligt stiller op til sådan et øjensvab :wink:

3 Synes om

Halløj. Er han blevet testet for Calisivirus?
Jeg har 5 katte med calisivirus - har også netop skrevet ind indslag omkring det. Mine har mange af de samme symptomer og første gang, de blev testet, var testen positiv for Mycoplasma. De blev behandlet med et par forskellige præparater, men det hjalp ikke. Jeg var derefter ved flere forskellige dyrlæger og forklare symptomerne, men det blev ikke taget seriøst. Først nu i år blev der taget endnu en test og det viser sig at være calisivirus. Dyrlægen mener at de nok har haft calisi først og når de har det, er de mere modtagelige overfor andre viruser og derfor var første test positiv for Mycoplasma. Calisivirus kan også giver problemer i benene.

Borebillen blev testet positiv for mycoplasma, hvor han så end har fået samlet det op henne.
Han er en kroniker, hvor øjet hele tiden blusser op trods flere korrekte og langvarige behandlinger.
Ingen af mine andre katte har haft skidtet, heller ikke Oddy, der jo lever sammen med Borebillen, så så særligt smitsom kan den kroniske udgave næppe være.

Må hellere lige huske at opdatere på Frederik. Hans PCR-test (svab fra øjne og næse og svælg) for upper respiratoric disease kom negativ tilbage på alle bakterier og parasitter. Der blev også lavet en dyrkning just-in-case - den var også negativ. Så han er heldigvis blevet kureret for sin mycoplasma som status er nu. Dyrlægen forslog nogle øjendråber med hyalorun, idet de havde nogle jagthunde i klinikken som havde god virkning af dette. Det var jagthunde der som regel reagerede med irriterede øjne når de var afsted, fx gennem siv eller lignende. Frederiks øjne har altid løbet i vand når han har været ude i blæsevejr, så de bliver nemt irriterede. Så nu prøver vi dem. Hvis ikke det virker er det ikke utænkeligt at han ryger en tur til en øjenspecialist.

Ja, den er en af de ting som PCR-luftvejspanelet tester for.

Frederik er også den eneste her der har haft symptomer. Men har også kunnet læse mig til at det primært smitter via aerosoler fx fra nys. Han har ikke nyst meget, og det har primært været i hovedet på mig (yum yum … ironi kan forekomme) og han er under alle omstændigheder ikke i tæt kontakt med orientalerne - det gider han ikke :slight_smile:

@Ann_K gør du noget behandlings mæssigt af lindrende karakter når det blusser op hos Borebillen?

2 Synes om