Feline Orofacial Pain syndrome

Nu er det 6 uger siden at Charlie, min dejlige blå burmeser(5 år), viste de første symptomer. Få dage efter startede Bailey, min brune burmeser(4½ år). I denne tid har vi nærmest været fast inventar hos dyrlægen. Begge katte har i fuld narkose fået renset tænder og Bailey fik fjernet en tand, de har fået antibiotika og antihistaminer, men lige lidt hjælper det. Efter hvert måltid tager de potterne til munden, som om de vil stange tænder og tungen ryger ind og ud af deres mund. Det er et forfærdeligt syn. 3-5 minutter efter holder det op, men starter blot igen så snart de spiser. Dyrlægen ved ikke bedre end at give dem nye slags antibiotika.

Charlie har i skrivende stund ingen symptomer, men Baileys symptomer fortsætter.

Jeg har researched på nettet og fundet flere artikler om ovennævnte problem fra England og New Zealand og kontaktet opdrætterne.

I skrivende stund skal de to til en specialist i tandsygdomme i Silkeborg, hvorefter der må ske andre tiltag, hvis det ikke hjælper.

Jeg efterlyser andre burmeser-ejere, der har oplevet dette her.

For 93% af tilfældene er desværre burmeser.

http://www.veterinary-neurologist.co.uk/fops.htm

Er Charlie og Bailey i familie med hinanden?

Jeg har godt læst om sygdommen, men heldigvis ikke oplevet det selv. Den er så vidt jeg ved relativt sjælden, så derfor ville det nemlig undre mig lidt, hvis den skulle optræde hos to ubeslægtede katte (selvom alt jo desværre kan lade sig gøre :(). Jeg håber, det viser sig at hænge sammen med tænderne og at det derfor er noget, der kan helbredes relativt let :kryds:

Hej Templebar,

ja, det undrer mig også, for det er to ubeslægtede katte. Men nu er det jo sådan, at genpuljen i denne race ikke er ret stor og de er alle tæt beslægtede med hinanden. Burmeseren kom til USA i 30érne som en enkelt hunkat, der blev parret med en siameser og derefter med sine udvalgte sønner, såe…

Men det er så skønne katte, og min datter og jeg elsker dem. Så jeg håber ikke at de falder under de 13% af de angrebne dyr, der må aflives.

Vi må håbe det bedste.

Jeg ved godt, at genpuljen er begrænset, men jeg er ikke enig i, at de alle er “tæt beslægtede”. Mine killinger havde en indavlsprocent på under 1% og det er altså ikke særlig tæt :slight_smile:

Under alle omstændigheder håber jeg, I finder løsningen og jeg er sikker på, at I vil være i de bedste hænder hos specialisten i Silkeborg :slight_smile:

Jeg har opdrættet burmesere siden 1995 og har aldrig haft en kat - eller hørt om en kat blandt mine opdrættervenner/-kolleger, med denne lidelse. Så den er ganske sjælden!
Jeg tror ikke at begge dine katte har det, faktisk tror jeg det er meget usandsynligt at bare een af dem har det.

Men dårlige tænder, det kan de sagtens have og det kan give præcis de symptomer, for det gør i så fald ondt når de spiser.

Hej Camilla,

i England, Australien og New Zealand bliver der forsket en del i dette syndrom. Vi må håbe på det ikke breder sig i DK også. Den ene opdrætter til mine to tager det her meget alvorligt, den anden skal jeg i kontakt med.

Og desværre, så er det begge mine katte, der har symptomerne, den ene startede, og få dage efter begyndte den anden også. Jeg har faktisk også tænkt på noget virus.

Ellers har der ikke været foderskifte… de får Sanabelle Dental og blev suppleret med RC Hair and Skin.

Er også begyndt nu at strø Pro Den Anti Plaque over vådfoderet.

Og Temple Bar…ja, dyrlægen i Silkeborg er specialist og virker meget grundig. Han ville også sætte sig ind i FOPS, inden han undersøger dem.

Jeg er enig med Camilla, det er højst usandsynligt at 2 ubeslægtede med så kort tidsinterval begge udvikler en yderst sjælden sygdom. Det kan sagtens hænge sammen med noget tandhalløj. Jeg ville nok spørge Jens Ruhnau…
VH
Susanne

Hej Susanne,

hvem er Jens Ruhnau?

  • selvom jeg ikke hedder Susanne :slight_smile:

Jeg ved ikke, om du har fundet denne side i dine søgninger International Cat Care | For the love of cats, men ifølge den er den mest sandsynlige årsag til problemet i hvert fald mundhulen/tænderne og selvom specialisten i Silkeborg (som jeg ikke pt. kan huske navnet på) har et glimrende ry, er det nok et af de tilfælde, hvor jeg uanset bopæl ville gå direkte til Jens Ruhnau.

[QUOTE=pivnu;600928]http://www.tanddyreklinikken.dk/

  • selvom jeg ikke hedder Susanne :)[/QUOTE]

Har læst om dem…men det er langt væk fra Herning.

Dyrlægen fra Silkeborg skulle også være god til det med tænder og har udstyr til tandrøntgen…for på overfladen ser deres tænder jo pæne ud efter tandrensningen hos min dyrlæge her i Herning,

Og undskyld det med navnet…er lidt forvirret.

Ja, jeg har bl.a. også læst denne artikel. Og de to fik jo også som det første renset tænder og Bailey fik fjernet en tand. Men min dyrlæge har ikke taget røntgenbilleder og henviste mig til en anden dyrlæge her i byen, Men hun sendte mig videre til dyrlægen i Silkeborg.

Der er langt til Sjælland, især hvis man skal tage toget med to katte.Men jeg vil tænke over det.

Du kan jo prøve at give ham et ring først. Jens Ruhnau er et meget behageligt menneske, meget sympatisk, og det er da et forsøg værd at give ham et kald og lige høre om han har nogle umiddelbare tanker inden du ligefrem kører derover. Han er rigtigt dygtig! Jeg tror, at du i den sidste ende ville synes at det var turen værd, men prøv at starte med en opringning - det er jo til at se til ende på.
VH
Susanne

[QUOTE=Susanne W;601051]Du kan jo prøve at give ham et ring først. Jens Ruhnau er et meget behageligt menneske, meget sympatisk, og det er da et forsøg værd at give ham et kald og lige høre om han har nogle umiddelbare tanker inden du ligefrem kører derover. Han er rigtigt dygtig! Jeg tror, at du i den sidste ende ville synes at det var turen værd, men prøv at starte med en opringning - det er jo til at se til ende på.
VH
Susanne[/QUOTE]
Jeg har kun oplevet Jens Ruhnau til et foredrag - men hold da op for en øjenåbner:uha:. Der er da ikke det, den mand ikke véd om tænder og tandsygdomme - desuden virkede han som en enorm sympatisk mand:).

Aldrig nogensinde få fjernet tænder hos en dyrlæge, der ikke har tandrøntgen - der er mange historier om tandsplinter, der bliver efterladt og som giver smerter efterfølgende.

Der er også den mulighed, at de kan have FORL - det kan man som udgangspunkt ikke se på overfladen og det kan give mange smerter. Begge mine hankastrater har haft det og hos den ene var der én tand, der ligefrem blev ædt op og sad som en spøgelsesrod, da der blev taget røntgen hos Jens Ruhnau.

Enig med Mette. Tandrøntgen er i dag så normalt, at jeg aldrig ville benytte mig af en dyrlæge uden - i hvert fald ikke, hvis de skal rode i munden på min kat.

Tak for alle jeres gode svar. Jeg skulle have spurgt herinde, inden jeg foretog mig noget.

Jeg valgte dyrlægen efter anbefaling af mine kattes første ejer, som havde haft dem i 4 år. Jeg indrømmer også, at jeg ikke vidste, hvor vigtig en speciel ekspertise er på tandområdet og gik ud fra, at alle dyrlæger da brugte røntgen, når de behandler tandproblemer. Men skade gør klog og sammenholdt med den viden, jeg har fået vha. artikler, jeg fandt på nettet, så har mine to ikke fået den bedst mulige behandling. På min forespørgelser, da kattene blev dårlig og viste de beskrevne symptomer, fandt jeg ud af, at deres tænder ikke var blevet røntgenfotograferet og at de var veterinærsygeplejersken, der har renset deres tænder!

Jeg ringer på mandag til Jens Ruhnau og taler med ham.

Og jeg er beroliget, at det nok kun er tænderne, der giver dem FOPS symptomerne. Det er immervæk for 60% af de katte, der har det.

[QUOTE=Temple Bar;601108]Aldrig nogensinde få fjernet tænder hos en dyrlæge, der ikke har tandrøntgen - der er mange historier om tandsplinter, der bliver efterladt og som giver smerter efterfølgende.

Der er også den mulighed, at de kan have FORL - det kan man som udgangspunkt ikke se på overfladen og det kan give mange smerter. Begge mine hankastrater har haft det og hos den ene var der én tand, der ligefrem blev ædt op og sad som en spøgelsesrod, da der blev taget røntgen hos Jens Ruhnau.[/QUOTE]

Hvad er FORL?

FORL = neck lessions = tandresorptioner = en sygdom, hvor kattens immunforsvar angriber tænderne nede fra rødderne og æder dem op. Efter mange måneder kan man også se det over tandkødsrenden som ‘hul’ i tanden. En forholdsvist almindelig sygdom og meget smertefuld og også en rigtig god grund til at tage røntgenbilleder.

FORL…tandlægen sagde faktisk noget om, at den tand, Bailey fik trukket, næsten ingen rod havde…den var ædt op. Men han nævnte ikke noget om FORL.

Det kan ikke gå hurtigt nok, at de kommer til en rigtig tanddyrlæge.