Haleknæk - genetisk eller?

Hvordan er arvegangen på haleknæk - hvis ingen kendte forfædre i mange generationer har haft afkom med knæk, og der så pludselig fødes et kuld fra en førstegangsmor, hvoraf 2 ud af 3 har små knæk yderst på halen.

Jeg gætter på det er genetisk. Måske der har været katte i linierne, hvor fejlen har været så lille, at den ikke er opdaget?
Jeg har da haft udstillet et par katte med små halefejl, som jeg selv har bemærket, men det har ikke været bemærket af dommeren :wink:

[quote=Vivi_Fletcher;428560]Jeg gætter på det er genetisk. Måske der har været katte i linierne, hvor fejlen har været så lille, at den ikke er opdaget?
Jeg har da haft udstillet et par katte med små halefejl, som jeg selv har bemærket, men det har ikke været bemærket af dommeren ;)[/quote]
Tak opdrætteren er selfølig nysgerrig omkring dette. Genet kan vel bæres ressesivt ?

to ud af tre er mange snakker man genetisk.

Haledefekter kan også skyldes hunkattens B9 vitamin, Folinsyre, har været for lavt således killingerne ikke har fået nok …

Camilla, hvilke fagpersoner har I spurgt? (Altså her mener jeg dyrlæger eller forskere) Hvad siger de?

Vi har ingen spurgt…jeg blev blot ringet op med spørgsmålet fra en der har fået sådan et kuld - det er ikke mine killinger.

Ok. :slight_smile:

Jeg synes også det er et spændende emne. Så jeg læser med her. :slight_smile: (Har ingen erfaring med det personligt, og er ret mystificeret over fænomenet også :slight_smile: ).

2 ud af 3 er jo ikke nok til at man statistisk kan sige noget som helst.
Mit svar er ud fra min erfaring om, at halefejl er arveligt - det er jeg slet ikke i tvivl om :slight_smile:

Ved ikke om du kan bruge denne artikel til noget?
Den er fra Norsk Siameser og Orientaler Ring

Det mystiske haleknæk

[quote=Ann R;428638]Ved ikke om du kan bruge denne artikel til noget?
Den er fra Norsk Siameser og Orientaler Ring

Det mystiske haleknæk[/quote]

Sender fluks linket til opdrætteren - og vil da lige læse det selv også. Tak

Ja, man kan blive overrasket over hvad der ligger i generne, selv når man undersøger meget, evt. kender til kattene i stamtavlen , er der sommetider noget der smutter!

Min brune burmeser import indeholdt et par overraskelser. Hendes eneste kuld ( 3 killinger), hvor jeg kendte hankatten , havde de 2 brune hankillinger halefejl og den blå pige havde en stor flot hvid plet på brystet. OK fint nok til kælekatte, men det er jo ikke lige derfor man importerer en kat:)
Cats og Conni

Selv tak. Artiklen findes også oversat til dansk, den har været bragt i DSO-bladet i juni 2001. Men den version ligger desværre vist ikke på nettet.

Er lidt nysgerrig - hvad gør man så med sådan nogle killinger med småfejl? Sælger dem neutraliserede til kæl? For man kan vel ikke bruge dem til videre avl?

Spørger fordi jeg er nysgerrig og ikke ved det :høhø:

[quote=Lone;428909]Er lidt nysgerrig - hvad gør man så med sådan nogle killinger med småfejl? Sælger dem neutraliserede til kæl? For man kan vel ikke bruge dem til videre avl?

Spørger fordi jeg er nysgerrig og ikke ved det :høhø:[/quote]
Hele kuldet sælges kun til kæl :slight_smile:

[quote=Lone;428909]Er lidt nysgerrig - hvad gør man så med sådan nogle killinger med småfejl? Sælger dem neutraliserede til kæl? For man kan vel ikke bruge dem til videre avl?

Spørger fordi jeg er nysgerrig og ikke ved det :høhø:[/quote]

Som hovedregel sælges de som neutraliserede kælekatte:)

MEN
Jeg kan godt finde på at bruge at en killing med fejl i mit opdræt - det kommer an på graden af fejlen, og hvor vigtig præcis den killings stamtavle er for mig og mit opdræt. Jeg foretager kun meget sjældent parringer uden det formål at beholde en killing til videre avl.

Én ting er, hvad man selv beholder til avl - noget helt andet er, hvad man sælger til andre at avle på. Jeg ville være meget loren ved at sælge en killing med fejl til opdræt hos andre.

Robinsons Genetics for Cat Breeders & Veterinarians, 4. utgave: Ifølge Robinson er flertallet af de misformede haler et resultat af skader under fødslen eller senere, og at resten sandsynligvis er genetisk betinget.

Men hvordan afgør han, at en skade på så´en en bette hale er opstået under fødslen og først kan registreres senere… Hmmmmm (ikke at jeg har noget bedre bud!)
VH
Susanne

[quote=Susanne W;429106]Men hvordan afgør han, at en skade på så´en en bette hale er opstået under fødslen og først kan registreres senere… Hmmmmm (ikke at jeg har noget bedre bud!)
VH
Susanne[/quote]

Ja det melder historien så ingenting om :S

De halefejl jeg har set i min tid har alle været genetisk betinget. For mig at se er det en ressecivt nedarvet defekt der samtidig udviser ufuldstændig penetrans eller styres polygenetisk. Man kan således se halefejl der højst består af en lille bøjning af det yderste spidse led, mangel af samme lille led eller en forkalkning af de yderste led der stiver de sidste tre fire led af op til haler der er “knækket” flere gange eller mangler led.

De her katte er fra Indonesien, sandsynligvis et eksempel på hvad der kan ske når homozygote individer parres sammen. Men ser man bort fra den mulighed, er simple små halefejl i mine øjne ikke andet end en kosmetisk fejl der ikke ikke skal afgøre om en kat, der ellers kan give noget værdifuldt til genpuljen, skal fjernes fra avlen. Især inden for racer med små genpuljer, er der langt alvorligere defekter at være opmærksomme på.

Marina

Jeg tror ikke meget på skader under fødslen. Hvor er logikken i det? Killingernes knogler er jo så bløde på det tidspunkt. Det må da være ligesom med børn, at de rent faktisk slet ikke brækker, men højst “bøjer” - og i så fald får man jo ikke et haleknæk :wink:

For et par kuld siden havde jeg en killing med så tydeligt et knæk, at jeg kunne se det straks han blev født. Det har jeg aldrig oplevet tidligere …