Hvad forstår du ved en sky kat?

Hvad er en sky kat?

Hvad er en håndsky kat?

Hvad er en reseveret kat?

Har ”Race” noget at sig i forhold til overstående?

Disse spørgsmål er på baggrund af de betegnelser som tit ses i forbindelse med omplacering af katte enter privat eller internat. Det er min opfattelse at netop disse ting tolkes forskelligt alt efter hvem der siger dem.
For mig er en sky kat, en kat der gemmer sig tydelig viser at den er utryg i mennekser selskab, også ejeres. At en kat ikke vil være i stue med fremmed, vil jeg ikke kalde sky men derimod reseveret, hvilket er der milevidt forskel på, i min verden. Der er racer som jeg ville forvente er mere reseveret end andre, bla Briter og Perser.
Jeg mener også at man skal passe meget på at kalde en kat sky / bange mens den sidder på et Internat, det kræver virkelig sin kat at klarere der. Jeg har set at selv de mest selskabelig katte blive forvandlet til en indavendt, uselskablig, ”jeg melder mig ud af samfundet” kat i løber af ganske kort tid, for at vende tilbage til at være en selskabelig kat igen når den ikke mere er i de meget uvante omgivelser.
Der er vel ikke mange der vil tage +10 katte som ikke kender hinanden og placere dem i samme værelse, for derefter at forvente at de kan enes? Det er livet på nogle internater at man gør det, plus at der kommer nye katte til hele tiden, samt at der kommer fremmed mennesker, der alle vil kæle, røre ved, lege med katten, uden at den har mulighed for at sige fra, lægge sig et sted hvor der er fred.
En håndsky kat er for mig en kat som er bange for berøring og tydelig viser sig angst. Pelle fx ville jeg kalde håndsky i starten, han slog ud efter hånden når den nærmede sig ham, han gjorede med alle tegn på angst, det var tydeligt at han forventet at det ville gøre ondt hvis den ”hånd” kom i nærheden af ham.
Det er muligt at jeg har en anden fortolkning af netop disse spørgsmål end andre?

Nå nettet åd mit indlæg, så her er den korte variation :slight_smile:

En sky kat er bange for fremmed og dens ejer.

En håndsky kat vil gerne være i samme rum som mennesker, men bliver bange når man vil ae den.

En reserveret kat elsker sin ejer/familie, men vil helst ikke have andre røre ved den.

Det er selvfølgelig meget firkantet sat op, da der godt kan være små undvigelser :slight_smile:
Det er sådan jeg fortolker det.

[QUOTE=cæsar;819292]Hvad er en sky kat?
Det er en kat, der meget ofte gemmer sig for både mennesker og andre dyr og/eller ofte siger fra med hvæs og potedask.

Hvad er en håndsky kat?
En kat der generelt vægrer sig, når man rækker hånden frem mod den.
En kat, der ikke er let at håndtere - mangler ofte en del socialisering.

Hvad er en reseveret kat?
En kat der lige skal se én an, og overveje om den synes, du er værd at gør sig til for.

[/QUOTE]

Det var sådan lige mine udmiddelbare bud :slight_smile:
Ja det er helt sikkert meget forskelligt fra race til race, hvordan deres opførsel er, ligeledes har deres plads i flokken også en del at sige samt om de er fertile eller kastrater.

ok jeg kan se at min opfattelse ikke er helt ved side af :slight_smile:

for mig er en sky kat en som primært vægter egen selvskab højere end alt andet. Den vil ikke være i rum med mennesker den ikke kender. Den er også sky hvis den heller ikke vil sin ejer.

Håndsky er for mig også en kat der ikke vil berøres.

Reserveret er for mig en kat som ser mennesker an før den hilser på dem. Den kan sidde i rum med dem, men ikke opsøge eller vise interesse for kontakt. Men den er til stede og er en kat som ses også af fremmede.

Jeg ser ikke angst som noget der nødvendigvis forekommer. Jeg kunne f.eks. i mange år ikke lide at nogen som helst rørte mig eller gav mig knus. Det var bare som om andre kom for tæt på. Jeg var ikke bange for berøringen, men man kom bare for tæt på mig. Det samme har jeg oplevet ved katte og det er også derfor jeg ikke ser på angst som en del af de begreber. (jeg har f.eks. en sød og dejlig kærlig kat, men hun bryder sig ikke om at blive løftet eller holdt. Hun er ikke angst omkring det, men hun kan bare rigtig godt lide at havde fuld kontrol)

Jeg synes ikke nogle racer har det med sig. Jeg synes nærmere det handler om personlighed og tryghed. Jeg ville ikke finde ordet sky dækkende hvis en kat aldrig vil sine ejere. Så tror jeg nærmere at katten er “skadet” eller har en traume som gør at den mangler tillid.

Jeg vil aldrig kunne kalde en kat noget af overstående uden at kende katten godt. Hvis jeg hørte overstående på et internat om en kat de har haft i få dage vil jeg tænke at de beskriver kattens ønsker for nærvær og kontakt. Men ogå tænke at disse ting nemt kan ændres da jeg føler det beskriver hvordan den har det når den er stresset og utryg. Min Tawanna var det du ville betegne for sky da jeg fik hende, men jeg respekterede hendes grænser og i dag er hun blot det jeg definere som reserveret (dog kan hun ved dem hun kender god kysse og rulle på deres skød).
Sky, Håndsky og reserveret bliver nogle gange noget der definere katten og det bryder jeg mig ikke om. For i mine øjne kendetegner det kattens grænser og dens personlighed

[QUOTE=Stine A;819305]Nå nettet åd mit indlæg, så her er den korte variation :slight_smile:

En sky kat er bange for fremmed og dens ejer.

En håndsky kat vil gerne være i samme rum som mennesker, men bliver bange når man vil ae den.

En reserveret kat elsker sin ejer/familie, men vil helst ikke have andre røre ved den.

Det er selvfølgelig meget firkantet sat op, da der godt kan være små undvigelser :slight_smile:
Det er sådan jeg fortolker det.[/QUOTE]

hvad ser du så som forskellen på håndsky og reserveret? Jeg læser det du skriver som værende det samme.
Er bare nysgerrig

en sky kat er i min verden en kat som gemmer sig og helst ikke vil ha man kommer for tæt på og som farer sammen ved den mindste lyd

en håndsky kat er en kat som trækker sig tilbage når man vil røre ved den og især hvis man vil ae den på hovedet, hvilket tit tyder på at nogle har slået ud efter den el noget.

en reserveret kat er en kat som har knyttet sig til få personer og som ikke bare lader hvem som helst nusse og ae

[QUOTE=line_refsgaard;819326]hvad ser du så som forskellen på håndsky og reserveret? Jeg læser det du skriver som værende det samme.
Er bare nysgerrig[/QUOTE]

Nej… for en reserveret kat er ikke bange eller nervøs… den vil bare ikke tillade hvem som helst at røre ved sig :slight_smile:

Jeg har levet med en delvist håndsky kat… Hvad pokker stakkels Ranje havde været ude for før Jan fandt ham i en park, vides ikke, men det må have været et voldsomt traume (måske endda relateret til hans knuste forpote og delvist manglende hale)…
Ranje var nok den af alle vores katte gennem tiderne, som var mest menneskeorienteret - han elskede gæster. De kom kun for at besøge ham og han trampede rundt på alle for at være sikker på at alle også fik lejlighed til at nusse ham.
MEN - ingen, heller ikke os, kunne komme til hans hoved direkte forfra!!! Gjorde man det, flygtede han skræmt fra vid og sans! :frowning: Og han kom ikke tilbage de næste par timer… Han havde som sådan ingen problemer med at blive kælet på eller omkring hovedet, men man skulle huske at føre hånden op til hans hoved “bagfra”…

Forskellen til reserverede Tjalfe var meget tydelig… Tjalfe kiggede ind af døren til stuen… konstaterede at der var “Åhhh neeeejjjj… gæster!!!” og så holdt han sig ellers bare væk. Han var ikke bange, men han var godt nok heller ikke spor interesseret i at fremmede (og det inkluderer også mennesker, som er kommet i vores hjem gennem flere år!) skulle begynde at pilleroderage på ham! :slight_smile:

Det er sammen kat som bliver beskrevet i denne tråd i #63 og #66
Denne forskel kan netop hænge sammen med hvad der lægges i ordet “Sky”

Generelt har jeg samme opfattelse som jer andre af en sky kat.

Men jeg har så også den opfattelse, at der er forskel på racer.
Hvis en Brite jeg besøger ikke vil hilse på mig, er det for mig ikke en reserveret kat.
Omvendt vil jeg opfatte en aby som reserveret, hvis den slet ikke kommer til mig, når jeg er på besøg.

[QUOTE=Vivi_Fletcher;819474]Generelt har jeg samme opfattelse som jer andre af en sky kat.

Men jeg har så også den opfattelse, at der er forskel på racer.
Hvis en Brite jeg besøger ikke vil hilse på mig, er det for mig ikke en reserveret kat.
Omvendt vil jeg opfatte en aby som reserveret, hvis den slet ikke kommer til mig, når jeg er på besøg.[/QUOTE]

Hmm… der ville jeg jo nok have det lidt anderledes…
Jeg vil nemlig gerne karakteriseret Briten som race, som værende en reserveret kat :slight_smile: Mine skovsere er også reserverede… det ligger til racen…
At være reserveret er i min opfattelse ikke noget negativt - men et racekarakteristika, som for nogle virker tiltrækkende, men som andre har svært ved at leve med…
Man skal så ikke kun have racen med i betragtning, men også kattens livsomstændigheder…
Ting er er tydeligt eksempel på dette. Da hun flyttede ind, var hun en helt normal lille abykilling (nå, ja) Hun gik til fremmede og alle skulle kysses og nusses… Med tiden har hun udviklet sig til at være yderst reserveret og noget der minder meget om en enmandskat - meget atypisk aby!
Men Ting har hele sit liv levet med sine forgudede onkler, sin Moar og veninden Leo - der alle har været/er skovkatte… Og hun har altså været kvik nok til at tage sine clues fra disse og efterligne deres adfærd på sin egen måde…
Nu her lidt et år efter at mine to gamle drenge er væk, kan vi se, at Ting begynder at blive mere aby’et… en meget sjov udvikling at betragte :slight_smile: Men om hun nogensinde kommer helt af med sin reserverede adfærd, det tvivler jeg på…
.

I forhold til at en kat er “reserveret” tænker jeg ikke, at den er bange, men mere; “jeg er min egen” og “jeg taler ikke med hvem som helst”, men altså ikke fordi den er bange, men fordi den bare ikke har lyst. På samme måde som med mennesker. Selvfølgelig kan der jo godt ligge noget psykologisk til grund for dén adfærd, men så kommer vi vist for langt ud :tihi:

Jeg tror godt, at nogle katteracer generelt er mere reserverede end andre racer. Birmaer er fx ikke kendt for at være reserverede, selv om enkelte individer selvfølgelig godt kan være det. Men generelt har birmaen en meget udadvendt adfærd.

I forhold til “sky” og/eller “håndsky” tænker jeg at katten er bange/nervøs af én eller anden grund. Måske den tidligere har været udsat for noget, som har gjort den sky (bange). Men noget som kan rettes op i forhold til dens nære menneske - men måske ikke til mennesker eller andre dyr generelt.

Men jeg kan føje et ekstra begreb til, nemlig; “forsigtig”. Jeg har en hankastrat til omplacering, og ham kalder jeg en “forsigtig kat”. Han er hverken reserveret eller sky, men ret forsigtig i forhold til alt nyt - også nye mennesker. Men når han lige får tid til at lære det nye at kende, så er han meget imødekommende og udadvendt. Og derfor jeg synes “sky” er en for stærk betegnelse for ham.

Men ja, vi tænker nok alle forskelligt, når vi møder de forskellige begreber - og danner os forskellige billeder af den beskrevne kat

For mig er en sky kat, én der flyger fra alt og alle. Èn der ikke har været så meget i hænder fra lille, som måske har haft minimalt kontakt.

En håndsky kat er ikke i mine øjne en kat der har fået tæv.
Jeg har et eksempel her hos mig. En killing som har været meget i hænder som lille, da mormis ikke havde nok mælk, derfor tilskud. Denne kat har været håndteret rigtig meget, blevet nusset om. Efterhånden som hun voksede til, kom den attityde - lad være med at røre mig, det er væmmeligt - Der er aldrig nogen der har slået hende eller været onde på nogen måder.
Når jeg sidder og snakker med de andre katte kommer hun og gerne vil snuse til min hånd, men vil jeg nusse hende, går hun.
Jeg har accepteret at hun bare ikke er en - pille,rode,rage kat. Hun er sin egen-helt sin egen. Man kan sagtens tage hende op, men hun elsker dig ikke for det, og det er heller ikke sådan at hun flygter eller kæmper for at komme fri. Hun kan håndteres og ordnes på lige fod men det er ikke noget hun nyder.
I hendes tilfælde vil jeg kalde reserveret.

behøver ikke tilføje noget Cæsar… for er total enig med dig :slight_smile:

men vil tilføje lidt ang. "sky kat " Jeg tror det er kattens personlighed… For jeg har en pige der har været i hænder fra dag 1, korekt socialiseret. Alligevel flygter hun så snart der kommer fremmede. Hun HADER at blive holdt. Alt kontakt skal komme fra hende… Og hendes søn har lidt af det samme væsen. Så jeg er sikker på det ikke har så meget at gøre med “dårlig opvækst” som med personlighed/arv.
Ligesom mennesker heller ikke behøver at være blevet slået / mishandlet for at være en sky/tilbagetrukken person.
Ligeledes kan det jo heller ikke undre at katte på et internat vil være “sky”… det må være et traume af format , at komme i sådan et “fængsel” .

[QUOTE=Moster´s;819515] Hun er sin egen-helt sin egen. Man kan sagtens tage hende op, men hun elsker dig ikke for det, og det er heller ikke sådan at hun flygter eller kæmper for at komme fri. Hun kan håndteres og ordnes på lige fod men det er ikke noget hun nyder.
I hendes tilfælde vil jeg kalde reserveret.[/QUOTE]

Du har netop beskrevet Kludetæppet i hendes gamle hjem.
Hun forandrede sig totalt, da hun på typisk skovkattevis fandt sit eget menneske :slight_smile:
Fra den der reserverede jeg-er-sg-min-egen-kat og til en nullergøj af rang - naturligvis først og fremmest overfor hendes inderligt elskede Jan, men egentlig også overfor alle andre…
Jeg kan vældig godt lide netop det reserverede træk hos skovkatten… det at man skal gøre sig fortjent til dens hengivenhed :slight_smile:
Andre bryder sig bestemt ikke om den slags katte - og foretrækker fx aby’ens eller coonens ukomplicerede umiddelbarhed…

Vores birma her hjemme springer snart folk i armene. Men vores bengaler er meget forsigtig og skal se folk an. Hvis de har for meget parfume på så ville han dem slet ikke.

For mig er det ikke at være sky men være sig selv som en kat er . En sky kat er for mig en der sur , knurre og hvæser. Syntes godt man kan se forskel på racer min mors burmeser er som birma en rigtig hygge trold men bengaleren er mere forsigtig med dem jeg har set.

[QUOTE=Ann K;819485]Hmm… der ville jeg jo nok have det lidt anderledes…
Jeg vil nemlig gerne karakteriseret Briten som race, som værende en reserveret kat :slight_smile: Mine skovsere er også reserverede… det ligger til racen…
At være reserveret er i min opfattelse ikke noget negativt - men et racekarakteristika, som for nogle virker tiltrækkende, men som andre har svært ved at leve med…
[/QUOTE]

Det faktisk nøjagtig det jeg mener :slight_smile:
Hvis en brite ikke kommer til mig, betragter jeg det som at det netop er racespecifikt, at det absolut ikke er alle mennesker den gider tale med. Jeg ville aldrig omtale den som “en reserveret brite” - blot en brite.
Omvendt er det fx med en aby.

[I]Hvad er en sky kat?

Hvad er en håndsky kat?[/I] [I]

Hvad er en reseveret kat?[/I] [I]

Har ”Race” noget at sig i forhold til overstående?[/I]

Nu ved jeg jo, hvem, vi taler om.
Men både abstrakt og konkret:

En sky kat er for mig en kat, der gemmer sig, og undgår selskab. Den udviser ikke nødvendigvis aggressiv adfærd, men den er helst fri for både mennesker og katte. Og det viser den, måske ret diskret, men den viser det.

En håndsky kat undviger og afviser berøring, selv på de klassiske duft-afsætningssteder og (årh, hvad hed den, T-terapi, hvor man nulrer ørespidserne?).
Uanset at den får de venlighedssignaler, f eks blinken, tilbud om snuse næse (mennesket lukker øjnene), og at man ikke stikker hånden frem. Hvis en kat trods alle signaler ikke vil berøres, så er vi henne omkring håndsky IMHO.

En reserveret kat virker tryg og i balance, men er kræsen med sit selskab. Det kan handle om duft og/eller køn, eller noget helt andet.
Helt som med mennesker: Nogle er “entertainer-typen” (det, min hippie-lektor kaldte skrigende ekstrovert), nogle folder sig ud blandt dem, de kender, og nogle åbner sig kun til enkelte personer, om overhovedet.

Når det er sagt, så er der da helt klart forskel på bedømmelsen af en kat, om det er en erfaren, lidt erfaren, eller fuldbefaren katte-kender.

Personligt har jeg haft det hyggeligt med 80-90% af de persere, jeg har mødt eller passet.
De kan være reserverede (eller udstødt af flokken), bange, eller utilpas, men de reagerer positivt på venlighedssignalerne.
Flere af dem ville blomstre op i en mindre flok, som ene-katte, og såmænd “bare” ved bedre fodring.
Der er så enkelte, der slet ikke har villet, men været afvisende overfor alt. Det respekterer jeg. Uanset, hvad man kalder det :slight_smile:

Når vi taler om Buddha, så hørte jeg internatfolkenes beskrivelse som mere a la hans adfærd i den første uges tid.
Som jeg så ham, havde han det bedre og var tryggere allerede. F eks mht at spise og drikke. Han gik uanfægtet hen midt på gulvet og drak vand, mens jeg sad ved siden af.
Iflg KV-folkene “glemte” han at spise, drikke, og gå på bakke, medmindre de lukkede ham inde i buret. Det var så blevet bedre.

Han gør fremskridt, han er en dejlig kat, og hvis KV vurderer, at han skal være enekat, så vil jeg ikke blande mig.

Mit syn på hans evt. rygproblemer mindede mig om Leise, der har spondylose (aldersbetinget) i de 2 nederste ryghvirvler. Måske er det bare en adfærd, som forsvinder, når Buddha får et godt hjem.

Jeg er ikke ekspert, gør bare, hvad jeg kan :slight_smile:

BTW, Ann - skovsere er langt fra reserverede.
Min erfaring er, at der er utrolig stor forskel på linierne. Jeg har besøgt skovkatteopdrættere, der har klisterkatte - ikke en, men mange af deres skovkatte.

[QUOTE=Vivi_Fletcher;819573]BTW, Ann - skovsere er langt fra reserverede.
Min erfaring er, at der er utrolig stor forskel på linierne. Jeg har besøgt skovkatteopdrættere, der har klisterkatte - ikke en, men mange af deres skovkatte.[/QUOTE]

Hvis du kommer her vil du heller ikke kunne undgå at få Leo liggende ved siden af dig med tydelige opfordringer til at fjerne alle hendes mavelopper!
Men det betyder sandelig da ikke, at du kan tillade dig at tage dig nogen friheder overfor hende… I kender jo ikke hinanden :wink:

Det er ret vanskeligt at beskrive skovserens reserverthed - for den kan både være som den der kat, der bare noterer at du er kommet ind af døren og det ikke er noget den skal beskæftige sig med… Og så den der kat, som umiddelbart er meget venlig og imødekommende, men alligevel helt skjuler sig selv indtil den mener at du fortjener at se hele pakken :slight_smile: