Hvad gør en god opdrætter?

Inspireret af en anden tråd, har jeg tænkt meget på, hvad gør egentlig en god opdrætter?

Pæne katte?
Sunde katte?
Mange katte/få katte?
Opdelt i grupper/går sammen?
Renlighed/hygiejne?
Viden?
Velsocialiserede katte?

Der er vel ingen tvivl om, at den opdrætter jeg fx opfatter som dygtig og samvittighedsfuld, er der andre der ikke vil købe/sælge kat til.

Som udgangspunkt vil jeg selv sige, at jeg aldrig vil udtale mig om man “bør købe kat” hos pågældende opdrætter, før jeg har besøgt vedkommende og set de forhold kattene lever under.
Jeg er gentagne gange blevet meget overrasket - både positivt og negativt - når jeg har besøgt både nye og gamle opdrættere.

Men hvad er en god opdrætter for dig? Og har du måtte ændre opfattelse ved et besøg hos en, du i forvejen havde en holdning til?

Jeg tror ikke det kan stilles så firkantet op, så man kan sætte kryds i ja eller nej. For hvad jeg synes er sunde katte, god hygiejne, mange katte osv. har andre måske en anden holdning til.

Jeg kan som sådan heller ikke udtale mig om en opdrætter er samvittighedsfuld eller god udfra et forum, men en foreløbig holdning har jeg jo alligevel dannet mig, om mange på de forskellige steder. Men den er ikke mere fast, end at den kan ændres ved at besøge de forskellige personer.

Men når du bringer det med nye og gamle opdrættere op, så sætter det nogle tanker i gang hos mig, om at man som ny har en masse at skulle bevise, og som gammel opdrætter kan tillade sig flere ting, uden at der bliver løftet et øjebryn. Det er nok meget almindeligt, for det samme er jo tilfældet i alle aspekter af livet.

Men når jeg snakker om en god opdrætter, så kan man bare kigge på Lis :p, ej okay den var letkøbt, men penslet lidt mere ud for personer som ikke kender hende, så er det en person som virkelig går op i sine katte med liv og sjæl. Ligger hovedvægten på sundheden og velværen, tilegner sig ny viden og gladeligt deler ud af den. Opdrætteren har en vision for hvor han/hun vil arbejde henad med sine katte.

Der er sikkert flere ting jeg har glemt, men det vigtigste har jeg fået med. :slight_smile:

[quote=KKH;373955]Jeg tror ikke det kan stilles så firkantet op, så man kan sætte kryds i ja eller nej. For hvad jeg synes er sunde katte, god hygiejne, mange katte osv. har andre måske en anden holdning til.
[/quote]

Jeg tror helt sikkert ikke, det kan stilles sådan op - der er mange gråzoner.

Jeg kender flere opdrættere, som jeg aldrig ville sælge en kat til, men som andre samarbejder fint med.
Vi har blot forskellige kriterier - derfor jeg var nysgerrig på andres kriterier for en god opdrætter :slight_smile:

Som kælekattekøber ville jeg aldrig købe kat et sted, hvor der var snavset.

Socialisering er for mig et alfa/omega.
Jeg ville også se på forældrene til katten.
Er de kærlige harmoniske katte.

Hvordan er hjemmet for øvrigt - her tænker jeg på opdrætterens andre katte.
Katten skal selvfølgelig være sund og rask.
Det siger jo sig selv.

Kemien mellem opdrætter og undertegnede er meget vigtig for mig.
Seriøsitet.
Tillid…
Jeg er én gang blevet gevaldig snydt - der kommer jeg selvfølgelig aldrig til at købe kat igen. :frowning:

Synes katten om mig - synes jeg om katten.
For øvrigt har jeg for ganske nylig mødt 2 katte, der forelskede sig dybt i mig.
Og PANG blev jeg forelsket. :inlove:
Jeg gik nærmest i selvsving.

[quote=Mona Jensen;373967]Som kælekattekøber ville jeg aldrig købe kat et sted, hvor der var snavset.

Socialisering er for mig et alfa/omega.
Jeg ville også se på forældrene til katten.
Er de kærlige harmoniske katte.

Hvordan er hjemmet for øvrigt - her tænker jeg på opdrætterens andre katte.

Kemien mellem opdrætter og undertegnede er meget vigtig for mig.
Seriøsitet.
Tillid…
Jeg er én gang blevet gevaldig snydt - der kommer jeg selvfølgelig aldrig til at købe kat igen. :frowning:

Synes katten om mig - synes jeg om katten.
For øvrigt har jeg for ganske nylig mødt 2 katte, der forelskede sig dybt i mig.
Og PANG blev jeg forelsket. :inlove:
Jeg gik nærmest i selvsving.[/quote]

Hvad er snavset for dig?

Hos mig kan man sagtens se at der bor 2 voksne, 2 børn, 3 katte og en stor hund. Især hunden gør sig gældende når det handler om snavs, for han slæber mange gange dagligt jord, sand og småkvas, der hænger i pelsen, med ind.

Klinisk rent er jeg ligeglad med, man må gerne kunne se at der bor mennesker i huset. Men tilgengæld står jeg også af overfor flere ugers skidt og snavs som har hobet sig op.

[quote=KKH;373972]Hvad er snavset for dig?

Klinisk rent er jeg ligeglad med, man må gerne kunne se at der bor mennesker i huset. Men tilgengæld står jeg også af overfor flere ugers skidt og snavs som har hobet sig op.[/quote]

Her er heller ikke klinisk rent, men her bliver trods alt gjort rent jævnligt :slight_smile:

Rod kan jeg sagtens klare, men gammelt mad m.v., har jeg det yderst svært ved.

Jeg plejer altid at sige, at jeg skal have lyst til at indtage et måltid i huset, så er det fint nok for mig.
Det gælder i øvrigt om det er opdrættere eller andre mennesker jeg besøger :slight_smile:

[quote=Vivi_Fletcher;373976]Jeg plejer altid at sige, at jeg skal have lyst til at indtage et måltid i huset, så er det fint nok for mig.
:)[/quote]

Sjovt du skriver det - jeg har det på samme måde.

[quote=Vivi_Fletcher;373976]Her er heller ikke klinisk rent, men her bliver trods alt gjort rent jævnligt :slight_smile:

Rod kan jeg sagtens klare, men gammelt mad m.v., har jeg det yderst svært ved.

Jeg plejer altid at sige, at jeg skal have lyst til at indtage et måltid i huset, så er det fint nok for mig.
Det gælder i øvrigt om det er opdrættere eller andre mennesker jeg besøger :)[/quote]

Ja men hvis vi nu siger at hundehår samlet rundt omkring og jord/sand på gulvene er for snavset, så ville jeg skulle støvsuge 10 gange om dagen, for hvis nu der kommer uventede gæster.

Der bliver støvsuget 2 gange dagligt, den ene gang af Roombaen og den anden af mig, ellers ville det ligne at vi aldrig gjorde rent pga. den langpelsede hund.
Det er det eneste som jeg ikke bryder mig om ved den hund, for der ligger sig støv på de mest umulige steder. :høhø:

Viden er ikke vigtig for mig. Den kan jeg finde andre steder, men viden om linjerne er jeg nørdet nok til at finde spændende. Og se afkom og forældre osv - det elsker jeg.

De 3 mest afgørende faktorer er ærlighed og oprigtighed og kærlighed til dyrene. Jeg stiller egentlig ikke store krav ud over det. Jeg ved godt, at langhårskatte fælder og slæber mudder og blade ind, at man kan gøre helt rent - og så går killingerne på bakken og slæber grus ud i stuen, eller at en kat kan tabe en pølle fordi den sad fast i kattens bukser - den slags går jeg ikke op i.

Sagt på en anden måde: Jeg kommer ikke for at gøre rent:-)
Hvis jeg ser ærlighed og et menneske, der oprigtigt elsker sine katte - og måske endda ikke er særlig interesseret i at sælge til mig - så fanger en opdrætter min interesse.

Jeg har besøgt mange. Alle har været søde og dejlige mennesker - uheldigvis har jeg et plads problem herhjemme, for kattene var lige så skønne :slight_smile:

Jeg har kun haft en dårlig oplevelse, og der handler jeg naturligvis ikke igen. Det var min første MCO - den oplevelse har jeg fortalt om og det er fortid. Jeg handler heller ikke hos KV - af samme årsag - en dårlig førstegangsoplevelse.

Men lidt rod - det lever jeg fint med:-)

Nu kan jeg kun tale som køber og sige hvad jeg ville ligge vægt på hvis jeg skulle købe kat et sted.

Pæne katte: Det ville jeg være ligeglad med, med mindre jeg købte for avl eller udstilling. Hos mig er temperamentet 1000 gange vigtigere end at katten lever op til sine racestandarter. Jeg skal ikke putte med en beskrivelse i en bog om natten jo.

Sunde katte: Bestemt! Hvis jeg kom ud til en opdrætter hvor kattene så nussede ud eller havde filret pels, eller var tynde, havde løbende øjne eller næser, eller på anden måde så ud til ikke at have det godt - så ville man nok ikke kunne se min røv for bare skosåler…som man siger. Jeg ville slet ikke kunne leve med at få en syg kat. Det ville gøre for ondt på mig selv. Man knytter sig jo til de små kræ. Helbredet har en max-prioritering hos mig.

Mange/Få katte: Det kommer an på hvad man mener med det. Hvad er mange katte? Fordi jeg ikke selv er opdrætter og aldrig selv har oplevet de store katterier med 15+ katte, så har jeg (en pt. ubegrundet ) frygt for at den enkelte killing måske godt kunne risikere at blive “overset” og måske ikke præget så grundigt/godt som en opdrætter der har 7 katte. Jeg vil sige det kommer jo også meget an på opdrætterens situation - hvis det er en person der går hjemme så har vedkommende jo oceaner af tid i forhold til en der har 8-16 job og så skal passe sine 15+ katte med killinger bagefter og muligvis også har familie der skal “passes”.

Opdelt/samlet flok: Ja den afhænger lidt af ovenstående. Jeg er umiddelbart tilhænger af samlet flok så eventuelle killinger kan blive menneskepræget, men også kattepræget af så mange forskellige som muligt i opstartsfasen - men hvis man på den anden side har en dysfunktionel flok så er det jo ikke en holdbar løsning.

Renlighed/hygiejne: EKSTREMT vigtigt for mig. Jeg siger ikke at gæsterne skal kunne spise af gulvet, for vi kender alle til rod, og når man har katte og mere end 2, så er der nærmest brug for en støvsuger 6 timer efter man har gjort det grundet pels.

Når det så er sagt, så bliver jeg HELT elektrisk over snavsede madskåle eller vandskåle - og jeg kan SLET ikke have at et hjem lugter af kat. Hvis jeg kan lugte kattebakke i det øjeblik jeg træder ind i et hjem så har jeg dømt folk allerede dér. Rene omgivelser betyder mindre chance for sygdom. Man skal tænke på at kattene også kan få astma og være allergiske over for alt muligt, og til forskel fra os så befinder de sig mere eller mindre i gulvhøjde konstant! Hvis der var beskidt ville jeg aldrig købe kat pågældende sted - jeg ville frygte hvad det havde af betydning for min kats helbred.

Viden: Jeg ville synes det var rart hvis min opdrætter havde god kendskab til den race jeg havde købt af vedkommende - det både med helbred, og temperament m.m. Hvis jeg køber en skovkat, er jeg sådan set græsk-katolsk med om min opdrætter også ved 30 tykke bøger om snowshoe, eller ikke ved en fløjtende fis om bengalere - for det er jo ikke vigtigt for MIG. Men at kunne ringe til sin opdrætter og få råd og vejledning om kost, helbred og prægning og min egen race er en vigtig ting for mig, der anser mig selv for at være meget grøn på mange punkter endnu.

Velsocialiserede katte: ALFA-OMEGA! For mig. Det her er hvad der VIRKELIG batter i vægtskålen! Det her er katten jeg skal leve med de næste 20 år (hvis jeg er heldig nok til en så prægtig alder). Det er den kat jeg skal putte med, sove med, lege med, kæle med. som skal være den familie jeg SELV har valgt.

[quote=Vivi_Fletcher;373939]Inspireret af en anden tråd, har jeg tænkt meget på, hvad gør egentlig en god opdrætter?

Pæne katte?
Sunde katte?
Mange katte/få katte?
Opdelt i grupper/går sammen?
Renlighed/hygiejne?
Viden?
Velsocialiserede katte?

Der er vel ingen tvivl om, at den opdrætter jeg fx opfatter som dygtig og samvittighedsfuld, er der andre der ikke vil købe/sælge kat til.

Som udgangspunkt vil jeg selv sige, at jeg aldrig vil udtale mig om man “bør købe kat” hos pågældende opdrætter, før jeg har besøgt vedkommende og set de forhold kattene lever under.
Jeg er gentagne gange blevet meget overrasket - både positivt og negativt - når jeg har besøgt både nye og gamle opdrættere.

Men hvad er en god opdrætter for dig? Og har du måtte ændre opfattelse ved et besøg hos en, du i forvejen havde en holdning til?[/quote]

Åhhh ja ærlighed havde jeg helt glemt, nok fordi det er en selvfølge for mig. :slight_smile:

Når jeg køber kat kigger jeg på:
ikke for mange katte
velsocialiseret
sunde og rask
og at der er hjemmeligt

udseendet kommer i sidste række, men ofte er det let at finde alle ting i en kat :slight_smile:

Det skal lige siges at jeg vaske bakke og mad/vandskåle hver dag og støvsuget hverdag - men med killinger i huset har jeg grus over ALT hehe…
Manny min huskat syntes også det er fantastisk at slæbe grus ud som man kan lege pingpong med det. Hvis jeg glemme at støvsuge en dag så ligner her St en atombombe er sprunget :open_mouth:

Pyh, den med at lugte kat synes jeg er tvetydig (kommer an på hvad man ligger i det). Herhjemme bliver der tømt kattebakker to gange dagligt, og evt. mere. MEN nøj hvor det da stinker lige efter en kat har lavet stort på bakken (især hvis det er May, for hun dækker ikke og har aldrig gjort det), så blev jeg dømt som en mindre dårlig opdrætter fordi en af mine katte havde lavet stort lige ½ min inden jeg fik gæster, ville jeg godt nok blive lidt ærgelig og trist.

Jeg har det ligesom Gry… MEN jeg kan altså også lugte forskel på “frisk pølle duft” også gammel kattebakkelugt… For når der lugter af gammel kattebakke… føj…:thumbdown:

[quote=KKH;373972]Hvad er snavset for dig?

Klinisk rent er jeg ligeglad med, man må gerne kunne se at der bor mennesker i huset. Men tilgengæld står jeg også af overfor flere ugers skidt og snavs som har hobet sig op.[/quote]

Jeg taler ikke om klinisk rent,
hvor læser du det. :slight_smile:

Jeg mener selvfølgelig ganske almindelig rent.
Folk, der bor klinisk rent, har næppe katte…:inlove:

Når jeg har købt kat har jeg kigget på “pæne katte” stamtavler.
Rene hjem og hjem som har taget sig af kattene.

Jeg har selv mange katte og de hjem jeg har købt katte fra har også mange katte.

De skal være sociale dem jeg køber og dem jeg sælger.

Og så kræver jeg at folk er ærlige om hvordan katten er.Højde som drøjde
Det er jeg, jeg ville ikke sælge en kat som værende en"engel" hvis jeg godt ved at det er en “bølle”
Heller ikke at det er en " kæmpe" hvis jeg ikke selv tror at den bliver det.
Dert ville være synd for katten i det “lange løb”
Man har krav på at vide hvordan katten er, ikke at det er en garanti, man ved jo ikke hvad katten kan udvikle sig til i sine nye omgivelser…

Mem frem for alt, det skal være fra et hjem hvor der er blevet taget sig af katten.
Hilsen Lisbeth

Nu svarer jeg som opdrætter. :slight_smile:
Her gør vi rigtig pænt rent, rydder pænt op, renser øjne på alle katte, børster alle katte, serverer kaffe - fremviser alle katte gerne i flere generationer, har klubblade, stamtavler osv liggende klar. Vi viser løbegårde og kattehave frem…så et køber besøg her varer let 2-3 timer første gang, og køber må komme næsten lige så tit man ønsker og besøge sin killing…såfremt de ønsker at købe og jeg ønsker at sælge! (her sendes nemlig alle hjem og sove på besøget)

Mine katte elsker simpelthen at få gæster, så folk bliver altid meget imponerede af hvor sociale katte og killinger er…her modtages folk af en hel komite og ligeledes står 7-8 katte klar når der skal siges farvel. :slight_smile:

Jeg tør godt give garanti på sundheden…men bestemt ikke på at man får en velopdragen killing :høhø:

[quote=Mona Jensen;374195]Jeg taler ikke om klinisk rent,
hvor læser du det. :slight_smile:

Jeg mener selvfølgelig ganske almindelig rent.
Folk, der bor klinisk rent, har næppe katte…:inlove:[/quote]

Jeg skrev heller ikke, at du havde nævnt klinisk rent. :slight_smile:

Jeg spurgte dig hvad du mener er snavset. Og trykkede derefter på return knappen, for at signalere at jeg begyndte på et nyt afsnit, som så omhandlede min holdning til et rent hjem.

Jeg har været i flere hjem hvor man kunne lugte at der var fertile katte, men at ligestille det med at hjemmet er urent, der står jeg altså helt af.

Jeg tror faktisk ikke at jeg har set SÅ rene hjem ret mange steder, det eneste var lugten som helt sikkert var fra fertile kattes strinten.

Jeg tror at man skal sætte sig ind i at der kan være lugtgener i opdræt og ikke ligestille det med urenhed.

Når det så er sagt, så skal man altså passe på med at stille krav til andre som man ikke selv kan leve op til.

For at svare på spørgsmålet, så er rod for mig lig med urent, for hvis der er rodet, hvordan kan man så holde det rent.

Skulle jeg købe en kat idag så ville jeg kigge på katten, dens måde at være på, dens forældre og de mennesker som sælger den. Føler jeg at det hele stemmer så ville jeg ikke være bange for at købe kat der.