Hvor lang tid mellem kuld

Hvor lang tid har I normalt mellem kuld på samme hunkat?
Og hvor mange kuld får hun?

Er det en fordel eller ulempe at evt have to kuld samtidig?

Vi har overvejet at lave et kuld mere med Missebarnet, og snakker en del om hvornår det så skal være.

Hvis Askja udvikler sig som vi håber, skal hun også lave et kuld.
Her er det så, vi overvejer om de skal have dem samtidig eller ej.

Hvor hurtigt efter er helt klart op til hunkattens kondition. Nogle katte bruger nærmest et helt år på og komme sig hvor andre er oppe nærmest når killingerne flytter hjemmefra. Så kik på din hunkat, mener du hun er klar igen, ja så er det vel og få hende parret, er hun stadig halvtynd med dårlig pels, ja så udsæt dine planer lidt.
Hvad angår flere kuld på en gang, fordelen er at missemødre af og til kan hjælpe hinanden, men så skal det planlægges ret nøje med de er nogenlunde jævnaldrende. Man får “killingeræset” overstået så huset kan komme tilbage til normalen. Men detr er også super hårdt og have to kuld på en gang, der er mange killinger der skal håndteres og skal i hænder, og er der en god bid forskel, ja så kan det være nødvendigt og lukke de store fra når man socialiserer de små er min erfaring, ellers kan de let “tromle” de små ned.

Kan vist ikke finde noget Heidi ikke har skrevet…

Fordelen ved to kuld samtidig kan være man har en “amme” - en model man kan bruge er man usikker på hvor god en hunkat er til at opfostre sine killinger.

Det nævnte tilfælde bør kun tages i anvendelse hvis det er uhyre vigtigt at få killinger på en “tvivlsom” hun

Nu er det ikke fordi vi har den store erfaring udi at have kuld (4 kuld indtil videre), men den spæde erfaring vi har, giver jeg gerne videre.

Vores hunkatte får max. 1 kuld om året.
Der er flere årsager hertil:

Jeg sætter stor pris på, at hunkattene kommer i god kondition igen, fysisk såvel som psykisk, efter et kuld.
At få og have killinger “tærer” meget på mine hunkatte.
De er gode mødre, og killingerne dier meget hos dem - længe.
Det gør at hunkattene bliver “drænet” selvom vi giver dem alt godt at spise.

Hos os bruger vi meget tid på det at have killinger i huset.
Det er vigtigt for os, at have tid og overskud til at håndtere killingerne OG huset andre katte samtidig.

Sidst men ikke mindst, så lægger vi også planer.
Det er ikke sådan, at vores hunkatte partout SKAL have et kuld killinger.
Det afhænger af mange forskellige ting.

Lige nu har vi 2 kuld med 1 måneds mellemrum, og det fungerer rigtig godt.
Der er ingen stress, hverken hos kattene eller hos os.

MEN vi har også tiden til det. Min mand har gået sygemeldt siden maj - pga. en arbejdsskade, og skal først starte op igen om 3 uger.
Jeg selv er hjemme fra arbejde senest kl. 14. hver dag.
Så vi har tiden og roen til at tage os af killingerne.
Hvis vi begge arbejdede fuld tid, ville jeg ikke have 2 kuld samtidig.

Hvor mange kuld vores hunkatte må få, inden de går på pension, kan jeg ikke fortælle dig endnu :slight_smile: da vores katte er forholdsvis unge.
Jeg forestiller mig, at så længe hunkattene er sunde og raske, har let ved at føde, passer killingerne og kommer sig godt efter at have haft et kuld så, forbliver de fertile …

Det er min umiddelbare holdning, med ret til ændringer :smiley:

1 kuld om året, så er jeg fri for at skulle regne på 24-måneders regelen hele tiden :slight_smile: Og heldigvis er birmaer relativt lette at have gående med kun 1 kuld om året - EUR er lidt mere sexede :slight_smile: Til gengæld har vi gerne flere kuld ad gangen - dels har hunkattene stor fornøjelse af at holde fælles børnehave, og dels bliver killingerne mere tolerante når de er vante til at være mange.
VH
Susanne

[quote=Lis Dahlstrøm;424491]Fordelen ved to kuld samtidig kan være man har en “amme” - en model man kan bruge er man usikker på hvor god en hunkat er til at opfostre sine killinger.

Det nævnte tilfælde bør kun tages i anvendelse hvis det er uhyre vigtigt at få killinger på en “tvivlsom” hun[/quote]

Kan også bruges hvis man har en hun, der giver store kuld - selvfølgelig sammen med en, der - forhåbentlig - giver mindre kuld :slight_smile:

Missebarnet er noget hærget af kuldet, så det skal bestemt ikke være de første mange måneder hun skal have flere børn.
Nu skal hun have sul på kroppen igen, og udstilles så meget som hun og vi kan nå.

Vi har snakket lidt om næste sommer, hvor hun så parres i juni måned.

Et kuld pr år pr kat og ikke 2 kuld samtidig.

2 kuld samtidig er jo ok hvis hver hunkat får 2 killinger men da vi ikke aner hvor mange der kommer kan vi jo risikere at få 16 killinger.
2 kuld som ikke er lige langt i udvikling giver altså grå hår i hovedet på den der skal få dagligdagens rutiner til at gå op. Mormis 1 har 4 nydelige pus som er 4 uger ældre end kuld 2. Når kuld 2 er under 5 uger vil de store ikke genere sig for at sjæle mad fra de små. De små skal begynde at spise selv. Jo tak men hvor blev maden af! Den har de stor spist i en mundfuld. Deres lille toilet som ikke er større end som så har de store lige fyldt med.

Hvor længe? Til mormis tydeligvis ikke er gearet til det mere. Det kan jo variere fra kat til kat.

Hvor længe: Der tænker jeg nok lidt mere genetisk diversitet udover kattens kondition og velbefindende. Jeg mener ikke en kat behøver blive brugt til mere end 3-4 kuld, før der gerne må komme en med noget andet genetisk materiale og tage over…

[quote=Babette;424869]Et kuld pr år pr kat og ikke 2 kuld samtidig.

2 kuld samtidig er jo ok hvis hver hunkat får 2 killinger men da vi ikke aner hvor mange der kommer kan vi jo risikere at få 16 killinger.
2 kuld som ikke er lige langt i udvikling giver altså grå hår i hovedet på den der skal få dagligdagens rutiner til at gå op. Mormis 1 har 4 nydelige pus som er 4 uger ældre end kuld 2. Når kuld 2 er under 5 uger vil de store ikke genere sig for at sjæle mad fra de små. De små skal begynde at spise selv. Jo tak men hvor blev maden af! Den har de stor spist i en mundfuld. Deres lille toilet som ikke er større end som så har de store lige fyldt med.[/quote]

Jeg har 2 kuld med 4 ugers mellemrum - ialt 8 killinger,
men genkender slet ikke det du beskriver, hverken mht. mad el. kattebakke.

Tværtimod er alt fryd og gammen her :slight_smile:

Bare rolig - vi kommer ikke til at overbefolke verden med Missebarnsbørn :høhø:

Pia - Hehe, det var heller ikke så meget til jer. Som til alle dem der snakker om at så længe katten har det godt med det… Hvor jeg også gerne vil have noget tanke omkring genetisk variation ind over :smiley:

Man skal jo også se på hunkattens hormoner. De mere hormonelt aktive racer som f.eks. abyssinier og somali, har faktisk bedre af at få et par hurtige kuld og så blive steriliseret end at der skal gå et år mellem kuldet.

Om man vil have mere end et kuld af gangen må vel afhænge af hvordan man synes man har tiden til det og om man mener at man kan få et større antal killinger solgt ( hvis man altså ikke beholder dem alle sammen selv :tihi:)

Jeg er enig i at det kan være en rigtig god ting for nogen hunkatte at have en “back-up”. Her i foråret fik min sølvsomalipige, Joan, sit første kuld og der var kun en killing som hun slet ikke ville interessere sig for. Heldigvis havde jeg en abypige, Medina, som et par uger før havde fået 2 abykillinger - og hun adobterede straks den lille sølv. Og det var jo på alle måder langt bedre for sølvbabien end hvis vi skulle have flasket den op.

Selv bryder jeg mig ikke om at mine avlskatte skal være fertile i for lang tid. Abyer og somalier er så fertile at de sjældent kan holdes i normale hjem som fertile - nogen kan hvis man giver dem hormoner - men det er jo heller ikke sundt over en længere periode. Så jeg mener det er langt bedre for kattene at de får lavet de par kuld jeg har planer om så hurtigt som det nu kan passe ind i vores planer og deres heldbred - og så bliver neutraliseret. Når det er sagt så er abyer og somalier også generelt katte der nyder både drægtighed og diegivning og sjældent bliver særlig slidt af det. Jeg har ofte haft hunkatte der når deres killinger er 3 mdr er på toppen af deres kondition - lige til at udstille - også selv om der har været 4-6 killinger i kuldet.

For mig at se kan man ikke lave generelle regler omkring dette område. Man bør og skal se på den enkelte kat og det enkelte opdræt og så tilrettelægge tingene derefter.

mvh

Teresa

Syntes da nok liiige mine birmaer har været sexede til overmod -what…det har dog hjulpet en del på det hele at vi ikke længere har fertil hankat. :høhø:

Det er da klart, Camilla - med den lækre hankat så bliver de jo lidt småkulrede i hovedet :slight_smile: Se nu bare Nessie - efter hendes affære med ham MÅTTE hun bare have et kuld mere og valgde derfor den første, den bedste (rød-hvide huskat!) Alle de andre bimsepiger her, der IKKE har mødt ham, har opført sig pænt og anstændigt :slight_smile:
KH
Susanne

omkring hvor mange kuld en hunkat skal havde i alt, så tæller jeg ikke kuld, men antal killinger brugt til avl fra katten. Jeg har intet i mod at lave mere en 4 kuld hvis der af de 4 kuld kun få killinger der ikke er blevet neutraliseret. Jeg er nu heller ikke bange for at neutralisere et helt kuld, men jeg er heller ikke bange for at at bruge en hunkat flere gange hvis hun trives med det.

Jeg holder af at der går omkring 12 måneder mellem kuld og jeg har personligt ikke lyst til 2 kuld på en gang. Men det handler om at jeg er nervøs for om mine katte kan finde ud af at dele to kuld. Jeg er nervøs for om en eller begge er for meget mor og at de derfor slås om killingerne.
Derudover kan jeg personligt også bare godt lide at havde få killinger af gangen

Line - God pointe mht. hvor meget der går videre i avl ifht. kælekrammekatte :slight_smile:

Maddie har killinger på knap 10 uger…hun har ikke ammet de sidste 5 uger…og jeg har valgt p-pillerne fra for 3 uger siden…hun er i fin kondition… men ingen løb endnu…hankat tilgængelig…hun får lov at få 1 kuld mere…så lukkes hun…

Pearls lille drengekilling døde jo og hun er lige gået i løb her i dag…hankat tilgængelig og hun har våd nakke…jeg har dog ikke set hende rulle rundt…
jeg har valgt at give Pearl en sidste chance…hun lukkes efter denne gang

begge katte holder 24 månedersreglen