Julemandens virkelige historie (tjah det jo snart jul)

I år er det på tide at vore børn lærer at se en af livets barske realiteter i øjnene. De bør ikke fortsat gå rundt med den naive tro, at julegaver bliver bragt ud af en lalleglad, overfed julenisse på en rensdyrtrukket slæde. Det er faktisk ikke spor retfærdigt, at en tilfældig julemand løber med hele æren, når kendsgerningen er, at langt de fleste gaver i virkeligheden er indkøbt i dyre domme og under stor besvær af ungernes forældre.

Til denne pædagogiske indsats har jeg fået hjælp af en teknisk udredning med den fornødne dokumentation, som hvert år ved denne tid cirkulerer på Internet. - Sagen er, at der her på jorden lever ca. 2 milliarder børn i gavealderen. Julemanden skal besøge de ca. 15 pct. heraf, som holder jul i vores forstand, eller ca. 300 millioner. Med et globalt gennemsnit for kristne familier på 3 barn pr. husstand, og det er nok lavt sat, er der således ca. 100 millioner husstande at besøge.

Her forudsætter vi, at der er mindst ét artigt barn i hver husstand - ligesom hjemme hos jer. På grund af jordens rotation og de deraf følgende forskellige tidszoner har julemanden ca. 31 timer at klare sit arbejde i, når han rejser fra øst mod vest. Det svarer til, at han skal besøge 896 husstande pr. sekund. For hver husholdning med et artigt barn har julemanden således ca. 1/900 sekund til at bremse op, parkere slæden, springe ud og hoppe ned gennem skorstenen, anbringe gaverne under træet, tømme skålen med risengrød, kravle op gennem skorstenen igen, hoppe op i slæden, accelerere og køre hen til næste hus. Hvem sagde julegaveræs og julestress?

Vi kan også gøre den antagelse, at alle de besøgte huse er jævnt fordelt med en gennemsnitlig afstand på ca. 0,5 km mellem hvert. Så skal julemanden i alt rejse en distance på ca. 50 millioner km på de 31 timer. Det vil sige, at Jule-mandens slæde tilbagelægger de 0,5 km mellem hvert hus med en hastighed på knap 500 km i sekundet. Det er mere end 1500 gange lydens hastighed i atmosfærisk luft ved 0°C. Et konventionelt rensdyr kan vel løbe ca. 30 km i timen, så Rudolf og Co. foran slæden må være en ret avanceret type.

Foruden de voldsomme hastigheder må også slædens vægt give julemanden et problem. Hvis hvert barn minimum får en pakke, der vejer et par kg, skal slæden medtage over 500.000 tons gaver. Et normalt rensdyr kan trække ca. 200 kg gods på god sne, men selv hvis vi antager, at de specielle flyvende rensdyr kan trække 10 gange denne vægt, vil julemanden have brug for over 250.000 rensdyr. Dette vil nok bringe slædens samlede vægt op på omkring 600.000 tons.

600.000 tons blandet gods, som flyver med 500 km i sekundet (1,8 mill. km/h) nær jord overfladen, skaber en enorm luftmodstand med deraf følgende varmeudvikling. De forreste rensdyr ville ikke alene blive udsat for et kolossalt overlydsbrag, men efter det oplyste også absorbere en energi på ca. 7.000 trilliarder joule pr. sekund, eller 7000 trilliarder watt. De ville flamme op øjeblikkeligt, som en meteor, og den samlede rensdyrflok ville være brændt af i løbet af 4,26 tusinddele af et sekund.

Julemanden vil altså ikke være nået ret langt, før hele ekvipagen er fordampet. Men det er for resten lige meget. For når slæden accelererer fra 0 til 500 km/s på 1/900 sekund mellem det første og det andet hus på ruten, vil alle i slæden blive udsat for en kraft der er beregnet til at være 17.500 gange stærkere end tyngdekraften.

Julemanden kan antages at veje 150 kg og ville blive naglet til bagenden af slæden med en vægt på ca. 2,6 millioner kg. Lad os bare se det i øjnene børn, hvis julemanden nogensinde har eksisteret, er han død nu!

-toshy Nej det kan ikke være rigtig…se han er jo lige her… -presents