Kat med aggressivt adfærd

#1

Hej, Jeg har to inde katte på henholdvis 3 og 5 år.

Den ældste af mine katte, har igennem en længere periode haft aggressivt adfærd overfor andre mennesker end mig.

Hun kontakter selv folk, og vil rigtigt gerne gnubbe sig op af deres ben eller op og ligge på skødet, men hvis der er nogen andre end mig der prøver at røre ved hende, angriber hun hænderne med sine kløer.

Jeg har været i kontakt med en katte adfærds fidus igennem min dyrelæge, og jeg synes selv katten er blevet meget bedre, efter jeg har været betydeligt mere obs på de faresignaler jeg blev fortalt om, såsom om halen var “vild” selv når katten så ud til at slappe af, og ørene.

Problemet er så, at jeg simpelthen ikke kan få det sidste nyk med, altså der hvor hun tør lade andre røre hende. Så jeg vil søge lidt hjælp til hvordan jeg kan gribe det an, for kan ikke rigtigt forvente at en kammerat vil lade sig kradse og jeg kan ikke rigtigt være bekendt at forsøge mig frem, med en kat der, i min egen vurdering, har et tillid problem.

Jeg vil rigtigt gerne høre om jeres erfaringer. Katten vil jo rigtigt gerne andre mennesker, så jeg tror det piner den at være så nervøs overfor hænder.

Hvis der er noget mere i skal vide eller jeg har været uklar om noget så spørg endeligt.

Hilsen Rasmus

#2

Mit bedste bud ville være ikke at forvente mere af katten, men i stedet sige til kammeraterne, at de ikke skal røre ved hende, selv om hun hopper op til dem. Hvis de så ikke har lyst til at sidde med hende, må du løfte hende ned.

Jeg gætter på, når du nævner dyrlægen, at katten er tjekket for smerter, og at den er neutraliseret? Både smerter og hormoner kan være med til at påvirke katten, så den opfører sig uhensigtsmæssigt.

Hvad ved du om de første 12 uger af kattens liv? Er den blevet socialiseret ordentligt? Kan den være taget for tidligt fra moderen. Det kan også give uhensigtsmæssig adfærd senere i livet.

Har den tidligere været mere social og omgængelig i forhold til fremmede? Du skriver, det har stået på gennem en længere periode, så har der været en bedre periode, der er gået forud? Hvor lang er en længere periode? Er adfærden opstået pludseligt, evt. på grund af en bestemt hændelse?

Hvordan er hendes forhold til den anden kat? Har de samme køn? Hvor længe har du haft dem hver især?

Jep, masser af spørgsmål, og der er absolut ingen garanti for, at vi kan hjælpe, selv om du svarer på dem. I sidste ende kan det nemt være, du bare er nødt til at acceptere, at du ikke komme det sidste nyk af vejen.

Men du har i hvert fald gjort en masse for at lære at forstå din kat, og det er al ære værd :ok:

3 Likes
#3

Med din beskrivelse kan næsten ikke være andet end smerter. Er katten blevet undersøgt grundigt for smerter? Er den blevet røntgenfotograferet?
Hvor kan hun mindst lide at blive rørt? Er det på den nederste del af ryggen?

#4

Katten startede sit adfærd da den skulle steriliseres, hvor den begyndte at bide og kradse dyrelægen, som så efterfølgende ikke vil tilsigtige katten pga adfæret. (Jeg måtte selv fjerne stingene fordi det ville de ikke)

Jeg vil ikke tro det er pga af smerter, da den på ingen måde udvise ubehag hvis det er mig der røre den, eller den anden kat for den sags skyld, og det er som sådan lige meget hvor de forsøger at røre hende, hun reagere uanset.

Katten er en fra en gård/udehus bygning hvor en vild kat var flyttet ind og født. Jeg tror det er meget begrænset hvor socialiseret hun blev med mennesker

de er to hunkatte, og de kan af hvad jeg kan vurdere, det fint sammen, de slås leger og jager hinanden, men har aldrig slåsset med skrammer til følge. De sover aldrig i en klump men tit og ofte lige ved siden af hinanden.

Jeg har haft ringet rundt til de lokale dyrelæger, og ingen vil sundhedstjekke eller vaccinere hende pga adfæret

#5

Det lyder komplet sindssygt at dyrlægerne ikke vil se hende :drooling_face: det er jo da for pokker ikke en sibirsk tiger, men en KAT!

Hvor bor du? Der må da være en dyrlæge som ikke er ræd for en kat. Om nødvendigt er der jo muligheder for fastholdelse selvom det jo nok vil stresse hende.

Jeg tror ikke så meget på smerter når du godt må røre hende, men det bør alligevel tjekkes så det kan udelukkes.

1 Like
#6

Jeg bor i viborg området, men ønsker ikke lige at nævne nogen klinikker ved navn, for ikke at udstille noget.

Jeg har haft hende forbi et par steder der gerne ville give det et forsøg, men hun har bidt og kradset og så er vi blevet sendt hjem igen, men hun bliver også fuldstændig panisk så snart hun bliver taget med ud af lejligheden.

#7

Måske er der en dyrlæge i omegnen der kan tage på hjemmebesøg? De findes da :slight_smile: og hvis hun stresser så meget ved at komme hjemmexra er det nok vejen frem

#8

Det kunne jeg godt undesøge mulighederne for. Havde lidt opgivet at finde en dyrelæge der kunne “tøjle” hende, for det blev meget dyrt i længden, sådan at smide 500kr for en konsultation der aldrig fik udført noget.

Men jeg tænker lidt, at lære hende at tolere/finde sig i at blive rørt, måske er vejen frem før hun kan tilsigtiges af en dyrlæge?

#9

Hvis hun er så umulig hos dyrlægen, er det så ikke en mulighed at bedøve hende inden undersøgelsen?

#10

Det havde jeg faktisk foreslået en af dyrelægerne men fik afvide at narkose er meget hårdt for en kat, og det derfor nok ikke var smart at gøre hvis ikke hun udviste nogen faktisk skade der skulle behandles.

#11

Narkose er hårdt, men det behæves måske ikke være en fuld bedøvelse, men noget beroligende kunne måske være nok.
Har du prøvet at have en feliway kørende før og mens du har gæster? Nogle katte virker feliway fint på.

#12

Det kan godt være, det er en god idé at få katten tjekket for smerter, men jeg tror nu mest på, at adfærden skyldes den baggrund, katten kommer fra. Jeg tror, det er ret klassisk adfærd for en kat, der ikke er blevet socialiseret til mennesker som helt lille killing.

Hun har knyttet sig tæt til dig og har tillid til dig, men over for andre mennesker reagerer hun aggressivt, hvis de forsøger at komme tæt på hende på den ene eller den anden måde, hvad enten det er dine venner eller dyrlægen.

Jeg ville sige, det er lige efter bogen - desværre. Det kan godt være, du kan træne med hende og gøre hende lidt mere tryg, men jeg tror, du er nødt til at acceptere, at du måske aldrig får en kat, der er klar til at acceptere andre mennesker end dig.

#13

Vi har også haft en kat, hvis sterilisation gik helt galt - katten kæmpede mod bedøvelsen, og efter at ha’ givet hende så meget som de turde, valgte de at udføre sterilisationen alligevel, fastholdt af 4 personer… :persevere::disappointed_relieved:

Efter den oplevelse var hendes adfærd meget lig den beskrevne; meget få mennesker ud over os kunne fint røre hende, men vi anbefalede altid at man holdt fingrene fra hende.

For hende var dyrlæger også efterfølgende no go - heldigvis blev hun aldrig syg før som 16-årig, og der blev hun akut så dårlig, at hun ikke reagerede på dyrlægen og den efterfølgende aflivning.

Hun var født hos vores gode venner og naboer, så vi havde fulgt hende fra fødslen, og hun var absolut socialiseret; frem til sterilisationen (hvor hun var op mod et år gammel) var hun godt nok en dame med bestemte meninger, men ikke som sådan aggressiv, så det var uden tvivl den dårlige dyrlægeoplevelse, der triggede adfærden.
Men resultatet var netop, at vi måtte acceptere, at hun aldrig genvant tillid til mennesker ud over os efterfølgende.

1 Like
#14

Og det er i virkeligheden min pointe: Selv om det er muligt at fastslå årsagen til kattens adfærd, så er det ikke sikkert, det er noget, der kan fixes.

#15

Jeps, det er jeg med på - og det jeg også selv forsøgte at udtrykke… :wink:

1 Like