Kat med livmoderbetændelse

Min avlshun fik livmoderbetændelse efter sin første parring og blev behandlet med Alizin på dag 1,2,7 og 14 derudover fik hun en sprøjte med penicillin på dag 1 og 2 og en omkring 14 dages kur med Felimox efterfølgende. Hun blev parret igen 2 uger efter sidste Alizin-sprøjte, da hun gik i løb, da dyrlægen mente dette ville være bedste mulighed for at få et kuld killinger på hende uden fornyet infektion.

Hun var til parring i 5 dage.
3 dage efter hun var kommet hjem så jeg rødt klistredt udflåd fra hende igen og hun kom til dyrlægen, hun havde fået betændels igen. Hun er nu blevet behandlet med Alizin (Aglepriston) dag 1,2 og i dag, dag 7 og har fået en sprøjte med depotantibiotika dag 1 og 7 som skulle vare i ca 10 dage.

Planen er at hendes æggestokke og livmoder skal skannes af specialiseret dyrlæge når hun er færdigbehandlet og i normal cyklus.

-Men…

Da jeg efter at have hørt fra flere opdrættere der har været meget imod at behandle med Alizin eller andet hormonpræparat og som har anbefalet mig at kontakte Abild Dyreklinik, kontakter klinikken får jeg at vide fra dyrlægen jeg talte med at Alizin ikke virker overhovedet og at h*n ville behandle med Prostaglandin i 5 til 7 dage(er det ikke længe? har forstået det er voldsomt smertefuldt og farligt for katten???) og at katten skal skannes for at tjekke æggestokke osv nu, jeg spørger så til om det ikke ville være bedre at vente til normal cyklus plus endt behandling siger hun bare at man da ligesågodt kan tjekke nu selvom man måske ikke kan se det nu?!

…Så jeg er rimeligt bange, forvirret og ked af det nu. Hvad skal jeg gøre, hvem skal jeg lytte til? Hvilke erfaringer har i med behandling af livmoderbetændelse, hvilke præparater, hvor ofte, hvor meget og hvor længe skal antibiotikakuren efterfølgende vare og hvilken antibiotika?

Katten har det godt, det har hun sådan set hele tiden haft udover nogle trælse reaktioner omkring indstiksstedet, lidt feber på behandlingsdagene og lidt ekstra opmærksomhedskrævende.

Håber nogle erfarne opdrættere har nogle råd til mig

På min hunkat var det fint nok med Alizin - hun nåede endda ikke at få fuldført behandlingen før hun blev parret igen og blev drægtig :slight_smile:

Synes altid det er svært, om man skal have tillid til en fremmed dyrlæge, som man ringer til. Personligt ville jeg foretrække, at min dyrlæge kontaktede den anden dyrlæge, så de kunne få en fagsnak.

Det er mange år siden, men da min hunkat fik underlivsbetændelse, fik hun Prostaglandin én gang, for da jeg så, hvor ondt hun fik, sagde jeg nej til at fortsætte.

Jeg har også hørt fra flere, at behandlingen med Prostaglandin er ret smertefuld, og at det derfor kun må gøres i max tre dage.

Det virker efter sigende ved at fremkalde veer, hvorved livmoderen tømmes for betændelse, men virker antibioticabehandling ikke, dannes der vel hele tiden ny betændelse?

Jeg mener at min dyrlæge snakkede om Prostaglandin, da jeg kom med min kat, men fordi det var fredag valgte vi den anden behandling.
Han ville nemlig ikke give Prostaglandin uden indlæggelse, fordi katten netop kan blive meget syg.

Er dog ikke 100% sikker på ovenstående …

Her har vi dessverre hatt flere hunnkatter med livmorsbetennelser.

Der finnes flere behandlingsmuligheter,men det er ikke alle som rett og slett er friske nok,altså deres livmor får det best med å bli fjernet.

En hunnkatt jeg hadde i avl tidligere hadde tidligere aldri hatt noe problemer.Så skulle hu parres utenfor hjemmet hun ble aldri drektig. Dvs hannkatten skjøt løskrutt.
Etter 2 kraftige løp og midt i 3. løp fikk hun livmorsbetennelse.

Katten var da på parring i Nederland. Hadde hun ikke vært en avlskatt ville dyrlegen til hannkatt eier ha kastrert henne med det samme.
Så jeg ble kontaktet,og var med på å ta en avgjørelse.

Vi valgte starte med alizin,og ble ikke katten bedre,skulle hun kastreres.Men alizin virket helt supert på katten,og vi fulgte opp med totalt 5 behandlinger. Dag 1,dag 8,siden 3 doser til med 1 ukers mellomrom etter sprøyte nr 2.
I ettertid ble katten satt på synolux,og dette gikk hun på hele veien til hun ble parret,og frem til fødsel. Synulox er ikke farlig for ufødte kattunger.
Hun fikk så 3 sterke sunne døtre.

Jeg hadde så problemer med en annen hunnkatt,ubeslektet fra denne hunnkatten tidligere i år. Hun ble parret flere ganger,og var også drektig,men hun aborterte og fikk gjentatte livmorsbetennelser.
Hun ble så utmagret av løpetidene og behandlingene,at for henne var det best å bli kastrat.
På henne var alizin nyttesløst,fordi hun løp hver 2. uke.

Det første livmorsbetennelsen vi hadde hos oss,var en katt som nettopp hadde født.Dette er noen år siden. Hun ble frisk på en synolux kur som varte i 3 uker.

Så det kommer nok an på hvor hissig betennelsen er,og hvor sterk livmor katten har om det skal lykkes.

Min dyrlege var inne på prostagladin kur her på den ene hunnkatten tidligere i år,men jeg orket ikke prøve igjen siden det beste for henne var å få lagt på seg,og slippe stresset med å være fertil.

Vi har haft livmoderbetændelse en enkelt gang, som først blev behandlet med antibiotika, men kom selvfølgelig tilbage efter endt behandling.
Af en anden opdrætter fik jeg anbefalet alizin, og jeg kontaktede hendes dyrlæge, og vi fik en snak om det. Vores kat blev behandlet med alizin på dag 1, 2 og 7 (eller 8), og vi har ikke haft problemer siden. Vi så ingen bivirkninger til behandlingen på vores kat.
Vores dyrlæge ville ikke give prostaglandin uden som minimum at scanne hende først.