Kattegræs- hvad bruges det til?

Jeg har sået kattegræs til misserne. Og det er efterhånden blevet helt fint og højt, meeeeen de aner ikke hvad det bruges til :S

Jeg kan se Alma synes det er helt vildt fint og tiltrækkende, for hun gnider sig op af græset og “kæler” med det -høhø hun er så sød. Hun ligger sig også i det.

Mit spørgsmål er, om kattene får andet ud af det, end at de kan spise det? For hun er utrolig glad for det, men hun spiser det ikke

Katte spiser græs, og andre grønne plantedele, for at at få et B9 vitamin der hedder Folinsyre, som er det samme som der lige har været en kampagne i medierne med vigtigheden gravide får. Det er ligeså vigtigt drægtige katte får det har forsøg vist.
Folinsyre er tilsat foderet idag.
Derudover er græs med til at få hårboller til at passere.

Jah jeg købte den også for at de skulle spise græsset. Men hun vil meget hellere “kæle” med den og ligge i den. Jeg har prøvet at plukket nogle strå af og vise hende hvordan man gør -høhø
Men jeg undrer mig over, hvad der er i det, der gør det så tiltrækkende for hende. Det er blevet hendes nye yndlingsplads - ved siden af græsset

Det græs man køber eller selv sår er hvede som slet ikke er ligeså delikat som rigtig græs.
Stuebambus er et stort hit.
Køb ikke de stivere sorter som Nilgræs og Carex, de kan sætte sig fast med deres modhager i den bløde gane når katten kaster op. Ved hvad det koster …

uh det lyder ikke rart:/

En stuebambus kan vel findes på planteskoler?

-rofl Og her fik jeg så lige et syn, om dig på alle 4, der står og gumler katteræs, for at vise hvordan

Årsagen til katte spiser græs

Således står der i Desmond Morris’ bog “Katte”: “Den nyeste og mest sandsynlige forklaring er, at katte tygger græs for at få små mængder kemiske bestanddele, som de ikke kan få fra deres kødkost, og som er vigtige for deres sundhed. Det stof, der er tale om, er et vitamin kaldet folinsyre, og det er vigtigt for katten, da det har betydning for dannelsen af hæmoglobin. Hvis en kat lider af folinsyre¬mangel, går det ud over dens vækst og giver den en alvorlig blodmangel”.

Folinsyre- B9 vitamin (folacin, folat)
Folinsyre blev opdaget i 1931 i Bombay af dr. Lucy Wills. Hun forskede i sygdommen storcellet anæmi (blodmangel), som var almindelig blandt gravide kvinder.

I et eksperiment med aber fik de det samme at spise som hendes patienter (polerede ris og hvidt brød). Det viste sig hurtigt, at aberne fik samme symptomer. Alle former for vitaminer blev prøvet, men intet hjalp. Hun konstaterede imidlertid, at gær kunne kurere sygdommen. Gæren måtte altså indeholde et hidtil ukendt stof, som kunne helbrede og forebygge den storcellede anæmi (blodmangel).

Denne “Wills faktor” blev isoleret i 1941 fra spinatblade og fik navnet folinsyre (folium=blad).

Den kemiske betegnelse for folinsyre er Pteroylglutaminsyre.

Større naturlige forekomster af folinsyre findes i alle grønne planter, grøntsager, lever, nyrer, gær og hønseindmad.

Folacin totalt indhold i fødevarer µg (mikrogram) pr. 100 g

Mælkeprodukter Sødmælk 9,2
Skummetmælk 4,8
Kærnemælk 2,9
Ost, 30% fast 60,0
Fedtstoffer Smør 2,8
Kød Svinekød, magert 2,1
Kylling 12,0
Svinelever 1000,0
Kalvelever 1900,0
Fisk
Rødspætte 14,0
Torsk 16,0
Makrel 8,0
Sild 10,0
Kornprodukter
Hvedemel 18,0
Hvedeklid 140,0
Rugmel, groft 69,0
Havregryn 44,0
Hvedebrød/franskbrød 64,0
Grahamsbrød 54,0
Rugbrød, mørkt 51,0

Stivelsesprodukter
Bananer 29,0
Kartofler 38,0
Ris 31,0

Frugt og grøntsager
Gulerødder 37,0
Ærter 25,0
Salat, grøn 90,0
Grønkål 60,0
Hvidkål 55,0
Kinakål 109,0
Appelsiner 24,0
Æbler 2,7
Solbær 8,2
Æg 21,0

Det bør tilstræbes at få folinsyre fra naturlige kilder, da disse også indeholder andre næringsstoffer.

Meget store dele af folinsyren går tabt ved kogning, konservering og ved opbevaring i dagslys.
Alle celler i vor krop har brug for folinsyre til genopbyggelse af nye celler, blandt andet i forbindelse med produktion af røde blodlegemer i knoglemarv og milt. Det er bevist, at den levende celle ikke kan dele sig under fravær af folinsyre. Sammen med B12 vitamin bringer folinsyre blodet i kontakt med de forskellige væv.

Kønsorganerne reagerer mindre følsomt på den østrogen, der er til stede ved folinsyremangel. Det kan medføre graviditetskomplikationer og relative mangelsygdomme i andre livsfaser.

Hvis et foster lider af folinsyremangel, kan der opstå fosterskader, skader på det centrale nervesystem og hjernen. Fosterskader kan i et vist omfang forebygges ved indtagelse af folinsyre under graviditeten, men helst bør tilskuddet tages allerede inden svangerskabet. Mange kvinder, der aborterede eller fødte for tidligt, har senere kunnet gennemføre en vellykket graviditet som følge af folinsyretilskud. Gravide og diegivende har behov for dobbelt daglig dosis af folinsyre.

Koncentrationen af folin i serum og røde blodlegemer falder til et lavt niveau hos killinger, hvis kost er folinfattig i mere end 9 uger efter fravænning. Væksten standsede og der udviklede sig små blærer/cyster hos disse killinger.

Det er vigtigt, at hunkatten i og under drægtigheden har en naturlig fremkommet folinsyrebalance. Store mængder af folinsyre overføres fra hunkatten til killingerne via placenta (moderkagen) under den sidste trediedel af drægtighedsperioden.
Dyreunger, der mangler folinsyre, er abnormale i grotesk grad. På samme måde har kvinder, der tager medicin, der optager dette vitamins plads i cellerne (folinsyre antagonist), født deforme og mentalt retarderede børn.

Almindelige folinsyremangelsymptomer er: Svækket hukommelse, ulyst, depression, træthed, nedsat appetit, svimmelhed, muskel- og ledsmerter, betændelse i mundhulen og på tungen, åndenød, diarré (kan også hidrøre fra mangel på B6 vitamin og magnesium), luft i tarmen, gråbrun misfarvning af huden, hårtab, modtagelighed for infektioner og langvarig sårheling. Længerevarende folisyremangel kan medføre for lidt ilt til hjernen - og dermed nerveskader.

Folinsyre er det B-vitamin, man oftest taler om i kræftforebyggende sammenhæng. Celleforandringer i livmoderhalsen opstået efter 3-4 års P-pillebrug (forekommer i USA hos 20% af kvinderne) går ofte væk efter 3-4 ugers massivt folinsyretilskud (10 mg daglig).

Folinsyren kan ikke udnyttes, hvis B12 (cyanocobalamin) mangler. B12 (findes kun i animalske produkter) er indirekte nødvendig for immunsystemet, da folinsyre ikke kan udnyttes uden. Den er ikke studeret så indgående i forhold til immunsystemet, da det er svært at skabe B12-mangel hos dyr.

Selv om blodmangel kan helbredes med folinsyre, kommer den hurtigt igen, med mindre man får nok C-vitamin. C-vitaminet forøger ikke blot jernoptagelsen og hæmoglobinproduktionen, men er også nødvendig for, at folinsyren kan omdannes til en brugelig form. Rotter, som syntetiserer deres eget C-vitamin, kommer sig ikke desto mindre meget hurtigere af en blodmangel, som skyldes folinsyremangel, når de får store doser af både C- og E-vitaminer.

Optagelsen af folinsyre nedsættes blandt andet ved rygning. I dyreforsøg kan effekten af én generation rygende kattemødre måles 5 generationer frem, selv om ingen af de 4 følgende generationer blev udsat for røg. Man ved ikke, om dette resultat kan overføres til mennesker. Undersøgelser af moderkager (fra rygende kvinder) har vist abnormt store områder med vævsdød, hvilket medfører manglende overførsel af næringsstoffer til barnet. Børn og katte er passive rygere!

Få timer efter indtagelse af folinsyre begynder knoglemarven at producere nye blodlegemer, og folinsyremangelen forsvinder hurtigt. Det er meget små mængder folinsyre, der skal til, for at behovet dækkes. Daglig tilførsel for voksne mennesker: 400 µg - for børn under 4 år 100 µg. 1 µg (mikrogram) = 1/1000 mg.

Overdosering af folinsyre lader ikke til at have nogen større giftvirkning, da overskud udskilles med urinen, hvis behovene og lagrene er fyldt.

Hovedparten af det jeg har kunnet få fat i omkring folinsyre, fortæller om, hvad der sker, hvis mennesker mangler folinsyre. Imidlertid tyder det på, at folinsyremangel hos dyr er lige så stor en katastrofe som hos mennesker.

Én ting skal vi altid have i baghovedet: Katte er kødædere og IKKE vegetarer. De skal nok selv tage for sig af det grønne i det omfang de har brug for det, men det kræver naturligvis, at de har adgang til det!

Referenceliste vedrørende folin: Tolonen, Matti: Vitaminer og mineraler - Chaitow, Leon: Fuld af energi - Holdford, Liz og Patrick: Mad til det ufødte barn - Davis, Adelle: Bliv rask med rigtig ernæring og Spis sundt og hold dig rask - Okholm, Lars: Okholms leksikon, vitaminer, mineraler og tilsætningsstoffer - Lydeking, Eva: Ny ernæring, bind 1 og 2 - Yngve, Agneta: Kost som beskytter mod kræft - Vet. publication USA, (Feline medicine and surgery 2. udg.) A.V.P 1975.

Copyright: Lis Dahlstrøm

-rofl Og her fik jeg så lige et syn, om dig på alle 4, der står og gumler katteræs, for at vise hvordan[/quote:3f37mg0h]

tæt på -høhø

Ej jeg sad i en pædagogisk skrædderstilling og lod som om jeg da synes græsset smagte SÅ godt. Resultatet var at Alma suttede lidt på det, men det bedste var nu at gnide mundtalgkirtlen i det -høhø

Bare hun ´hygger sig, og mor igen er til grin er alt jo som det skal være -shhhh

Lis: Den vil jeg lige gå igennem den liste der. For skal lige nå en bus hjem fra arbejde, så vil jeg lige få det lsæt grundigt!

Det er som sagt en indendørsplante - tit er den på tilbud i Netto, Fakta osv., ja mon ikke de fleste planteskoler også har den - også tit set i Ikea
Godt råd: Køb to - opbevar den ene på et kattefrit område til den skal i brug -forelsket

Græs kan ydermere fåes på tube…om optagelsen og indholdet er optimalt som ved naturlig indtagelse ved jeg ikke, men produktet hedder så vidt jeg husker Catgras og kan købes ved producenten Gimpet.
Mine spiser græs og rører ALDRIG mine planter…undtagen den vinter for et par år siden hvor vi havde minusgrader og sne i 4-6 uger…da skal jeg lige love for det kunne ses herinde.
Det sker jævnligt der ligger opkastet græs rundt om…korrektion…det er ALTID på de få tæpper vi har…endnu et fænomen…hvor skal man ALTID kaste op på tæpper, hvorfor skal ens daggamle kylle spises også dèr og hvorfor skal en håebolle også altid lægges på et tæppe.
Jeg vil foreslå at læse bogen Politikens bog om den sunde kat…bl.a. omtales folinsyre også (side 50/51) blandt meget andet

De brækker sig kun på det ægte tæppe (et jeg engang vandt) Faktisk virker opkast rensende - hvordan får jeg sat det i system så hele tæppet bliver renset?

[quote=“Lis Dahlstrøm”]

De brækker sig kun på det ægte tæppe (et jeg engang vandt) Faktisk virker opkast rensende - hvordan får jeg sat det i system så hele tæppet bliver renset?[/quote]

Ikke alene tæppe-rensende, men det er også formidabelt, hvis man skal have afsyret gulve -høhø

Angående Folinsyre skal man også være obs på, at visse antibiotica, især sulfanomider, hæmmer dannelsen af Folinsyre og dermed også celledeling.

Det var årsag til, at min aller første killing blev født med åben rygmarvsbrok. Hendes mor var blevet behandlet med det under drægtigheden.

Fin artikel Lis. -thumbs
Kan vi ikke få den lagt fast ind et sted, så den ikke forsvinder i mængden ???
Sammen med den om vaccination iøvrigt.

Blevet behandlet med “det” - hvad er det?

Jeg kender en kat der ikke optager folinsyre korrekt - hun får afkom hvor det yderste af halestumpen visner af. Hun har fri adgang til løbegård med græs.

Ahh, jeg havde planer om at arbejde mere på det med folinsyre - nok 15 år siden jeg lavede det, før internettes tid, så der er sikkert mere info nu.
Iøvrigt er artiklen gennemlæst og godkendt af Dyrlæge Raiku Sarvå.

Sundhedsstyrelsen har også lige haft en kampagne om at kvinder der er eller tænker på at blive gravide skal huske at indtage folinsyre i det føreste xx-antal måneder :slight_smile:

Ahh, jeg havde planer om at arbejde mere på det med folinsyre - nok 15 år siden jeg lavede det, før internettes tid, så der er sikkert mere info nu.
Iøvrigt er artiklen gennemlæst og godkendt af Dyrlæge Raiku Sarvå.[/quote]

Ja, men kan vi ikke få det gemt herinde et sted ??

I øvrigt siges det at der er et duftstof i græs som katte finder tiltrækkende så måske derfor hun leger med det og lægger sig i det… :smiley: