Kattens tandsæt. Hvor meget betyder det for jer opdættere?

Hejsa,

Ja, som overskriften på denne tråd antyder så handler tråden om tænderne på vores katte

Tråden handler ikke om dårligt tandkød, men mere om tandstillingen set i forhold til normalt tandsæt, under- og overbid.

Lad mig starte med et spørgsmål :slight_smile: Tjekker i altid for om tandstillingen er iorden og hvad kan i som opdrættere acceptere af underbid/overbid eller andre tandfejl…ala eksempelvis også sakse bid?

Knus Gitte

Begge mine hunkatte har været en tur omkring Jens Ruhnau ved ca. 6 måneders alderen og begge har fået diagnosen “perfekt bid”. Jeg kender ikke til, at skævt bid skulle være et problem i burmeseren, men det ville heller ikke være noget, jeg ville acceptere hos en avlskat.

Hvordan forholder du dig så i forhold til under- / overbid? :slight_smile:

Knus Gitte

Medmindre specialisten vurderer det til at være så mildt, at det ikke vil give nogen problemer, ville jeg sandsynligvis tage katten ud af avl.

Jamen jeg har faktisk ikke tidligere tænkt så meget over det, men netop ved perser/exo så er det noget jeg faktisk ser flere dommere altid tjekke efter på udstillingerne. Selv så vil jeg ikke bruge en kat med over/underbid i avl, da jeg mener der er katte nok uden disse fejl man kan bruge i opdræt

MVH
Gitte

Sorry - men du giver så godt et svar, at det giver tanker til nye spørgsmål :slight_smile:

Under eller overbid…er begge dele lige slemt?

Hvor meget skal der egentlig til før end der er tale om en kat man ikke vil bruge i opdræt? Taler vi om halve milimeter eller eksempelvis om flere millimeter? :slight_smile:

Knus Gitte

jeg vil sige flere mm, og syntes selv personligt underbid er værst ss

MVH
Gitte

Jeg vægter korrekt bid meget højt - har set lidt for mange tilfælde af, hvad et dårligt bid kan betyde for et dyr, til ikke også at have tænder med i betragtning, når et potentielt avlsdyr vurderes…
MEN…
Det handler i høj grad også om racen og evt linier!

Min ene kats små fortænder går sammen - dvs det er ikke sådan at fortænderrne i overmunden ligger lidt ud over tænderne i undermunden… Katten er af en race med rigtig mange avlsdyr og stor diversitet… sådan en kat ville jeg ikke bruge i avl! Der er ingen grund til at risikere at denne bidfejl evt går i arv og måske spredes i populationen…
En anden af mine katte havde en skæv tand som killing - opdrætter valgte et kunstgreb og fik fjernet den skæve mælketand og efterfølgende viste det sig at den blivende tand voksede op til korrekt bid. Jeg ved ikke helt hvad jeg mener om dette - for tilretningen er jo også gjort med tanke for killingens videre liv (et korrekt bid), men samtidig ville jeg som opdrætter også gerne have vidst om det virkelig bare var en fejlstilling på den ene mælketand eller om måske den blivende tand også ville være skæv, hvis den havde fået lov til at vokse frem naturligt (i.e at skubbe den gamle mælketand væk)… lige netop den situation er svær…
Om katten her kommer fra en særlig sjælden linie eller om der generelt er masser af avlsdyr i denne race, har jeg faktisk ikke rigtig forstand på :slight_smile: Jeg har dog indtryk af at der er avlsdyr nok - og set i det lys, kan det tænkes at jeg ville vægte biddet højere. Jeg kender dog opdrætters begrundelse for at beholde katten til avl - og ved derfor at der er vægtet udfra andre sundhedskriterier, ikke kun hos katten, men for racen som helhed… og at amn så har valgt at mene at den skæve mælketand ikek var andet og mere end det – også fordi der ikke i den umiddelbare familie har været katte med skævt eller dårligt bid…

Umiddelbart betyder korrekt bid og sunde tænder hos avlskatte meget for mig (især hvis det giver katten problemer med at spise/drikke), men da det ikke er noget, der er et kendt problem i min race, er det endnu ikke noget, jeg har koncentreret mig om at selektere på. Jeg kan dog nemt forestille mig, at hvis jeg skal have de stærke hager frem, som jeg ynder, så kan jeg risikere at ende i et problem med underbid - der er en balancegang at finde der. Jeg har også set en enkelt thailandsk import med et bid, jeg muligvis ville karakterisere som overbid - dette har han ikke givet videre til sit afkom, så det er ikke noget, de opdrættere, der har brugt ham (deriblandt migselv), har været bekymrede for.

den kat jeg “havde” i min barndom… ja det var altså min (voksne) søsters kat - havde det mest fantastiske underbid. Men et var så ikke et han var født med, det var et han hvde fået i et slagsmål. Men det var absolut bedårende :slight_smile:

Hmmm, tænker ikke over det - ikke noget dyrlægen har haft anmærkninger om, aldrig. Minder mig dog om jeg engang for mange år siden købte en hankat der blev brugt i avl to gange - hans mor havde underbid. Intet afkom havde forkert tandstilling.

Måske noget der er mere udbredt i visse racer end andre?

Det har jeg så heller ikke haft på nogen af mine - endnu - og som sagt aner jeg reelt ikke, om det er noget, der ses i burmesere. Men hvis en dyrlæge gjorde mig opmærksom på skævt/uens/under-/overbid, ville jeg genoverveje kattens status som avlskat for at undgå risikoen for, at det måske bliver værre i næste generation.

Ja overveje - men er der ingen der har kendskab til det i linierne, ville jeg ikke vægte det højt hvis katten ellers var alt det jeg havde brug for.

jeg ville acceptere mindre fejl, så længe de fejl ikke er noget der er til gene for katten, hverken på kort eller lang sigt. Jeg har faktisk en kat med skævt tandsæt, han “sliber” hjørnetænder mod hinanden, dette vil dog aldrig kommet til genere ham iflg tanddyreklinikken (jeg kan ikke huske hvad han hedder)

Jeg synes det afhænger meget af, hvorvidt det er et problem, der i forvejen er i racen.

Jeg kender flere opdrættere af perser/exotic, der har døjet en del med problemet, så for dem er det absolut noget, der bliver vægtet - og det ville jeg også gøre, hvis jeg havde den race eller andre, hvor problemet er.

For mit eget vedkommende kender jeg ingen indenfor min race, der har bidproblemer, så det er ikke noget jeg overhovedet har spekuleret over.

Jeg har en hankat med underbid som jeg planlægger at bruge i mit avlsprogram. Hvorfor gør jeg så det? Det gør jeg fordi han har mange andre ting som er fine. hans hjerte er pænt, hans hofter er fine og ja han har et uproblematisk underbid som jeg har valgt at acceptere. Han Spiser og drikker normalt og har ingen problemer som følge af bidet. Jeg synes ikke har “råd” til at lukke en kat med andre linjer end det “der ellers bruges”.

Det er aldrig set hos vores race, så det har ikke været relevant at overveje.

Jeg ville tage stilling i situationen.

MVH

Jeg lægger efterhånden meget stor vægt på at frembringe strukturelt korrekte katte, herunder korrekt bid, symmetriske træk, korrekt bestilling, korrekt knogleudvikling osv. Betyder det så, at jeg aldrig ville kunne finde på at bruge fx en kat med et lille underbid eller en lille halefejl i avlen? Nej. Men det trækker ret meget ned i den samlede vurdering, så hvis ikke jeg vurderer, at katten har andre enestående eller uvurderlige kvaliteter, så ville jeg ikke bruge den.

Tak for alle jeres bidrag - de er værdsatte :slight_smile:

Mine fertile piger har heldigvis heller ikke problemer med deres tandsæt :slight_smile: Men om det er held ved jeg ikke helt for jeg må indrømme, at selve tandstillingen er ikke noget jeg tjekket i forbindelse med køb. Jeg har kun tjekket tandkødsstatus.

Men nu er mine jo købt som killinger. Og jeg tænker her, at selvom de begge er tjekket af en dyrlæge og fundet UG med plusser og stjerner - kan man da ikke tænke sig, at dyrlægen overser fejl ved tandstillingen…eller at mislingen, når den bliver voksen har vokset sig til en fejl ved tandstillingen?

Knus Gitte

Jeg mener ikke, der er nogen garanti for, at et perfekt bid som killing betyder et perfekt bid som voksen. F.eks. kan man risikere, at en voksen tand vokser skævt ud, fordi den vil ud, før den gamle er faldet ud. Det kan give problemer og den tendens kan jo godt være arvelig.