Lær din kat at vente ved hoveddøren

eller en anden dør, hvis du har indekatte.

Siden vores lille debat herinde om hvordan man kunne lære sin kat dette så har jeg lært min maine Coon Nanoq at sidde på en træhylde og vente. Han er den eneste af mine, der to gange er stukket af ud siden jeg fik bygget løbegården i laden:thumbdown: Og med indekatte og opdræt går den jo ikke.

Da jeg ikke vil straffe mine dyr for noget de ikke forstår hvorfor de ikke må, valgte jeg at lære ham det her i stedet.

Jeg gjorde følgende:

Skar en træplade ud og lagde på gulvet i laden, da det er i det rum han udviser den uønskede adfærd. herefter klikkede jeg ham for ALT han gjorde omkring, på, ved pladen. Gradvis øgede jeg kravede og til sidst gav det kun klik og godbid at sidde PÅ pladen.

Så satte jeg signalet på. I dette tilfælde synet af døren, der går op.
Jeg gjorde det sådan her:

Nanoq satte sig på pladen på gulvet - jeg åbnede døren SAMTIDIG, klikkede og kastede en godbid.

Dette gentog jeg indtil han var stabil i at blive siddende. Rejste han sig, så lukkede jeg bare døren roligt, og ventede indtil han satte sig der på pladen igen. Det fandt han hurtigt ud af ikke virkede.

Så begyndte jeg at åbne døren, FØR han satte sig og gradvis med større og større tidsintervat mellem døren, der blev åbnet og måsen, der blev smækket på pladen. Hver gang - klik og godbid.

Da han udviste den ønskede adfærd flydende - dvs hver eneste gang uden at tøve - så tog jeg en boremaskine og satte hylden op ved døren.

Jeg valgte denne oppe i højden løsning, da jeg gerne vil have ham deroppe, så jeg kan overvåge, hvor han er, når jeg går ind med poser osv.

Det tog 3 dage med 6 sessioner af 1 minut hver at lære Nanoq det. Og inden nåede han at have succes med at løbe ud 2 gange for mig. Det er ikke sket siden. Jeg har ikke haft brug for at straffe undervejs, faktisk har jeg ikke sagt et ord til min kat i denne træning - kun klikket og kastet mad og åbnet døren igen og igen.

Her to foto af hylden set ude fra og hylden med Nanoq på den, foto taget mens jeg går ind af døren.

Hvis man ikke vil have en hylde, så kan man naturligvis også lære katten at gå hen i en kurv og sidde og vente eller på et tæppe.

Husk at fjerne den ting du vælger til at sidde på, mens du indlære adfærden. I starten SKAL det give klik og godbid HVER GANG mis smækker måsen i sædet - ellers mister siddepladsen sin værdi.

Hvor god din kat bliver til at sidde på dens plads og vente afhænger naturligvis af kattens klikkererfaring samt hvor god du er til at time klik og godbid samt læse katten undervejs. Ingen redskaber er bedre end de, der holder dem i hånden. Dette er derfor ikke en metode, der nødvendigvis kan bruges af alle.

Men her har I den da, hvis nogle får lyst til at prøve

MVH
Helle