Mad-adfærd-udgang


#1

Hej igen igen

Sorry for alle de tråde jeg opretter :disappointed: men jeg har lige nogle spørgsmål som jeg håber i kan hjælpe med.

1; hvor meget og hvad skal mor-mis spise? Hendes appetit er steget væsentligt,hvilket jeg tænker er helt naturligt,jeg har både tørfoder (til voksen) og vådfoder til killinger som mor-mis spiser,hun foretrækker klart vådfoderet. Skal jeg bare lade hende køre med ren vådfoder,eller er begge dele lige gode?

2; før fødslen var mor-mis meget kælen over for vores hund (hvalp på 7 mdr) men efter fødsel hvæser hun af den bare hun ser den, de er afskilt nu pga killingerne og ser kun hinanden når mor-mis lige kommer ud af reden og strækker ben eller skal på toilet,ihvertfald,så får den kun hvæs,er det normalt? Er det fordi hun forveksler hunden med et rovdyr og tror den tager hendes killinger? Selvom hunden ikke engang er i nærheden af killingerne. Desuden gider hun heller ikke mig-kun når jeg går ind til hende ved reden og gir hende mad,så hun meget kælen,men når hun forlader reden og kommer ind i stuen står hun bare og snakker til mig (tror hun siger MAAAAAAAD ) men hun gider ikke komme over i sofaen til mig og hvis jeg går til hende og løfter hende op,som jeg kunne før i tiden,så vil hun bare ned igen med det samme. Er det bare fordi hun har amme-hjerne? :see_no_evil:

3: hun er efter vores flytning blevet udekat,men jeg kunne ikke drømme om at lukke hende ud når der er killinger,men,når hun kommer ud fra kattereden,så går hun altid hen til døren (som står på klem så hun IKKE kan komme ud) og det virker som om hun vil ud! Vil hun virkeligt godt ud? Jeg tør ikke teste for er jo bange for hun liiiiige smutter en tur og først kommer tilbage næste dag,jeg kunne ikke forestille mig hun vil,men som sagt,så tør jeg ikke teste :grimacing: hvad er jeres erfaring og hvor gamle skal killingerne være før jeg kan lade hende gå ud en tur? Skal killingerne være 12 uger før mor-mis må få luft,eller kan hun få lov lidt før?

Sorry for alle spørgsmålene,jeg stopper her-for denne gang :hugs:

Gid aften/nat :+1:


#2

Jeg har ingen erfaringer med nybagt missemor+killinger i huset, men jeg har alligevel lært nok ved at læse med i mange år, til at jeg alligevel vil svare (især nu hvor ikke andre har budt ind).

  1. Mormis skal spise så meget hun kan, og så næringsrigt som muligt. Drægtighed og amning tærer SÅ meget på hende, så tilbyd endelig både tørfoder og vådfoder af god kvalitet - i rigelige mængder! “Før i tiden” ville man måske anbefale killingefoder - men i min optik er det ikke et kvalitetsstempel i sig selv at der står “killing” på pakken. Generelt set er killingefoder mere næringsrigt end voksenfoder, men der findes også en del dårligt killingefoder. Jo mere protein og fedt, jo bedre. Hun skal have sul på kroppen, så hun kan give videre til de små.
    Mange anvender også killingemodermælkserstatning, rå æggeblommer og fedt kød til mormis. Men der er så mange holdninger til dette, at jeg ikke gider gå ind i det.
    Om du kan nøjes med vådfoder, afhænger meget om det vådfoder er fuldfoder. Noget vådfoder er kun beregnet som “tilskud” da det ikke kan udgøre en balanceret diæt. Ydermere består vådfoder af utroligt meget væske (det er som sådan ikke dårligt), men hvis du skal give hende god næring, skal der nok mere til.
  2. For en nybagt missemor kan alle andre individer være potentielle trusler. Det er afhængigt af mormis’ personlighed, og du kan vist ikke gøre meget andet end at respektere hendes grænser. Optimalt set skal killingerne håndteres og socialiseres, så de kan blive gode kælekatte. Men præcis hvordan og hvornår det er bedst, kan jeg ikke svare på.
  3. Ja, hun vil sikkert gerne ud, når nu hun er vant til det. Jeg ville aldrig lade en mormis komme ud før killingerne er minimum 12 uger gamle. Så længe hun er fertil, vil hun “gå på eventyr”, og det er ikke til at sige hvor længe. Ydermere er der risikoen for at hun kommer mere eller mindre til skade (ofte på hovedløs jagt efter føromtalte “eventyr”), og bare ikke kommer hjem igen. Det ses desvære alt for tit, at folk står med et kuld killinger, de så må til at flaske op - fordi mormis liiige skulle ud, “hun render kun i haven”.
    Så det ville jeg simpelthen ikke turde.

Jeg håber det hjalp en smule. Jeg er sikker på at jeg ikke har sagt noget decideret forkert, men forhåbentlig kan andre med konkret erfaring byde ind, og supplere. :slight_smile:


#3

Vedrørende udgang:

Det er vigtigt for mormissen, at der ikke lugter i nærheden af killingerne. Vores missemødre opsøger derfor altid en kasse i den anden ende af huset, eller de besørger i løbegården.

Mormissen har brug for motion og for at spise lidt græs. Når der er god gang i diegivningen, så skal hun nok komme ind efter en time, når det spænder i yveret.

Der er to problemer ved friløb: Hun kan komme noget til, og hun kan komme i løb igen.

Konsekvenserne af det første problem bliver lidt mindre om 5 uger, når killingerne er godt i gang med at spise selv. Det andet problem kan forebygges med p-piller.

Begge problemer forebygges med en løbegård.


#4

Ang. mad så giv hende hvad hun kan spise. Der skal noget igennem systemet for at holde gang i sådan et kuld killinger :slight_smile:
Vådt og tørt er fint bare der er masser af det :slight_smile:


#5

Og permanent med neutralisering. Det vil sikkert være en god idé at få mormissen neutraliseret så snart, som det kan lade sig gøre, så p-piller kun bliver en overgangsløsning. Det er ikke godt for katten af få p-piller i længere tid ad gangen. Lige præcis hvornår det kan lade sig gøre i forhold til killingerne, ved jeg ikke. Det er der nok også nogle opdrættere, der har en holdning til og en del mere erfaring med en mig :slight_smile:

Når vi nu alligevel er inde på neutralisering, så overvej også at få killingerne neutraliseret, inden du finder nye hjem til dem. Du vil gøre alle Danmarks overskudskatte (og der er desværre MANGE! :frowning: ) en tjeneste ved at tage ansvar på den måde :slight_smile:

Til pkt. 2: Katte med killinger kan være nogle krigeriske madammer, også selv om det er over for en hund, hun har kendt i årevis. Det går sikkert over, når killingerne er større, men igen vil det være en god idé at neutralisere hende. Fertile hunkatte kan være lidt ustabile og utilregnelige, er min erfaring ved at læse med herinde.

Når hun kommer ud inde fra killingerne, er det sikkert med et helt bestemt formål - og det er ikke at nusse med dig. Lige nu er formålet med hendes liv yngelpleje, og så skal du nok bare være glad for, at hun gerne vil have dig til at være til stede og eventuelt hjælpe sig med det :slight_smile:


#6

Nå ja, og så glemte jeg at skrive:

Du stiller bare lige så mange spørgsmål, som du har brug for. Det er forum beregnet til. Jeg kan ikke garantere, at vi altid kan svare på alt - men faktisk er der så meget erfaring samlet herinde, at det nok ville overraske mig en del, hvis du kunne finde et katterelateret spørgsmål, vi ikke kan svare på :hoho:


#7

Tak for alle jeres svar,fedt med back-up :+1:

Jeg fortsætter med at lade hende spise som hun vil,kan jeg fortsætte med junior vådfoder? Er der det i som der skal være? Hvad skal jeg kigge efter som skal være i? Det hun får nu er whiskas 2-12 måneder er den okay eller skal jeg købe en anden?

Jeg tænker at jeg måske kan gå ud med hende med sele på hvis hun accepterer det? Så kan hun blive luftet lidt på den måde :slight_smile:

Jeg har allerede aftalt med dyrlægen at hun skal steriliseres, dog siger de at jeg skal vente til killingerne er 12 uger da Lulu skal kunne være der for dem. Kan man godt neutralisere killingerne der også? Det synes jeg lyder lidt vildt og jeg kan huske jeg hørte som barn at man skal vente til pigerne har haft deres første løbetid? Noget med at man stopper deres udvikling? Eller husker jeg bare helt forkert?

På forhånd tak.

:sunny:️:slight_smile:️


#8

Du finder ikke mange herind som vil anbefale whiskas. Det er ikke noget de dør af, men absolut heller ikke specielt godt eller med særlig meget guf i.

Jeg giver min missemor Royal Canin Mother and kitten mousse. Det koster ca 25 kr for en lille dåse i Petworld. Men det er der guf i og hun hugger det i sig. Men som sagt det er dyrt.

Jeg har tidligere givet A/D, det får du bla. ved din dyrlæge. Det er også dyrt men meget koncentreret guf til dem.

Tørfoder skal have så meget protein som du har råd til og gerne 40% og mindst 20% fedt. Mærker gider jeg ikke anbefale, der er der nemlig ligeså mange holdninger som der er mennesker :wink:

Hvis du vælger at forsætte med Whiskas, så giv hende nogle æggeblommer og noget fløde og gerne noget fedt råt hakket kød (ikke alle vil have det, men hun er nok så sulten hun vil).

Ja du kan fint neutralisere som 12 ugers, jeg ved mindst en opdrætter som har, dog som en undtagelse, kastreret en 8 ugers killing. I min optik er det en skrøne at de bliver mindre ved tidlig neutralicering.
Se juli billeder, der er et af min Theodor. Han er snippet som 12 ugers og er nu 8 kg slank mco, og et langt hyl. Så nej de vokser fint :slight_smile: Til gengæld slipper du for alle fertilitetsbøvl og de aner ikke at de er andet end kælebamser :hjerte:

Ja hvis hun vil ud og du har en sele du stoler på, så hvorfor ikke.
Jeg ville nok bare ignorer hendes ide med at gå til døren, og så give hende lidt mere mad med lidt mere guf i. Måske skal hun på musejagt fordi hun er sulten og ikke af andre grunde.


#9

hapset herfra http://www.zooplus.dk/shop/top_brands/mars/whiskas_toerfoder/358919

Protein er ikke helt tosset, men der er alt alt for lidt fedt i det fodervalg.
Det er også kritisabelt at den første ingrediens er “kornprodukter”. Katten er kødspiser.


#10

Omg-jeg har altid troet whiskas var noget af det bedste og noget man forkælede sin kat med :crazy_face: jeg går straks i en dyrehandel og køber noget andet,hun skal ikke mangle noget den kære mor-mis :star_struck:

Hvor er han fin din theodor :heart:️ og nej han er bestemt ikke lille-jeg vil overveje kraftigt at få de små neutraliseret :sunglasses:

Desuden er jeg kommet helt i tvivl om deres køn, er det ikke sådan at hvis der er langt mellem anus og ja-ved-ikke-hvad-det-andet-kaldes, tisseren,at så er det en dreng og hvis de er tæt på hinanden så er det en pige? Jeg synes bare at alle 3 har anus og så en bule-agtig og så tisseren :see_no_evil: så hvis det er korrekt forstået,så er alle 3 drenge… jeg troede i starten jeg havde en pige og 2 drenge :grimacing:


#11

Omg… jeg skal ud i en dyrehandel,med det samme :heart:️ Tak :hugs:


#12

selv erfarne opdrættere kan tage fejl; så du ville ikke være den første der er i tvivl.
Jeg har ikke engang kigget på mine endnu, dog skulle det være nemmere at se jo yngre de er.


#13

helt ok - hvordan kunne du vide bedre når Whiskas bliver solgt som “alle katte ville vælge Whiskas” og ja de kan lide det. Men du kan sikkert også lide junk food, det gør det bare ikke sundere.

Så ja dyrehandel og så kig ingredienser og ja godt foder med masser af protein og fedt i er dyrt.
Du kan med fordel købe online på eks. zooplus.dk eller zooplus.de eller petworld.dk
Men lige nu, ja en tur i dyrehandel og evt en tur til dyrlægen efter noget A/D, så hun kan få hullet i maven fyldt godt op med fedt og andet godt.


#14

Du husker sikkert ikke forkert. Det er der mange, der tror - og dermed sikkert også fortæller. Men jeg tror ikke, der er en hel masse dokumentation, der kan underbygge det. Til gengæld kan du komme ud for, at dyrlægen ikke vil neutralisere, før de har en bestemt vægt.

Begrundelsen er narkosen - og evt. fordi det er lidt småt at neutralisere en lille hunkilling. Hvis du - som du tror nu - kun har hanner, er det sidste problem jo elimineret. Hvis du gerne vil have dem neutraliseret, før de skal ud i nye hjem, så bør en ordentlig dyrlæge også kunne klare at gøre det. Ellers kan man jo altid finde en, der kan :slight_smile:


#15

Tak for svaret :hugs: jeg gik lige ind forbi dyrlægen for 2 minutter siden,de siger at de kun neutraliserer når killingen er mindst 6 måneder og kun hvis den er stor i størrelsen, ellers gør de det ikke før de er ældre! Jeg skal måske lige tilføje at jeg bor lige uden for Malmø, så måske de har andre regler her :sunglasses:


#16

jeg kender ikke til de svenske regler, men jeg ville spørge hos nabodyrlægen og se hvad svar du ville få der.
I DK kan du også få tilsvarende svar.


#17

Ja,du har ret :hugs: tak igen til jer allesammen :clap: hvordan går det med dine killinger? Jeg er helt vild med de røde :slight_smile:


#18

Tak ja de røde har en flot dyb rød farve. Du kan følge dem her


#19

Ah, okay - jeg var ikke klar over, du var i Sverige :slight_smile: Mon ikke også, man kan finde dyrlæger i Malmö, der neutraliserer tidligt? Men det er selvfølgelig noget, du helt selv skal finde ud af, hvad du vælger at gøre.


#20

Jo jeg kan da ihvertfald prøve, ellers må de nye ejere selv klare det :sunglasses: (frygter allerede når de er 12 uger-kan man overhovedet overlade dem til andre)