Man kan blive overrasket... (ilder!)

Dem af jer som har mig på facebook har allerede opdaget hvad mit liv nærmest har bestået af de sidste par dage. Men jeg må også hellere fortælle jer det, for mit liv bliver på sin vis præget af det de næste par mdr.

Her er historien jeg skrev til et ilderforum:

I øjeblikket passer jeg en ilder for en organisation som tager sig af de hjemløses dyr.

Reiki som ilderen hedder hentede jeg onsdag d. 13 august. En mindst 8 mdr gammel pige som er det sødeste sødeste væsen. Hun er lidt usikker overfor mine ildere, som ellers ikke gør hende noget. Så hun har nok ikke haft meget kontakt med andre ildere siden hun var hvalp. Men det går fremad. Eller, lige nu er “sammenføring” sat på hold. FORDI:

Jeg opdagede at Reiki var drægtig. Som i MEGET drægtig. På een uge hos mig var hendes mave blevet rund, og pludselig bevægede den sig. Jeg skal ærligt indrømme at jeg overhovedet ikke har kigget efter tegn på drægtighed, ejer havde i løbet af de 14 dage hun har haft ilderen både fået den chippet og vaccineret, samt bestilt tid til snipning. Og Reiki var slank. My bad, men det var ikke liiiige min første tanke.

Oh well, jeg har jo været opdrætter og haft hvalpe før, samt siddet med til mange fødsler hos andre, så jeg gik ikke i panik, men måtte bare omstille hjernen og miljøet. Hun blev fjernet fra mine ildere og røg i egen løbegård inde i soveværelset, installereret med en ilderseng foret med et håndklæde, og så kunne ventetiden starte.
Hvalpene kan synligt ses bevæge sig i maven indenfor den sidste uge af drægtigheden, så jeg vidste at der var max 7 dage til fødsel.
Der blev lavet kaffe og jeg satte mig ind i soveværelset til Reiki. Hun er super social og ønsker virkelig menneskekontakt hele tiden. En perfekt dag i Reiki’s hoved foregår liggende på skødet af et menneske mens hun bliver aet. Dejlige tøs. (Eller hormonpåvirket. G)

Nå, jeg ved jo heldigvis hvilke tegn jeg skal kigge efter så da slimproppen gik natten mellem onsdag og torsdag vidste jeg at ventetiden var nede på et døgns tid. (Hvilket er rart at vide, så kommer jeg ikke til at mangle en uges søvn. G)
I løbet af torsdag lå Reiki og jeg bare i sengen, hun lå i sin rede ved siden af mig i sengen og blev nusset på af mig, og tvangsputtet af min ene kat. Der kom løbende mere slim i løbet af dagen og Reiki var tiltagende mere urolig (skiftede stilling hver halve time ca).
Hun gik kun ud af “reden” når hun skulle på bakke, og så bar jeg hende hen i løbegården hvor hun brugte bakken og bagefter stillede sig klar til at komme tilbage til sengen med mig. :hjerte:

Sent på aftenen begyndte veerne omsider. Nu var Reiki allerede ret træt (mig ligeledes), men hun pressede på og jeg roste hende til skyerne og tilbage igen. I 50 minutter havde hun veer, og til sidst måtte jeg hjælpe hende med at presse på når der kom veer, hun var for træt til at ligge alle kræfterne i, så jeg hjalp, og så dukkede der et par bagben og en hale op. Blåsorte, for hvalpen havde været længe undervejs. Reiki pressede, jeg hjalp med at presse og trak samtidig hvalpen ud. ENDELIG var der hul på “bylden” Den knirkede så fint og jeg tjekkede at den bevægede begge bagben og hale, til trods for farven. En time efter kom der en hvalp mere, en med åbent kranie :frowning: Den var heldigvis dødfødt. Og kort efter at jeg have fjernet den døde hvalp, kom der endnu en. :smiley: Også med bagenden først.

Jeg mærkede Reiki efter og var lidt i tvivl om der var en til derinde. Umiddelbart havde jeg i løbet af dagen mærket 3 fostersække, og godt fyldt op med fostervand! Så jeg var i tvivl om der var flere, eller om det bare var livmoderen som var stor.
Jeg ventede en times tid mere, men Reiki lå bare med de 2 hvalpe og sov. Så jeg tænkte at det nok var det.
Jeg var tilfreds! 2 hvalpe er bedre end f.eks 10 stk når hun er en ung, uerfaren mor.
Men men men, morgenen efter, kl lidt i syv blev jeg vækket af en hvalp som lød underligt, så jeg stod op og tænkte om hun lå på den ene eller sådan noget. Jeg kiggede i reden og så 2 hvalpe ligge så fint og sove sammen, og Reikis bagdel sagde den mærkelige hvalpelyd. Så kiggede jeg og der hang endnu en hvalp i navlestrengen ud fra Reiki. Oh well, jeg rev navlestrengen over og lagde hvalpen op til Reiki som straks gik igang med at vaske den.

Stakkels Reiki. Parret op alt for ung, solgt til en hjemløs som ikke vidste at hun var drægtig, og efter 14 dage henter jeg hende og bringer hende herhjem. Kun en uge senere føder hun 4 hvalpe under en lang hård fødsel.
Men hun er stadig lige vidunderlig og skøn og sød og fantastisk. Hun er så tillidsfuld og elsker mennesker. Hun passer godt på hvalpene. De dier så fint og hun ligger bare og slapper af sammen med dem når jeg ikke lige tvinger hende til at strække benene. :hjerte:

Hvalpen med de blå bagben får langsomt en bedre og bedre farve i benene, så vi regner med at hun nok skal klare den.

Her er de 3 små pus som kommer til at vokse op hos mig, vi har fået mundtligt tilsagn fra ejeren om ejerskabet over Reiki bliver overdraget til organisationen. Så når hun har haft hvalpene og er kommet ovenpå efter dem, så finder vi et nyt hjem til hende. (Med mindre at jeg til den tid er faldet så hovedkulds for hende at det bliver umuligt, nå, den tid den sorg. G)

Her er de små bebser. De har fået navne som betyder “Heldig”
Umiddelbart ser det ud til at de bliver vildtfarvede med mørke næser ligesom deres smukke mor.

Førstefødte Shreya på 12 g idag. Fotos er også fra idag.
Hun vejede 9 g da hun blev født.

Så kom Faustus som også ligger på 12 g idag, og også vejede 9 g da han blev født.

Og til sidst Felicitas, som vejede 10 g da hun blev født og vejer 11 g idag.

Fordi at Reiki er så fantastisk og gerne vil have mig med til det hele så er der både videoer og billeder fra nærmest hele forløbet.
Tjek min FB profil og min Youtube kanal hvis du gerne vil se mere. :slight_smile:

https://www.youtube.com/channel/UCXWI_eNrOF4TCrPmWtvAHXQ

Ja, så jeg er lidt optaget det næste stykke tid. :tihi:

Å hh en dejlig historie, der jo ender med, at et "stakkels gravid " dyr , er så heldig, at ende hos dig, som hjælper hende genem en fødsel [:thumbup:](javascript:void(0)) TAK !!

PS glæder mig til at følge hvalpene
Cats og Conni

Hvor er de fine - og småååå sammenlignet med killinger :slight_smile:
VH
Susanne

Bitte bitte små sammenlignet med killinger…! :tihi:
Nærmest som små ustyrlige cocktailpølser.

[QUOTE=Barky;1197299]Bitte bitte små sammenlignet med killinger…! :tihi:
Nærmest som små ustyrlige cocktailpølser.[/QUOTE]

Det har helt klart pyntet på dem, at de har fået lidt pels nu :høhø: Men de er godt nok små :uha:

De små pus vokser og vokser! Idag vejer pigerne 38-39 gram og hannen vejer 45 g.

Her er lidt billeder og video fra igår. :hjerte:

[video=youtube_share;WTBDnvlfKeU]Ferretkits 9 days old - YouTube

Gud, hvor er de blevet store! :smiley:

Hehe, så søde små lyde. :smiley:

Alt ved en ilder er iltert :smiley: Jeg elsker dem :smiley:

En (foreløbig) lykkelig historie :slight_smile:
Har den lille Felicitas ikke ret tykke ben? - Og hvornår kan man se blivende pelsfarve på sådanne små størrelser?

Jo lige på de billeder ser de ret tykke ud.
Nu hvor de er 11 dage ser de mere ens ud. :slight_smile:

Den blivende farve er relativt nem at se hvis man ved hvad man skal kigge efter.
Lige da de blev født var det tydeligt at der ikke var nogen albinoer. Det kunne man se ved at de var mørke bag øjnlågene.
I løbet af en uges tid kan man så se om der kommer nogen pasteller, de forbliver nemlig lyse i pelsen og huden rigtig længe som små.
Da mine forblev “grå” var der kun 2 muligheder tilbage: Vildtfarvet eller silver.
Da der så småt var begyndt at komme lidt anden farve en hvid og grå kunne jeg udelukke silver, da alle silvere har aftegn og så havde jeg set hvide pletter på hvalpene.
Det efterlader kun vildtfarvet. I hvilken nuance dét så bliver er rent gætværk. De har en smule farve på næsen alle tre (når man kigger under mælkeresterne), så de bliver ikke helt lyse (næsten som colorpoints), men ser umiddelbart ud til at blive ret normale i farven.
Deres mor Reiki er også normal, men til den lidt mere mørke side uden at blive Mørk vildtfarvet.

Da jeg sidst fik hvalpe i 2009, fik jeg sorte hvalpe, det var meget nemt at se rigtig hurtigt, selve huden var bare tydeligt mørkere! Jeg skal se om jeg kan finde nogen eksempler på hvad jeg mener. :slight_smile:

Men her er lige hvalpene 11 dage gamle. :hjerte:

Hov! Jeg glemte vist noget. Det må du undskylde Mega.

Jeg har lavet nogen oversigter og oploadet. Men det er vigtigt at forklare hvad man kigger på først:
De ting man kan se med det samme for at vurdere deres farver er som jeg beskrev nuancen bag de lukkede øjnlåg på de nyfødte hvalpe. Huden er så tynd at det er rimelig nemt at se om de er røde eller sorte bag. Især hvis man står med begge farver i et kuld.
Dernæst ser man på forældrenes farver og hvilke farver som ligger bag forældrene. I Reiki’s tilfælde kan jeg jo kun se på hende, fordi at jeg ikke aner hvor hun kommer fra. Dvs at jeg kunne være forberedt på alle farver og nuancer.
Ilderfarver er ret “udvaskede”, dvs at vi har 5-6 grundfarver, som kan både kan variere i nuancer, men de kan også være så “dårlige” i farven at de reelt ikke kan kategoriseres, fordi at man har blandet for mange farver sammen og ikke har holdt en linje tilstrækkelig ren.

Alle ildere med hvide markeringer bliver lysere med tiden. Også de vildtfarvede og pasteller med hvide markeringer.

Alle hvalpe starter grå, på nær albinoerne. I løbet af en uge er det nemt at skelne pasteller fra vildtfarvede. Da de vildtfarvede bliver mørkere, og pastellerne forbliver en lys grå nuance. Her skal tages højde for at nogen silvere (pga MEGET hvidmarkering) kan forekomme meget lyse, næsten pasteller, men som regel er halen mørk ved dem.

I uge 2 vil det være meget nemmere for de fleste at se forskellen mere tydeligt. Pastellerne har en lys brun nuance, de vildtfarvede har en mørkbrun nuance og silverne har fortsat en grå nuance. Albinoerne er helt hvide. I denne uge vil det også være nemmere at se eventuelle hvide markeringer på kroppen. Alle silvere har hvide markeringer i varierende grad. Nogen så de faktisk er helt hvide (men afsløret af deres mørke øjne, så de ikke forveksles med albinoer), og andre kan være meget mørke.

Nå nu til mine billeder. Så viser jeg nuanceforskellen bagefter. :slight_smile:

Vildtfarvede: (mørkebrune og sorte hår, maske og nuanceforskelle på kroppen)

Pastel: (ingen sorte hår, har nuancer på kroppen og maske)

Silver: (Ingen brune hår. De bliver alle lysere med tiden pga de hvide markeringer giver roan som langsomt tilfører flere og flere lyse hår til pelsen. )

Sort: ( HELT sort, ingen maske, ingen forskellige nuancer på kroppen.)
Blackself (har lyse pletter foran ørerne)

Black Solid (ingen lyse pletter foran ørerne. Bemærk at den sorte farve går helt ned til næsekanten)

Albino gider jeg ikke demonstrere. Der er ingen nuanceforskelle. Det eneste som kan “farve” en albino er hormoner, og det gør dem gule. Dette kan iøvrigt ramme alle farver, så man ser tit at brunstige hanner er meget gule i farven.

En anden farve jeg ikke har taget op er Chokoladefarven. Den er bygget på Sort, så bør derfor forekomme i Self og Solid. Men den er blevet blandet meget med pastel fordi at den er svær at lave, så idag findes der mange dårlige chokolader/pasteller på markedet.