Meningen med livet:-)

Et af de sidste interviews jeg lavede var med Dupsing Rinpoche - en bevidst genfødt lama fra Karma Kadjy Linjen i Tibetansk Buddhisme. Jeg kender ham og fik derfor alle kolleger på jobbet til at stille et spørgsmål hver, som jeg tog med og stillede ham.

her er artiklen - den er ret sjov, fordi det er kollegernes spørgsmål og derfor ikke just den slags, jeg selv stiller ham mere efter års praksis:-) Vi grinede meget undervejs - men det er gode spørgsmål:

[CENTER]

[LEFT]Meningen med livet

Hvorfor er vi her egentlig?
Dupsing Rinpoche blev direkte spurgt og svarede:

Ifølge buddhismen har vi alle - både dyr og mennesker - levet før. Du er en »tulku«(bevidst genfødt lama, red.) og du er nu i flere liv blevet genkendt som den tibetanske Lama Dupsing Rinpoche. Hvordan foregår det?

-Jeg kan huske mine sidste tre liv. Det er lidt lige som at have besøgt et sted en gang før og komme tilbage. Anden gang er du ikke helt sikker på, hvor alle tingene står, men du har en vag fornemmelse af det. Som i en tåge - en erindring. Jeg begyndte at tale om mine tidligere liv, da jeg var to til tre år gammel. Folk omkring mig fik et chok. Selv om det er almindeligt at tro på genfødsel og reinkarnation i Østen, kiggede folk lidt, når jeg for eksempel gik op til de buddhistiske mestre og bad dem aflevere de ting, som de havde lånt af mig. Skålen, som står her ved min side, er en »nesye«(tibetansk, red.). Den bruger jeg i buddhistiske cerimonier, og da jeg kom tilbage til denne verden, bad jeg naturligvis om at få den igen. Jeg kan også huske de buddhistiske tekster, når jeg ser dem igen. En meditationspraksis, som du måske ville tage et helt år om at lære, kan jeg lære på to måneder.
Jeg er sikker på, at jeg har levet et utal af gange - også som dyr - jeg kan bare ikke huske det i dag. Siden jeg begyndte at praktisere buddhisme, har jeg kun været menneske. Det er det plan, der indholder størst mulighed for udvikling, ser du.
[/LEFT]

[LEFT]Hvad er det, der bliver født igen?

  • Sindet.

[/LEFT]
[LEFT]Hvorfor genfødes vi?

  • Det hænger sammen med vores karma. Indtil du opnår oplysning og erkender sindets sande natur, vil du blive genfødt. Sindet er fyldt med forstyrrende følelser som had, grådighed og jalousi. Ved at meditere renser du dit sind, og når det er helt fri for de forstyrrende følelser, behøver du ikke længere blive født.
    [/LEFT]

[LEFT]Er du oplyst?

  • Hahaha! Nej, jeg er ikke en buddha. Det er mit ønske at få lov til fortsat at lade mig genføde og hjælpe folk til at opnå erkendelse og oplysning. Jeg følger Buddhas vej mod oplysningen.
    [/LEFT]

[LEFT]Er der én fødsel, som starter det hele?

  • Jeg kan ikke svare på det, da jeg - ganske som dig - befinder mig i denne her begrænsede verden. Oplysningen kommer glimtvis, når man praktiserer. Hvis vi fortsætter med at meditere og lære om sindets ubegrænsede natur, så kan vi måske tale sammen om det en anden gang…

[/LEFT]
[LEFT]Døden er ingenting

Er målet Nirvana?

  • Nej. Nirvana er bare et sted, hvor praktiserende (buddhister, red.) kan søge hen og slappe af, inden de genfødes igen. Målet er oplysningen og at erkende sindets sande natur. Når det sker ophæves de fysiske love. Jeg har set munke praktisere intensivt, for pludseligt at rejse sig og løbe direkte gennem en solid væg. Og nogle kan flyve uden at bruge flyvemaskiner…
    [/LEFT]

[LEFT]Er Buddha en gud?

  • Nej. Buddha er ikke en gud, og buddhismen ikke en religion. Vi har et tibetansk ord for det, som buddhismen er, men det kan ikke oversættes til engelsk. Derfor bruger vi nogle gange ordet religion - for nemhedens skyld. Der er ikke kun en Buddha men flere buddhaer.
    [/LEFT]

[LEFT]Hvad sker der, når vi dør?

  • Ingenting! Døden er ingenting. Vi skifter bare kroppen ud. Ganske som vi skifter gammelt tøj ud med nyt tøj. Der er ingen grund til at frygte at dø. Især ikke, hvis du praktiserer og opfører dig ordentligt, mens du lever. Det er jo din karma - altså dine handlinger - der bestemmer, hvad du genfødes som, og hvordan dit næste liv bliver.
    Det er som at gå til eksamen: Hvis du har studeret grundigt og lavet dine lektier i løbet af skoleåret, er der ingen grund til at være nervøs, vel? Du høster, som du har sået, kan man sige.

Svært at dræbe Hitler

Buddhismen skelner mellem forskellige gode og dårlige handlinger. Det bedste, du kan gøre, er at redde liv, mens det værste er at tage liv. Men kan det at dræbe aldrig være en god handling? Hvis jeg for eksempel slog Tysklands tidligere diktator Adolf Hitler ihjel og reddede millioner af jøders liv?

  • Drab er drevet af egoet. Der er et element af egoisme i alle drab. Den, der dræber vil opnå noget for sig selv. Kunne du slå Hitler ihjel helt uden selviske bagtanker? Ville der ikke være bare en lille snert af »nu bliver jeg nok berømt« i dine tanker? Kan du sige dig fri fra at tænke sådan - heller ikke bare et kort øjeblik? Husk, du kan ikke lyve over for karma…
    Det kræver et ekstraordinært sind at dræbe som en god gerning. Den evne er forbeholdt de buddhistiske boddhisatvaer(som oversat betyder noget i retning af »helte«, red.). Og de renser også hele tiden deres sind. En boddhisatva kan se konsekvenserne af hans eller hendes handlinger. Vi almindelige mennesker kan ikke gennemskue karmas love. Du kan derfor ikke være sikker på, at hvis du slår en ihjel, så bliver du selv dræbt som følge af loven om karma. Det er ikke altid så let at forudsige fremtiden.
    [/LEFT]

[LEFT]Hvad tænker du om terrorisme?

  • Jeg forstår det ikke… Jeg respekterer alle religioner, som har potentiale til at gøre mennesker til bedre mennesker samt skabe fred og harmoni.

Buddhisme i Vesten

Er sygdomme resultatet af karma?

  • Nogle er. Kræft for eksempel. Men influenza og en let hovedpine skyldes ubalance i kroppens fire elementer: luft, vand, jord og ild. Det siger den tibetanske medicin.

[/LEFT]
[LEFT]Er det rigtigt, at en buddhist kun må eje syv ting i alt?

  • Hahaha! Nej det var noget man sagde for 100 år siden. Jeg er et menneske ganske som dig. Jeg ejer ting. For eksempel denne t-shirt og en tandbørste, da de er praktiske og nyttige at eje. Men jeg går ikke rundt og er bange for at miste mine ting. Min tilknytning til de materielle ting er meget lille, og jeg ville aldrig skade et andet levende væsen for at få lov at eje dem - eller for at kunne beholde dem.

[/LEFT]
[LEFT]Kan man så godt være buddhist, bo i Danmark og have stort hus og bil?

  • Ja. Buddhisme tiltaler mange vesterlændinge. Buddha taler om ting, som alle selv kan gå ud og erfare. Selv om du er rig på materielle ting, kan du godt være et godt menneske.

[/LEFT]
[LEFT]Skal buddhister være vegetarer?

  • Nej. Men jeg vil ikke anbefale at spise kød fra et dyr, som er slået ihjel med det formål, at du skal have kød. Men sidder du i en situation, hvor du skal vælge mellem at spise kød eller dø, så spis lidt kød! For dør du, så kan du ikke længere hjælpe andre levende væsener. Hvis du er buddhist og spiser kød, kan du rense kødet ved at sige mantra og bønner for dyret, før du spiser. På den måde hjælper du dyret til at få en bedre genfødsel.

Enden på denne verden
Nu har du jo levet før. Jeg tænkte, har du før oplevet sådanne klimaforandringer, som dem vi ser nu?

  • Åh ja. Klimaforandringerne. Dem forudsagde Buddha jo for 2551 år siden. Samtidig forudså han, at mennesker ville blive mere og mere egoistiske, og at vores levealder vil falde gradvist, indtil mennesker kun lever til, at de er 10 år. Vi ved, at det skyldes vores måde at leve på, men vi kan ikke stoppe det. Det er det paradokale i udviklingen.

[/LEFT]
[LEFT]Så det skyldes en slags »World Wide Karma«?

  • Ja. Sådan kan du godt sige det.

[/LEFT]
[LEFT]Er det verdens undergang, som Buddha taler om her?

  • Ja. Enden på verden, som vi kender den, og enden på Buddhas lære, som vi kender den. Det vil ske. Ifølge Buddha har vi cirka 2500 år tilbage nu. Herefter vil alt godt i verden forsvinde, hvis vi fortsætter med at leve som nu. Og efter måske 2800 år vil jorden gå under, som følge af al den dårlige karma, som er opsamlet gennem årene. Det er derfor, at alle mennesker bør begynde at praktisere og meditere nu. Kun på den måde kan vi reducere had, vrede, egoisme og jalousi i verden.

Til sidst et af de såkaldt store spørgsmål: Hvad er meningen med livet?

  • Jamen, det er da et meget simpelt spørgsmål. Meningen med livet at hele tiden at forsøge at opføre sig bedre og bedre, undgå at skade andre væsener, opføre dig ordentligt, praktisere Dharma(buddhas lære, red.) og opnå erkendelsen og dele den med andre. Hvis du gør det, så vil du sammen med andre levende væsener opnå større og større succes - liv efter liv. Meningen med dette liv er at forberede det næste liv, så verden hele tiden bliver bedre.

[/LEFT]

[LEFT] [/LEFT]
[/CENTER]

Jeg har sakset fra www.buddhisme.nu, som har sakset fra avisen:-)

Blot for lige at få kildehenvisningerne på plads.

Spændende artikel. :ok:

Meget spændene læsning, jeg vil gerne lære mere.
Knus Elin

Det er helt sikke spændende , selvfølgelig er der ting som jeg sætterspørgsmålstegn ved , men i det store og hele , så kan jeg godt forstå og følge ham :slight_smile:

Jeg hørte så sent som i går - at grunden til nogle religioner tror på
reinkarnation er: At det skulle være en straf at blive genfødt.

Det blev jeg noget overrasket over at høre -what

[quote=Mona Jensen;201720]Jeg hørte så sent som i går - at grunden til nogle religioner tror på
reinkarnation er: At det skulle være en straf at blive genfødt.
[/quote]

Det er faktisk kun her i Vesten, vi mener reinkarnation er noget at efterstræbe.
Både i hinduismen og buddhismen er slutmålet at slippe for det.

NP

[quote=lenschow;201633][LEFT]Hvis du gør det, så vil du sammen med andre levende væsener opnå større og større succes - liv efter liv. Meningen med dette liv er at forberede det næste liv, så verden hele tiden bliver bedre.
[/LEFT]

[/quote]

Det må være den slags dynamiske formuleringer, der gør, at buddhismen er så populær i erhvervslivet …
Undskyld, men min indbyggede drillepind kunne ikke nære sig.-tihi
I virkeligheden nærer jeg stor veneration for buddhismen - mig bekendt en af de få religioner (måske den eneste), der aldrig har ansporet nogen til at rende rundt og smide bomber

NP

Hihi NP - ja den med succes er sjov:-) Erhvervsfolk kan sikkert bruge den til egen fordel:-)

Ja jeg vil også gerne lære mere:-) Skepsis er sund! Faktisk opfordrer min lærer til at jeg er total skepsis - Buddha sagde jo også at man ikke skulle tro på det han havde erfaret - man skulle gå ud og efterprøve det selv.

Ang genfødsel:
I visse retninger af buddhismen er målet Nirvana - dvs et sted, hvor man kan hvile ud for evigt efter at have opnået erkendelsen og realiseret sin buddha natur.

I Karma Kadjy Linjen, som Dupsing og jeg følger, er målet ikke dette - faktisk afgiver vi i denne linje løfter om at lade os føde igen og igen hvor der er behov for det for at udfri andre fra lidelse. Mens førstnævnte mest praktiserer for at “redde sig selv”, så gør vi det for at hjælpe andre.

Der er 4 linjer i Tibet - karma Kadjy er en af dem. Den er en altruistisk vej.

MVH

Buddisme er spændende, og et livssyn og en levemåde som tiltaler mig. :slight_smile: Jeg stiftede bekendskab med buddismen i midten af 80’erne hvor jeg havde en kæreste som praktiserede Buddismen. Vi tilbragte ca. en uge i en Tibitansk kloster i Skotland, hvor vi lyttede til mange spændende foredrag og blev velsignet og indviet af lamaer. Det var en meget spændende tid, som jeg ikke glemmer.
Jeg har en spirende interesse for buddismen, som jeg en dag vil dykke mere ned i og bruge mere tid på :slight_smile:

Spændende tekst.
Budhismen er spændende, fordi den netop ikke er en religion men en levevej, og der er mange veje man kan vælge et gå.