Nemo - fra passiv til spilopmager

Jeg har gjort mig nogle erfaringer med klikkertræning af katte, som jeg har lyst til at dele. Akkurat det samme må gælde andre dyrearter er mit bud:

Mød min huskat Nemo.

Nemo kom til mig i en alder af seks uger, han var tynd, fortidlig fra mormis, slået af mennesker, sky, angst for stor set alt og kunne ikke tale kattesprog. Han flygtede ikke, når du gik hen til ham, men frøs - blev passiv - du kunne forme ham - vende ham, dreje ham - katten frøs bare på stedet - helt slap - det var ganske skrækkeligt at se - men også MEGET lærerigt.

Hans adfærd var forfærdelig for at sige det mildt. Kom der mennesker, så gemte han sig ikke - lå bare “død” midt ude på gulvet indtil jeg tog ham væk. Hans lille hjerte bankede af angst - men han rørte sig ikke. Der var INTET initiativ i denne kat… Jeg konkluderede sammen med dyrlægen, at katten var indlært hjælpeløs og at han med stor sandsynlighed havde været levende legetøj for børn (plus måske en hund) og at han havde lært, at uanset hvad han gjorde så nyttede det ingenting. Han havde lært, at der ingen sammenhæng var mellem hans adfærd og de konsekvenser det gav.

Dyrlægen sagde, at indlært hjælpeløshed ikke kunne helbredes og da slet ikke hos en kat.
Jeg overvejede hans fremtid - er et værre stædigt rad -og gav ham et år i alt.

Jeg tænkte på det med konsekvenserne…
Så begyndte jeg at træne ham med klikker. Vi var alene, og han begyndte at bevæge sig. I starten meget lidt, men langsomt forstod han idéen - vi gik til sidst til en lydighedseksamen (jeg har det filmet og skal vise det ved lejlighed - teknik er ikke min stærke side).

Nemo arbejdede på eksamensdagen foran en vidtfremmed som filmede og han gik endda med til at lade sig håndtere af fremmede under optagelsen. Ikke en eneste gang frøs han!

Dagen før der var gået et år dvs dagen før jeg skulle atge stilling til aflivningen igen - bestod han eksamen!

I dag er Nemo to år og han kommer gæster i møde i døren, sover under min dyne om natten, spinder, triller om på ryggen foran fremmede, går ud og ind som det passer ham, giver de andre en skideballe, får en igen og leger helt vildt med den nye killing - ja er bare en helt igennem lækker nullerkat :slight_smile:

Min påstand er, at klikkertræningen har helbredt min kats indlærte hjælpeløshed.

Jeg har - heldigvis - intet at sammenligne med, da jeg aldrig har set en rigtig indlært hjælpeløshed før. Men for mig var det logisk, at klikkertræningen kunne have denne effekt… det handler jo netop om at adfærd har konsekvenser dvs det stikmodsatte af alt, hvad denne kat hidtil have lært.

En ting er i hvert tilfælde sikkert - ingen der ser Nemo tror på mig i dag, hvis jeg siger, at han “engang var HELT passiv”.

Nogle gange tror jeg knap på det selv…

Knus

Ps Nemo er ham den stribede fis, der er her vedsiden af mit navn:-)

Det må siges at være et fantastisk job ud har gjort helle. Det må da være lykke, bedst som man trode at det kunne blive enden for ham.

Det beviser da at stort set lige meget hvor skøre de er blevet, enten på den ene eller anden måde. Så kan der altid gøres et eller andet for de små pus.:slight_smile:

Tak for beretningen. Dejlige med sådan en solstråle historie.

-thumbs Dejlig beretning og rådet kan sikkert bruges af mange. -thumbs

Ja jeg ved hvordan Nemo var, og jeg ved hvordan han er nu, og jeg er 100% sik¨ker på det er klikkertræningen der har givet Nemo mod til at stole på sig selv og fremmede mennesker igen, og ikke mindst dig Helle, du har gjort et utroligt stykke arbejde med Nemo.

utroligt flot arbejde - jeg er meget imponeret !! :slight_smile:

og hvor er det bare vidunderligt med sådan en historie der kan ende SÅ godt :slight_smile:

-kramer

Jeg ser tit på ham i dag og tænker - VAR han virkelig SÅ slem - men ja det var han:-)

Pia kan du huske, at når han ikke lå passiv (det var kun rettet mod mennesker), så tævede han mine MCOer grønne og blå og jog min røde hankat Leo fra hus og hjem (og ud til min dyrlæge og bo:-))??

Han var virkelig styg:-))) Og nu er han bare en ren engel - de to MCOer - som er SÅ sunde i alle henseender - har helt sikkert lappet på hans dårlige socialisering! Den del kan jeg ingen ære tage for, da jeg ikke er kat :-))

Især Storesøster Tara Den Onde har en stor ære i det her :-)))

Knus

Ja jeg husker det godt.

Helt sikkert har de 2 MCO’er været til stor hjælp, men du ar ved gud også lavet et stort arbejde med Nemo.

De to onde storesøstre - Helle og Tara haha

Nej ikke onde, men tålmodige :slight_smile:

Jeg mig - men ikke Tara da hahaha:-) Joh okay lidt - hun er blevet ren mor for Tip:-) Fik filtre på mavsen og jeg undrede mig… indtil jeg fandt ud af, at det da er fordi den lille gerne må sutte ved hende!

SUK!

:slight_smile:

Ha ha ha, Tara er blevet mor, tillykke med det.

Figaro må det samme ved Kista.

Det er utroligt :slight_smile:

Den blå fik en blå killing :slight_smile: haha

Hæ hæ hæ ja det gjorde hun :slight_smile: