Opflaskning af killinger

Jeg har noget modstridende følelser da jeg så en tråd om sutter og flasker til opfostring af huskattekillinger.

Hvem er det egentlig man gør en tjeneste?

:?:?:? Jeg er ikke med…siger du det er spild af tid eller forkert at opflaske huskattekillinger???

Jeg ved godt hvor ømtåeligt det er, vover mig ud i det alligevel.

For det første får sådanne killinger hvis de ikke har fået colostrum fra moderen en rigtig dårlig start modstandskraftmæssigt.
Uden mor får de en “forkvaklet” opvækst.
Disse killinger, på godt og ondt, “beriger” man andre mennesker med.
Katte er der masser af på internaterne der sidder og venter på hjem.

På baggfrund af det - hvem gør man en tjeneste?

Jeg har selv opflasket 2 og har aldrig fortrudt et sekundt…de 2 står/stod mit hjerte specielt nær…:wehuu:

Jeg har meget svært ved, at se noget forkert i det…i min verden har alt liv lige ret til livet…uden undtagelse:)

Jeg mener ikke, at det er op til os, hvem der har mest ret til at få en chance for at leve…og jeg vil BESTEMT aldrig skelne imellem om det er en huskat eller en tavlekat…en kat i nød er en kat i nød uanset herkomst…

[QUOTE=anne p;180526]
Jeg har meget svært ved, at se noget forkert i det…i min verden har alt liv lige ret til livet…uden undtagelse:)

Jeg mener ikke, at det er op til os, hvem der har mest ret til at få en chance for at leve…og jeg vil BESTEMT aldrig skelne imellem om det er en huskat eller en tavlekat…en kat i nød er en kat i nød uanset herkomst…[/QUOTE]

Jeg forstår sandelig godt dine føleleser. Men jeg ved også at flaskekillinger der ikke har en mor eller en anden kat der agerer mor mangler noget - det noget kan senere vise sig som adfærdssproblemer.

Så længe man selv beholder hvad man har flasket på er det helt fint - men at overdrage andre mennesker killinger der ikke har haft optimal opvæskt finder jeg forkert -som før nævnt der er masser på internaterne. Katten får i forvejen en masse dårlig omtalte fordi der er mange der har fået en dårlig oplevelse.

Forskellen mellem opfostring af racekattekillinger og huskattekillinger - kan være at der ikke er andre voksne katte til at lære killingerne normal adfærd.

Så vidt jeg har forstået, så bliver ingen plejefamilie for foreningen Hittekilling medmindre de har andre katte som kan lære de små kattesprog :?

Jeg synes det er en kynisk holdning, at fordi der sidder så mange katte på div. internater … så skal de små hittekillinger ikke reddes :S

[QUOTE=Skattekat;180555]Så vidt jeg har forstået, så bliver ingen plejefamilie for foreningen Hittekilling medmindre de har andre katte som kan lære de små kattesprog :?

Jeg synes det er en kynisk holdning, at fordi der sidder så mange katte på div. internater … så skal de små hittekillinger ikke reddes :S[/QUOTE]

Så læser du ikke hvad jeg skriver - det er ikke kun internaterne jeg skriver om. Så læs engang til.

Men ok du syntes jeg er kynisk - den tager jeg til mig.

Vi var nået LANGT hvis alle forstod det skulle være en god oplevelse at få en kat - det får man bedst hvis killingen har fået den optimale opvækst.

Jeg forstår udmærket, hvad du mener Lis… og er nok nogenlunde lige så ambivalent omkring problematikken…

Der er allerede alt for mange (hus)katte på internaterne! Sommeren står for døren og om ganske kort tid vil der være overfyldt af “ferie-katte”, “allergi-katte”, almindelig bortløbne katte, vildtlevende katte… og utallige killinger, der enten fødes på internatet, indbringes sammen med deres mor eller afleveres af barmhjertige menensker, som har fanget de små forvildede og ofte skrantende pus! :frowning:

I den sammenhæng kan en forening som fx Hittekilling virke komplet unødvendig!!! HVORFOR dog forsøge at redde de allersvageste, når nu der er så mange andre som trænger hjælp?

Anne P giver et bud på et svar… nok det eneste svar der er… og et svar jeg kan respektere og forstå - også selv om jeg måske nok er af en anden mening…
Nemlig at disse meget små forladte killinger også har ret til at få en chance!

Gøres det “rigtigt” kan der komme nogle ualmindeligt dejlige katte ud af det… katte som kan glæde et menneske i flere år.
Jeg ved at Hittekilling har nogle krav til deres fosterfamilier - fx at der skal være andre katte i hjemmet, sådan at killingerne kan blive socialiseret og præget, få et kattesprog og den slags… desuden neutraliseres samtlige killinger inden de kommer ud i nyt hjem (noget der af uforståelige årsager stadig ikke sker rutinemæssigt på internaterne)… og dybest set tager foreningen ikke noget særligt fra internaterne - udover de killinger, som der ville være blevet aflivet pgr deres alt for unge alder og de manglende muligheder (læs; tid) for at tage så store hensyn til enkelte dyr…

Måske kan man argumentere at disse killinger tager pladsen fra en internatskat… og det er lige netop dér jeg bliver ambivalent!
For det tror jeg faktisk sker engang imellem :frowning:

Og så er der lige situationen fra dengang Saga fik sit Huskattekuld… jeg ville have kæmpet med næb og kløer for at hver eneste en af killingerne skulel overleve, hvis der havde været noget galt med dem!!! Uden skelen til omkostninger!
Killingerne var mit og kun mit ansvar…

Mht den første modermæk. Det kan de jo sagtens have fået selvom de måske senere bliver flasket op? (mor kørt over, død af fødselskonplikation. etc.)

Forkvalet opvækst. Ja, noget kommer de nok til at mangle, men med kuldsøskende og andre katte burde man da godt kunne få en nogenlunde kat ud af det i sidst ende.

Men ellers så har jeg også en smule svært ved at tage endelig stilling. Der er mange vigtige for og imod. Men det vigtigeste for mig er måske netop den der med. At alle fortjener en chance. Ligesåvel som internatkattene gør, så gør disse killinger også.
Mht at tage pladsen fra en internatkat. Hvorfor skulle disse killinger have mindre ret til at få et hjem end en internat kat?

Jeg er igen, som i mange andre lign. tråde, ovre i tanker om, at det er ikke hittekilling vs. internatkat. Nej, det er den ansvarsløshed folk har omkring deres katte der for en meget stor del gør, at der ender katte som hitter eller internatkatte :frowning:

og jeg er til stadighed MEGET uforstående overfor det faktum at internaterne sender katte ud uden at de er neutraliserede! For pokker, Tingskovens egen dyrlæge neutraliserer da for hittekilling.

Det afgørende er jo ikke om killingen har en stamtavle eller ej, men om den har mulighed for at vokse op i et miljø, der gør at killingen kan blive en god kat på trods af den skal flaskes op. Jeg synes bestemt ikke man skal redde killinger/katte for enhver pris og jeg synes faktisk også at nogle opdrættere går for langt.
Det er altid svært når man skal vælge mellem liv eller død - nogle gange gøres der for meget og andre gange for lidt.
Men jeg kan ikke se, hvorfor huskattekillinger ikke fortjener præcis den samme behandling som racekattekillinger, hvis der er mulighed for det, men måske jeg har misforstået dig Lis

[quote=Lis Dahlstrøm;180549]Jeg forstår sandelig godt dine føleleser. Men jeg ved også at flaskekillinger der ikke har en mor eller en anden kat der agerer mor mangler noget - det noget kan senere vise sig som adfærdssproblemer.

Så længe man selv beholder hvad man har flasket på er det helt fint - men at overdrage andre mennesker killinger der ikke har haft optimal opvæskt finder jeg forkert -som før nævnt der er masser på internaterne. Katten får i forvejen en masse dårlig omtalte fordi der er mange der har fået en dårlig oplevelse.

Forskellen mellem opfostring af racekattekillinger og huskattekillinger - kan være at der ikke er andre voksne katte til at lære killingerne normal adfærd.[/quote]

Jeg forstår udmærket din pointe med optimal opvækst og at få en kat skal være en god oplevelse men du kan sagtens risikere at få/købe en kat, hvor det hele har været perfekt, som senere aligevel udvikler adfærdsproblemer af en eller flere årsager…der er ingen garantier her i livet, især ikke når vi taler om noget levende og det gælder både mennesker og dyr-høhø

Kan alle opfostre killinger…nej det mener jeg faktisk ikke alle kan, det kræver mere end de fleste er villige til at yde og jeg giver hittekat helt ret når de siger, at fosterfamilier skal have katte i forvejen ellers er det næsten dømt til at gå galt på forhånd men derfra og så sige, at man helt skal undlade at opflaske…det kan jeg heller ikke leve med:S

Af mine 14 katte er det faktisk mit flaskebarn Lucky, som er mest velafbalanceret og har det mildeste temperament…jeg ynder, at sige han slægter mig på…NOT:klapper::klapper:

Jeg tog to små killinger til mig for nogle år siden. En anden opdrætter havde fået dem over, fordi moren vr blevet kørt over.
De var max 1 uge gammel, og jeg havde et kuld der var lige en anelse ældre.

Nå men de to små størrelserkom op til mig, og jeg “knappede” dem til en babs (de var undersøgt af dyrlæge forinden, og fundet sunde og raske) de fik lov til at die lidt i ny og næ, og jeg gav dem lidt ved siden.

Den ene fik lungebetændelse, og i løbet af 2 dage svandt den ind til ingenting. Det var hårdt da jeg tog den til dyrlægen og fik den aflivet, men jeg ik heldigvis lov til at beholde den anden.

I dag er Bøffen den aller skønneste kat på jorden. Han bor ved den skønneste unge familie, som elsker ham overalt på jorden.

Han skulle oprindeligt blive hos os, for vi blev så forelsket i ham, men de var så søde - og bor i nærheden, så vi hører fra ham sådan jævnligt.

Nogle gange er det værd at kæmpe, men som Lis skriver, så kan der være tidsunkter, hvor man nok burde sige stop.

Det er en svær situation at skulle “lege vor herre”, men mange gange er man nødt til at være rationel og ikke mindst se på mulighederne for den enkelte killing eller det enkelte kuld)

Jeg stødes personligt over tråden. For den omhandler en af mine bedste og mest milde små katte herhjemme: Tip.

Hvis Elin ikke havde flasket Tip, så havde jeg ikke haft denne fantastiske kat her i dag - en kat, som alle, der har mødt kan skrive under på behersker kattesproget til fulde og er en særdeles glad, sund og velfungerende kat.

Ingen ville nogensinde gætte på, at Tip var flasket op, når de så ham med mindre jeg fortalte det. Ingen.

Tip spreder stor glæde herhjemme med sit kærlige og blide sind. Hos mig og hos mine øvrige dyr.

At han ikke skulle have været her - det kan jeg simpelthen ikke finde en eneste plausibel årsag til.

Jeg finder - alene fordi jeg elsker lille Tip over alt i verden - denne tråds emne temmelig usmagelig:-(

MVH

Ja, det var vist dumt - bestemt ikke ment for at forarge nogen - udelukkende for at få en debat om hvad man moralsk kunne tillade sig at risikere at give videre til alle mennesker.

Det er så dejligt at høre om at de glæder I har haft - desværre er der rigtig mange der ikke har fået helt så dejlige oplevelser ud af det.

Tak for svarene - især for dem der ikke fik mig til at føle jeg var manden med leen -. for er der noget jeg ikke er, så er det det.

Jeg finder det så usmageligt at voksne mennesker ikke kan diskutere et emne som dette uden at komme op i det røde felt og blive forarget.

Vanskelige katte af den ene eller anden afskygning er der alt for mange af - katte der har det dårligt med dem selv - katte der volder deres ejere problemer, katte der holder gang i myterne om katte er urenlige, katte er lumske osv.

F.eks. urenlighed kan drive enhver ejer til vandvid -. er det ikke tankevækkende at jeg med snart 20 års opdræt ikke har produceret en eneste urenlig kat?

Hittekilling flasker killinger op, der på en eller anden måde har mistet deres mor. Killingerne færdes sammen med andre katte og altid voksne katte. Tit tager en enkel kat over og passer killingerne eller også deler plejemor og kat killingerne mellem sig. Det vil sige plejemor flasker og den voksne kat tager sig af resten.
Alle killinger er grundig undersøgt og øremærket og neutraliseret og vacineret inden de som 12 til 14 uger gamle kommer til deres nye familie.
Ind til dato har jeg ikke hørt om nogen killinger der ikke kunne begå sig eller være anderledes en andre killinger. Derimod er hittekillinger tit mere kælne og hænger mere på mennesker en andre killinger.
Internater der får så små killinger ind afliver dem for det meste, da der hverken er tid eller mulighed for at flaske dem op, så jeg ved mange internater sætter stor pris på Hittekilling.
Knus Elin

Helle… du skal såmænd ikke tage det så personligt! :slight_smile:

Jeg kan såmænd vende diskussionen endnu engang…
For havde der ikke været internater, som var villige til at tage morkatte og killinger ind… jamen så var Sagas mor gået til… og jeg ville aldrig have fået min dejlige hustyran!

Det er en relevant diskussion, når man vil tale kattevelfærd og om fordelingen af de ressourcer, som der nu engang er til rådighed for at give forladte katte et godt liv!
Skal man pinedød redde alle???
Eller kan man koncentrere sig om de bedst egnede??? På bekostning af de svageste?

Og diskussionen kan sagtens holdes på et teoretisk niveau… helt uden at man behøver at tage det som en kritik af de valg, man selv nu engang har truffet… eller en mening om at en dejlig kat, som man/andre har rendende hjemme, aldrig burde have eksisteret!
Jeg vil i hvert fald meget nødigt have skudt den slags i skoene…

:):slight_smile:

Jeg kommer lige med et lille mijauo…

Jeg er medlem af www.Hittekilling.dk - desværre kan jeg ikke lige huske antallet af killinger, der er flasket op, socialiseret, neutraliseret - og nu bor hos deres nye familier - men det er mange.

Men én ting, jeg ved - er at det indtil videre kun har været med stor succes at flaske dem op.

Som en anden bruger skriver, så kan man kun blive plejefamilie hvis man har kat/katte i forvejen - så de små killinger bliver præget/opdraget af andre katte.

Så jeg synes, at enhver lille killing fortjener chancen for at leve - at nogen så bliver syge og ikke klarer den - det er trist, men det er heldigvis meget få - da det er erfarne mennesker der er plejefamilier.

Hurra for www.Hittekilling.dk

:wehu::wehu::wehu::wehu:

Med hensyn til opflaskning og anden ihærdig indsats for at redde livet på hittekillinger, så kan man godt på afstand være realistisk og fornuftigt.
Det er straks meget sværere, når man har situationen tæt på livet, for så kæmper man for de små pivedyr - Jeg gør i hvert fald!

[quote=Lis Dahlstrøm;180669]Vanskelige katte af den ene eller anden afskygning er der alt for mange af - katte der har det dårligt med dem selv - katte der volder deres ejere problemer, katte der holder gang i myterne om katte er urenlige, katte er lumske osv.

Faktisk ved vi ikke, hvordan det står til med katte og adfærdsproblemer i DK. Der er ikke lavet undersøgelser af området. Det du skriver er korrekt - jeg er om nogen enig - men samtidig, så står jeg hænderne direkte nede i disse katte og deres ejere og billedet er ikke så sort hvidt, som man kunne ønske, at det kunne gøres til. Der spiller rigtig mange faktorer ind, når en kat udvikler problemadfærd. Overbefolkning, manglende viden, mangelfuld aktivering og ejers forventninger er de årsager, jeg oftest støder på.
Faktisk er hovedårsagen sygdomme.

Jeg har endda haft en kat med kulturchok - dne var hentet fra gaden i Grækenland og ind i en lejlighed. Vi måtte lade den gå ud - siden har der ikke været problemer.

Hvert dyr og hver ejer anskuer tingene forskelligt. Det, der er et problem det ene sted er ikke det andet. I mit hjem må katte gå på borde og kradse i sofaer og tapet - ude hos ejere løser jeg også den slags problemer for andre.

Jeg har til dato endnu ikke haft en flaskekilling i behandling. Jeg siger ikke, at de ikke findes, men blot, at jeg ikke har haft dem - endnu.
Jeg ville ønske, at der blev lavet en undersøgelse af adfærdsproblemer hos katte og deres årsager.

På samme måde så jeg gerne en undersøgelse af, hvad det egentlig betyder for en killing af vokse op som flaskebarn og om det betyder noget overhovedet (hvis det gribes an som hos Tip).

F.eks. urenlighed kan drive enhver ejer til vandvid -. er det ikke tankevækkende at jeg med snart 20 års opdræt ikke har produceret en eneste urenlig kat?[/quote]

Joh og nej… Interessant - du er måske god til at klæde dine killingekøbere på?

Urenlighed er i mine øjne slet ikke den mest udbredte problemstilling. Men den fylder det er sandt. Årsagen er, at mange andre underliggende årsager kommer til udtryk som urenlighed - her er en håndfuld, for der er dælme mange - sygdom, smerter, angst, stress, forandringer (i eller uden for huset), nytår, ejer ændrer sig, ny kat, ny hund, ejer skifter job, ejer er på ferie, kat er i pension… jeg kunne fortsætte.

Blandt de urenlige katte, som jeg har behandlet, har årsagerne til dato heller ikke været flasken.

Ofte er ejers forventninger den udløsende faktor - nogle ejere stiller krav til katten, som den aldrig kan opfylde, da den så ikke ville være en kat.
Det ser jeg personligt, som et meget større problem end flaskekattene.

MVH Helle

Fik jeg en killing, eller flere ind her hos mig der skulle flaskes, ja så blev de det, uanset om de har stamtavle eller ej.
Hvem i al verden kan lade små killinger dø bare fordi de skal flskes op? Jeg kan i hvert fald ikke.