På besøg i Cirkus hos Olanders

Først lidt baggrund: Olanders familien har optrådt med katte i forskellige sammenhænge i generationer. Udover dem findes der en eller to mere i verden, som optræder, og de katte, som Vladislav Olander optræder med i Benneweis i år på dansk jord regnes for verdens bedste cirkuskatte pt.
Hele tiden, mens vi var der, så var kattene i fokus - ikke Vladislav Olander selv - han sagde til Elin, da hun sad med en kat “Nu sidder du med en af verdens bedste cirkuskatte. Hvad skulle jeg gøre uden dem?” og grinede. Og efter showet sagde han, at “kattene var dygtige, men jeg var ikke en god træner i aften. Jeg kan gøre bedre. Det skylder jeg dem”.

Total hatten af for den holdning til at træne dyr!

Vladislav Olander var jonglør indtil han blev 29 år - han er ret ung - jeg vil tro max 32 år - tror du ikke Elin? - hvor hans farfar gav ham hans første kat. Han har altid elsket katte, som resten af familien, hvilket også tydeligt skinnede igennem, da vi besøgte ham og hans hustru og deres nuværende ni katte i går. Hele hans måde at fortælle om dyrene, dyrenes måde at kontakte ham og den respekt, som dyrene nyder, var en ren fryd at være vidne til.

Jeg gik ind med et par fordomme om cirkusdyr, men de blev alle gjort til STOR skamme.

Vladislav Olander elsker sine katte, som jeg elsker mine kræ - og han er akkurat lige så kattegal, som resten af os herinde:-) Havde hustruen ikke afbrudt hans talestrøm om misserne før showet, så havde vi snakket kat med ham endnu. Han burde deltage på dette forum, for han ville passe ind:-) Som katteejer er han bidt af en gal kat:-)

Vi blev derfor også inviteret over i deres husvogn efter showet for at snakke videre om katte, se fotos af hans shows rundt om i verden og for at udveksle emails, da han så gerne ville holde kontakt til andre kattetrænere. Han fremstod som et begejstret, katteelskende, venligt, roligt og harmonisk imødekommende menneske - og kattene fulgte ham over alt (jeg har kun set PiaHs bror Thomas have samme forhold til katte, som Vladislav Olander har til dette dyr) - jeg missunder ham det - jeg ved ikke om der er noget, som hedder kattetække, men hvis der er så har denne mand det. Kattene forguder ham simpelthen! Og han gør intet videre for at få denne tilbedelse.

Jeg deler i flere afsnit, da det ellers bliver en bog, så begejstret er jeg:-)

Nøj det lyder som en god og stor oplevelse!

Tak for at du deler! :slight_smile:

/Mette

Lidt om de ni katte:

De er tyrkisk angora katte i alle aldre fra 4 år og op. Der er en blandingskat, som er korthåret. Han betegnes som en værre slyngel af Olander - med et smil på læben. Alle er fertile, men han avler ikke uplanlagt. Han fører stor kontrol med hvilke dyr, der går sammen, hvornår osv - ja har fordelingsnøgler. Jeg spurgte hvorfor de var fertile? Han lignede et spørgsmålstegn - dyr i cirkus er fertile - det er en tradition. Han mente, at mine kastrater ville gøre sig bedre hvis de var fertile, da fertile dyr har mere drive. Alle dyrene kan gå sammen, de er ikke buret inde, men lever med Olandar og hans hustru i deres husvogn og hjem - drengene med ble på:-) - og sover i deres seng.

Han har før trænet siamesere - ifølge ham er de energiske racer de bedste.

Kattenes skurvogn er stor og rummelig med legetøj, attraktivt miljø og mulighed for at gå i løbegård eller for sig selv og sove, hvis de ønsker det.

To timer før et show kommer alle katte i bur for at slappe af og spare energi - de sultes IKKE. Hverken før, efter eller under et show. Han får tit kritik for dette, da folk tror han sulter dem - men som han selv siger “Det skyldes nok, at mine dyr ser ud som katte skal, mens en del kæledyr er for fede. Jeg synes det er synd for en kat, der bliver for fed. Falder den ned under vores show fra stangen, så får katten en dårlig oplevelse. Det er mit job som ejer at sørge for, at mine katte ikke falder ned pga fedme”. Kattene er ikke burkatte bortset fra hvilepausen før et show. “Ellers sover de på scenen”, sagde han og grinede.

Det var ikke mit indtryk, at kattene var tynde - de var normalvægtige som min Tip, Nanoq og Eddie og deres pels var enorm flot! De var kontaktsøgende, glade og elskede selskab fra mennesker. Men de higede ikke efter det. De virkede som harmoniske, glade helt normale katte, som jeg kan lide dem:-)

Desuden udvalgte han nøje sine dyr efter fysik og kunnen. Hver kat blev trænet i den øvelse, som den syntes bedst om og som dens fysik var bedst til. Igen så han dette som sin pligt.

Fire af kattene var døve. I følge Vladislav Olander er det bestemt ikke en fordel, da kattene stresser lettere end hvis de har adgang til alle deres sanser i manegen. Jeg tror dette er sandt. Under aftenens show smuttede den ene da også sin vej kort fordi hans kone tabte en godbid - da den havde hentet den kom den retur. Fordi vi vidste, at katten var døv, kunne vi se, at Olander måtte vente til katten så på ham igen, før han kunne kalde den til sig.

Nogle katte fik han af folk, der kom med dem til ham. En del opdrættere aflevere døve dyr hos ham, fordi de levede et beskyttet liv indenfor og i løbegård her. Han havde dog også selv fået et par kuld, ganske som hans familie havde gjort i generationer.

Og nu til noget meget spændende:

Ifølge Olander kunne han mærke, at 3. og 4. generation var lettere at arbejde med end 1. og 2. Han mente selv, at kattene lærte af hinanden, var født ind i cirkuslivet og derfor total ligeglad med det modsat en kat, der kom til ham udefra og at der lå en form for arvelighed i trickene :slight_smile: Han var meget uvidenskabelig i sin tilgang til dyrene:-) Men fakta er, at killinger efter katte, der kunne tricksene, kun skulle have øvelsen vist af en anden kat en gang eller to - så kunne den gå i manegen.

Tankevækkende…

Der var også voksne katte, som kom udefra. Ifølge Vladislav Olander kunne de sagtens lære at optræde også.
Blandt de ni nuværende var der fem udefra kommende, tre af dem som 6 årige - der var ingen forskel på dem og de “indfødte” under vores to besøg.

IMPONERENDE!

Lidt om træningen:

Som tidligere nævnt har Olanders kattetække. Jeg har simpelthen aldrig set noget lignende. Jeg har set folk med gode forhold til deres dyr, og mener selv, at katte opsøger mig, men det vi så i går slår alt!
Kattene forguder denne mand. Ganske som katte har gjort ved Olander-familien i generationer. Ingen ved hvorfor.

Hans adfærd og indsigt i dyrenes trivsel og sprog har nok noget at sige, men stadigvæk. Jeg har aldrig set noget lignende. Jeg ved, at Elin var lige så målløs. Alene det, at fertile dyr går sammen som var de små killinger, det var vildt at se!

Han anede intet om klikkertræning eller brug af markør. Han bad mig sende ham noget info om det, da han gerne ville lære nyt. Han brugte de gamle katte til at oplære de nye, de lærte ved at efterligne.

Musikken kunne han ikke vænne dem til. Lyd på en radio er ikke det samme som et orkester, og et orkester stiller ikke op fra kattene er små og spiller af og til. Første gang i manegen stak alle nye katte derfor af, når trommen lød. Med en godbid lokkede ham dem tilbage plus de så, at han og de andre ældre katte tog det hele roligt - og så arbejdede de.

Bortset fra, at det ikke er arbejde. Jeg fik et lille skideballe, da jeg kaldte det det. Kattene arbejder ikke, de tvinges ikke til noget, der er NUL hårdhændet behandling - som han så ved heste og hunde, og som gjorde ham trist - kattene udførte tricksene fordi de havde lyst, fordi de havde tillid til ham og fordi forholdet bygger på gensidig respekt.

“Hvis du hæver hånden over for en kat en eneste gang, så kan du glemme alt om nogen sinde at træne den kat igen”, sagde han. Dette var et område, som stod ham nært - og faktisk det eneste tidspunkt, hvor han var gravalvorlig.

Jeg sprugte om kattene arbejdede for mad.
Nej for de var mætte - hvilket vi også kunne se før showet.

Maden, som han brugte i manegen var kun sekundært -for at give dem lidt godt ind imellem, da han heller ikke selv arbejder uden at få løn.
Men de arbejdede bestemt ikke for mad.

Jeg sprugte ham, hvad han så forstærkede dem med - og han lignede et spørgsmålstegn. Han gjorde intet andet end at være deres ven fra de blev født eller ankom til cirkus, og så gjorde han alt for at undgå stress, selv om der desværre var aftener i cirkus, hvor en kat blev det. Dette var også grunden til, at han normal ikke rejste med cirkus med sine dyr, som nu. Han optrådte helst et fast sted da det var bedre for kattene.

Deres tarv lå ham højest på sinde. Det fremgik tydeligt.

Hele tiden, mens han talte sad kattene på ham, gik om ham, så på ham, og endda, da han åbnede døren til vognen, så var der ikke en eneste, der gjorde anledning til at forlade vognen - de kiggede ud og gik tilbage til Olander. Elin og jeg var målløse! Mine katte vil ud, hvis de kan. Disse ville ikke. De foretrak deres ejers selskab fremfor noget andet i verden.

Det var dybt rørende at være vidne til.

Naturligvis forstærker han disse katte - jeg kan ikke forkaste al min teori:-) - mit bedste bud er derfor, at Olanders katte arbejder - undskyld - morer sig sammen med deres ejer - fordi hans måde at behandle dem på til dagligt gør, at de vil gå gennem ild for ham.

Med andre ord - han forstærker dine dyr med kærlighed og respekt, indsigt og frihed til selv at vælge.

Hvis en kat en aften ikke vil optræde, så får den således lov at slippe.

Jeg vil slutte med at citere cirkusstjernen:

“Katte er ikke stædige og går deres egne veje, bare fordi de kan. De vil gøre alt for dig, hvis du gør dig fortjent til det. En kat, der går har altid en god grund, og den grund kan vi lære af. Det er os, som mennesker, der skal forbedre os, når vi træner katte”

:ok:

Til sidts foreslog han at Elin og jeg - fordi vi havde lige så mange kræ som ham:-) - slog os sammen med dem og tog med cirkus. Han skulle nok lave os et program:tihi:

Vi var sgu lige ved at bide på!

Vi udvekslede mails og han bad mig uploade træningsvideoer af mine kræ på Youtube - så ville han komme med kritik og ros:-)
Han var meget interesseret i at holde kontakt.

Alt i alt en total fed oplevelse. Jeg er virkelig glad for, at jeg var fræk og skrev til cirkus om at møde ham.
Jeg har fået en del at tænke over.

Skøn læsning! Tak!

Han lyder som en klog mand :ok:

/Mette

Og fotos af Olander og hans glade katte i manegen:-)

Bemærk haleføringen og intensiteten - og til sidst for den hvide hankat, som er en værre bandit - lige et smaskkys:-)

Jeg kan lide tilføje at Nemo og Tip og Eddie alle arbejdede/arbejder uden godbidder i dag - det han gør er derfor ikke spor mystisk eller umuligt - men det er også mit indtryk, at visse katte ikke vil arbejde uden at få løn hver gang, mens andre oplever selve træningen som en forstærker i sig selv. De morer sig simpelthen med det.

Ihh, det lyder altså spændende:) Tænk, at han kan træne dem så godt uden at vide en pind om træning som sådan:thumbup:

Han er et fantastisk menneske. Igen det var en skøn oplevelse at se ham sammen med kattene, de elsker hinanden.
Jeg stod og legede med en af dem mens vi snakkede og den tog min finger med poten og puttede den i munden, men uden brug af klør og tænder.
Vi kunne også se, da vi besøgte ham efter forestillingen, hvor meget kattene betyder for ham, for der gik en rundt inde i campingvognen hos dem og den veg ikke fra ham.
Han fortalte også de sov sammen med nogen af kattene, nøjagtig som vi gør.
Vi behøvede heller ikke være bange for kattene skulle smutte ud når vi åbnede en dør, de kiggede, men gik ingen steder, de ville hellere sige goddag og nusses.
Uh hvis jeg var 20 år yngre, var jeg med dette cirkus for at lære mere og optræde.
Knus Elin, der faktisk ikke er landet endnu, det var så god en oplevelse.

Ja det var rigtig sjovt - ham her er en ren praktiker - nul teori overhovedet, kun oplært gennem generationer.

Han ville dog rigtig gerne høre om teoridelen og klikkere. Tænk hvad han kan opnå, hvis han får bare en smule viden!

Det tør jeg slet ikke tænke på.

Skal vi tage med cirkus Elin? :slight_smile:
Jeg må indrømme, at sigøjnerblodet i mig trækker gevaldigt.

[quote=lenschow;189267]Ja det var rigtig sjovt - ham her er en ren praktiker - nul teori overhovedet, kun oplært gennem generationer.

Han ville dog rigtig gerne høre om teoridelen og klikkere. Tænk hvad han kan opnå, hvis han får bare en smule viden!

Det tør jeg slet ikke tænke på.

Skal vi tage med cirkus Elin? :slight_smile:
Jeg må indrømme, at sigøjnerblodet i mig trækker gevaldigt.[/quote]

Ladså være med at friste svage sjæle-høhø-høhø
Knus Elin

Tak for beretningen og billeder. Det er jo en hel enorm oplevelse i har haft :thumbup:

Også tak for beretningen fra mig. Herligt så meget i har kunne se og høre, det må være fedt :slight_smile:

Ja jeg så også forestillingen og var bestemt IKKE imporneret :frowning: Kattene virkede bange og utrygge, og skyndte sig ind i kasserne så snart det var mulligt :frowning:

Er så ked af at vi tog i cirkus og så det:( heldigvis var det med vundende billetter, for aldrig om jeg vil betale for at tage i cirkus og se på skræmte og undertrykkede dyr :frowning:

Gør det aldrig igen.

[quote=SineGry;309362]Ja jeg så også forestillingen og var bestemt IKKE imporneret :frowning: Kattene virkede bange og utrygge, og skyndte sig ind i kasserne så snart det var mulligt :frowning:

Er så ked af at vi tog i cirkus og så det:( heldigvis var det med vundende billetter, for aldrig om jeg vil betale for at tage i cirkus og se på skræmte og undertrykkede dyr :frowning:

Gør det aldrig igen.[/quote]

Det er med garanti osse en forestilling jeg ikke ville opsøge …At blive dresseret er så langt fra naturligt for katten, og dressur som mere eller mindre er tvunget ind i katten tager jeg skarpt afstand fra.

I aftes så jeg udsendelsen om katten på DR2 …( Fra vildkat til tamkat ) og igen får man meget videnskabeligt bevis for, at katten vilje er stærk og stor, og den bestemmer selv …Husk det er katten, der har valgt at tilvænne sig mennesket, og ikke mennesket som har tilvænnet katten til at blive tamkat …Det giver da stof til eftertanke, ikk’ ?

[quote=Alice;309366]Det er med garanti osse en forestilling jeg ikke ville opsøge …At blive dresseret er så langt fra naturligt for katten, og dressur som mere eller mindre er tvunget ind i katten tager jeg skarpt afstand fra.

I aftes så jeg udsendelsen om katten på DR2 …( Fra vildkat til tamkat ) og igen får man meget videnskabeligt bevis for, at katten vilje er stærk og stor, og den bestemmer selv …Husk det er katten, der har valgt at tilvænne sig mennesket, og ikke mennesket som har tilvænnet katten til at blive tamkat …Det giver da stof til eftertanke, ikk’ ?[/quote]

Nemlig.
Jeg er så ked af at je var for træt til at blive oppe og se den udseendelse. Ved du om den bliver genudsendt?

[quote=SineGry;309368]Nemlig.
Jeg er så ked af at je var for træt til at blive oppe og se den udseendelse. Ved du om den bliver genudsendt?[/quote]

Der blev postet et link til den i tråden om den i går.

Jeg var i øvrigt lidt irriteret over nogle ret forkerte ting som blev sagt i udsendelsen.

Men det interessante, som jeg godt tror på, var at katten blev domesticeret i Tyrkiet.

Men i øvrigt skal det om genetisk mutation, som skulle ligge til grund for adfærdsændringer nok altid ses på med lidt skepsis. Se her, om hvad dnaforskere gerne vil sige om menneskers udvikling, f.eks.

Det er ikke altid så ligetil.
http://www.peterlundmadsen.dk/thomas/hjernegener.html

Enig med Sheer - og løbende tilpasning til miljø, øget selektion (menneskelig) på tamhed og ændrede levevilkår generelt har ændret katten siden den i sin tid valgte os eller hvordan det nu skete - for dette er bestemt ikke facit men videnskab, som det program omhandler.

[quote=Sheer;309369]Jeg var i øvrigt lidt irriteret over nogle ret forkerte ting som blev sagt i udsendelsen.

Men det interessante, som jeg godt tror på, var at katten blev domesticeret i Tyrkiet.

[/quote]

Hvad var det forkerte?

Og nej, det blev jo netop fastslået, at kattene ikke blev domesticeret i Tyrkiet :wink: