Polyfosfater

Man kan blive så klog af at gå i Maxi Zoo…

Eftersom begge drengene mener, at de dør af sult, hvis de ikke får bare lidt tørfoder hver dag og der er mindre end lidt tilbage (i hvert fald ikke nok, til jeg ser Ann-Dorrit i weekenden) måtte jeg afsted efter noget, jeg kan have som back-up og dér var Maxi Zoo jo et godt mål.

Pga. mine gamle øjne kom jeg i snak med en ansat, der skulle læse en ingrediensliste for mig og vi kom så ind på foder.

Det skulle jeg aldrig have gjort, for jeg fik først et langt foredrag om, at hun havde kontakt til Danmarks førende dyrlæger (ingen af navnene var dog nogen, jeg havde hørt før og den ene var krybdyrsspecialist) og de sagde alle, at man skulle sørge for at fodre tørt for at holde sin kat rask og fri for tandsten.

Jeg har på et tidspunkt talt med Jens Ruhnau om det, der siger, at dentaltørfoder har en vis effekt, men at alt andet tørfoder ikke har vist sig at have nogen effekt. Men hans navn kendte hun slet ikke - og hvis han sagde sådan, var han nok den eneste i verden, der havde den holdning.

Tilsidst valgte hun at trække sig ud af samtalen, da hun ikke mente, hun kunne trænge igennem til mig og jeg var da godt nok den eneste, hun nogensinde havde mødt med den holdning til foder.

Men hendes slutbemærkning - og her kommer overskriften så ind i billedet - var, at det var slet ikke pillerne i tørfoderet, der fjernede tandsten, det var polyfosfaterne!

Når jeg så læser indholdsfortegnelsen på det tørfoderprodukt, hun fortalte mig var “anbefalet af opdrættere”, og der ikke står noget om polyfosfater, så er jeg jo lige vidt, er jeg ikke :gruble:

For øvrigt var Sander og Galliano - de to tørfoderelskere - de eneste af mine katte, der fik anmærkning på tænder og tandkød, da dyrlægen var her tidligere idag.

Én ting er, at jeg synes, det er lidt spøjst, at hun gik ind i en diskussion med en kunde, hvis kompetencer, hun ikke kendte noget til - men er der seriøst nogen, der har hørt det argument før? Jeg har nemlig ikke.

Jeg har ikke hørt argumentet før i en tørfoderdiskussion, men jeg gætter på, at det må være det, der er i de grønne vådfoderposer fra Royal Canin til gamle katte? For der er nemlig noget tilsat, som skulle kunne fjerne tandsten - og som jo i sagens natur ikke gør det mekanisk, og foderet kan vel trods alt ikke indeholde syre.
Det er jo også fosfat man afkalker vaskemaskiner i… altså med mindre man tør udsætte pakningerne for syre :slight_smile:

Jeg synes umiddelbart, polyfosfater lyder meget kunstigt og tilsat:S - og som et ord sælgeren har trukket ud af hatten for at imponere kunden:S

Fik hun solgt dig noget foder:? Jeg tror, jeg var gået ud af forretningen med uforrettet sag ved den behandling:surrender1:

Jo, jeg købte det, jeg kom efter, for alternativet ville have været at køre til en anden dyrehandel og så er Maxi Zoo trods alt den billigste. Men hendes holdning havde ikke nogen indflydelse på mit valg.

Nå, jeg kunne ikke finde noget om Royal Canin Instinctive +7/Oral. Måske jeg husker forkert. ‘Polyfosfater’ dukker derimod op i sammenhænge med Iams/Eukanuba

Jeg kan faktisk se, at Royal Canin har det i ret meget hundefoder, deres perserkillingefoder og deres dentalfoder til katte (men ikke i andre varianter af kattefoder).

Her er lidt om polyfosfater i hundemad og deres virkning på tandhygiejne: http://www.dentalcare.com/media/en-US/journals/pgresrch/posters/iadr02/pdfs/2793.pdf -
http://veterinarymedicine.dvm360.com/vetmed/Dentistry/Just-Ask-the-Expert-Persistent-calculus-buildup-on/ArticleStandard/Article/detail/709363
Det bruges som coating på tørkost (og det virker), og jeg er ret sikker på at selv om det virker mod tandbelægninger, så har det næppe den store effekt på afkalkning vaskemaskiner…
VH
Susanne

Så er det da egentlig underligt, at Royal Canin kun bruger det i to af deres kattetørfoderprodukter :gruble: Hills skriver ikke noget på deres hjemmeside, om deres produkter indeholder det.

Jeg vil nu stadig hellere give mine katte tørret kylling eller oksekødsstrimler til at rense tænder i end jeg vil give dem for meget tørfoder (og eksperten i linket er for øvrigt fuldstændigt enig med Jens Ruhnau i, at tandbørstning er det eneste rigtige og derefter kommer visse typer tørfoder og tørret råt på ca. samme niveau i effektivitet).

Jeg vil tro, at det er fordi man kun anvender det i foderprodukter der er målrettet “dentalfoder”. Og ja, det eneste rigtigt effektive er daglig tandbørstning - men det ved vi jo allesammen ikke bliver til så meget :slight_smile: Iøvrigt var det i hvert fald tidligere sådan, at kun ét produkt fik EVDS´s “quality seal” for rent faktisk at have nævneværdig effekt, og det var Hill´s T/D. Om flere mærker har opnået at komme så langt, er jeg ikke helt sikker på - så er de i hvert fald undsluppet min opmærksomhed. (Og sikkert fordi jeg har mere behov for hairball effekt end tandpleje - bimser har som regel gode tænder)
VH
Susanne

Nej, hvis man søger på polyfosfater på Royal Canins hjemmeside kommer der tre sider svar + et enkelt på side 4. Kun 3 hits er til kattetørfoder (2 af dem til kitten persian og 1 til Dental), mens resten er til en lang liste af diverse hundetørfoderprodukter, typisk til mindre hunderacer. Så de har tænkt nogle andre tanker omkring hunde end omkring katte.

Men uanset hvad, kan jeg se, at det i hvert fald ikke er en komponent, der pr. definition findes i tørfoder og det var det, hun gerne ville overbevise mig om :slight_smile:

Personligt er jeg for øvrigt en snøvl til at børste tænder på mine katte. Galliano er endda rimeligt flink til at få det gjort.

Nu er det formentlig ikke lige polyfosfater, man bruger til vaskemaskiner. Men en type fosfater, jo, da fosfat binder kalk. Og jeg synes nu det virker super logisk. Tandsten er også forkalkninger.

Mht til tandbørstningen…
Hvor køber I så tandbørster til kattene???

Jeg snakkede med en dyrlæge her forleden, der klart mente at vådkost var værre for tænderne end tørkost - vist fordi at det ikke, oh, hvad var nu ordet der blev brugt, mekanisk effekt tror jeg… :? Tænkte jeg lidt… emnet kom frem for at spørge om der ikke blev anbefalet vådkost til en nyrekat også. Det gjorde der ikke, fordi så kunne man risikere tandproblemer, og en narkose var hård for nyrene (ja, men giver vådkost virkelig de problemer?!)

Jaaaa… i rigtigt gamle dage, da kattefoder var lig med Whiskas på dåse fordi der ikke rigtigt var andet, da havde de faktisk jævnligt ret skrækkelige tænder der tit havde voldsomme belægninger af tandsten. Kan nogle få af os huske endnu :slight_smile:
VH
Susanne

Personligt synes jeg det bedste man kan gøre for sine katte når det gælder tænder og tandkød er at give deme KØDBEN - nøjagtig som man gør med en hund ( men måske lidt mindre :tihi:).

Sådan en god gang gnavning i et rådt kødben - jeg bruger selv kylling - er noget af det bedste til at holde tænder og tandkød pæne og rene.

Det kaldes “natur-metoden” - og kan klart anbefales. :wehu:
Meget nemmere end at børste tænder på katten - som aldrig kan blive naturligt…

Og så elsker de fleste katte det. Det er også sundt for deres maver og immunforsvar hvis man bruger rådt kød/kødben.

Teresa

[QUOTE=Susanne W;591707]Jaaaa… i rigtigt gamle dage, da kattefoder var lig med Whiskas på dåse fordi der ikke rigtigt var andet, da havde de faktisk jævnligt ret skrækkelige tænder der tit havde voldsomme belægninger af tandsten. Kan nogle få af os huske endnu :slight_smile:
VH
Susanne[/QUOTE]

Men gør det sig også gældende nu? For vi har jo mange forskellige gode mærker af vådfoder synes jeg, så derfra og så til at råde til kun tørkost i øjeblikket? :slight_smile: