Restistente coli bakterier i kylling

Der er god grund til at skrue op for hygiejnen i køkkenet. Der er senest fundet resistente colibakterier i hobetal i danske kyllinger.

Resistente bakterier i fødevarer er et stigende og livstruende problem, og eksperterne kan ikke fortælle præcist, hvilke colibakterier fra dyr, som spredes til mennesker. Når en bakterie er resistent betyder det, at den ikke kan bekæmpes med penicillin. Hvis den er resistent, er der også en risiko for, at den er multiresistent. Så kan den ikke bekæmpes med nogen kendte antibiotika. Dermed bliver den livstruende. Ifølge Sundhedsstyrelsen dør hvert år op mod 300 danskere pga. multiresistente bakterier.

ESBL-colibakterier i kyllinger
I mandags meddelte DTU Fødevareinstituttet, at man uventet havde fundet en anden resistent art af ESBL-colibakterien i danske kyllinger. Det var foruroligende tal: Ca. en fjerdedel af alle levende kyllinger i slagtekyllingflokke havde bakterien, og ca. hver tiende pakke med forarbejdet kyllingekød i kølediskene var inficeret med den multiresistente colibakterie. Årsagen til den svagere forekomst i forarbejdet kød skal ifølge DTU findes i, at slagteriernes høje hygiejneniveau ganske enkelt tager livet af bakterierne.

Flere colibakterier i vente
Det er ikke sidste gang, man har hørt om en resistent og farlig art af E. colibakterien, mener Frank Møller Aarestrup, professor og forskningsleder ved Fødevareinstituttet på DTU.

– Vores dilemma lige nu er, at alle stykker kød i supermarkedet indeholder colibakterier, men det er kun nogle af dem, der er farlige for os. I dag kender vi kun til et par enkelte bakterier, som med garanti er farlige for mennesker, men ud over det er vi på Herrens mark, siger Frank Møller Aarestrup.

VTEC og ESBL skal ikke få os i panik
VTEC-bakterien fik os til at tøve med at spise tomater, agurker, salat og bønnespirer. Smittekilden er ved redaktionens slutning ikke fastslået med sikkerhed.

Det lyder alt sammen meget skræmmende, men der er dog grund til at slå koldt vand i blodet. Det er ikke fødevarernes armageddon, vi er vidner til. VTEC kostede 22 liv på verdensplan, mens vinterens helt almindelige influenzaepidemi til sammenligning betød døden for omkring 1000 (tusind) danskere ifølge Statens Serum Institut. Influenzaens ofre var primært gamle og svagelige, men det er også primært den gruppe mennesker, der har grund til at frygte resistente bakterier.

Så der er ingen grund til panik. Men der er god grund til at indarbejde nogle forholdsregler i den daglige omgang med fødevarer.

Hygiejne vigtig i kampen mod colibakterier
Hold altid ferskt kød og grøntsager skarpt adskilt. Hav et særligt skærebræt, du kun bruger til kød og et, du kun bruger til grøntsager. Skold dine skærebrætter jævnligt – og dit skærebræt til ferskt kød bør skoldes efter hver brug. Lad elkedlen være en fast og naturlig bestanddel i din madlavning.

Vask hænder jævnligt under madlavning – og altid, når du har håndteret ferskt kød eller grønt, der ikke er skyllet rent for jord.

Kød fra fjerkræ skal altid have en centrumtemperatur på mindst 75 grader. Brug stegetermometer, hvis du er i tvivl. Saften skal altid være helt klar, når du skærer i kødet. Der kan godt være røde områder på fjerkræets ben, men der må under ingen omstændigheder være blod.

Skyl dit grønt grundigt og blancher altid babymajs, sukkerærter og lignende snackgrønt.

Gå ikke i panik over bakterierne
Vær opmærksom på hygiejnen, men gå ikke i panik. Dit køkken skal ikke være et klinisk laboratorium. Raske mennesker har godt af mindre bakterieangreb, fordi det styrker vores immunforsvar. Så du skal stadig gå på jordbærrov uden først at desinficere de røde bær. Truslerne ligger ikke i vores nærmiljø. Smittekilderne til alle kendte angreb med colibakterier har været i storindustrien. Så det er jo endnu et argument for at købe lokalt forarbejdede fødevarer i det omfang, det er muligt. Men husk hygiejnen.

I næste nummer af Naturli, der udkommer den 27. juni 2011, sætter vi i øvrigt lup på bakterierne – både de slemme, men også især de gode!

Kilder: dtu.dk, ssi.dk

Og vi skal have kyllingelår i aften…

Men tak for repetition af alle de gode hygienetips.

[QUOTE=burmamor;613444]Og vi skal have kyllingelår i aften…

Men tak for repetition af alle de gode hygienetips.[/QUOTE]

Jeg tænkte nu mere på misserne og rå kylling:-)

Vi…det er da også misserne…men jeg koger deres og blender det…vores steger jeg i ovnen:)

Hm. Jeg læste lige i sidste uge, at dansk fjerkræ nu er næsten 100% fri for salmonella. Er det mon det med, at summen af plager er konstant? :gruble:
Tak for info…

Kæft hvor er jeg bare TRÆT af der HELE TIDEN er nogle issues mht fødevarerne - dette muligvis fordi jeg er skrup hysterisk, har mindre børn og kender alt til konsekvenserne af at spise inficerede madvarer.

Synes snart mit køkken minder om et sterillaboratorium og det er en større videnskab at handle ind efterhånden. ÆV!

Tænk… jeg tager den slags advarsler med - ikke et skuldertræk, for jeg tager dem skam alvorligt nok - men snarere som en oplysning og påmindelse om at huske den almindelige gode køkkenhygiejne…
Kylling… jamn - hvem i alverden serverer den slags halvråt idag??? Ingen! Så at der er colibakterier i kødet, nå ja - de dør jo når jeg tilbereder min mad!
Hvem ved ikke at et skærebræt skal vaskes af mellem kød og grønt… eller at man allerhelst har to brædder til hvert sit?
Osv osv osv…
Almindelige hygiejneregler, som jeg nærmest har fået ind med modermælken :slight_smile: og som ingen burde være i tvivl om…

Tak for reminderen :slight_smile:

Jeg har dog altid spekuleret på, hvorfor babymajs og sukkerærter skal blancheres - jeg spiser dem sgi altid rå …

et katteri med f.eks. en omgang camphyllobactor eller lignede kan gøre enhver gråhåret og fattig - bare se mig - begge dele passer :tihi:

og tandløs (tilføjet 16:55)

Hehe - læs hvilke lande de kommer fra. Man har typisk ikke lyst til at spise noget, der ikke er MEGET dødt, derfra :stuck_out_tongue:
Men ja, synd!

Hehe det ender da snart med vi skal spise fabrikeret mad i pille form :høhø:

Det er frygtelig for fødevareproducenter hver gang de finder noget nyt, bare se hvad der ske for grønt producenterne fordi mange nu ikke tør spise det.

Men super med en reminder om god køkken hygiejene, det glemmes i en del køkkener.

Man kunne godt inddrage landbrugets produktionsmetoder i den diskussion. Resistente bakterier bliver opformeret, når landmændene fodrer forebyggende med antibiotika. Men jeg ved ikke, om det er sket i dette tilfælde?

vh

Andreas

Og slagterier, der gang på gang får påtaler af fødevaremyndighederne…

Ja fuck egenkontrol…

Har aldrig hørt om en politimand der kører for stærkt, trække ind til siden, og udskrive en bøde til sig selv…

Hvorfor tror de så slagterierne skulle kunne tjekke sig selv.:?