Smoke/sølv spørgsmål

Hej alle i kloge katte mennesker :slight_smile:
Først vil jeg lige sige at denne tråd er IKKE for at fornærme nogen- jeg er seriøst meget interesseret da jeg nu selv har en smoke pige!
Kan smoke ‘genme’ sig i pelsen af en voksen kat? En kat som så smoke ud som killing, nu som voksen er kul sort… Kan det sølv ‘gemme’ sig og kom igen pga. Stress eller dårlig pels???
Mvh Josefine
Ps- HUSK- ikke for at fornærme, kun for at lære!!!

Måske snarere omvendt ? I.e. en sort kat kan have en meget smoke lignende farve som killing ?
Og ja, stress eller sygdom kan ændre farven på en kat - især på en killing. Man kan også se ændring på farve på katte der går i meget sollys.

Smoke er - så vidt jeg har forstået - en vanskelig farve - fordi der er stor forskel på hvor langt det sorte går ind mod huden og dermed hvor meget sølv der er tilbage.
De kan ændre sig en del under udviklingen og det kan nemt betyde at en måske mindre erfaren opdrætter kan være i tvivl når killingerne skal registreres hvilken
farve de har ?

Nå - smoke ses ikke i mine racer så jeg skal ikke kalde mig specialist. Jeg er sikker på at perser eller Maine Coon folket kan informere dig bedre.

Har du billeder af katten - som killing og som voksen ?

Hmmm- det undre mig bare at når der intet hvidt (sølv) er i bunden af pelsen at man så kan kalde den smoke…

Er der ikke noget med at de kan blive født meget lyse hvis morkatten har … været for varm eller sådan noget? Jeg kan huske at ha’ læst et eller andet… men ikke helt hvad…

Sølv fremkommer så vidt jeg ved fordi der er luftpartikler i hårstråene (så selve farven fortyndes og lyset brydes) - så det KAN vel forsvinde ved et pelsskifte…

Hvilke farver er forældrene? Er nogen af dem tydeligt smoke?

Hvis der intet hvidt er, så er den heller ikke smoke. :slight_smile:

Det kan vel også have været feberpels hos killingen? Det kan jo godt få dem til at se lidt smoke ud?

Ja- jeg tænkte feber pels som killing og derfor er den fejl reg. På stamtavlen… Eller, jeg har haft en sort killing som fik sådan en underlig grå farve da han var omkring 10- 12 uger og så gik det væk! Bare en skam at dommeren ikke sagde noget til det :frowning:

Ja det var DET det hed. Feberpels!

Katten er næppe smoke, hvis pelsen slet ikke er lys i bunden :slight_smile:

Har du ikke et foto af missen du kan ligge ind her.
Hvis den er smoke, så er den også hvid i bunden :slight_smile:

Men det undrer mig at man har stambogsført feberpels som smoke, hvis der er tale om et konkret tilfælde og ikke bare spekulation? :slight_smile: Feberpels er jo da det omvendte af smoke/sølv. Netop pels der er sort/mørk i bunden, og lys længere ude?

Jeg kender kun til den omvendte situation. En blå korthårskat der var en god blå, som katten fik meget ros for på udstillinger, indtil den i en alder af en 4 år pludselig udviklede smoke… :slight_smile: (og vist havde lagt smoke/sølv killinger tidligere).
Jeg kender ikke katte som har været smoke som små og så ikke er det som voksne. Dog er det jo sådan at jo ældre katten bliver, jo mere koncenteret bliver farven i enden af hårstråene, og ofte bliver de sølv noget mørkere i f.eks. ansigtet med alderen. Måske der kan være en sammenhæng…

Eller måske det bare er en fejl… :slight_smile:

Katten er ikke min så jeg kan ikke ligge billede ind- og vil IKKE nævne navne osv- men den er kul sort i bunden af pelsen i forhold til min smoke pige på 4 1/2 månede. Så jeg var som sagt bare nysgerrig om sølv kan forsvinde og komme igen…

[QUOTE=Eife;892010]Men det undrer mig at man har stambogsført feberpels som smoke, hvis der er tale om et konkret tilfælde og ikke bare spekulation? :slight_smile: Feberpels er jo da det omvendte af smoke/sølv. Netop pels der er sort/mørk i bunden, og lys længere ude?

Jeg kender kun til den omvendte situation. En blå korthårskat der var en god blå, som katten fik meget ros for på udstillinger, indtil den i en alder af en 4 år pludselig udviklede smoke… :slight_smile: (og vist havde lagt smoke/sølv killinger tidligere).
Jeg kender ikke katte som har været smoke som små og så ikke er det som voksne. Dog er det jo sådan at jo ældre katten bliver, jo mere koncenteret bliver farven i enden af hårstråene, og ofte bliver de sølv noget mørkere i f.eks. ansigtet med alderen. Måske der kan være en sammenhæng…

Eller måske det bare er en fejl… :)[/QUOTE]

Det kan jo være en “ny” opdrætter som har taget fejl af feberpels og smoke.
Og derfor er den så blevet opført som smoke på stamtavlen :slight_smile:

[QUOTE=Coon Danica;892018]Det kan jo være en “ny” opdrætter som har taget fejl af feberpels og smoke.
Og derfor er den så blevet opført som smoke på stamtavlen :)[/QUOTE]

Jah, det er jo det… Jeg har set en opdrætter stambogsføre flere tydeligt blotched tabby som makrel, så jeg burde jo nok ikke undre mig :slight_smile:

Jeg ville bare synes at man skulle kunne se bare lidt sølv på en knap 4 årig han???

Ja, og der er jo ellers tydeligt forskel på de to mønstre :slight_smile:
Men, det er ikke altid lige nemt jo når man er ny.:slight_smile:

jeg tror godt jeg kender katten og han er smoke. Med smoke katte skal du helst ikke kunne se det hvide i bunden af pelsen når han ligger eller går, men primært kun når du roder dem i pelsen. Der skal helst ikke være spøgelses striber hvor det hvide skinner igennem (dette er f.eks. tilfældet med mine sølv missere)
Så hvis det er den bobtail der for nyligt var på udstilling så er han sølv

Næste gang jeg ser dig på en udstilling vil jeg gerne vise dig dette… For den bobtails smoke er perfekt. Jeg ved at dommeren kommenterede det og jeg ved at en anden orientaler opdrætter også har kommenteret at kattens smoke var rigtig godt…

[QUOTE=line_refsgaard;893159]jeg tror godt jeg kender katten og han er smoke. Med smoke katte skal du helst ikke kunne se det hvide i bunden af pelsen når han ligger eller går, men primært kun når du roder dem i pelsen. Der skal helst ikke være spøgelses striber hvor det hvide skinner igennem (dette er f.eks. tilfældet med mine sølv missere)
Så hvis det er den bobtail der for nyligt var på udstilling så er han sølv

Næste gang jeg ser dig på en udstilling vil jeg gerne vise dig dette… For den bobtails smoke er perfekt. Jeg ved at dommeren kommenterede det og jeg ved at en anden orientaler opdrætter også har kommenteret at kattens smoke var rigtig godt…[/QUOTE]
Nu har jeg især ved skovkattene arbejdet med sølv/smoke og har aldrig hørt det at man ikke skulle kunne se det smoke andet end når man roder i pelsen, næsten tvært om. Har søgt lidt rundt og tror jeg ved hvilken kat det drejer sig om og det er i mine øjne det jeg ville kalde en dårlig smoke. Han står da også på ejers hp som sort men under udstillingsresultater på klubbens hp som ns.

Ved orientaler må vi ikke kunne se det smoke ved f.eks. Spøgelses striber. Dette er en fejl og kan gøre det svært for katten at blive grand på udstillinger. Den perfekte smoke orientaler skal ligne en sort kat når du ser den…
Sådan er det ihvertfald med min race

Nu fandt jeg billeder af norske skovkatte og kan godt skat det er svært at undgå at man ikke kan se det sølv fordi pelsen i f.eks. Kraven skilder. Men denne korthårede kat på dette billed er perfekt efter min menning

http://www.google.dk/search?q=smoke+kat&hl=da&client=safari&tbo=d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=qnf9T8eLB4rktQaB0JGqBQ&ved=0CDEQ_AUoAQ&biw=768&bih=928#biv=i|130;d|cnvsA-NjGg5mFM: