Tror I at han lægger mærke til det?

Jeg har jo to katte nu, og sammenføringen er gået godt og alting er næsten som det skal være. Min lille nye ragdoll er en rigtig lille charmør og kælepotte, og alle gæster falder pladask for hende og kæler og nuser hende i det uendelige. Min “gamle” Mufti (NFO/MCO) på 8 måneder er jo en stor kat nu, og han kan også godt lide opmærksomhed. Desværre kan han kun lide at blive rørt på hovedet og halsen. Han bider og river hvis man rører ham andre steder. Jeg advarer selvfølgeligt mine gæster, hvilket tydeligvis gør dem lidt utrykke overfor ham. Mange holder sig helt væk og en enkelt har kaldt ham “psyko-kat” hvilket sårede mig dybt, for Mufti er jo min lille, kærlige dreng. Samtidigt synes jeg ikke at mine gæster skal bides, fordi jeg ikke advarer dem.
Men tror I, at han lægger mærke til det? Tror I, at han kan mærke at folk ikke kan lide ham?
Jeg har prøvet positiv og negativ forstærkning for at lære ham ikke at bide (altså gav godbidder når han ikke bed og jeg stoppede nusningen når han bed og gik min vej) intet resultat overhovedet -blåblå Hvad kan jeg mere gøre? Det forhindrer jo også at man kan ordne hans pels, men det har heller ikke været nødvendigt endnu. Når han er træt nok, kan jeg få lov tl at tjekke ham efter for knuder i pelsen, og der er aldrig noget.

Og når nu jeg hart oprettet en tråd her:
Leger killinger seksuelle lege? Mufti kan nemlig finde på at bide sig fat i Fnugs nakkeskind og presse sin bagkrop mod hende - det ligner MEGET en parringsleg - det troede jeg bare ikke at katte gjorde? Han er neutraliseret og det er hun også. De er hhv 8 og 5 måneder. Eller er det bare en slags slåskamp?

jeg kan ikke fortælle hvad du ellers kan gøre - for jeg ville også sige at forstærkning af positiv adfærd er vejen frem… jeg ville måske forsøge at forstærke endnu mere ved brug af en klikker…

men om han kan mærke det - HELT sikkert… katte er meget sensitive dyr og de undgår dem de kan mærke ikke kan lide dem… deres reaktioner bliver nogengange også tilsvarende forstærket når der er frygt involveret…

nogle katte reagerer endda aggressivt på frygt for så går der sådan lidt alfa i den…

jeg ville sige til gæsterne - i kan klappe ham hvor i vil - han siger selv fra hvis i rammer steder han ikke kan lide… så lærer gæsterne det selv uden at de bliver bange for ham og spørger formodentlig dig hor han helst vil klappes - hvis de da ikke finder ud af det selv… det er det jeg siger til mine egne gæster for jeg har 2 meget selvstændige drenge… de finder sig kun i det de gider… ellers siger de fra :slight_smile:

selvfølgelig skal han ikke bide, men markerer han eller går han til angreb?? markering er jo for såvidt ok… så længe han ikke går for vidt… jeg tillader selv markeringer… og er det med klør, så holder jeg OMGÅENDE pote - for når du krummer poten sammen - så kan de ikke stritte med kløerne :slight_smile:

Mht slåskampene… ramses og sethi leger på præcis den måde du har beskrevet… jeg tilskriver det dominant adfærd… det ligner meget den leg hunde også har indbyrdes… jeg ved ikke om jeg har 100% ret - men eftersom at Sethi er fører herhjemme og ofte gør som mufti - så er det nærliggende at tro :slight_smile:

uanset hvad så held og lykke med t få Mufti til at køle lidt af… :slight_smile:

-kramer

Han går ikke amok - men han bider sig MEGET hårdt fast og nogle gange bider han så hårdt at det bløder. Han river kun sjællendt.
Mufti elsker mennesker og vil meget gerne snakke med dem og hilse på dem - også selv hvis de prøver at undgå ham (såsom katteallergikere - de er faktisk de sjoveste i følge ham). Så han bliver heldigvis ikke aggressiv af frygt.
Jeg tror kun at gæster ville blive endnu mere bange for ham, hvis jeg ikke advarede og han så bed til -blåblå Det gør virkeligt ondt nu, hvor han har fået de drabelige voksentænder. På andre kan han virke fuldkommen uberegnelig - os der kender ham ved precis hvilke signaler vi skal se efter, og hvornår vi i lynets hast skal trække vores hænder til os.

Det er meget ubehageligt som missemor at få at vide at ens “barn” er uberegnelig og “syg” - men hvor meget værre må det så ikke være for ham, at kunne fornemme at folk ikke kan lide ham? -ked

Jeg tror ikke det ville hjælpe på kløerne at holde om poten, for så ville han bide. Jeg har prøvet mig frem med klikkertræning (uden erfaring eller kurser, havde bare læst et par bøger) og han ser ikke ud til at forstå princippet - selv ikke efter flere uger, så jeg gav op og prøvede med ord og bevægelser i stedet, og så kunne han pludseligt godt finde ud af at snurre rundt om sig selv og sitte… Men det hjælper ikke på bideriet…

Han knurrer også når han leger og får fat på legetøjet - hvilket kun får ham til at lyde “ondere” på andre. Jeg synes bare det er lidt nuttet -bleg

Jeg elsker ham bare så højt - hvorfor er der ikke andre der kan se hvor dejlig han er?

Ja, måske er “parringen” bare et tegn på dominans… men sært ser det altså ud :? -shhhh

Det første du beskriver kender jeg ikke rigtig noget til, hvorimod det andet er meget genkendende

Jeg er helt sikker på at det er dominans, ikke andet -høhø

Er du sikker på han ikke har ondt nogen steder siden I kun kan røre ham på hoved og halsen? Det kan jo være tegn på at han har smerter ved berøring på kroppen. Taget fra DB’s hjemmeside: Smerter
Hvis en kat føler smerte ved berøring, vil den naturligvis forsøge at undgå, at man berører den. Hvis man alligevel gør det, kan katten optræde aggressivt som en naturlig afværgereaktion. Hvis katten pludselig begynder at optræde aggressivt, når den berøres bestemte steder, er det derfor nærliggende at antage, at kattens reaktion skyldes smerter. Derfor skal den omgående undersøges hos dyrlægen. Når katten er behandlet for sine smerter, vil den aggressive adfærd normalt ophøre, men i nogle tilfælde kan den fortsætte – simpelthen fordi katten har lært at reagere på denne måde, hvis den ikke ønsker kontakt.

Hvis det ikke er smerter der udløser den aggressive handling kan det være statusrelateret aggression. I min gode bog “kattens kropssprog - 100 signaler du skal forstå” af Trevor Warner står der:

Hvis et fremmed menneske kommer ind i hjemmet, hvor en overkat dominerer, vil overkatten måske forsøge at udfordre den nytilkomne. Katten gnider duftkirtlerne oven på ovedet mod en ukendt gæsts ben og så sætter den sig og forsøger at udstirre gæsten. Det er ikke en velkomst- det er en udfordring. Mennesker antager ofte fejlagtigt ad denne gniden med hovedet er et velkomsttegn og et tegn på accept. Når denne forsøger at tage katten op eller ae den- som tak for denne dejlige velkomst fra kattens side - kan de ende med at blive revet/bidt i stedet. Katten kan bedre lide at mennesket rækker en hånd eller finger frem, som den kan snuse til. Hvis katten kan lide lugten, gnider den måske kæberne mod hånden som for at sige" ok du kan godt gå an". Når katten kan huske deres duft kan de begynde at lære hinanden at kende.

Fra en anden bog: at katten har brug for at føle at den har kontrollen og den vil ofte knurre og bide deres ejere uden nogen grund. Det sker ofte mens de sidder på skødet af ejeren og bliver klappet. De vil pludselig blive anspændte, deres pupiller udvides, de pisker med halen, hvorefter det bider og holder fast i ejerens hånd med tænderne. Sådan en kat kan endda angribe, hvis ejeren har klappet den og derefter besluttet at flytte den for at rejse sig, eller skifter stilling unden at flytte katten. Håndtering: Hold øje med tegn på aggression. Hold op med at klappe katten så snart den bliver anspændt. Accept: Man kan ikke forhindre status relateret aggression i at udvikle sig. Man er nødt til at acceptere, at disse katte aldrig vil være kælne - de vil altid have behov for at have kontrollen.

Det kan også være tegn på mangelfuld socialisering.

Der er mere om de forskellige former for aggression at læse om her: http://www.dyrenes-beskyttelse.dk/docs/aggression

Jeg vil dog sige at ved alle former for aggression er det vigtigt at vise venlighed (på kattesprog) og det gøres bla. ved at lade være med at stirre på katten og ved at blinke langsomt til den vil du signalere venlighed og afslappethed.

Jeg har ikke så megen erfaring med aggression hos katte men måske kan en katteadfærdsterapeut hjælpe dig med at finde ud af hvilken former for aggression din kat har og om der er noget at gøre ved det. www.felismir.dk er en sådan.

Men først ville jeg få katten undersøgt grundigt om grunden til aggressionen er pga. smerter.

Held og lykke

Det var et rigtigt godt indlæg Tina (så slipper jeg for at skrive så meget) -høhø

Jeg har så kun en tilføjelse:
Normalt er jeg mod at medicinere uden grund, men i dette tilfælde ville jeg prøve et par dage i træk at give ham smertestillende medicin for at se, om det lægger en dæmper på hans adfærd.

Tanken om aggressivitet pga. smerter er nemlig ret nærliggende, for var han generelt aggressiv, ville han hverken nyde eller finde sig i at blive kælet på hovedet og halsen heller. Han har bare vænnet sig til at reagere omgående, hvis hænder nærmer sig hans krop.

Af medicin vil jeg foreslå flydende Metacam. Doceringen er selvfølgelig vægtbestemt, men det kun 0,01 ml pr. kg (ved en koncentration på 1,5 mg/ml) én gang daglig. Metacam er for nylig frigivet til langtidsbehandling, så der er ikke noget forgjort ved at prøve.
Virker det efter et stykke tid, ja så ved du, han har ondt et eller andet sted på sin krop, og så må du tage det derfra. Jeg skriver “et stykke tid”, for hvis det har stået på længe, tager det også tid at bryde adfærden.

PS:
Jeg synes for øvrigt, at jeg den sidste tid er støt på flere tilfælde om næsten samme problem. Det har hver gang har drejet sig om store, tunge racer, hvor problemet viste sig at være smerter pga. HD eller rygskader.

Så jeg spørger lige (nu, jeg er i gang):
Er han god til at springe op et sted, eller bruger han en “mellemstation”?
Viser han uvilje mod at blive løftet?
Hvordan er hans gang på bagbenene?
(Normalt har en kat lange, smidige bevægelser. Er bevægelserne på bagbenene lidt korte, stive og trippende, kan det indikere HD)
Spørgsmålet om uvilje mod berøring på kroppen har du svaret på.

Åh nej! Jeg håber da ikke at han er syg! Han har altid været sådan… lige siden vi fik ham… Men det skal da afprøves med smertestillende. Han var til dyrelægen for kun 1½ måned siden og blev konstateret rask (bortset fra dårlig mave) og han var det for 3 måneder siden til sundhedstjek, og da bed han også. Hvor kan jeg få Metacam?

Han elsker at blive båret rundt, det er han vant til fra lille af, så det er ikke al kropsberøring han bider af. Han er lidt en klumpe-dumpe og han springer faktisk ikke så meget, men jeg har ikke tænkt over at han bevæger sig meget anderledes end Fnug, men hun er noget mere elegant. Han hopper gerne op af stigen istedet for at hoppe op over reolerne til hemsen. Ved at hoppe op af stigen skal han måske bevæge hoften mindre? Jeg kan godt få lov til at massere ham på hoften når jeg bærer ham, og når jeg bærer ham må jeg gerne røre ved ham generelt.

Nu jeg tænker over det, er den måde de ligger på så et tegn på hofteskader? Fnug og mine forældres kat lægger sig på maven med poterne foldet under sig, Mufti lægger sig ALTID på siden, med benene strakt ud fra kroppen. Fnug lægger sig også nogle gange sådan, men jeg kan ikke huske at have set Mufti ligge sig på andre måder…

Nej, hvor jeg ikke håber at han lider…

Jeg ved ikke om han er mangelfuldt socialiseret, han voksede op hos en meget rar dame og hendes lille datter, der altid slæbte rundt på killingerne. Men jeg tror at datteren var blid nok mod dem. På den anden side var der en voksen hankastrat dér, der også bed. Og han var fra egen avl :?

Men hans bror, som jeg har mødt på et andet forum, bider ikke.

Han ER over-katten herhjemme, det kan jeg jo se på hans opførsel overfor Fnug. Hun får lidt knubs ind i mellem - men vist mest for sjov.
Han kan godt finde på at true af os, men det troede jeg var i leg: Han står oppe på hemsen og puster sig op og hopper baglæns på stive ben med siden til, så han ser ekstra stor ud, og når vi så klatrer op efter ham flygter han om bag sengen, og når vi går ned begynder han forfra - jeg troede det var fangeleg? Mener han at vi ikke må komme op på hemsen?

Det sidste kan jeg helt sikkert nikke genkendende til…det er leg -høhø

Det sidste kan jeg helt sikkert nikke genkendende til…det er leg -høhø[/quote]

Strålende! Jeg bliver jo bare lidt nervøs for min “lille” dreng -blåblå Godt at dét bare er leg, for det ser simpelthen så sjovt ud -høhø Så vi andre nyder den leg…

Jeg har holdt øje med ham i dag og jeg kan ikke se forskel på den måde Fnug og Mufti bevæger sig. Han ser ikke ud til at have ondt i hoften, for han kan sagten strejke den helt frivilligt, når han strjker bagben (“ballarina-ben” har jeg læst det hedder et sted). Han stritter overhovedet ikke imod når jeg bærer ham rundt, han hopper gerne ned fra hemsen ad reol-vejen, og jeg tror at via stigen bevæger han hoften mere, end hvis han hoppede op af reolerne. Han har ALTID brugt stigen op og reolerne ned. Og alle disse ting beroliger mig jo lidt, for så har han forhåbentligt ikke ondt… -jegkrydser

Jeg håber bestemt ikke der er noget alvorligt galt med ham… men det var bare lige hvad jeg umiddelbart kunne komme i tanke om. Jeg ved ikke om man selv kan konstatere HD for normalt bliver de lagt i fuld bedøvelse hos dyrlægen og så bliver der taget røgtgenbilleder af hoften og billederne vurderes. Her står lidt om det http://www.netdyredoktor.dk/sw12991.asp

Jeg fandt et link med billede af en normal hofte og en med HD her http://images.google.dk/imgres?imgurl=h … %26hl%3Dda

På det nederste billede ses tydeligt at hofteknoglerne ikke ligger korrekt i skålen.

Det sidste kan jeg helt sikkert nikke genkendende til…det er leg -høhø[/quote]

Enig -thumbs Lige det gør især min ældste også rigtig meget. Lige præcis som fangeleg.

Tak for svarene! Undskyld jeg ikke har svaret før, men nogle dage er bare mere travle end andre…

Tina D, jeg tror heller ikke at man kan konstatere HD selv, men man kan jo se symptomerne. F.eks. at han ikke ville kunne lide at blive båret eller springe. Men jeg har heldigvis ikke set nogen symptomer -jegkrydser Han har heller ikke noget imod at blive rørt ned af ryggen, hvis han slapper helt af, hvis han havde ondt ville han vel reagere hver gang?

Jeg vil finde noget Metacam og prøve det i et par dage, og se om det virker. Hvis ikke, må jeg jo konstatere at det er noget i hans adfærd, og så er det jo snarere en adfærdsterapeut jeg skal have fat i…

Kors! Han er en dyr misser! En anden gang køber jeg aldrig en kat fra en uautoriseret opdrætter! -bleg
Indtil videre har han kostet mere end Fnugs købspris i dyrelægeregninger og specialfoder - og hun var jo ikke gratis…
Hvor er jeg glad for, at jeg har penge nok -thumbs

Ja de kan være nogle dyre katte. Coco som er min billigste kat i indkøb er den dyreste i dyrlægeregninger. Indtil videre tror jeg han har kostet mig omkring de 16.000-20.000 i dyrlæge regninger dertil kommer prisen på hegn omkring haven da sådan set var hans skyld jeg hegnede haven ind fordi han blev ramt af en bil.

Men den indhegning er en rigtig god investering for nu kan jeg roligt tage på arbejde og vide mine katte befinder sig i tryghed bag et hegn.

Jeg håber at du finder ud af hvad årsagen er til hans adfærdsproblem selvom det godt kan være lidt af en jungle ind imellem -blåblå