Valg af opdræt

Tja, jeg er så også blevet inspireret at de par tråde der kører omkring den perfekte killingekøber, at afvise en killingekøber og et par andre tråde.

Jeg synes det er nogle meget relevante emner, men nu er jeg ikke opdrætter og har heller ikke de planer. Men jeg ser mig selv som potentiel køber i den nærmeste fremtid hvis jeg ellers kan finde den rigtige kat og kunne derfor godt tænke mig at hører hvordan i andre sutere ud i de enkelte opdræt når i skal have en ny en til at pryde hjemmet.

Selv har jeg den holdning at skal jeg have en killing skal det være med den fulde pakke. Dvs. at killingen/katten skal være færdivaccineret, øre/chipmærket og vigtigst være neutraliceret/kastereret.

Overstående er ret let at sutere ud fra da man ofte kan finde den information på de enkelte hjemmesider.

Herudover skal der være åbenhed fra opdrætterens side og de skal være ærlige og lige hvordan jeg overskuer dette har jeg endnu ikke fundet ud af da jeg endnu ikke har været ude at besøge nogle endnu. Men hvis de ikke kan svare på mine spørgsmål ville jeg nok forvente at de kan henvise mig til steder hvor jeg kan få den efterspurgte informetion.

Er det killinger skal de selvfølgelig være legesyge og friske. Jeg har læst mange steder at det er killingen der vælger sin familie og det tror jeg også er rigtigt i rigtig mange tilfælde, men ikke alle.

Og som jeg har set at I opdrættere skriver så skal der også være en god mavefornemmelse og så har jeg nok en forventning om at de kan se muligheder frem for forhindringer.

Men selvfølgelig jeg har endnu ikke noget jeg selv vil kalde erfaring på det punkt. Kun en mening om det indtil videre, men selvfølgelig som man siger: “man har et standpunkt til man taget et nyt” Jeg skal også lære og være åben og tage imod hvad opdrætterne har erfaret gennem tiden.

jeg kan fortælle hvad jeg selv sorterede efter… min mand og jeg besøgte 13 forskellige katterier i en periode på 1½ år inden vi fik Ramses og Sethi… jeg luftede tanker om at ville være opdrætter og de svar jeg fik blev meget hurtigt et sorteringskriterie…

indtil flere katterier røg på at de ganske enkelt talte dårligt om andre katterier… ikke noget med at jeg skulle besøge dem og se for mig selv - nej - de svinede dem til… det blev ikke der jeg købte kat…
et par røg på “jeg har skam ingen virus i mit katteri” - det tror jeg ganske enkelt ikke på… jeg vil gerne se det katteri der hverken har haft herpes, calici eller andre virus infektioner

et par røg på at de virkede som om de ville sælge mig en kat for en hver pris…

et par røg på forholdene - hvis jeg ikke vil være killing der vil jeg heller ikke købe killing der

der jeg endte med at købe var et sted der havde verdens mest naturlige forhold til sygdomme og problemer, ikke skjulte det hårde ved at opdrætte, ikke snakkede lort om andre opdrættere og ikke forsøgte at prakke mig en ekstra kat på (skulle have 2 i forvejen) som om de bare ville af med dem… og hvor det eneste jeg selv havde lyst til var at være kat der :slight_smile:

[QUOTE=Battlestar;546357]jeg kan fortælle hvad jeg selv sorterede efter… min mand og jeg besøgte 13 forskellige katterier i en periode på 1½ år inden vi fik Ramses og Sethi… jeg luftede tanker om at ville være opdrætter og de svar jeg fik blev meget hurtigt et sorteringskriterie…

indtil flere katterier røg på at de ganske enkelt talte dårligt om andre katterier… ikke noget med at jeg skulle besøge dem og se for mig selv - nej - de svinede dem til… det blev ikke der jeg købte kat…
et par røg på “jeg har skam ingen virus i mit katteri” - det tror jeg ganske enkelt ikke på… jeg vil gerne se det katteri der hverken har haft herpes, calici eller andre virus infektioner

et par røg på at de virkede som om de ville sælge mig en kat for en hver pris…

et par røg på forholdene - hvis jeg ikke vil være killing der vil jeg heller ikke købe killing der

der jeg endte med at købe var et sted der havde verdens mest naturlige forhold til sygdomme og problemer, ikke skjulte det hårde ved at opdrætte, ikke snakkede lort om andre opdrættere og ikke forsøgte at prakke mig en ekstra kat på (skulle have 2 i forvejen) som om de bare ville af med dem… og hvor det eneste jeg selv havde lyst til var at være kat der :)[/QUOTE]

Ups …Godt det ikke er briter du leder efter for så ville jeg været sorteret fra hos dig, for jeg har i sandhed aldrig haft hverken calici / herpes / clamydia eller andre direkte virusbetingede sygdomme. Det vildeste jeg kan svinge mig op på, er en mild gang tarmbetændelse på min ældste kat for flere år tilbage, men nu er jeg jo osse kun micro-opdrætter, med indtil videre kun et par kuld :slight_smile:

Jeg er enig, det er utrolig dårlig stil at tale ondt om andre opdrættere, det er ikke noget jeg praktiserer, men hvis jeg får henvendelse fra killingekøbere som spørger om jeg kan anbefale eller advare mod andre opdrættere, så nøjes jeg altid med at fortælle hvor jeg selv gerne vil købe killing.

Alice - En ting er vel også at mene at man aldrig har haft et udbrud? Noget andet at være overbevist om at ens katte ikke kan være bærer af virus? Selvom de er sunde og raske :slight_smile:

Anette - Ved du hvilken race du ønsker dig? For en måde at lære lidt om hvilke racer der findes udover nettet, kan netop være at tage på en katte udstilling :slight_smile: Der kan man også nemt falde i snak med nogle opdrættere…

Et andet godt råd er at besøge mindst to, og meget gerne flere, opdrættere af racen du er interesseret i. Og allerhelst mens de ikke har killinger, så du kan opleve de voksne katte :slight_smile:

Men du har ret, hjemmesider siger meget. Og så det at du allerede nu tænker over den slags er rigtig godt, for det gør at du går ind til besøgene hos diverse opdrættere med nogle overvejelser om hvad du ønsker og hvorfor (går jeg da i hvert fald ud fra?) :slight_smile:

Jeg selv blev vild med en race, besøgte et par opdrættere. Ville meget gerne have købt en killing efter en bestemt kat, det viste sig efter lang tids venten ikke at kunne lade sig gøre, så jeg blev anbefalet en anden opdrætter, som jeg besøgte, og hvor jeg også købte en killing senere :slight_smile: Ved næste køb ville jeg gerne have købt hos samme opdrætter igen, men hun havde ingen ledige killinger, og da det hastede lidt (Diego manglede en legekammerat) valgte jeg at følge hendes råd om opdrætter og endte med at købe der :slight_smile:

Nr. 3 kat, min første avlskat: Igen spillede skæbnen kispus, og jeg ventede forgæves på kuld hos tre forskellige opdrættere (af forskellige årsager var der ikke en egnet hunkilling til mig der)… For da det så ikke kunne lade sig gøre, at kontakte to opdrættere der havde hunkatte i familie med to af opdrætterne, og så besøge dem og deres katte (flere gange), og udvælge mig den skønneste lille prinsesse der :wink:

Ok her, tror jeg så ikke at jeg ville fravælge en opdrætter hvis ikke de havde haft sygdomme og/eller problemer - der ér faktisk opdrættere der IKKE har haft det inden for dørene, og det bør da ikke være et fravalgsgrundlag (i min optik). Da jeg skulle kigge efter Ragdoll var der ikke mange ‘problemer og sygdomme’ at komme efter…og jeg mener bestemt ikke det giver flere points hvis der er synligt syge katte, eller hvis opdrætter kan tale længe om alle de ulykker og sygdomme de har været ramt af, for MIG virker det modsat.

Jeg går udelukkende efter den gode kemi. God kemi mellem mig og opdrætter (og kat og jeg selvfølgelig). Men om det er stueopdræt, prof opdræt eller hobby opdræt er for mig underordnet, bare katten kommer med stamtavle og en delvis ok pakke. Jeg har ikke noget i mod selv at skulle betale den sidste vaccine, eller selv få katten neutraliseret mm. Den fulde pakke er også fantastisk, men jeg kan sagtens gå på kompromis, selvom det er dyrere end den fulde pakke…

Så det eneste det handler om for mig, er kemi…og her mener jeg god mavefornemmelse, rare omgivelser, sød opdrætter man gerne må trække lidt på ved evt spørgsmål, katte i synlig trivsel mm.

[QUOTE=Eife;546373]Alice - En ting er vel også at mene at man aldrig har haft et udbrud? Noget andet at være overbevist om at ens katte ikke kan være bærer af virus? Selvom de er sunde og raske :slight_smile:

[/QUOTE]

Det har du ret i Eva, så jeg må hellere rette mig til at påstå at vi aldrig har haft udbrud af nogen art, hverken hos mine voksne/gamle katte eller de killinger som er født her. Og hvis jeg har katte som var bærere af et eller andet, ville det så ikke være på det nærmest en mirakel at der ingen udbrud har været ?

Her er, hvad jeg idag vil stille op som klare krav til den opdrætter, som jeg i fremtiden skal købe kat fra.
Krav, som jeg enten har haft hele tiden eller som er kommet efterhånden som jeg har lært mere om katteverdenen…
Mine krav er muligvis farvet af, at jeg i høj grad er faldet for moderacer… dvs NFO, MCO og til dels aby. Men jeg tror faktisk ikke at de ville være anderledes selv om jeg skulle købe andre racer - eller en huskat…

Så her kommer mine krav i ikke prioriteret rækkefølge og med (delvise) begrundelser.

 • Jeg vil aldrig købe kat et sted, hvor der ikke er ældre katte og/eller kastrater. Disse behøver ikke nødvendigvis være af den race, som jeg er ude at se på, men de skal være der. Min begrundelse er at netop i moderacerne sker det ofte, at nye opdrættere anskaffer sig et antal katte, som de så bare parrer sammen på kryds og tværs. Jeg vil vide, at kattene først er kælekatte og dernæst avlsdyr! Derfor kan opdrætteren sagtens alligevel være en af dem, som i et vist omfang omplacerer ældre avlskatte - blot der altså er den der faste “kerne” af fx kastrater, som ikke skal nogen steder.

 • Jeg vil aldrig købe kat et sted, hvor man ikke kender til racens standard og/eller historie. Opdrættere har præferencer mht udseende og det er helt i orden med mig - men de skal kunne begrunde deres valg af type. Ang racens historie så er det for mig noget med, at man ved, hvad der findes i racen - også selv om det ikke er noget, man selv har inde på livet.

 • Jeg vil aldrig købe kat et sted, hvor jeg ikke har mulighed for at se, hvordan katten opfostres. Nogle opdrættere har et meget anderledes syn på, hvad man kan byde katte, end jeg har og rent etisk vil jeg ikke (gennem et evt køb) være med til at acceptere dette. Samtidig er socialisering og prægning så umådeligt vigtigt, og det mener jeg ikke at alle opdrættere er opmærksomme på.

 • Jeg vil aldrig købe kat fra en opdrætter, som jeg ikke “svinger” sammen med. Opdrætteren behøver bestemt ikke at blive min nyeste gode veninde (!) men hvis jeg skulle få brug for hjælp, så er det rart at man kan tale med hinanden.

 • Med visse racer vil jeg aldrig købe kat, såfremt der ikke foreligger testresultater på visse sygdomme. Det sikrer mig ikke nødvendigvis en evigt sund og rask kat - men det fortæller mig, at opdrætteren har forsøgt at sikre mig en sund og rask kat.

 • Det har en vis betydning, hvordan opdrætteren bor. Jeg er den sidste til at forlange et ajaxduftende skinnende rent hjem, men der skal ikke være alt for rodet eller snavset. Er der løbegård hos opdrætteren, ville jeg foretrække at killingerne ikke har brugt den. Killinger bliver så nemt syge.
  Samtidig foretrækker jeg at kunne se, at der bor katte i hjemmet. Dvs at der bør være diverse liggesteder, klatremuligheder og den slags rundt omkring.
  Jeg vil aldrig købe kat, hvis ikke jeg kan besøge opdrætteren inden købet - ikke altid praktisk muligt, men muligheden skal være til stede. Og jeg vil ikke bare modtage min kat udenfor opdrætterens hoveddør.

-Uanset hvor megen plads opdrætteren har, så har det også en vis betydning, hvor mange katte der er i opdrættet. Dog vil jeg her også se på, hvor mange mennesker der bor i hjemmet. Igen - socialisering og prægning.

 • Foder… Opdrætteren skal ikke nødvendigvis fodre med det samme som jeg, men jeg vil foretrække, at der fodres med et af de mere almindeligt tilgængelige mærker (eller blandinger heraf). Mest for at undgå maveproblemer ved flytning, samt kræsne katte.

Jeg har andre krav… kan ikke lige komme på dem nu… men ovenstående er for mig nogle af de væsentligste :slight_smile:

Jeg er sådan set enig med Anns gode og fyldige indlæg :ok:

Men vil så lige tilføje, at vi killingekøbere også skal huske, at det først og
fremmest er katten og ikke opdrætteren, vi skal - om jeg så må sige - dele
bord og seng med de næste mange år.

Så inden det hele drunkner i gensidige krav og forventninger, så husk at det
også skal handle om en gensidig forelskelse kat og ejer imellem :hjerte:

[QUOTE=Ann K;546414] Er der løbegård hos opdrætteren, ville jeg foretrække at killingerne ikke har brugt den. Killinger bliver så nemt syge.
[/QUOTE]

Bliver killinger syge af at komme ud - hvorfor - og af hvad? Jeg kunne forstå hvis du skrev det skulle de ikke ha’ prøvet for den mulighed havde du ikke …

Jeg er faldet ret meget for birmaen men har så også altid gerne ville have en hvid kat og har altid været vild med katte med blå øjne. Og har da også læst om racen nogle steder på nettet.

Første gang jeg så birmaen live var faktisk på en udstilling her i Januar hvor jeg også snakkede med et par opdrættere. Jeg har allerede nu haft mailet til flere opdrættere, både med og uden killinger, men det er mest for at opleve kattene i det daglige miljø og så finde ud af det med pelspleje. Så nu mangler jeg egentlig bare at låne en bil så jeg kan komme på visit :slight_smile:

Selvfølgelig skal der også være kemi mellem mig og køber, vi behøver ikke blive perlevenner.

Og med hensyn til sygdom, så tror jeg ikke på at nogle kan sige sig fri for viruser, mange kan ligge sovende og måske aldrig komme til udtryk på katte, så den tror jeg heller ikke, så jeg tror også jeg ville vælge et andet sted at købe kat hvis opdrættere pure benægtede at der var den mulighed. og specielt i forhold til herpes som en nævner.

Men jeg må så også tilstå at jeg har meget svært ved at stå for røde katte generalt. Selv Main Coon (staves?) er jeg ved at falde for sammen med burmesere og mig der ellers aldrig skulle have siamesere kan falde for de røde (tror det var en siameser jeg så et billed af). Og de der salgs og omplaceringstråde, de er ret farlige, men samtidig synes jeg også at jeg får undersøgt noget om de forskellige racer da jeg nærmest automatisk klikker ind på hjemmesiderne.

Så jeg har egentlig langt fra lagt mig fast på noget.

Herudover kan jeg se at der er stadig mange ting jeg ikke har overvejet endnu i forhold hvad I andre har skrevet, men jeg skal nok blive klogere hen ad vejen.

[QUOTE=Ann K;546414] Er der løbegård hos opdrætteren, ville jeg foretrække at killingerne ikke har brugt den. Killinger bliver så nemt syge.
[/QUOTE]

ja, det undrede jeg mig også over…killinger skal da ikke nemt blive syge ? og slet ikke af at komme ud og få lidt frisk luft i en løbegård ?

alle mine killinger er kommet ud (i indhegnet have/løbegård - under opsyn) fra de var en ca. 6 uger gamle…det er der aldrig nogle der er blevet syge af. (heller ikke om vinteren) Tværtimod ! De er blevet veludviklede og glade killinger

Jeg har nu heller aldrig hørt, at killinger bliver syge af at komme ud.

Men mine killinger kommer nu ikke ud alligevel - synes ikke der er nogen grund til at lade dem smage udelivet, hvis de skal sælges til lejlighed.

[QUOTE=AnetteFrost;546516]Jeg er faldet ret meget for birmaen men har så også altid gerne ville have en hvid kat og har altid været vild med katte med blå øjne. Og har da også læst om racen nogle steder på nettet.

Første gang jeg så birmaen live var faktisk på en udstilling her i Januar hvor jeg også snakkede med et par opdrættere. Jeg har allerede nu haft mailet til flere opdrættere, både med og uden killinger, men det er mest for at opleve kattene i det daglige miljø og så finde ud af det med pelspleje. Så nu mangler jeg egentlig bare at låne en bil så jeg kan komme på visit :slight_smile:

Selvfølgelig skal der også være kemi mellem mig og køber, vi behøver ikke blive perlevenner.

Og med hensyn til sygdom, så tror jeg ikke på at nogle kan sige sig fri for viruser, mange kan ligge sovende og måske aldrig komme til udtryk på katte, så den tror jeg heller ikke, så jeg tror også jeg ville vælge et andet sted at købe kat hvis opdrættere pure benægtede at der var den mulighed. og specielt i forhold til herpes som en nævner.

Men jeg må så også tilstå at jeg har meget svært ved at stå for røde katte generalt. Selv Main Coon (staves?) er jeg ved at falde for sammen med burmesere og mig der ellers aldrig skulle have siamesere kan falde for de røde (tror det var en siameser jeg så et billed af). Og de der salgs og omplaceringstråde, de er ret farlige, men samtidig synes jeg også at jeg får undersøgt noget om de forskellige racer da jeg nærmest automatisk klikker ind på hjemmesiderne.

Så jeg har egentlig langt fra lagt mig fast på noget.

Herudover kan jeg se at der er stadig mange ting jeg ikke har overvejet endnu i forhold hvad I andre har skrevet, men jeg skal nok blive klogere hen ad vejen.[/QUOTE]

Haha, ja der er vist stadig en del der fanger dit blik… Jeg kan nu godt forstå dig, jeg er også vild med to så forskellige racer som klassisk perser og siameseren :tihi: Der er forskellige træk der tiltaler mig ved de to racer :slight_smile: Og opdrætter så en god “midt-i-mellem” race :slight_smile:
Men ja, noget af det rigtig svære ved kat er at finde racen med det helt rigtige temperament til en - og nogen gange viser det sig endda at det ikke er det man troede :slight_smile:
Men det er så det du er ved nu :tihi: At besøge opdrættere og finde ud af hvilke racer der faktisk tiltaler dig i temperament også :slight_smile:

Okay… jeg omformulerer…
Helst ikke komme ud, da killinger let kan komme ud for uheld og det alt andet lige ofte er “farligere” udendørs end inde… Desuden er der udendørs også større muligheder for at spise væmmelige ting, blive stukket af insekter og den slags…
Altså alt i alt… killingernes risiko for evt sygdom/uheld forstørres…

Håber dælme at det er klarlagt nu…
Tænk at man kan hænge sig så voldsomt i en sætning i et helt langt indlæg!
Omvendt… må det jo betyde at resten er vældig velgennemtænkt og intelligent formuleret…
Eller no’et…

Og så gider jeg faktisk ikke komme med flere udgydelser i denne tråd…

[QUOTE=Ann K;546582]Okay… jeg omformulerer…
Helst ikke komme ud, da killinger let kan komme ud for uheld og det alt andet lige ofte er “farligere” udendørs end inde… Desuden er der udendørs også større muligheder for at spise væmmelige ting, blive stukket af insekter og den slags…
Altså alt i alt… killingernes risiko for evt sygdom/uheld forstørres…
[/QUOTE]

Så bør det vel også gælde for de voksne katte da de sagtens også kan finde på at nappe efter insekter, og lave krumspring i en indhegning der uden at man har kunne forudse det gør at den kommer galt af sted. Selv en voksens kats risiko for sygdom er da øget ved at have en løbegård/indhegning at boltre sig :S

[QUOTE=Ann K;546582] Okay… jeg omformulerer…
Helst ikke komme ud, da killinger let kan komme ud for uheld og det alt andet lige ofte er “farligere” udendørs end inde… Desuden er der udendørs også større muligheder for at spise væmmelige ting, blive stukket af insekter og den slags…
Altså alt i alt… killingernes risiko for evt sygdom/uheld forstørres…[/QUOTE]

Helst ikke??? Den forstår jeg ikke, hvad kan gøre at du afviger?

Mon ikke langt de fleste opdrættere der har løbegårde eller indhegnede haver gør dem så kattesikrede som muligt, det er i al fald min oplevelse. Uheld udendørs kan jeg så sige at vi har været helt forskånet for, mens et klatretræ inde har kostet et overrevet ledbånd hos en killing, og det var som end ikke andet og mere end et killingekradsearrangement mindre end 30 cm over jorden.

Insekterne hos os er fløjtende ligeglade med om de er udendørs eller indendørs. Og så mange giftige insekter - i fht specifik killinger - er jeg ikke truffet på.

Vores killingeløbegård er så ganske og aldeles ufarlig, den er i al fald ikke farligere end vores netdøre ind til drengene, som killingerne har kravlet i siden de fandt ud af at det var en olympisk disciplin :wink:

Sygdommme… jeg kan umiddelbart ikke se nogen som de voksne katte ikke kan være smittebærere af og dermed er killingerne udsatte alene pga deres samvær med de voksne. Så med mindre du ønsker missemor og killinger isoleret frem til de små er klar til afrejse, så ser jeg ikke man kan hindre dette.

[QUOTE=Ann K;546582] Håber dælme at det er klarlagt nu…
Tænk at man kan hænge sig så voldsomt i en sætning i et helt langt indlæg!
Omvendt… må det jo betyde at resten er vældig velgennemtænkt og intelligent formuleret…
Eller no’et…[/QUOTE]

I mine øjne virkede lige det argument ikke i tråd med resten af dit indlæg, så jeg undrede mig altså også.

det kan jeg også sagtens forholde mig til - for der er stor forskel på at sige “jeg har endnu tilgode at se et udbrud” og så stædigt holde på at det er umuligt…

grunden til at jeg fravalgte pga den påstand er, at jeg for mange gange har set andre komme hjem med en sød lille killing, den bliver stresset og får luftvejsproblemer og øjenbetændelse (det er jo faktisk meget normalt og no harm done) men de opdrættere der stædigt påstår at det kan I HVERT FALD ikke komme fra dem - de lyver faktisk køber lige op i hovedet…

for kommer killingerne hjem til en bolig uden andre katte - så er der kun ET sted den virus kan komme fra… og en opdrætter der lyver om sådan noget?? hvad lyver de ellers om?

Min lille Sethi fik sig en tur da han flyttede hjem til mig… men jeg var forberedt… min sælger havde sagt til mig at jeg kunne risikere det og havde allerede fortalt mig hvad jeg skulle sige til dyrlægen, hvordan den skulle behndles ect så jeg fik et positivt forløb selv med en lille sløj killing…

jeg vil kunne stole på min opdrætter … både når alt går godt og når det ikke gør!

Jeg vil først og fremmest se forældredyrene. Dernæst killingerne - virker de sunde og raske og legesyge. Derefter gør jeg mig et indtryk af de mennesker, som bor i huset, hvordan de behandler og omtaler kattene. Jeg må indrømme, at jeg hverken har spurgt til sygdomme eller om man f.eks. HCM-scanner… Måske vil jeg gøre det næste gang, jeg kigger efter kat. Det er vigtigt for mig, at der er lidt “hurlumhej” i huset, så dyrene er vant til støj og gerne børn, og nu efter vi også har fået hund vil det være en fordel for mig hvis der også er hund i hjemmet. Jeg bliver helst et par timer og taler med dem og drikker kaffe.

Jeg vil først og fremmest se forældredyrene. Dernæst killingerne - virker de sunde og raske og legesyge. Derefter gør jeg mig et indtryk af de mennesker, som bor i huset, hvordan de behandler og omtaler kattene. Jeg må indrømme, at jeg hverken har spurgt til sygdomme eller om man f.eks. HCM-scanner… Måske vil jeg gøre det næste gang, jeg kigger efter kat. Det er vigtigt for mig, at der er lidt “hurlumhej” i huset, så dyrene er vant til støj og gerne børn, og nu efter vi også har fået hund vil det være en fordel for mig hvis der også er hund i hjemmet. Jeg bliver helst et par timer og taler med dem og drikker kaffe.