14 uger - bør det være ny mindste alder for killinger?


#1

Loven siger mindst 12 uger, jeg har fået alle mine maine coons som 15 ugers, jeg sælger selv tidligst mine når de er 14 uger, men hellere 15 eller 16 uger.

Der er lavet undersøgelser som dokumenterer at det bliver socialt mere stabile katte når de får lov til at blive hjemme til mindst 14 uger.
Artiklen er desværre på engelsk, så undskyld til dem der ikke kan være med så.

Hele artiklen kan læses her https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5583233/

Her er

Abstract

Behaviour problems are common in companion felines, and problematic behaviour may be a sign of chronic stress. In laboratory animals, early weaning increases the risk for aggression, anxiety, and stereotypic behaviour. However, very few studies have focused on early weaning in one of the world’s most popular pets, the domestic cat, although weaning soon after the critical period of socialisation is common practice. To study the effects of early weaning (<12 weeks) on behaviour, a large data set (N = 5726, 40 breeds) was collected from home-living domestic cats through a questionnaire survey. The results show that weaning before 8 weeks of age increases the risk for aggression, but not fearful behaviour. Moreover, cats weaned after 14 weeks of age have a lower probability for aggression towards strangers than early weaned cats and a lower probability for stereotypic behaviour (excessive grooming) than cats weaned at 12 weeks. The effect of weaning age on stereotypic behaviour is partially explained by the effects on aggression. These findings indicate that early weaning has a detrimental effect on behaviour, and suggest delayed weaning as a simple and inexpensive approach to significantly improve the welfare of millions of domestic cats.


#2

Jeg tror ikke, det er realistisk at stramme loven yderligere. Det er svært nok at få alle huskatteejere med killinger til at acceptere 12-ugers loven. Internaterne vil nok også modarbejde at skulle holde længere på killingerne pga de ekstra udgifter og pladsmangel i højsæsonen for killinger…
Måske kan racekatteklubberne og deres opdrættere fremgå med et godt eksempel?


#3

Det var i hvert fald et oplagt sted at starte :slight_smile:
Stort set alle opdrættere jeg kender sælger alligevel først når de er 14 - 16 uger, men ja…


#4

Uden i øvrigt at tage stilling til hverken lovstramninger eller internater så vil det ikke betyde noget som helst i praksis for mig :slight_smile:
Her er de typisk tidligst klar som 16 uger men ofte har de været både 17, 18 uger og derover :slight_smile:
Jeg har opfattelsen at det er de færreste opdrættede der giver slip allerede efter 12 uger :slight_smile:


#5

For os betyder det heller ikke noget da vores også som min er 14-16 uger før de får lov til at flytte hjemmefra :grin:

Vi havde et tidlig forårs kuld der fik lov til at flytte allerede 12 uger gammel, da det passede bedst med de nye familiers sommerferie og med dem oplevede vi de skulle bruge lang tid på at falde til i de nye hjem. så nu står vi fast på de 14-16 uger. heldigvis er køber så fornuftige at de lytter til vores erfaringer.

De få opdrætter jeg kender som sender killinger hjemmefra allerede når de er 12 uger, har flere forhold der gør jeg ikke anser dem som seriøse :frowning:


#6

Her i huset har det i alle vores snart 10 år som opdrætter været 15-16 uger.
Det er ufravigeligt, og har aldrig betydet noget for vores købere.

Killingerne leveres fuldt færdig vaccinerede (2 gange) og neutraliserede - i min optik vil det være svært at nå med levering kun 12 uger gammel.


#7

Jeg har mit første kuld lige nu som bliver 17 uger om 2 dage.
Det er helt vildt så meget som de kan udvikle sig fra 12-16 uger. Som 12 uger var mine slet ikke klar til at flytte.
Den første flyttede i søndags og den næste på mandag.
Vil også sige 16 uger fremover


#8

Nu er min erfaring også kun fra et kuld så det er jo ikke meget at bygge holdninger på, men når det så er sagt så kunne jeg slet ikke se hvordan jeg dels skulle nå at have dem klar med vacc. og neutralisering mv. og så var missemor heller ikke klar til at slippe dem som 12 ugers.

Der kan jo være forskel på kuld og missemødre, men efter at have læst denne artikel holder jeg helt sikkert fast på mindst 14 uger og så må pratikken i forhold til ferier, evt. at have kuld på udstillingen osv. ændre om de bliver en uge eller to længere.

Sælger jeg avlskatte i kommende kuld så bliver de dog til mindst 16 uger, så de lige får den ekstra ballast med hjemmefra.


#9

Sidder og kommer til at tænke på at her er faktisk en af de ting, hvor vi også har lidt holdninger vi skal have flyttet.

En af de ting vi jo ofte høre, er at de gerne vil have killinge så tidlig som muligt, så de selv kan præge den og få en rigtig kælen skødekat. De bliver faktisk lidt rystet, når de får at vide prægningen sker fra de er 3-7/8 uger. og igen må jeg sige at de fleste er gode til at lytte og dem der ikke er, ja de finder deres kat et andet sted end her :slight_smile:

min oplevelse er at dem der slipper dem allerede som 12 ugers, der har killingerne kun 1. vaccination og chip, et par af dem med argumentet, at de er imod tidlig neutralisering uden egentlig at kunne sige klart hvorfor :gruble:


#10

Jeg er ikke opdrætter, men derimod kælekattekøber igennem en årrække, og min erfaring er også at der er meget robusthed at tjene på, at lade killingen blive et par uger eller fire mere hos sin mor og søskende.
På den baggrund vil jeg klart hellere have min lille ny killing hjem når den er f.eks. 15 uger, end at få den når den er 12 uger gammel.


#11

Jeg er enig her…

Vores killinger har været mellem 14 og 22 uger, når de er flyttet ind. Og der har altså ikke været forskel på, hvor glade de har været for os ud fra alder… De to helt store killinger var 2 og 2,5 år, da de flyttede ind, og de er altså også glade for os :wink:


#12

Der er rigtigt mange opdrættere i Danmark, der både af sig selv og andre bliver anset for at være meget seriøse, som sender deres killinger ud ved 12 uger med én vaccination - f.eks. er der så mange burmeseropdrættere, der gør det, at jeg vil tillade mig at kalde det standard for racen :slight_smile:

Jeg er ikke enig i den praksis og mine har tidligst forladt reden ved ca. 15 uger - de sidste var min. 4 måneder, fordi jeg ville have dem med på udstilling i den alder :slight_smile:


#13

Jeg fik Rose hjem, da hun var 18 uger. Jeg havde aftalt med opdrættere at misling skulle være mindst 14 uger, men da hun var ret lille, besluttede jeg sammen med dem at vente. Dyrlægen ville godt neutralisere hende allerede da hun var 14 uger selv om hun var så lille, men som sagt besluttede vi os for at vente. Hun blev neutraliseret som 16 ugers. Da hun flyttede ind, var hun TOP Klar. Det tog hende 1 1/2 minut at indtage hjemmet og vise Ease at han ikke skulle tro han var noget :joy:

Jeg vil til hver en tid foretrække en killing, der har fået lidt ekstra tid med mor og søskende, så de 16-18 uger - eller 22 uger som Lykke nævner - vil ikke være et problem for mig.


#14

Jeg er enig i at killinger har bedst af at blive 14-16 uger inden de flytter,
der er ikke skrevet noget om økonomi, og det bliver nok det emne,
er der nogen der har laver et overslag for uge 13,14,15,16, med mad, grus, evt dyrlæge/vaccinering.
Samtidig med vaccinen som evt 16 uger skal vi så beholde killingen de 7 dag yderligere der går inden vaccinationen er fuld dækkende?

Vi levere ikke killinger før 14 uger, og samtidig har jeg heller ikke regnet på hvad det måtte “koste”.


#15

Den del er da også et væsentlig pointe!
Jeg fik det kun semigjort til sidste kuld men regner med at gøre det i detaljer til dette kuld. Hvis jeg får det gjort så skal jeg nok dele. At opfostre 7 maine coons koster noget foder! De æder jo vildt meget :wink:


#16

Heller ingen beregning her, men jeg vil tro at de i ugerne 12-16 er næsten ligeså dyre i drift som alle de første 12 :slight_smile: Der render dælme noget igennem killinger i voksealderen :blush:


#17

Jeg skal hilse og sige at 4 killinger mellem 12 og 16 uger spiser en ud af huset :uha:


#18

ja og der bruges et stor mængde af ekstra grus samtidig, men ville ikke undvære de ekstra uger med dem :grin::grin: