Adfærdsudfordringer: Urinering og bid

Hej med jer,

Jeg har efterhånden haft katte i et par årtier, men jeg har ikke oplevet noget lignende nedenstående adfærdsproblematik før. Jeg håber derfor I kan være behjælpelige med erfaringer og gode råd.

Min søster overtog, for nogle år tilbage, en kat fra Dyreværnet.
En kastreret hankat, der både er vant til at være inde og ude, og som bor sammen med hende hos mine forældre i hus med adgang til have.
De har gennem et stykke tid, forsøgt med forskellige råd for at afhjælpe problemerne i hans adfærd.
Det skal siges at han er blevet tjekket af dyrlægen, og min søster har indhentet gode råd fra det dyrehospital hun selv arbejder på.
Her er der især to ting, der skaber problemer:

  1. Urinering: Han har det med at gå og urinere indendørs, hvis de ikke lige “gør som han beder om”, eks. lukke ham ud på de tidspunkter han ønsker af døgnet, eller giver ham mad når han efterspørger det (han får mad opmålt og givet et par gange om dagen). På det seneste er han begyndt at urinere fast i køkkenet hver aften.

  2. Det største problem er at han af og til “springer på” og bider vores mor. Hvis han, igen, gerne vil have noget af hende, og hun siger nej, kan han finde på at springe på hendes arm eller ben og bide sig fast.

Der må helt sikkert ligge noget bag hans opførsel, og nogle frustrationer han ikke kan finde ud af at komme af med på anden vis.
De synes efterhånden at de har prøvet alt, og er frustreret og kede af situationen.

Har I oplevet noget lignende eller har nogle gode råd? Måske er der noget de endnu ikke har forsøgt.

Kan de ikke få en kattelem?

Og lade katten have tørfoder stående 24/7?

Jeg kendte også en kastreret hankat fra et internat. Som bed sin nye ejer, når han ikke fik det, som han ville.

Til sidst bed han hende 3 gange i hovedet og så turde hun ikke have ham mere. Vi gik hen til hende den aften, og tog noget Loxicom, (smertestillende til dyr), med og gav ham i lidt mad.
Efter kort tid, gav han pludselig et højlydt suk fra sig, og lagde sig ned og slappede helt af.

Han blev returneret til internatet med en beskrivelse af forløbet, og straks kørt til dyrlæge.
Han havde tilsyneladende fået en hjerneblødning, som gav ham mange smerter. Derfor hans aggressive opførsel, blev konklusionen.


Så prøv at give ham noget smertestillende TIL DYR.
Måske han har et smerteproblem.
Og så til dyrlægen med ham efterfølgende.

Kattebid kan være temmelig farligt, man skal have penicillin med clavulansyre, efter et kattebid.

3 Synes om

Måske kan de godt få en kattelem. Jeg har givet ideen videre.

Mht. foderet har de holdt det afmålt for at sikre mod overspisning. Han spiser stort set alt og gik også i skraldespande mv., og man skal på hvad der sættes på bordet uden opsyn.
Så at lade foderet stå fremme, er de bange for resulterer i at han overspiser/spiser hele tiden og skaber overvægt.

Tak for erfaringsdelingen, det er ihvertfald værd at give et forsøg.
Jeg har givet ideen og info videre vedr. penicillin. Lægen har tidligere sagt at det var nok med stivkrampe vaccination, men det kan være de ikke er klar over hvor slemt det kan være.

Ikke for at være pessimist, men det er jo desværre ikke alle adfærdsproblemer, der kan løses. En internatskat kan have alt muligt i bagagen, som man ikke kan vide noget om.

Jeg tror, det er et dårligt tegn, at han bider og hager sig fast, som du beskriver. Det kan blive svært at vænne ham af med - og endnu sværere for hans mennesker at leve med. Det at han spiser alt og går i skraldespanden, kunne også tyde på, at han har oplevet hårde kår.

Hans adfærd kan måske være sygdomsbetinget, men er det ikke tilfældet, findes der adfærdsspecialister, man kan konsultere. Som ved at se katten bedre kan bedømme adfærden og vurdere, om den kan korrigeres.

Er suprelorin chip afprøvet?

Ift foderproblematikken så ville jeg give vådfoder løbende og sørge for at han havde adgang til tørkost i aktivitetsbræt og/eller foderbold. Vådkost mættet langt mere per kalorier end tørkost og mindsker risikoen for urinvejsproblemer mv. :smil:

Få missen undersøgt for forhøjet stofskifte. Det kan både medføre forøget appetit, aggressivitet
og vægttab. Det er nemt at undersøge på en blodprøve - T4 tallet må ikke være over ca. 4,5.

1 Synes om

Vi har desværre selv tænkt samme tanker, om det kan være pga. hans baggrund og at vi derfor ikke har mulighed for at ændre noget. Vi vil jo helst hjælpe ham og sikre ham et godt liv hvis vi kan, men det skal ikke være for enhver pris.
Tak for dit input :slight_smile:

Jeg har måtte Google hvad en suprelorin chip er, kendte ikke til dem. Men som sagt er han kastreret, så chippen er vel ikke længere relevant? :slight_smile:

Tak for tippet vedr. foderet. Jeg ved at de allerede benytter aktivitetsbræt og foderbold til tørfoderet, men jeg tror ikke vådfoder er prøvet.

Mange tak, jeg tager dit input med videre. :slight_smile: Jeg er ikke klar over om det er undersøgt eller ej på nuværende tidspunkt.

Nogle katte bevarer mere fertil adfærd end andre efter kastrering, især hvis det først er sket når katten er voksen (jeg har en tidligere avlshan, der blev kastreret som 3 års, her 7-8 år senere parrer han stadig mine hunkatte, og det tog et par år før han stoppede med at stå op i bakken og tisse), der kan suprelorin chippen dæmpe noget af den adfærd. Det er ikke en mirakel løsning, så jeg ville akkompanere det med noget adfærdsrådgivning. Men jeg synes forslaget om at undersøge for hyperthyrodisme (forhøjet stofskifte) kunne være relevant også :smil:

Vådfoder er på mange måder fantastisk til overspiserne, da de får en langt større mæthedsfornemmelse af det, og kalorie indholdet er langt lavere ift mæthedsfornemmelse, ligesom det heller ikke indeholder kulhydrat, hvilket tørkost gør en del, men som ikke giver katte mæthedsfornemmelse som protein og fedt gør :slight_smile: