Årets havetråd 2017

#1

Jeg var i havecentret i dag. Skulle egentlig bare have en af de her plastikbakker med små plastikpotter i til såning og spiring, men kom også hjem med 2 poser pottemuld, 30 skiver komprimeret jord til såprojekter, (endnu) et af Bilkas små krydderurtekits og en bakke med 10 stedmødre. Er det stadig for koldt for dem at blive plantet i en krukke? Kom jeg til at tænke på bagefter.

I alt 4 af Bilkas små kits (forårsløg, timian, dild og havekarse) er nu blevet omsat, og desuden fik jeg sået en grøn og en rød basilikum og noget rucola. Det står alt sammen i vindueskarmen og håber på, at solen vil fortsætte med at skinne, som den har gjort i dag :slight_smile:

Jeg var omme med mad til fuglenes foderbræt, og det var helt varmt omme i baghaven. Jeg benyttede lejligheden til at rydde et bed langs husmuren for tørre, visnede blomster - og opdagede sørme et par klynger med små påskeliljer tæt på terrassen.

Men hvad skal jeg finde på at sætte i bedet langs med husmuren? Den er vestvendt, så der er sol hele eftermiddagen - og vel sagtens til langt ud på aftenen, når engang dagene bliver lange nok. Jeg ville så gerne have roser, men kan en novice som mig finde ud af det? Diana og Carina og Elisabeth (og alle andre, der kan give gode råd) - hjælp! :slight_smile:

#2

vedr. stedmoder blomster så ja en smule frost kan de godt tåle. Jeg plantede hornvioler i lørdags.

vedr. roser så må andre på banen. Jeg holder ikke roser, men ved de kan være lidt drilske. Men prøv da, biblioteket har masser af plantebøger, det værste der kan ske er at de dør…

#3

[QUOTE=galath;1305490]Jeg ville så gerne have roser, men kan en novice som mig finde ud af det? [/QUOTE]
Hvor har du den idé fra, at roser skulle være svære at dyrke? … det er de slet ikke :slight_smile:
De skal bare klippes godt ned om foråret og ha’ fjernet visne blomsterhoveder om sommeren … så kører det :ok:
Men hvis du vil have lidt styr på, hvad det er for nogle roser du har, så køb dem et ordenligt sted (d.v.s. ikke i div. supermarkeder - Bilkas Hus og Have undtaget) … jeg har flere gange været ude for, at de billige roser slet ikke er den sort de bliver solgt som :venter:
F.eks. købte jeg et par roser sidste år, hvor den ene skulle have rød/orange blomster … det var de ikke, men gule - GULE! :grrrr: … kommer til at grave den op og plante et sted, hvor jeg ikke skal glo på den hele tiden :cool:
Men gå du bare i gang med, at kigge på hvilke roser du kunne tænke dig :ok:

#4

Jeg har ikke grønne fingre, men har faktisk kastet mig ud i roser på altanen :slight_smile:
købte en sort jeg længe har ønsket mig ved lundhede.com som barrodsplanter sammen med en god portion rigtig rosenjord, og plantede dem i efteråret.
De har været dækket ned med pyntegrønt hele vinteren, men nu er deres første knopper begyndt at stikke op af det :tihi:
har dog fået strenge ordrer på; at jeg ikke må fjerne tildækningen før nattefrosten er væk i april fordi de jo sådan set er ‘nyplantet’ endnu. Så jeg væbner mig med tålmodighed og passer godt på dem :slight_smile:

men at de sætter knopper nu, tyder på at jeg fik dem plantet rigtigt i efteråret. Lundhede er endda så flinke at medsende plante-anvisninger, når de sælger roser - og giver grogaranti, hvis den følges :slight_smile:

#5

Ja vi skal have en havetråd :thumbup:

Hornviol og stedmoderblomst kan begge godt tåle lidt frost - så I jorden eller en krukke med dem.

Jeg synes heller ikke roser er svære, eller også har jeg bare været heldig :). Du kan godt nå at plante barrodsroser hvis du er hurtig til at bestille dem.hjem. mht sol er der en tommelfingerregel der siger 6 timer om dagen. Der er en rosengruppe på FB, den er jeg rigtig glad for. Diana er også derinde. Den kan anbefales, men det er et dyrt bekendtskab :muhaha:

Fra dagens havevandring, først mine divaer

Jeg har egentlig nogle flere men mobilen er ikke samarbejdsvillig

#6

Kærmindesøster, den første i blomst

Kejsekrone

Blandet løg

#7

:slight_smile:

Sikke en hyggelig tråd, den vil jeg følge med i – selvom jeg ikke har have.

Det er så fint med alle billederne :tak:

Ingrid?

Har du overvejet et lille drivhus? (måske HAR du allerede et – jeg får slet ikke læst ret meget, tror jeg er 4-5-6 måneder bagud med ALLE tråde)

Jeg ville købe et drivhus, som noget af det første – hjemmedyrkede tomater//agurker//peberfrugter//chili og krydderurter smager bare 785 gange bedre, end det vi køber.

#8

Ja Ingrid, tomater … du skal da ha’ tomater igen i år, ik’?
Hva’, hva’? :høhø:

#9

[QUOTE=Vipstøsen;1305499] Der er en rosengruppe på FB, den er jeg rigtig glad for. Diana er også derinde. Den kan anbefales, men det er et dyrt bekendtskab :muhaha:
[/QUOTE]

Er det den, som bare hedder “Roser” ? :slight_smile:

#10

i næste måned må jeg have bestilt nogle storkenæb hjem - ihhh Lundhede har mange fine slags :smiley:

… måske jeg skulle spørge plantorama om de kan tage de samme hjem. For de har ellers kun de meget høje sorter, og det dur ikke som bunddække ved roserne.

#11

[QUOTE=Skattekat;1305510]Ja Ingrid, tomater … du skal da ha’ tomater igen i år, ik’?
Hva’, hva’? :høhø:[/QUOTE]

Nu har jeg jo lige sået diverse frø. Med mit held ender det nok, at det viser sig alt sammen at være tomater :høhø:

Men nej, jeg tror godt, jeg kan styre mig - i hvert fald indtil jeg eventuelt får et drivhus. Og det bliver ikke i år, for år hedder det katteindhegning :slight_smile:

#12

[QUOTE=Vipstøsen;1305499]Jeg synes heller ikke roser er svære, eller også har jeg bare været heldig :). Du kan godt nå at plante barrodsroser hvis du er hurtig til at bestille dem.hjem. mht sol er der en tommelfingerregel der siger 6 timer om dagen. Der er en rosengruppe på FB, den er jeg rigtig glad for. Diana er også derinde. Den kan anbefales, men det er et dyrt bekendtskab :muhaha:[/QUOTE]

Men det bedste er faktisk, som Pia har gjort, at sætte dem om efteråret? Jeg var i Bilkas havecenter i går, og de havde masser af roser, så jeg skulle måske bare prøve nogle stykker af dem. Hvad er barrodsroser? Skal det udtales på dansk eller engelsk eller et andet sprog?

[QUOTE=Vipstøsen;1305499]Fra dagens havevandring, først mine divaer

[/QUOTE]

Nej, hvor er de fine. Elsker farverne. Hedder de divaer? Eller giver du dine blomster kælenavne? :høhø:

#13

[QUOTE=galath;1305490]

Men hvad skal jeg finde på at sætte i bedet langs med husmuren? Den er vestvendt, så der er sol hele eftermiddagen - og vel sagtens til langt ud på aftenen, når engang dagene bliver lange nok. Jeg ville så gerne have roser, men kan en novice som mig finde ud af det? Diana og Carina og Elisabeth (og alle andre, der kan give gode råd) - hjælp! :)[/QUOTE]

der er da fin plads til to mater

#14

[QUOTE=galath;1305520]Men det bedste er faktisk, som Pia har gjort, at sætte dem om efteråret? Jeg var i Bilkas havecenter i går, og de havde masser af roser, så jeg skulle måske bare prøve nogle stykker af dem. Hvad er barrodsroser? Skal det udtales på dansk eller engelsk eller et andet sprog?
[/QUOTE]

Barrod - er som i bar rod. Altså uden jord omkring rødderne :slight_smile:

sådan plantes roser typisk i efteråret.
Om sommeren sælges de i potter med jord om rødderne.

Mange er stoppet med at sælge barrods roser på nuværende tidspunkt, det er vil i så fald ofte være “de sidste tilbage”.
Så det vil typisk være roser i potter du finder fra nu af. :slight_smile:

#15

det jeg godt kan lide ved roser er, at der er så stort et udvalg, så man kan som regel altid finde lige den sort, som både har det i størrelse, form, farve OG duft, som man godt kan lide :slight_smile:
Der er vitterligt noget for enhver :smiley:

… jeg glæder mig sådan til mine Rosa Super Star rigtig kommer frem.
De er noget at det jeg husker allerbedst fra min morfars have, da jeg var barn - jeg sad ofte i rosenhaven sammen med mine bedsteforældre og drak hjemmelavet saftevand. :smiley:
så jeg glæder mig til at sidde og drikke hjemmelavet saftevand ude på altanen i den samme rosenduft som dengang :smiley:

#16

Jer er stor fan af kaprifolier. De vokser dejligt villigt og i aftenens dug så dufter de himmelsk. Det samme gør ærteblomster og de er også super nemme at få til at gro.

En lille advarsel, inden du køber dig fattig i stauder, skal du aflevere haven som du overtog den? Såvidt jeg husker bor du til leje og nogle udlejningsejendomme skal afleveres som overtaget. Bare hav det i baghovedet inden det investeres i store blivende træer/buske etc.

#17

[QUOTE=PiaB;1305516]Er det den, som bare hedder “Roser” ? :)[/QUOTE]

Jep, det er den :thumbup:

[QUOTE=PiaB;1305517]i næste måned må jeg have bestilt nogle storkenæb hjem - ihhh Lundhede har mange fine slags :smiley:

… måske jeg skulle spørge plantorama om de kan tage de samme hjem. For de har ellers kun de meget høje sorter, og det dur ikke som bunddække ved roserne.[/QUOTE]

Jeg er også med i en storkenæbsgruppe på FB. Der er vist lidt stille lige pt. Men der er en del derinde som ved meget om storkenæb. Der er også en bog på biblioteket der også bare hedder storkenæb, med beskrivelse af ca. 500 stykker mener jeg.

[QUOTE=galath;1305518]Nu har jeg jo lige sået diverse frø. Med mit held ender det nok, at det viser sig alt sammen at være tomater :høhø:

Men nej, jeg tror godt, jeg kan styre mig - i hvert fald indtil jeg eventuelt får et drivhus. Og det bliver ikke i år, for år hedder det katteindhegning :)[/QUOTE]

Krukketomater til friland giver ganske godt. Du skal da bare have fat i sådan en eller to. Du behøver ikke drivhus. Jeg har ikke drivhus, men har mine på terrassen som er sydvendt, kan sagtens lade sig gøre :slight_smile:

[QUOTE=galath;1305520]Men det bedste er faktisk, som Pia har gjort, at sætte dem om efteråret? Jeg var i Bilkas havecenter i går, og de havde masser af roser, så jeg skulle måske bare prøve nogle stykker af dem. Hvad er barrodsroser? Skal det udtales på dansk eller engelsk eller et andet sprog?

Nej, hvor er de fine. Elsker farverne. Hedder de divaer? Eller giver du dine blomster kælenavne? :høhø:[/QUOTE]

Jeg har før sat barrodsroser i marts måned uden problemer. Men ja de etableres bedre i efteråret sammenlignet med forårssætning. PiaB viser et ganske fint billede af en barrodsrose - uden jord som skrevet. De er ofte billigere end potteroser (nok fordi jorden ikke er med og de er klippet helt ned).

Divaerne er påskeklokker, og jeg kalder dem divaer fordi jeg synes de er så fantastisk flotte. De er fra et Gartneri i Skælskør som hedder Spiren, hun er specialiseret i påskeklokker, og hun sælger også via nettet :muhaha: :engel2:. Hun er et besøg værd hvis man er til Helleborus arterne. Man kommer ind i to kæmpestore drivhuse fyldt med påskeklokker og juleklokker, og man bliver blæst væk… jeg lyver ikke. Det er vanvittigt. Men hun er OGSÅ et dyrt bekendtkab :stuck_out_tongue:

EDIT… og jeg kan se på hendes hjemmeside at hun afholder Helleborus-festivalnu på lørdag d. 18. marts

#18

[QUOTE=Vipstøsen;1305538]

Divaerne er påskeklokker, og jeg kalder dem divaer fordi jeg synes de er så fantastisk flotte. De er fra et Gartneri i Skælskør som hedder Spiren, hun er specialiseret i påskeklokker, og hun sælger også via nettet :muhaha: :engel2:.[/QUOTE]
Nu fik jeg kigget, hvor det gartneri ligger … kunne nemlig ikke lige se det for mig i Skælskør :wink:
Jeg bliver nødt til at køre der ud en dag …

#19

Et lille tip til interesserede:

Jeg var i Lidl i går … i denne uge har de staudemix i bakker med 6 planter til 35 kr. http://tilbudsavis.lidl.dk/aa265a86-fbeb-46fd-86b6-d37233ee1ba8/html5.html#/14 … i bakken med blå blomster gemmer der sig bl.a. Katteurt (Catnip) :ok:
EDIT: Arten hedder Nepeta og det er det der står på pakningen, der findes flere forskellige sorter, men jeg kan ikke huske hvad det var for én i bakken.

#20

[QUOTE=Skattekat;1305541]Nu fik jeg kigget, hvor det gartneri ligger … kunne nemlig ikke lige se det for mig i Skælskør :wink:
Jeg bliver nødt til at køre der ud en dag …[/QUOTE]

Jeg kan ikke huske hvornår det er hun lukker… men det er snart… også åbner hun først op igen når vi nærmer os jul :slight_smile:

… tag mange penge med når du skal derud, det kan blive vældig dyrt. Jeg var også derude sidste år, og i år har jeg været derude… og jeg er slet ikke færdig. Men så må jeg fortsætte næste år haha