At få fjernet hjørnetænder på en kat

Øystein på 10 ½ år har i morges fået renset og røntgenfotograferet sine tænder, og desværre skal han om nogle uger have syv af dem fjernet på grund af resorptioner, herunder alle fire hjørnetænder :(. Han er heldigvis en frisk kat, bortset fra lige nu, hvor han stadig er temmelig påvirket af narkosen. Og det bekymrer mig også, for i dag kan han ikke have fået så meget som de er nødt til at give ham når tænderne skal ud.
Jeg er ikke helt tryg ved at alle hjørnetænder skal fjernes, men der er ingen vej udenom. Jeg har siddet og læst i tråden om Bølle-Bjørns tandproblemer, og kan se at der er flere af jer der har fået fjernet hjørnetænder på katte. Hvilke problemer kan jeg/vi mon løbe ind i? Jeg ved at han kan få besvær med at holde tungen lige i munden, og kan sige mig selv at det kan være hårdt for ham at blive frisk igen, men er der andre specifikke ting jeg skal være obs på?
Jeg kan se at Susanne W. har haft dårlige erfaringer, så hvis du læser med her, Susanne, må du meget gerne fortælle mig hvilke. Det er jo desværre nok godt at være forberedt på det værste …

De virkede langt mere smerteplaget end med de andre tænder, og de var også betydeligt længere om at “komme til hægterne” og have det godt igen. Fjernelse af andre tænder er ofte forbavsende udramatisk, hvor katten tit selv spiser lidt af hvert i løbet af få dage og i det store og hele er ret upåvirket. Det samme har jeg desværre ikke oplevet, når vi har talt hjørnetænder, det har været en rigtig træls omgang de gange vi har været nødt til det. I en grad så vi har talt om ikke nødvendigvis at gøre det igen, hvis ellers katten ser ud til at have det fornuftigt.
VH
Susanne

[QUOTE=Susanne W;1292241]De virkede langt mere smerteplaget end med de andre tænder, og de var også betydeligt længere om at “komme til hægterne” og have det godt igen. Fjernelse af andre tænder er ofte forbavsende udramatisk, hvor katten tit selv spiser lidt af hvert i løbet af få dage og i det store og hele er ret upåvirket. Det samme har jeg desværre ikke oplevet, når vi har talt hjørnetænder, det har været en rigtig træls omgang de gange vi har været nødt til det. I en grad så vi har talt om ikke nødvendigvis at gøre det igen, hvis ellers katten ser ud til at have det fornuftigt.
VH
Susanne[/QUOTE]

Tak for dit svar, Susanne.
Desværre er der ikke noget alternativ for Øystein - ud over selvfølgelig aflivning - for tandrødderne er halvvejs ædt op. :frowning:

Min Sparky (MCO født i 2006) fik ryddet munden, incl alle hjørnetænder, i 2011.
Han havde lidt af svær tandkødsbetændelse siden tandskifte som killing/ungdyr, og uanset hvad vi forsøgte af behandlingstiltag, så kunne vi ikke få det til at gå i ro.
Han udviklede tandresorptioner på baggrund af dette, og fik fjernet enkelte tænder med et halvt års mellemrum nogle gange, grundet FORL læsioner på røntgen, men 6 mdr senere var den gal igen, han var sur/arrig, havde ondt og tydeligt påvirket af de tænder, og da nyt røntgen i 2011 igen viste svære FORL-læsioner nu også involverende hjørnetænderne, så så vi ikke anden udvej end at rydde munden på ham (“full mouth”).

Jeg synes generelt ikke, at han var meget længere om at komme sig efter “full mouth” end ved tidligere mindre tandoperationer, omend der nok gik nogle dage ekstra. Han fik smertestillende i form af metacam, men også fentanyl (morfin) i de første dage - det sidste som indsprøjtninger - for dyrlægen var selvfølgelig opmærksom på at det var et noget større indgreb og at han også kunne forventes at have mere ondt. Han virkede godt smertedækket og fik kun blød kost (vådfoder, eller helt opblødt tørfoder) de første 10 dage. Der var en enkelt tråd i munden som sprang op, men det var ved en af hullerne efter kindtænder, der var ikke nogen problemer med de fjernede hjørnetænder. Min dyrlæge plejer at sige, at “at sy i tandkød er som at sy i vådt toiletpapir” - så der er altid en risiko for, at nogle af suturerne kan skære sig igennem tandkødet, så syningen ikke holder fuldstændigt.

Det første stykke tid havde Sparky svært ved at holde tungen inde i munden, og han savlede noget - også pga at han ikke rigtigt kunne finde ud af det med tungen.
Jeg ser ham aldrig med tungen ud af munden længere, det forsvandt efter nogle uger /måneder (jeg kan ikke lige huske det præcist), men det var ikke et langvarigt problem. Han kan fortsat have en tendens til lidt savlen, men ikke noget som jeg reelt bemærker eller som udgør et problem.

Han spiser tørfoder (incl Hills Oral care eller T/D og RC Maine Coon tørfoder) uden problemer, omend han primært indtager kuglerne hele. Det samme med andet tørfoder. Vådfoder er selvfølgelig ikke noget problem. De har tidligere fået råfoder, men det var finthakket (incl knoglerne), netop af hensyn til hans manglende tænder.
Men han kan selvfølgelig ikke ondulere en mus (jeg har på et tidspunkt reddet en levende mus fra munden af ham) :høhø:.

For mig var beslutningen dengang også sidste udvej. Jeg havde en kat, som var smerteforpint, arrig, opfarende når han havde sine FORL-læsioner. Det var enten “full mouth” operation eller farvel. Og jeg har aldrig fortrudt min beslutning. Jeg fik min “gamle” kat tilbage, legesyg, spindende, snakkende og kærlig, og han har aldrig haft nogle problemer med munden siden.

Flere af mine katte har fået fjernet enkelte tænder grundet FORL-læsioner, så jeg har været igennem tandekstraktioner med flere, men Sparky er den eneste som har fået foretaget “full mouth”.

Han mangler selvfølgelig en væsentlig forsvarsmekanisme - så jeg ville aldrig overveje indgrebet på en fritgående kat.
Og jeg vil klart anbefale, at indgrebet foretages af en dyrlæge med erfaring inden denne type kirurgi (som altså er uddannet indenfor tandbehandling).

Tak for svaret, Lone.
Øystein er ikke fritløbende, og dyrlægen er uddannet i tandbehandling, så jeg tror vi er i gode hænder. (Jeg har lige skiftet dyrlæge, men Hrönn siger god for ham :), og generelt har han vist et godt ry.)
Jeg må bare være forberedt på at det kan blive en træls tid efter operationen, og at der skal holdes øje med Øystein. Som det er nu, virker han ikke smerteplaget, men som nævnt er tandrødderne i elendig forfatning, og tænderne sidder derfor heller ikke helt fast længere, fik jeg at vide. Et par af de kindtænder han skal have fjernet, er endnu værre angrebet, så jeg får lidt dårlig samvittighed over ikke at have opdaget det noget før. Hjørnetænderne vidste jeg skulle kontrolleres, men jeg troede ikke der var mere galt :(.

Lad være med at slå dig selv :slight_smile: Du har sikkert ret i at han ikke er smerteplaget, for selv om vi plejer at sige til hinanden at katte er gode til at skjule smerter, såååå kender de fleste af os på den anden side vores katte godt nok til at vide, når der er noget galt og den har ondt. Det er ikke sikkert at tandproblemer gør nær så ondt som vi forestiller os - måske er noget af forestillingen om at kattes tandproblemer altid er meget smertefulde ubevidst fodret af mange menneskers angst for tandlægen? NÅR vi har oplevet katte med ondt i mundtøjet så har vi i hvert fald ikke været i tvivl :slight_smile:
VH
Susanne

Oh yes! Hjørnetænder er noget helt andet end de andre tænder, langt større risiko for at noget går i hegn, så der skalman klart vælge operatør med omhu. Helt enig!
VH
Susanne

Jeg har fået fjernet hjørnetænder på ialt 4 katte gennem årene. De har så også fået ryddet hele munden og jeg har aldrig observeret problemer af nogen art - bortset fra, at et Dyrehospital havde efterladt en del rodspidser. :frowning:
De rodspidser gav min Burmilla mange problemer, men de blev så flot boret ud af en anden dyrlæge på samme Dyrehospital.

Mht narkosen er alt også gået fint, de sidste 2 katte fik Isofluran og de spadserede ud af transportkassen med vandret løftet hale, men så faldt de i søvn midt på gulvet…

Min første MCO fik ryddet hele munden i ét hug i 1997 og blev syet bagefter - han var frisk næste morgen og slugte vådfoder og tørfoder. Jeg sprøjtede vand i ham i et par dage, han havde lidt svært ved at få det til at blive i munden, når han selv drak.

Jeg har fået fjernet hjørnetænder på to katte. En fik fjernet hjørnetand/overmund pga knækket spids og en (11 år) har fået fjernet begge hjørnetænder i overmund.

Jens Ruhnau ordnede den første og Camilla Heinze nr to - Camilla er også specialiseret inden for tænder.

Ingen problemer med nogle af dem og 11 årig var hurtig klar igen - han spiste og tullede rundt som normalt fra da han kom hjem - han er så også robust kat der aldrig har haft sygedag - undtaget det med hans tænder.
Dog var der en del savlen lige, da han var kommet hjem - det har jeg ikke oplevet før, men måske fordi han var generet af sting eller eftervirkninger af narkose/smertestillende - men det var væk efter ca. 30 min.

Vigtigste vil jeg sige er at finde dygtig tanddyrlæge med stor rutine. Og som også er dygtig til narkose.

Og så naturligvis med ældre kat med manglende tænder - masser af god og lødig mad (vådt & råt) :slight_smile:

Jeg har en kat, der pga. kronisk mundhulebetændelse først fik fjernet alle tænder pånær hjørnetænder. Og senere også fik fjernet hjørnetænderne, da tandkødet stadig ikke ville falde til ro.
Det blev lavet hos Ruhnau. Katten var meget smerteplaget af mundhulebetændelsen, men havde det klart bedre, selv meget kort tid efter operationerne, end før.
Jeg husker også, at Ruhnau var særdeles godt tilfreds med hans egen udførsel/teknik af fjernelsen af hjørnetænderne, så jo, det skal nok passe, at det ikke er helt nemt med dem. Jeg har dem liggende hele og fine et sted :stuck_out_tongue:

Jeg har haft FORL hos nu alle andre katte i huset, og det har været forskelligt, hvorvidt man kunne mærke noget på dem. Du vil måske opleve forandringer efter operationen, fordi det kommer jo snigende, når de får det, men hvis alle FORL-tænder fjernes grundigt, så bliver katten jo smertefri på een gang.
Jeg mener helt afgjort, at man skal forvente, at FORL er smertefuldt, og selvfølgelig ikke lade en kat gå med det, selvom den virker fin og spiser (ikke at jeg tror, at nogen ville det, men ligesom for at sætte på spidsen, at det altså er en smertefuld tilstand, alle kan jo læse med her).
Men selvfølgelig skal du ikke have dårlig samvittighed over “først” at opdage det nu! Det vigtige er, at der nu bliver gjort noget ved det! :slight_smile:

Min kat uden hjørnetænder havde det som sagt fint både umiddelbart efter operationen, samt i dag flere år efter. Tungen stikker ofte lidt ud, og næsepartiet bliver smallere at se på, men katten har det godt!

Bortset fra det, synes jeg det er mindre optimalt, at en kat på 10 år skal i narkose to gange med kort mellemrum, især når der i forvejen var forventning om, at der var noget at finde.
Når jeg afleverer mine katte hos Ruhnau (de er indtil nu blevet tjekket hos ham min. hvert 2. år uanset mistanke om noget), så ved jeg, at han har afsat tid til, hvad end der kunne dukke op, så det bliver klaret med det samme. Det kan jeg kun anbefale at lave aftale om! Hvis man alligevel vil have det lavet, så sparer man både katten og pengepungen for flere narkoser.

Jeg har en kat, der pga. kronisk mundhulebetændelse først fik fjernet alle tænder pånær hjørnetænder. Og senere også fik fjernet hjørnetænderne, da tandkødet stadig ikke ville falde til ro.
Det blev lavet hos Ruhnau. Katten var meget smerteplaget af mundhulebetændelsen, men havde det klart bedre, selv meget kort tid efter operationerne, end før.
Jeg husker også, at Ruhnau var særdeles godt tilfreds med hans egen udførsel/teknik af fjernelsen af hjørnetænderne, så jo, det skal nok passe, at det ikke er helt nemt med dem. Jeg har dem liggende hele og fine et sted :stuck_out_tongue:

Jeg har haft FORL hos nu alle andre katte i huset, og det har været forskelligt, hvorvidt man kunne mærke noget på dem. Du vil måske opleve forandringer efter operationen, fordi det kommer jo snigende, når de får det, men hvis alle FORL-tænder fjernes grundigt, så bliver katten jo smertefri på een gang.
Jeg mener helt afgjort, at man skal forvente, at FORL er smertefuldt, og selvfølgelig ikke lade en kat gå med det, selvom den virker fin og spiser (ikke at jeg tror, at nogen ville det, men ligesom for at sætte på spidsen, at det altså er en smertefuld tilstand, alle kan jo læse med her).
Men selvfølgelig skal du ikke have dårlig samvittighed over “først” at opdage det nu! Det vigtige er, at der nu bliver gjort noget ved det! :slight_smile:

Min kat uden hjørnetænder havde det som sagt fint både umiddelbart efter operationen, samt i dag flere år efter. Tungen stikker ofte lidt ud, og næsepartiet bliver smallere at se på, men katten har det godt!

Bortset fra det, synes jeg det er mindre optimalt, at en kat på 10 år skal i narkose to gange med kort mellemrum, især når der i forvejen var forventning om, at der var noget at finde.
Når jeg afleverer mine katte hos Ruhnau (de er indtil nu blevet tjekket hos ham min. hvert 2. år uanset mistanke om noget), så ved jeg, at han har afsat tid til, hvad end der kunne dukke op, så det bliver klaret med det samme. Det kan jeg kun anbefale at lave aftale om! Hvis man alligevel vil have det lavet, så sparer man både katten og pengepungen for flere narkoser.

[QUOTE=pivnu;1292352] Bortset fra det, synes jeg det er mindre optimalt, at en kat på 10 år skal i narkose to gange med kort mellemrum, især når der i forvejen var forventning om, at der var noget at finde.
Når jeg afleverer mine katte hos Ruhnau (de er indtil nu blevet tjekket hos ham min. hvert 2. år uanset mistanke om noget), så ved jeg, at han har afsat tid til, hvad end der kunne dukke op, så det bliver klaret med det samme. Det kan jeg kun anbefale at lave aftale om! Hvis man alligevel vil have det lavet, så sparer man både katten og pengepungen for flere narkoser.[/QUOTE]

Ja, det er sådan set også noget jeg har undret mig over. Nu har jeg jo lige skiftet dyrlæge, så jeg var måske ikke så opsat på at stille spørgsmål ved hans fremgangsmåde. Jeg fik dog også at vide at hvis det bare var en enkelt tand eller to det var galt med, ville han tage dem med det samme, men dette er jo mere omfattende. Under alle omstændigheder ved han så nu helt præcis hvad han skal afsætte tid til i næste omgang.

[QUOTE=pivnu;1292351]Bortset fra det, synes jeg det er mindre optimalt, at en kat på 10 år skal i narkose to gange med kort mellemrum, især når der i forvejen var forventning om, at der var noget at finde.
Når jeg afleverer mine katte hos Ruhnau (de er indtil nu blevet tjekket hos ham min. hvert 2. år uanset mistanke om noget), så ved jeg, at han har afsat tid til, hvad end der kunne dukke op, så det bliver klaret med det samme. Det kan jeg kun anbefale at lave aftale om! Hvis man alligevel vil have det lavet, så sparer man både katten og pengepungen for flere narkoser.[/QUOTE]

Jeg ved ikke, hvad der er rigtigt her, men hos min dyrlæge siger de, at de ikke er så bekymrede for at lægge katten i narkose flere gange, som de er for at lægge katten i én lang narkose.

Tak. Ruhnau bruger jo inhalationsnarkose, så den varer kun lige præcis så længe, som den gives.
Og jeg har været med til tandtjek “holde-i-pote-tid” een gang - det tager altså alligevel ikke så lang tid (men fair nok, der blev heller ikke fjernet 7 tænder den dag :slight_smile: ).
Men jo, den enkelte dyrlæge skal da gøre, som der fungerer for ham/hende, og det kan da egentlig sagtens være, at det med injektionsnarkose ikke er så simpelt at gøre, som jeg forslår.
Men jeg kan godt se nu, at det nok var udemærket at bruge Ruhnau igen-igen her i sommer, selvom han ikke just er blevet billigere med det svenske opkøb af klinikken. Men jeg kan sk*de godt lide hans måde at ordne missetænder på.

Dobbeltpost.

Er Isofluran ikke inhalationsnarkose? Det er i hvert fald det, der blev brugt, sidst Asani fik renset tænder. Men så vidt jeg kan læse mig til, kan man netop ikke bruge inhalationsnarkose til længerevarende og smertefulde indgreb. Og måske er det netop derfor, dyrlægen foretrækker de korte?

Jeg ved det ikke. Det er heller ikke, fordi jeg vil sætte spørgsmålstegn ved noget af det, der er skrevet. Men jeg ved, at mine dyrlæger bruger Ruhnau som reference. De er jo også begge blevet opkøbt at svenskerne.

Jo, og injektionsnarkosen er zoletil (blanding).

[QUOTE=galath;1292456]Er Isofluran ikke inhalationsnarkose? Det er i hvert fald det, der blev brugt, sidst Asani fik renset tænder. Men så vidt jeg kan læse mig til, kan man netop ikke bruge inhalationsnarkose til længerevarende og smertefulde indgreb. Og måske er det netop derfor, dyrlægen foretrækker de korte?

Jeg ved det ikke. Det er heller ikke, fordi jeg vil sætte spørgsmålstegn ved noget af det, der er skrevet. Men jeg ved, at mine dyrlæger bruger Ruhnau som reference. De er jo også begge blevet opkøbt at svenskerne.[/QUOTE]

Uden at have nogen rigtig gode kilder at henvise til, så får jeg nu det modsatte indtryk; at inhalationsnarkose netop bruges til mere komplicerede og evt. længerevarende operationer?
Problemet med injektionsnarkose er jo, at den varer en given tid - og dyret dertil er mega lang tid om at komme sig.
Hvorimod inhalationsnarkose varer så længe den indgives. Dyret vågner kort tid efter, den stoppes. Derudover betragtes det også som meget mere sikkert og mindre belastende for det ældre dyr. Ulemperne handler primært om komplekst udstyr og at det er dyrere at anvende.

Undskyld, det bliver totalt Off Topic nu.
Al mulig pøj pøj til mis med tandoperationen. Uanset hvad er det aldrig en rar tid at vente som katteejer.

[QUOTE=galath;1292456]Er Isofluran ikke inhalationsnarkose? Det er i hvert fald det, der blev brugt, sidst Asani fik renset tænder. Men så vidt jeg kan læse mig til, kan man netop ikke bruge inhalationsnarkose til længerevarende og smertefulde indgreb. Og måske er det netop derfor, dyrlægen foretrækker de korte?

Jeg ved det ikke. Det er heller ikke, fordi jeg vil sætte spørgsmålstegn ved noget af det, der er skrevet. Men jeg ved, at mine dyrlæger bruger Ruhnau som reference. De er jo også begge blevet opkøbt at svenskerne.[/QUOTE]

Uden at have nogen rigtig gode kilder at henvise til, så får jeg nu det modsatte indtryk; at inhalationsnarkose netop bruges til mere komplicerede og evt. længerevarende operationer?
Problemet med injektionsnarkose er jo, at den varer en given tid - og dyret dertil er mega lang tid om at komme sig.
Hvorimod inhalationsnarkose varer så længe den indgives. Dyret vågner kort tid efter, den stoppes. Derudover betragtes det også som meget mere sikkert og mindre belastende for det ældre dyr. Ulemperne handler primært om komplekst udstyr og at det er dyrere at anvende.

Undskyld, det bliver totalt Off Topic nu.
Al mulig pøj pøj til mis med tandoperationen. Uanset hvad er det aldrig en rar tid at vente som katteejer.

[QUOTE=pivnu;1292466]Uden at have nogen rigtig gode kilder at henvise til, så får jeg nu det modsatte indtryk; at inhalationsnarkose netop bruges til mere komplicerede og evt. længerevarende operationer?
Problemet med injektionsnarkose er jo, at den varer en given tid - og dyret dertil er mega lang tid om at komme sig.
Hvorimod inhalationsnarkose varer så længe den indgives. Dyret vågner kort tid efter, den stoppes. Derudover betragtes det også som meget mere sikkert og mindre belastende for det ældre dyr. Ulemperne handler primært om komplekst udstyr og at det er dyrere at anvende.[/QUOTE]

Du har ret. Jeg havde læst forkert. Altså angående hvad der bruges til lange og til korte narkoser.