Behandle eller aflive?

I det sidste halve år har jeg tørret bræk op efter katte stort set hver dag… Hver gang jeg og mine børn bevæger os ind i et nyt rum, kører øjnene automatisk over alle flader i nå-højde for at tjekke for bræk. Som regel kastes der op ud over mit køkkenbord, ned over - og bagved - lister og den slags. Det er så vammelt at tænke på, hvad der gemmer sig i mit køkken! I dag samlede jeg simpelt hen alt det køkkengrej, der var skyllet af og klar til opvaskeren, og derefter overbrækket, i en pose og kylede det ud. Jeg orker ikke mere, det er simpelt hen for meget! (Og ja, det er jo heller ikke ligefrem en fest for kattene, der også døjer med hoste)

Kattene er behandlet med forskellige slags ormekure, der er taget røntgen af lunger, der viste “fortætning”. De er nu i gang med anden omgang antibiotika, og imellem de daglige kampe for at få medicin i dem og bræk-aftørringerne er det helt ærligt lidt svært at se lige nu, hvorfor det er fedt at have kat :frowning:

Når de 20 dage med antibiotika er gået, vil dyrlægen gerne tage et nyt røntgen af lunger. Og hvis der ikke er effekt, vil han gå videre til kikkertundersøgelse og udtagelse af biopsier. Og jeg er simpelt hen i syv sind, om det her er noget, jeg skal fortsætte med, eller om det er nu, jeg skal sige stop og farvel og tak.

Forstå mig ret, jeg elsker mine katte, og jeg har planlagt, at de bliver mindst 25 år. Men der er flere ting i det:

  • Billy er også urenlig, og jeg har indtryk af, at en af trickerne på urenligheden er sygdom.

  • Billy har været åbnet og stukket i mange mange mange flere gange, end nogen kat har fortjent.

  • Nugga er hunderæd for dyrlæger og generelt fuldstændigt uhåndterbar i forhold til medicingivning. Lige nu “løser” jeg det ved at sulte hende i en del timer, inden hun får medicin strøet over foderet. Spiser hun ikke op om aftenen, tager jeg maden fra dem, og hun får en ny portion serveret med en mindre mængde pillestumper til morgenmad, svarende til det hun ikke har spist om aftenen. Spørgsmålet er, om jeg overhovedet kan behandle hende, hvis jeg finder ud af, hvad de fejler. I hvert fald er det ikke holdbart at blive ved med at få medicin i hende på den her måde.

  • Så er der økonomien. Jeg kan godt lure, at når et sølle røntgenbillede koster 3600 kroner, så ryger vi ret hurtigt på den forkerte side af 10.000 kroner ved næste undersøgelse. Det vil jeg GERNE betale for at få raske katte. Men jeg vil godt nok være ked af at betale sådan en slat for at få intet resultat.

  • Jeg har indtryk af, at dyrlægen famler lidt i blinde her. Jeg har ingen ide om, hvad der kan ligge bag de her symptomer, og det virker det heller ikke som om, han har. Det gør det ret svært at vurdere, hvad slutresultatet kan blive - og selvfølgelig hvad der skal kigges efter. Jeg har i øvrigt en meget engageret dyrlæge fra et større dyrehospital, og han er den type, der “lige skal kigge i en bog”, når han er i tvivl - hvilket jeg sætter stor pris på. Jeg har googlet på symptomerne og ikke fundet andet end orm, og jeg har spurgt herinde og på et andet forum uden at få nogen bud på, hvad vi kigger på.

Åh altså, jeg ved ikke, hvad jeg vil med det her - måske bare høre, hvad andre synes om situationen, som jeg lige pt. er kørt ret sur i :frowning:

mvh. tina

Sikke noget - jeg kan godt forstå, hvis du er lidt træt i koderne efterhånden, for ingen synes vel det er sjovt at tørre bræk op igen og igen.
Og nej, penge vokser ikke på et træ ude i haven, så mon ikke også alle kan forstå, at der kommer en smertegrænse på et tidspunkt. Jeg ville helt klart forsøge mig med en second opinion hos en anden dyrlæge, inden jeg gav op. Jeg synes der mangler en klar diagnose her - et navn på hvad der er i vejen?
VH
Susanne

Ja, det virker som om der famles lidt i blinde - og det er rigtig dyrt for ejer.

Et simpelt spørgsmål: Har du forsøgt med foderskift? Altså totalt til et helt andet mærke?

Når flere katte har det, skal der kigges på noget smitsomt - det ses mig bekendt ikke på røntgen af lunger.

Tag turen til en af de dygtigste dyrlæger - Susanne kan sikkert komme med anbefaling for Jylland.

Jeg tænkte faktisk også foderskifte - og evt. grundigt check af tænder, idet tanspine jo sagtens kan være årsag til foder, der ikke er tygget godt nok = det ryger i hæj grad op igen. (Og selvfølgelig mange andre muligheder!)

Tag turen til en af de dygtigste dyrlæger - Susanne kan sikkert komme med anbefaling for Jylland.

Jeps, just say the word! Har mere end én gang oplevet at en lidt længere køretur har sparet mange penge og bekymringer i den sidste ende.
VH
Susanne

Susanne, ja jeg vil også rigtig gerne have bare nogle bud på, hvad det KAN være :slight_smile: Så kan man da undersøge, om det er det… Second opinion - god ide! Jeg tror, at min dyrlæge har vendt det med hans kolleger, men man kan jo prøve et helt andet hus. Hvis du kender til en ganske fantastisk dyrlæge, vil jeg gerne have anbefaling - jeg vil også gerne køre for det. Hmmm… jeg kommer lige i tanker om, at jeg havde Billy på Odense Dyrehospital sidste år, det var en rigtig god oplevelse. Måske jeg skulle køre den vej? De er vel også så store, at de MÅ have noget viden at trække på…

Vivi, ja det er jo lige præcis det, jeg også synes, at det bør være, smitsomt. Det begrænser mulighederne en del, men det hjælper jo ikke meget, når man ikke inde for den smitsomme afdeling kan finde en sygdom, der kan passe :slight_smile: Lungeundersøgelse var også fordi, der var mistanke om lungeorm. Dyrlægen fandt ikke tegn på orm i noget væske, der kom op i kateteret, men mente, at fortætningen kunne skyldes orm. Og nej, jeg har ikke prøvet at skifte foder. Det må jeg prøve! Nogen anbefalinger til specifikt dette problem?

mvh. tina

Hmmm… Det er lang tid siden, Nugga har fået kigget tænder. Altså jeg er med på, at der er en god sandsynlighed for, at hendes tænder ikke er for gode. Men Billys bliver tjekket, når han er i narkose (hvilket er tit). Og jeg havde ham forbi en anden dyrlæge, som har speciale i tænder for vist nok et-to år siden, hvor der blev taget røntgen og de var fine. Men det kan selvfølgelig have ændret sig siden da. Men det forklarer ikke hosten… Den sætter jeg lige på som første punkt på listen over mulige probs, tak :slight_smile:

[QUOTE=Susanne W;792312]Jeps, just say the word! Har mere end én gang oplevet at en lidt længere køretur har sparet mange penge og bekymringer i den sidste ende.
VH
Susanne[/QUOTE]

Ja tak :slight_smile:

mvh. tina

[QUOTE=taina;792317]Susanne, ja jeg vil også rigtig gerne have bare nogle bud på, hvad det KAN være :slight_smile: Så kan man da undersøge, om det er det… Second opinion - god ide! Jeg tror, at min dyrlæge har vendt det med hans kolleger, men man kan jo prøve et helt andet hus. Hvis du kender til en ganske fantastisk dyrlæge, vil jeg gerne have anbefaling - jeg vil også gerne køre for det. Hmmm… jeg kommer lige i tanker om, at jeg havde Billy på Odense Dyrehospital sidste år, det var en rigtig god oplevelse. Måske jeg skulle køre den vej? De er vel også så store, at de MÅ have noget viden at trække på…
[/QUOTE]
Nej… du skal køre til Horsens. Få dig en tid på Bygholm Dyrehospital - www.bygholm.dyr.dk - så kommer du i endnu bedre hænder. Michael har ferie i øjeblikket, så prøv at få en tid hos Peter eller Helle - eller Gustaf hvis det er muligt, men det kan være rigtigt svært da han ikke arbejder alle dage og bruger rigtigt meget af sin tid på at scanne.
VH
Susanne

Tina - Har du ikke prøvet at skifte foder, så ville jeg i hvert fald starte med at forsøge det! nu er det så dem begge som jeg kan forstå det, men kender netop en, der havde en enkelt kat der ofte kastede op. Af anden grund blev der skiftet foder, og det stoppede netop hendes opkastninger, og der har ikke været noget siden :slight_smile:

Har du nogle giftige planter i huset :?

Hvordan ser opkastet ud? Og hvordan fodrer du (frit tilgængeligt eller x antal måltider pr. dag)? Hvis der er tale om foder/hele foderpiller ville jeg tro, der var tale om overspisning :gruble: Jeg kunne godt mistænke, at foder der er coated (=smager særligt godt) får katte til at spise for meget på een gang. Og når tørfoderet så kommer i kontakt med væske i maven svulmer det op og fylder pludselig mere end mavesækken kan rumme …og så er der kun een vej: Op!

Den oplevelse har jeg selv haft flere gange, men oplever det kun sjældent med det foder, jeg bruger i øjeblikket.

Ellers er jeg helt enig med Susanne i at Bygholm er et godt valg for nærmere undersøgelser :ok:

[QUOTE=Susanne W;792323]Nej… du skal køre til Horsens. Få dig en tid på Bygholm Dyrehospital - www.bygholm.dyr.dk - så kommer du i endnu bedre hænder. Michael har ferie i øjeblikket, så prøv at få en tid hos Peter eller Helle - eller Gustaf hvis det er muligt, men det kan være rigtigt svært da han ikke arbejder alle dage og bruger rigtigt meget af sin tid på at scanne.
VH
Susanne[/QUOTE]
Og jeg har tastet forkert! Den rigtige hjemmeside hedder www.bygholm-dyr.dk med bindestreg!
VH
Susanne

[QUOTE=Susanne W;792323]Nej… du skal køre til Horsens. Få dig en tid på Bygholm Dyrehospital - www.bygholm.dyr.dk - så kommer du i endnu bedre hænder. Michael har ferie i øjeblikket, så prøv at få en tid hos Peter eller Helle - eller Gustaf hvis det er muligt, men det kan være rigtigt svært da han ikke arbejder alle dage og bruger rigtigt meget af sin tid på at scanne.
VH
Susanne[/QUOTE]

Tak Susanne! Jeg synes, at jeg husker, at du tidligere har skrevet om, hvordan man får lempet en nervøs kat til dyrlægen - noget med en kasse på skrå og bedøvelse igennem tremmerne? For hvis det er dig, så må dine dyrlæger vel kunne finde ud af det :slight_smile: Det kunne være en måde at få nugga afsted på, hvis det skulle være nødvendigt - hvis jeg altså kan få hende i kassen…

Tak for erfaringen :slight_smile: Foderskift skal selvfølgelig prøves før aflivning! Men jeg har tænkt lidt, og når det er to katte, der har samme symptomer, så tvivler jeg egentlig lidt på, at det er foderrelateret?

Jeg har een plante, sådan en grøn-ting-uden-blomster. Den står øverst på en hylde, hvor jeg endnu ikke har set kattene være (underligt nok, egentlig?). Jeg ved ikke, hvad det er for en, men har haft den al den tid, jeg har haft kattene, og de har aldrig vist den interesse. Men kan være at jeg skulle tjekke den… eller smide den ud!

Opkastet består af ufordøjet foder, og det kommer meget kort tid efter, at de har spist. De fleste gange lander det ved siden af foderskålen. Jeg fodrer kun med vådfoder, og der bliver fyldt op en 4-5 gange i løbet af dagen, hvor der som regel er rester, der bliver stående til næste gang (og smidt ud, jo :-))

Og tak til Pia, som lige har givet mig en ordentlig omgang basis-info på tlf :slight_smile:

mvh. tina

[QUOTE=taina;792375]Tak Susanne! Jeg synes, at jeg husker, at du tidligere har skrevet om, hvordan man får lempet en nervøs kat til dyrlægen - noget med en kasse på skrå og bedøvelse igennem tremmerne? For hvis det er dig, så må dine dyrlæger vel kunne finde ud af det :slight_smile: Det kunne være en måde at få nugga afsted på, hvis det skulle være nødvendigt - hvis jeg altså kan få hende i kassen…
[/QUOTE]
Ja, det er et lille trick Michael på Bygholm bruger hvis det er helt umuligt at komme til katten. Så hellere snige sig til at bedøve gennem huller i kassen end at håndtere en meget skræmt kat, der måske ender med at bide nogen og blive endnu mere skræmt. Bedøvelse eller ej, så vil du være i rigtigt gode hænder der.
VH
Susanne

[QUOTE=taina;792317] Og nej, jeg har ikke prøvet at skifte foder. Det må jeg prøve! Nogen anbefalinger til specifikt dette problem?
[/QUOTE]

Noget helt andet :slight_smile:
Et bud forudsætter jo man ved, hvad du fodrer med nu :slight_smile:

Hills laver et foder til sarte maver I/D, dette har hjulpet flere af mine katte :slight_smile:

Man kan se infektioner i lungerne på røntgen. Visse typer infektioner, dem med eksudat (væske og/eller pus), vil vise sig pårøntgen billeder, da der sker en konsolidering af lungevævet, der istedet for at være hvid på sort ser ud til at være sort på hvid. Hvis det giver mening.
Det giver ganske god mening, da hoste/irritation i luftveje kan give anledning til opkastninger.

Min søsters kat have en foderallergi, der netop gav opkastninger. Det startede med en gang imellem men blev oftere of oftere.
Mønsteret svarede faktisk ganske godt til hvad der beskrives her.Men som flere nævner virker det mærkeligt når det er begge katte, men det kunne da være et forsøg værd.

Jeg synes helt klert det er værd at få en anden dyrlæge til at kigge på dem. Det kan være man kan være heldig at de lige kan komme i tanke om svaret, eller lige får taget den rigtige prøve, således I alle sammen kan få det bedre.
jeg kender ikke nogle specialister sådan liiige, men der har Susane jo været inde over.

Knæk og bræk med dem (no pun intended)

Det er jeg klar over, men jeg har aldrig hørt at denne type infektioner skulle give opkast.
Generelt tager man vel en blodprøve som det første for at tjekke infektioner?

[QUOTE=Gucci;792461]
Min søsters kat have en foderallergi, der netop gav opkastninger. Det startede med en gang imellem men blev oftere of oftere.
Mønsteret svarede faktisk ganske godt til hvad der beskrives her.Men som flere nævner virker det mærkeligt når det er begge katte, men det kunne da være et forsøg værd.[/QUOTE]

Jeg kender en hel del katte, der bare ikke tåler en bestemt type foder og kaster det ufordøjet op. Det behøver ikke nødvendigvis være allergi, men der kan fx være en overfladebehandling, som de ikke lige tåler.

Katte der hyppigt kaster ufordøjet foder op, ville jeg altid som det første forsøge et fuldstændigt foderskift. Det koster helt gratis :slight_smile:

[QUOTE=taina;792375]Tak Susanne! Jeg synes, at jeg husker, at du tidligere har skrevet om, hvordan man får lempet en nervøs kat til dyrlægen - noget med en kasse på skrå og bedøvelse igennem tremmerne? For hvis det er dig, så må dine dyrlæger vel kunne finde ud af det :slight_smile: Det kunne være en måde at få nugga afsted på, hvis det skulle være nødvendigt - hvis jeg altså kan få hende i kassen…

Tak for erfaringen :slight_smile: Foderskift skal selvfølgelig prøves før aflivning! Men jeg har tænkt lidt, og når det er to katte, der har samme symptomer, så tvivler jeg egentlig lidt på, at det er foderrelateret?

Jeg har een plante, sådan en grøn-ting-uden-blomster. Den står øverst på en hylde, hvor jeg endnu ikke har set kattene være (underligt nok, egentlig?). Jeg ved ikke, hvad det er for en, men har haft den al den tid, jeg har haft kattene, og de har aldrig vist den interesse. Men kan være at jeg skulle tjekke den… eller smide den ud!

Opkastet består af ufordøjet foder, og det kommer meget kort tid efter, at de har spist. De fleste gange lander det ved siden af foderskålen. Jeg fodrer kun med vådfoder, og der bliver fyldt op en 4-5 gange i løbet af dagen, hvor der som regel er rester, der bliver stående til næste gang (og smidt ud, jo :-))

Og tak til Pia, som lige har givet mig en ordentlig omgang basis-info på tlf :slight_smile:

mvh. tina[/QUOTE]

Jeg har haft problemer med opkast hos mine killinger, og de planter der stod i huset, har stået her altid.

Så pakkede jeg alle planter væk - og væk var problemet.

[QUOTE=Vivi_Fletcher;792463]Det er jeg klar over, men jeg har aldrig hørt at denne type infektioner skulle give opkast.
Generelt tager man vel en blodprøve som det første for at tjekke infektioner?

Jeg kender en hel del katte, der bare ikke tåler en bestemt type foder og kaster det ufordøjet op. Det behøver ikke nødvendigvis være allergi, men der kan fx være en overfladebehandling, som de ikke lige tåler.

Katte der hyppigt kaster ufordøjet foder op, ville jeg altid som det første forsøge et fuldstændigt foderskift. Det koster helt gratis :-)[/QUOTE]

Jo blodprøve ville umiddelbart være det første man kigger på. Det kan også være at man kigger efter fremmedlegeme eller obstruktion på røntgen. Generelt er det ikke det man ser mest, men nogle dyr kaster op i forbindelse med hoste. Det er ikke altid man ser selve hosten, men netop fokuserer på opkastningerne. Så det er altså ikke selve infektionen der giver opkast.

Mht allergi; ja det kan self. være en intolerance. Allergi vare bare diagnose for min søsters kat. Ikke en diagnose der nødvendigvis passer på Tinas katte

Når der er fundet fortætninger på røntgen, kan det jo være alt fra følgesygdomme (på noget smitsomt) til KOL pga. rygning til allergiske reaktioner til…
Jeg lod selv en plejemis aflive, da hun var røntgenfotograferet og forsøgt behandlet uden bedring. Hun kastede ikke op, men mistede pusten. Det var en nemmere beslutning, fordi det aldrig var meningen andet, end at hun skulle hjælpes videre, og hun var på dette tidspunkt for syg til at omplacere, hun forpestede husfreden, og der var ingen umiddelbar udsigt til bedring. De 10 mdr. og flere tusinde kroner forud var allerede en “sunk cost”.
Ingen af mine andre fejlede noget. En plejemis mere blev tjekket uden at finde noget, resten har aldrig været relevante at undersøge.

Jeg ved ikke, om det kan have sammenhæng med opkast af mad. Men når der fodres med vådfoder, så er det jo ikke klassisk overspisning eller coating-overfølsomhed, der er tale om. Der kan selvfølgelig aldrig ske noget ved at prøve at skifte foder.

En anden ting er så, at jeg synes det er uartigt at tage 3600 kr. for et røntgenbillede af det her. Jeg har aldrig givet mere end 1000 kr. for røntgen (lunger, mave og hofte, før rabat) - har sågar fået taget røntgenbilleder krediteret som kontrolkonsultationer (under 400 kr. stykket). Er det fordi, at det er ikke-elektronisk, at det skal være så dyrt? Det er vel og mærke det samme, jeg har fået taget røntgen af et par af gangene - og det kræver altså ikke det store analytiske arbejde at konstatere status for fortætninger på lungerne. Det er netop hvide områder, hvor de ikke bør være. Problemet er blot, at røntgenbilledet ikke fortæller ret meget om hvad de kommer af.