Blærebetændelse med bakterier

Hej kg.

Min kat har for 3 gang på to måneder blærebetændelse med bakterier.

Jeg fik svar på urin prøven i dag. Dyrlægen undre sig over at det kan blive ved.

Sidste gang fik hun taget en urin prøve efter endt antibiotika behandling, som var bakterie fri.

Nu er den gal igen, med e coli bakterier. Så denne gang skal jeg prøve med antibiotika i 21 dage.

Hun har også en meget høj ph værdi i urinen, jeg mener dyrlægen sagde den lå på 8.

Der er taget blodprøve som ser fine ud.

Hun får en del vådfoder med ekstra vand og jeg er begyndt at give hende cystophan.

Kan foder være synder her når der ikke er krystaller? Men ph værdien er jo utrolig høj, jeg ved ikke om det kan skyldes foderet? Men jeg tænker at den forhøjede værdi skyldes blærebetændelsen, uden at vide det.

Det er ved at være ret frustrerende at det bliver ved med at vende tilbage. :sob:

Hun fodres iøvrigt med virbac a1 grundet allergi.

Så vidt jeg ved kan meget kulhydrat (som der jo er i tørkost) skubbe pH’en. Så meget vådfoder hun vil spise, kan være en ekstra fordel, da det udover væsken ikke indeholder noget eller kun lidt kulhydrat :smil:

God bedring med hende.

Tak Eva. :blush:

Jeg har også overvejet om jeg skal give hende noget urinforsurende. Jeg har læst om c vitamin men jeg syntes ikke der er meget info om mærke og dosis til kat.

Så er der uro pet som sænker ph’en i urinen, men det indeholder glukose sirup, og det er jo sukker så jeg ved ikke hvor godt det er at give, da sukker jo giver gro vækst til bakterier.

Man kunne engang få noget der hed uti paste som var godt til blærebetændelser, men det ser desværre ikke ud til at man kan få det længere.

Jeg synes godt nok I er uheldige :kram:

Mht. bakterierne i urinen så er det selvfølgelig vigtig viden at det er bakterier der giver hende blærebetændelsen. Er der kørt en resistensbestemmelse på de fundne bakterier? Når det bliver ved med at komme tilbage er der noget der tyder på at de kan være resistente overfor de antibiotika der bruges.

Jeg har selv en nyrekat som også for nylig havde fine prøver over hele linjen, men hans urin pH var også meget høj (ca 8) som det eneste. I mellemtiden har jeg været inde og researche og genoplæse min gamle viden omkring hvad der kan påvirke pH

Først og fremmest er det vigtigt at dyrlægen måler pH med det samme prøven er taget, hvis urinprøven står for længe (max 30 min) sker der en ophobning af ammoniak i urinprøven og det vil hæve pH, så den måles højere end den er i virkeligheden.

Bakterie infektionen i sig selv kan forårsage en forhøjet pH

Hvis katten har forhøjet stofskifte kan dette påvirke pH til en forhøjet værdi

Og som @Eva_K skriver så kan kulhydrat i foderet også påvirke urin pH i basisk retning. Men jeg ved ikke lige hvor meget kulhydrat der er i det foder hun får nu, men det kan du enten se på analysen af foderet eller regne dig frem til.

Hvis den høje pH i urinen er foderfremkaldt, det vides jo i princippet ikke lige nu, så er det vigtigt at hun drikker rigeligt. Hvis ikke hun drikker rigeligt er der risiko for at der sker ophobning af fosfat-, magnesium- og ammonium- ioner i så høje koncentrationer at det fælder ud til krystaller. Det styres til dels af at pH er i det høje område og at de nævnte ion-koncentrationer er tilpas høje. Sidstnævnte sker ikke hvis katten drikker nok.

God bedring med hende!

Vipstosen- ja vi er meget uheldige lige for tiden. Jeg har nu brugt 25.000 på dyrlæge regninger de sidste to måneder :sob: der er trukket urin direkte ud med en kanyle så urinen har været helt frisk ved måling.

Dyrlægen sagde at det er e coli bakterier der er?

Urinen er blevet dyrket hver gang. Det tager ca et døgn, det er det eneste jeg ved. :blush:

Sidste gang fik hud taget en urin prøve efter antibiotika behandling hvor den var steril. Men der gik ikke mere end 10 dage ca. Så var den gal igen. Så bakterierne burde jo være “dræbt”? Forstår bare ikke at det så kan komme så hurtigt igen.

Jeg har lige bestilt cystopro og så har jeg uro pet hjemme som ned sætter ph’en så må jeg prøve det. Jeg bør nok købe de der strips til at måle ph’en for at holde øje med hvor hun ligger når man giver urinforsurende.

Der er vist ret meget kulhydrat i virbac a1. Det er lavet på kartoffel og insekt protein.

Er vi helt 100% sikre på, at der ikke er sukker i urinen? Den høje pH værdi er ikke godt for blærevæggen, og hvis - HVIS - der er tale om diabetes, så kan blærebetændelse være en bivirkning når der er sukker i urinen. relativt let at checke, og kan jo være det allerede er gjort - det var bare en strøtanke :slight_smile:
VH
Susanne

2 Synes om

Det er værd at høre dyrlægen ad om der er foretaget en resistensbestemmelse. Det er ikke sikkert der er det. Det passer meget godt med at man med en mikrobiologisk hurtigtest kan finde ud af hvilken bakterie det er i løbet af et døgns tid, men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med at dyrlægen også har tjekket hvilke antibiotika der evt. måtte være resistens overfor.

Ved du hvordan det er tjekket at den urinprøve var steril? Via en dyrkning eller via et kig i et mikroskop? Hvis det er undersøgt via mikroskop så kigger man kun på en lille bitte del af den udtagne urin. Dvs. hvis der er bakterier tilstede i meget små mængder så er det ikke sikkert at du vil finde dem i mikroskopet. Det kræver kun tilstedeværelsen af meget få bakterier for at de er oppe i antal igen 10 dage senere. Men hvis urinprøven blev dyrket så ville man med stor sandsynlighed finde dem. Jeg ved ikke hvad dyrlægerne bruger til at tjekke om urinen er steril efter endt behandling for det har jeg ikke selv prøvet. Der udtaler jeg mig kun om hvad der kan være af muligheder for tjek, der må du spørge dyrlægen hvad h*n har gjort.

…også er jeg for øvrigt enig med Susannes tanker vedr. evt. tilstedeværelse af sukker i urinen.

1 Synes om

Jeg ved faktisk ikke hvordan de har analyseret urin prøven.

Men jeg tror at sukker niveau’et var en anelse forhøjet, er det ikke det der kan blive en smule forhøjet når de er stresset? Det sagde dyrlægen noget om.

Hun har også fået taget blodprøve i forbindelse med alt det her, hvor jeg faktisk spurgte ind til diabetes, og der fik jeg af vide at hun ikke havde diabetes.

Jeg mener at de siger at de sætter det til dyrkning og at det tager et døgn. Meget mere ved jeg ikke. :blush:

Dyrlægen ringer til mig mellem jul og nytår og der vil jeg prøve og spørge om der er lavet resistensbestemmelse. :blush:

1 Synes om

Vipstosen- ved du hvor længe det tager at undersøge for resistensbestemmelse?

Min erfaring med kattes blærebetændelse er heldigvis meget begrænset. Her prøver jeg bare at forstå problemet helt grundlæggende.

E-coli er bakterier, der naturligt er i tarmen. Derfra har de selvfølgelig kort vej om til urinvejene og op i blæren. Så det kan ske, at bakterierne kommer op i blæren; men der må de ikke være. Det klarer immunforsvaret normalt. Og ellers kan antibiotika slå bakterierne i blæren ihjel.

Ja, det er det centrale spørgsmål: Hvorfor smider immunforsvaret ikke selv de e-coli ud, sådan som hos normale katte?

Når standardløsningen (antibiotika) ikke virker i dette tilfælde, så skulle dyrlægen måske spørge en specialist?

Jeg bruger et stort dyrehospital, med mange dyrlæger. Så jeg vil mene at de burde have styr på noget så “simpelt” som urinvejsinfektion.

Hun er af racen sphynx og hun vasker desværre ikke sig selv bag i. Så det er jeg nød til at gøre for hende. Så der sidder jo noget bæ bag i hvis jeg ikke får hende vasket med det samme. Men hun har aldrig selv gjort det, og hun bliver 5 år lige om lidt og har aldrig haft urinvejsinfektion før.

Jeg ved ikke nær så meget (faktisk meget, meget lidt) om antibiotika og resistens m.m. som @Vipstosen, men når en bakterieinfektion blusser op igen så hurtigt, kunne det vel tyde på, at den simpelthen ikke er slået helt ned i første omgang? Hvad årsagen er, ved jeg ikke - men kunne det eventuelt skyldes noget så simpelt, som at behandlingen ikke har varet længe nok?

Galath- jeg har selv tænkt tanken at det nok ikke har været slået helt ned sidst, siden det kom så hurtigt igen. Men dyrlægen sagde at det var slået ned sidst. Men hun har kun fået antibiotika i 6 dage de sidste to gange. Denne gang skal jeg give hende i 21 dage. Men det er samme antibiotika jeg har fået alle 3 gange. Noroclav.

1 Synes om

6 dage lyder ikke af meget, synes jeg. Hvis det var mig, ville jeg nok se tiden af de næste 3 uger. Men du kan selvfølgelig godt spørge, om bakterien er blevet resistensbestemt, så du er sikker på, at det er det rigtige antibiotika, du skal give hende i 21 dage.

Jo, det er korrekt at blodsukkeret kan stige midlertidigt, hvis man er stresset. Men en midlertidig stigning gør ikke så meget - det er mere interessant, hvis der er sukker i urinen, for der går lidt tid inden kroppen begynder at udskille sukker i urinen, og så har man til gengæld et problem. Derfor er det mere interessant at vide, hvis der er sukker i urinen :slight_smile:
VH
Susanne