Blodtype/ dna test

hej der ude håber der er nogen der kan hjælpe mig med at forstå det med blodtypen noget beder læser og læser men kommer ikke rigtig vidre:(

her i dk får man bare et resultat der hedder A
i usa hedder det N/N og er en dna test

men forstår stadig ikke hvordan folk ved at deres a kat ikke kan være bære af b da der står f.eks

A-og B-blodtyper er genetisk bestemt. Følgende nomenklatur er blevet foreslået for blodtype alleller: A for en, en for AB og b for B. Blodtype A er dominerende til B. Genetisk, katte med type A kan være A / A, A / A eller A / b og katte med type B er altid b / B.

se det med lilla. eller A/B

Ja, det er forskellen på fænotypen og genotypen.
Det er lige som en sort vs. en blå kat. En blå kat kan kun have dd (for diltution/fortynding), mens en sort kat kan være DD eller Dd, men den er stadig sort.
Sådan er det også med blodtypen. En blodtype A kat kan være AA eller Ab, mens en blodtype B kat kun kan have b.

Når man får DNA testen fra f.eks. UC Davis i USA, så vil resultatet være N/b, hvis katten er bærer af b. Mens den vil hedde N/N hvis katten ikke bærer b. (og b/b hvis katten ér blodtype B)’

Var det, det du spurgte om? Eller mener du hvis man bruger de der papir kort til at bestemme blodtypen?

undret mig bare over den lilla tekst da der så stod ab til sidst.

ved du om en hunkat med aa der bliver parret med a hankat der er bære af b
kan lave b eller A/B killinger eller om de alle vil blive a

Ja, det er fordi at man kan bære et vigende gen skjult, uden det har indflydelse. Derfor kan en blodtype A kat bære b-allelen :slight_smile:

En AA hunkat vil KUN kunne give en A-allel videre. Så afkom efter sådan en kombination vil statistisk set blive 50/50 for AA eller Ab - der vil aldrig kunne komme blodtype B killinger derfra, da en kat skal have en allel for B, fra både mor og far. :slight_smile:

Der er i øvrigt en artikel om det her. Se i bunden af siden. Der er også fire små skemaer, der viser hvilket afkom, der kan komme efter hvilke forældre, og i hvilket forhold :slight_smile:

Hej Janne

Du kan læse om blodtyperne her http://birma.dk/blodtyper.htm

1000 takker for svar, altid dejligt at lære noget nyt elsker det føler ikke man kan få for meget viden som opdrætter :0)