Er der nogen af jer, der ved, hvor man kan købe tørret chili, der rent faktisk smager af noget? Gerne til en kværn.
Jeg købte for snart mange år siden nogle tørrede chilier et eller andet sted, som jeg ikke kan huske, og man skulle knapt dreje en omgang på kværnen, før maden blev så stærk, at der næsten stod flammer ud af munden - se det var der noget ved!
Men nu er jeg løbet tør for det, og alt det andet jeg har prøvet - selv en lille, meget dyr pose fra vores lokale specialbutik smager af luft, trods praleri på posen med at være garanteret stærk
Det har jeg slet ikke tænkt på. Men jo, det kan man selvfølgelig også… Jeg er dog lidt i tvivl om, hvilke det skal være. Vejen er heller ikke ligefrem et chiliindkøbsmekka
Men hvis man nu kan købe nogle tørrede, som er stærke, så vil det jo være helt fint
Hvis du kommer forbi en asiatisk købmand, så plejer de at have nogle gode chillier der. Jeg køber altid både tørret og frisk chilli sådan nogle steder…og de friske kan man bare smide i fryseren, så er der altid nogle på lager
Det er jo næsten håbløst, når man ikke ved, hvad d skal bruge chilli til?
Habanero er super til chilli con carne… men jeg ville aldrig bruge det til fx en curry eller chillichokolade…
Hvid chilli er godt til guacomole, men er kedeligt i varme retter…
Rød chilli har hos visse sorter en dejlig sødme, som kommer før det stærke - jeg bruger det mgeet til indisk dahl…
Og grøn chlli er jeg generelt bare ikke særligt begejstret for…
Tørret PiriPiri er uundværlig til min gode pasta arabiatta, når jeg ikke har frisk chilli hjemme…
Osv osv osv…
Der er simpelthen bare så mange lækre muligheder med chilli… og det er ikke altsammen brændende stærkt
købte den til min kæreste, som ikke kan få det stærkt nok, sidste år. Vi har brugt det i chili con carne - eller rettere sagt: han har. Vi delte simpelthen retten i 2 gryder - hans og min, for verdens stærkeste bliver altså for stærk for mig, selvom man kun bruger et lille bitte stykke - og jeg kan ellers godt lide det stærkt
Men generelt bruger jeg helst frisk chili. Føtex har som regel Habanero og Brugsen har et godt mix med lidt for enhver smag ( i den stærke ende Habanero, Scotch Bonnet og Piri Piri)
Men Chilihouse kan bestemt anbafales - deres snacks er også gode Jeg har kigget på flere af saucerne, men ikke købt endnu, fordi jeg synes de er lige dyre nok
Til chilifans med grønne fingre kan Gartneri Toftegaard anbefales. De er specialister i chili har endda udviklet deres egen sort + udgivet en fin lille chili-bog (dyrkning, brug osv.). Man kan købe alverdens planter hos dem og så holder de en årlig smagedag for chili-elskere Der er desuden en stor oversigt over forskellige chilier på hjemmesiden. Måske kan den vejlede lidt mht. styrke
Vi har altså hverken føtex elller etniske grønthandlere her i Vejen (eller skodby, som min kollega kalder byen).
Jeg tror, de tørrede, jeg har købt i specialbutikken, er piri piri, men der er altså ingen smag i. Jeg er ikke så krævende Ann K, de må bare godt smage af lidt mere end ingenting. Jeg ved ikke, om mine smagsløg er sofistikerede nok til at opfange de finere smagsnuancer i chili Men jeg tror de små tørrede fra chilihouse skal afprøves.
Lige en lille PS: Hvis man dyrker chili selv, kan man desværre ikke være 100% sikker på om de bliver stærke eller søde. Noget med “generne” Har selv blevet meget skuffet et par gange. Ofte er der på samme plante blevet både søde og meget stærke.
Uuunderlig plante