Er det ikke indavl?

Hej.
Håber jeg placere dette i det rigtige emne.

Vi er i gang med at kigge på ny killing til familien, og vi vil have den killing vi skal have fra en opdrætter med stamtavle osv.

Så langt så godt. Jeg har kontakt med en opdrætter, og slog så lige forældre kattene til det kuld vi interesseret i op i registeret. Der ser jeg de har samme far, men hver deres mor.

Jeg har ikke en dyt forstand på gener og avl, men er det normalt at avle på halvsøskende? Kan også se at far katten til det kun lige er blevet et år.

Skal jeg kigge efter en anden opdrætter?

Hej

Nogle racer har så lille en genpulje, at det kan være svært at finde en mere optimal hankat at parre sin hunkat med. Racer såsom maine coon og norsk skovkat har en stor genpulje, så her burde der ikke være så tætte parringer.

Nogle opdrættere bruger disse tætte parringer til at forstærke gode egenskaber, men i min optik burde der ikke parres så tæt.

Hvilken race har I kik på? :slight_smile:

Tusind tak for svar :slight_smile:

Det er Hellig Birma det handler om. Ved du noget genpuljen på dem?

Og er det normalt at parre med en hankat kun 1 år? Lidt under et år har den været ved parringen.

Birma har i forvejen en grotesk høj komplet indavl-procent på 30+%. Ville personligt ikke købe sådan en killing. Personligt vil jeg helst have 4-5 led med forskellige navne i.
Hvis genpulje er lille skal man jo netop ikke lave tætte parringer, det nedsættef diversiteten yderligere og øger risiko for indavl depression.

2 Synes om

I forhold til at I søger en kælekat til jeres familie, så ville jeg ikke være så bekymret over den stamtavle, så længe killingen er sund og rask. Skulle I bruge den til opdræt, så er det en hel anden diskussion :slight_smile:

Hvor er det dejligt, at I har valgt at få en racekat, og at I gør jer nogle tanker inden :thumbup:

Det er ikke unormalt at parre med en ung hankat, da denne mange gange skal videre i sit liv som forkælet sofamis. Nogle hankatte er meget fertile, og derfor er det fint at få anvendt dem i avl tidligt. Det er ikke alle hankatte, som trives med at være fertile, og det er heller ikke alle opdrættere, som har mulighed for at tilbyde en fertil han de optimale vilkår i flere år :slight_smile:

Har du kig på @Susanne_W hun har fået nogle voksne birmaer hjem der søger nyt hjem…
men hun er nu generelt en guru indenfor birma

3 Synes om

Hos nogle racer er de hurtigere på aftrækkeren end andre :slight_smile: Siam er hurtig :grin:
Min Brian tog ladegreb på sin kæreste på sin 7 måneders fødselsdag og blev 65 dage senere far til 4 killinger :slight_smile:
Han er kemisk kastreret fordi at gå fertil kan være en plage både for hankatten men også hjemmet :slight_smile:

1 Synes om

Forudsat at der ikke er nogle fælles forfædre (hvilket der nok er med birma) har du indavls % på minimum 12,5% ved halvsøskende parring.

Tænk på indavls % som øgede risiko for at kat kan blive syg/få helbredsproblemer - det er ikke sikkert der bliver noget, men odds er dårligere.
Immunforsvar er noget af det første som påvirkes af indavl - og dårligt immunforsvar kan give problemer på mange forskellige måder.

Pawpeds database kan bruges til at se den totale indavls% på katte i databasen (klik ‘Complete inbreeding’)
https://www.pawpeds.com/db/?p=sbi

Pawpeds anbefaler max indavls % på 6,25% over 5/6 generationer - så her har du næsten dobbelt det.

Halvsøskende parring hvor en af forældre kun er 1 år gammel - så ved man ikke hvad han bringer med sig…

Ja, jeg ville kikke hos andre opdrættere også - gør det under alle omstændigheder. Find opdrætter hvor der er fokus på sundhed, socialisering/opvækst, fodring - tag tiden og lav grundig research :slight_smile:

1 Synes om

Har du spurgt opdrætterne, hvorfor de benytter en så risikabel avlspraksis?

1 Synes om

The Sacred Birman Database du kan søge forældrene herinde via test parring. Tryk derefter på indbreee så ser du hvor slemt det ser ud. 12,5 er i sig selv for højt, men især i en race med lav diversitet.

Har skrevet men ikke hørt noget endnu.

Men vi har besluttet at vi ikke ønsker en killing med forældre der er halvsøskende og også oplyst hende dette.

Jeg siger mange tak for jeres svar. :slight_smile:

Vil bare lige følge op og fortælle at jeg aldrig fik et svar tilbage fra opdrætter, men vi har til gengæld fundet en dejlig lille killing hos en skøn opdrætter som vi skal hente om en uge. :smile:

Prøvede det der link for at tjekke indavl graden men kunne ikke finde den ene forældre kat så lykkedes mig aldrig.

3 Synes om

Tillykke :smiley: Fortæl endelig mere om jeres nye killing - og vi ser også gerne billeder :tihi:

2 Synes om