FeLV (Leukæmi)?

Har I nogensinde med sikkerhed oplevet den sygdom?

Jeg var til en kattespecialist forleden og fortalte om Happy, der døde af FeLV, men noget tyder på, at hun faktisk døde af Våd Fip i stedet. For det første var der 200 ml betændelse i hendes bug, og hun viste nogle af de andre tegn på FIP også.

Blodprøven viste tvivl om en af de to sygdomme dengang (FIP/FeLV), og dyrlægen var i tvivl. heldigvis gjorde det ingen forskel i forhold til aflivning eller ej, så syg var Happy, men jeg har tænkt på det siden.

Hvis det er sandt så har jeg oplevet FIP to gange på et halvt år hos to af mine egne katte (2006) og helt uden sammenhæng imellem de to dyr. VILDT!

Har I set leukæmien?

MVH

Hmmmm, kunne en blodprøve ikke påvise, se’fø’li sammen med de kliniske tegn og kattens alder hvad der var?
Jeg har aldrig hørt om betændelse i bughulen ved FIP - men om strågul næsten klar væske når vi taler den våde form.

Leukæmi er der langt flere der har end antaget. En undersøgelse i Utrecht af alle døde/aflivede katte viste at ca. 50% har virus (ikke det samme som de er syge af det) -testet med PCR test. Studiet kan jeg ikke finde mere da alle mine bookmarks røg med en gang virus. Det fylder et tykt A4 bind trykt på begge sider og på Tysk. Mappen står hos min dyrlæge - han så helt forkert ud i hovedet da jeg afleverede den:-))

Hvis vi snakker “ikke fritlevende katte” har jeg vist hørt om leukæmi én gang - og rigtig mange opdrættere tester jo avlskatte for netop denne sygdom, så jeg tvivler på den findes ofte - i hvert fald indenfor racekatte.

FIP er til gengæld desværre forholdsvis almindelig og at du har haft den to gange uafhængigt af hinanden, ser jeg ikke som noget specielt påfaldende.

Men det er så første gang jeg har hørt, at en dyrlæge har været i tvivl om at diagnostisere disse to sygdomme. FeLV er en ret nem test at foretage skulle jeg mene.

Vil lige tilføje, at FeLV meget ofte er lokalt betinget. Pt ses den fx ofte i trekantsområdet i Jylland, men meget sjældent i fx Kbh området.

Tak for gode svar.

Så hr jeg lidt flere spørgsmål:-)

Er det korrekt, at FeLV ofte optræder hos siamesere? Happy var tilfældigvis halv siam, og da hørte jeg om det første gang. Det samme med Birma og FIP…

Susanne Wehnert sagde den gang, at FIP bestemt ikke var ret ofte forekommende, men hun kan have ment i den tøre form, som Freja jo døde af (landbohøjskolen stillede diaognosen, som man først kan stille efter kattens død).

Og FeLV: Hvordan smitter den egentlig? Blod og spyt og afføring, men hvor stor er faren? Jeg mener - jeg desinficerede hele lejligheden efter Happy, men nu hører jeg fra en fagdyrlæge, at det slet slet ikke er smitsom på den måde og at virus kun angriber dyr, som i forvejen er svagelige…?

Jeg er temmelig forvirret.

Ifht Happy gør det ikke nogen forskel. Hun var dødsyg og skulle aflives, men min viden om FeLV er bare slet ikke den, som jeg har troet i nogle år - måske pga en dengang dårlig dyrlæge?..

MVH Helle

FeLV er en smitsom sygdom, der overføres ved direkte kontakt (oftest), dermed er den ikke arvelig på almindelig vis.
FIP er en mutation af coronavirusen, der smitter, men selve sygdommen FIP er ikke smitsom - derimod er der sandsynligvis en eller anden form for arvelighed (dog ikke dokumenteret, så vidt jeg ved).

Så vidt jeg husker tager alm rengøringsmidler smitte fra FeLV, der i øvrigt kun lever meget kort tid udenfor katten. Det samme gør sig vist gældende med coronavirus.

Jeg tror i øvrigt du må have misforsået Susanne dengang - FIP er absolut ikke nogen sjælden sygdom.

Tak Vivi - ja i min sorg kan jeg sagtens have misforstået.

[QUOTE=Vivi_Fletcher;72350]Hvis vi snakker “ikke fritlevende katte” har jeg vist hørt om leukæmi én gang - og rigtig mange opdrættere tester jo avlskatte for netop denne sygdom, så jeg tvivler på den findes ofte - i hvert fald indenfor racekatte.

FeLV er en ret nem test at foretage skulle jeg mene.[/QUOTE]

Det er jeg ikke så sikker på du har ret i Vivi - den findes i Racekatte - for ikke længe siden set i en killing ud af frie forældre - forældre og husets andre katte efterfølgende testet negative to gange. Forklaring: ingen. Frustration: stor. Udgifter: mange. Killing: aflivet. Det er det nyeste tilfælde jeg har hørt om - har også hørt om andre. Derfor tror jeg der er temmelig meget hold i Utrecht projectet.
FeLV testen er nem med Elisa - der findes også en PCR

[QUOTE=lenschow;72388]Tak for gode svar.

Så hr jeg lidt flere spørgsmål:-)

Er det korrekt, at FeLV ofte optræder hos siamesere? Happy var tilfældigvis halv siam, og da hørte jeg om det første gang. Det samme med Birma og FIP…

Susanne Wehnert sagde den gang, at FIP bestemt ikke var ret ofte forekommende, men hun kan have ment i den tøre form, som Freja jo døde af (landbohøjskolen stillede diaognosen, som man først kan stille efter kattens død).

Og FeLV: Hvordan smitter den egentlig? Blod og spyt og afføring, men hvor stor er faren? Jeg mener - jeg desinficerede hele lejligheden efter Happy, men nu hører jeg fra en fagdyrlæge, at det slet slet ikke er smitsom på den måde og at virus kun angriber dyr, som i forvejen er svagelige…?

Jeg er temmelig forvirret.

Ifht Happy gør det ikke nogen forskel. Hun var dødsyg og skulle aflives, men min viden om FeLV er bare slet ikke den, som jeg har troet i nogle år - måske pga en dengang dårlig dyrlæge?..

MVH Helle[/QUOTE]

Jeg har ingen ide om Siam er mere modtagelig - hvordan skulle de kunne være det?

Jeg ved Leukæmi kan gå i knoglemarven - så kan du rent faktisk tage blod ud og teste der er negativt. En sådan hunkat kan smitte sine killinger, så vidt jeg husker i fosterstadiet.
Ellers smiiter det ved parring.

Et eksempel jeg husker fra et foredrag er to katte der er 12 år - hele deres liv har de boet i varmecentralens kælder, hvor en vicevært tog sig af dem - aldrig været ude. Den ene fik som 12 år gammel leukæmi.

[QUOTE=Lis Dahlstrøm;72453]Det er jeg ikke så sikker på du har ret i Vivi - den findes i Racekatte - for ikke længe siden set i en killing ud af frie forældre - forældre og husets andre katte efterfølgende testet negative to gange. Forklaring: ingen. Frustration: stor. Udgifter: mange. Killing: aflivet. Det er det nyeste tilfælde jeg har hørt om - har også hørt om andre. Derfor tror jeg der er temmelig meget hold i Utrecht projectet.
FeLV testen er nem med Elisa - der findes også en PCR[/QUOTE]

Naturligvis findes det også i racekatte - det er jo en smitsom sygdom. Jeg har hørt om både FeLV og FIV hos racekatte, men i samtlige tilfælde har det været fritløbende katte eller katten har haft kontakt med fritgående.
Jeg har aldrig nogensinde hørt om det hos racekatte, der er født og opvokset inde i flere generationer og som aldrig er kommet ud. Hvis de har det, må det jo være kommet ind på en eller anden måde.

Det er jo - så vidt jeg i hvert fald ved - ikke nogen “mystisk” sygdom, som så mange andre.

Jeg har dinglet lidt rundt, snuppet det bedste (det jeg syntes var bedst):

http://www.winnfelinehealth.org/Pages/FeLV_Web.pdf

Der er katte der er falsk positive - derfor testes altid mere end en gang når der findes en postiv. Der er masser af super info på google, hvis nysgerrigheden er vakt:-)

Men der er flere positive - især i multikattehold end man umiddelbart tror.

ifølge Susan Little er man i dag ikke i tvivl om at der er en arvelighed i forbindelse med FIP. Ca. 50% tillægges arvelighed. Noget jeg ikke er i tvivl om er rigtigt, jeg har ialt fald igennem årene kunnet se en familiær sammenhæng i de tilfælde jeg har haft.

Lige meget hvad, så er FElv/ fiv mest udbredt hos udelevende katte, og udbredt mere visse steder end andre, det er såvidt jeg ved et par steder på Sjææland, Fyn og Als/ Sønderjylland, hvorimod Nordjylland nord for fjorden ikke ser ud til at have problemet(blandt de fritlevende katte).

Jeg kan heller ikke helt følge at en killing skulle kunne blive syg uden at nogen anden kat i nærheden skulle være positiv. Selv laboratorieforsøg viser at katte ikke smittes uden meget tæt kontakt. Man skal også lige være sikker på at det er Felv der snakkes om, katte får også samme type leukæmi som mennesket, altså en ikke smitsom. Jeg tænker bare lige på en at en 12 år gammel kat uden videre får Felv måske er blevet misforstået.
Marina

Beretningen om killingen der efter anden positive test blev aflivet er korrekt - og af nyere dato. Jeg har selv lagt øre til - enhver i sådan en situation har brug for et øre.

Varmecentral katten, er fra et fordrag Tom Schantz Kristensen holdt, er også korrekt.

Så kender jeg en import - positiv testet to gange (aflivet) - forældre testet rigtig mange gange negativ, før og især efter.

Utrecht studiet - ja, jeg ved det er ALLE katte - og selvfølgelig er det ikke kun racekatte. Så de 50% i det studie kan ikke bruges til meget - men jeg har læst et eller andet sted det med negative forældre og positivt afkom - finder jeg det så kommer det. Det kan være er er nogen der finder det før mig:-)

Men ja snakker vi ude katte - er områderne: horsnherred/fyn/sønderjylland og bornholm hårdest ramt (det er et gammelt studie, 15 år måske, har ikke hørt om noget nyere).

Såvidt jeg ved stadig de samme områder. Sidst jeg hørte en melding( i foråret) var at på Als(sønderjylland) blev sendt advarsel ud da der var fundet en del tilfælde.
Ville blot gøre opmærksom på at katte også kan få den typiske kræftform Leukæmi, har selv haft fornøjelsen hos en kat, hvor jeg kunne se folk misforstod og troede det var Felv.
Marina

Jeg ved godt der også er en blodkræftform - det er bare for at forvirre begreberne.

Det er ikke den her side jeg tænker på, men den er inde på det:
http://www.vet.uga.edu/VPP/clerk/iyer/index.php

There are 6 stages of FeLV infection as follows:

Stages 1-3 - FeLV is disseminated through the lymphoid tissue.
Stage 4 – FeLV infects the bone marrow.
Stage 5 - Viral-infected neutrophils and platelets are released from the bone marrow.
Stage 6 – FeLV appears in epithelial tissues (e.g., salivary glandular epithelium).
ELISA testing can detect p27 at stages 2-6, while IFA detects FeLV at stages 5-6. Therefore, ELISA testing is the first diagnostic assay to detect a positive result. Cats seropositive following ELISA testing should be evaluated by IFA or retested by ELISA 4-6 weeks later. Some seropositive cats can revert to a negative status due to the latency of the virus in the bone marrow. However, the presence of FeLV can still be detected by virus isolation to prove latency. IFA-positive cats correlate with viremia as a positive IFA will always be ELISA positive. Cats that are ELISA positive but IFA negative are called discordant, meaning that there is either a false positive ELISA, false negative IFA, or the virus is yet not in stages 5-6 of infection. The most specific way to identify latent infections is by viral isolation or PCR amplification of FeLV sequences from cells of the bone marrow.

og nu kan jeg jo blive helt bims over ikke at kunne finde det:-))

Så du mener at FeLV pludselig kan “poppe op” uden nogen smittevej?
Eller hvad er det du mener?

[QUOTE=Vivi_Fletcher;72665]Så du mener at FeLV pludselig kan “poppe op” uden nogen smittevej?
Eller hvad er det du mener?[/QUOTE]

Hvad jeg mener ved jeg dårligt selv. Har en ide om det måske kan komme fra knoglemarven (hvor det ligger gemt, en del kommer sig jo).
Det er altså ikke en and - nogen af de tilfælde jeg nævner.

Men lån lige mappen hvis du er god til tysk - det kan være en skimming derfra jeg husker - der var et kort abstract på engelsk.

[QUOTE=Lis Dahlstrøm;72672]Hvad jeg mener ved jeg dårligt selv. Har en ide om det måske kan komme fra knoglemarven (hvor det ligger gemt, en del kommer sig jo).
Det er atså ikke en and - nogen af de tilfælde jeg nævner.

Men lån lige mappen hvis du er god til tysk - det kan være en skimming derfra - der var et kort abstract på engelsk.[/QUOTE]

Jeg er elendig til tysk, så det vil næppe give noget (og gider i det hele taget ikke læse en hel mappe). Logisk set, tror jeg dog ikke på det. Ofte vil der være en mulighed for smitte - fx en løbegård, andet skal der ikke til, eftersom det smitter ved spyt (hvæs fra en kat på den anden side).

Så selv om mine katte er “beskyttede”, vil de stadig - teoretisk set - kunne få FeLV smitte. Men i papirerne ville de sikkert stå, som værende uden kontakt til udekatte - forstår du min pointe? :slight_smile:

Jeg vil blot melde, at jeg læser spændt med. Det er nogle supergode oplysninger og jeg er mere og mere sikkerpå, at min Happy døde af FIP og ikke FeLV. Hun var samlet op i Randers forresten.

Men når jeg læser dette, så tænker jeg: jamen kan jeg overhovedet beskytte mine dyr så?

MVH

nogengange kommer der noget ud af ingenting, det er måske fordi vi ikke er klar over det har været noget -. og der er ting der er helt uforståelige.
Jeg fortæller om tre - hvoraf de to har jeg været med på sidelinien med - tilfælde, hver især et mysterie.

Jeg forstår godt tvivlen - jeg ved bare ikke hvordan jeg skal dokumentere det - giv mig tid, bliver jeg opsat nok låner jeg mappen:-))