Fertilitets- og reproduktionseksperter i DK

Hvem har vi egentlig i DK, hvis man en dag for behov for sådan en? … og nej, der er ingen af kattene der har behov for en pt, just in case nogen tænker tanker :wink:

Selvfølgelig specialister i kat :wink: Jeg mener at kunne huske at der i Køge er nogle reproduktionsspecialister? Men mener også at de vist mere var specialiseret over på hund.

2 Synes om

Nina Diers, Ølby Dyrehospital, har uddannelse inden for reproduktion. Hun har også katteopdrættere som kunder :blush: Vi har af samme årsag for nogle år siden valgt at bruge dem som dyrlæge, og er meget glade for Nina og Co i Ølby :blush:

2 Synes om

Hvorfor dog bruge en kat i opdræt der skal bruge hjælp til at blive drægtig?

Øh tzari! Du spurgte og hun svarede!!!
Nu er det jo ikke sikkert at katten skulle have hjælp til at blive drægtig. Det kunne jo være at de var i tvivl om kattens fertilitet.
Nina fra Ølby er nemlig super dygtig til alt der har med fertilitet at gøre,det gælder både for hunde og katte.

Nu var der jo ikke Tzari, men Viptøsen der spurgte. :slight_smile:
Som halvdum kælekatteejer kan jeg da også undre mig over, at man bruger fertilitetsbehandling i katteopdræt? Og hvis jeg ikke må spørge hvorfor, bliver jeg jo ikke klogere…?

Nu er Aalborg måske ikke lige så “lige til” for dig, men der er også en dyrlæge på City Syd dyrehospital, som har taget ekstra uddannelse i fertilitet hos katte (og hunde vist nok også) :slight_smile:

Jeg gjorde brug af hende, da Rappe havde dødfødt en killing og jeg var i tvivl om det var “forsvarligt”, at forsøge igen. Min mavefornemmelse sagde mig, at hun skulle undersøges yderligere, inden jeg forsøgte at parre hende igen.
Det viste sig så ret meget, at hun ikke var egnet til det. Hun endte med akut-sterilisation grundet bristet byld på livmoderen.
Men det var faktisk rigtig rart, at jeg efterfølgende kunne få en meget grundig gennemgang af livmoderen og hvorfor den aldrig ville have kunne holde killinger. Dyrlægen var sådan set imponeret over, at den ene killing var kommet så langt i sin udvikling (en lille uge fra termin).

Lige nu har jeg slået dyrlægens navn ud af hovedet - jeg er SÅ dårlig til at huske navne… Det er nemlig ikke den dyrlæge jeg normalt bruger hos dem. Jeg kan bare huske det var en kvinde :ups:

2 Synes om

Det kommer an på, hvad der er problemet, og hvad der er løsningen.

Hvis problemet ikke er arveligt og forholdsvis nemt kan løses, så få det løst.

Under alle omstændigheder er en korrekt diagnose værdifuld for opdrætteren, som så kan holde øje med andre katte i "problem"kattens familie.

vh

Andreas

4 Synes om

fertilitetsproblemer kan have mange former
Manglende parringslyst hos hankat
uregelmæssige løbetider
manglende afkom på trods af parringer etc.

Vi er bare så vant til at tænke på det som “kvinden bliver ikke gravid”

Når det så er sagt, så er jeg ikke tilhænger af at prøve ret meget hvis ikke det virker af sig selv. Sunde dyr kan selv og det er vigtigt.

Noget foresvæver mig at der også er en dyrlæge her omkring århus, men er bestemt ikke sikker

1 Synes om

Meget enig :slight_smile:

Friisenborg - de fleste fertilitetseksperter har dog primært sin ekspertise i hund, fordi der er bare langt flere hunde-kunder i butikken :slight_smile:slight_smile:
VH
Susanne

@Galath, kan overskriften rettes til “fertilitets- og reproduktionseksperter i DK”

Ordet reproduktion skulle vist have været med fra starten, for det var ikke kun ift. om en kat kan blive drægtig eller ej. Så jeg kan godt forstå at nogen spørger.

@tzari som skrevet herover er det ligeså meget ift. reproduktion generelt og ikke kun drægtigheden i sig selv. Andreas har skrevet et rigtig fint svar som jeg ikke kunne have gjort meget bedre selv ift. hvorfor man som opdrætter kan være interesseret i at vide hvorfor ens kat ikke bliver drægtig.

@Lovehjerte selvfølgelig må man spørge ellers bliver man ikke klogere. Som skrevet til Tzari har Andreas givet en rigtig god forklaring. Jeg skriver selv noget mere til længere nede.

@PiaB, tak for et give et godt eksempel på hvorfor en reproduktionsspecialist kunne være nødvendig. Det eksempel som Pia beskriver her, ville min normale dyrlæge ikke kunnet have svaret på. Hun er rigtig dygtig, men ikke specialist i lige præcis reproduktion.

@Andreas, jeg kunne ikke have skrevet det ret meget bedre selv! Tak :slight_smile:

@kira_v, jeg er enig med dig langt hen ad vejen. Men lige præcis os to vi har en race hvor der ikke er mange individer i DK. Så hvis jeg endag står med en kat der ikke bliver drægtig, så vil det for mig være vigtigt at finde ud af “hvorfor”, den ikke bliver drægtig (det er så måske også fordi jeg er miljøskadet qua min uddannelse).

Men lige præcis som Andreas skriver, er det noget forholdsvis harmløst, eller noget mere alvorligt? Hvis ikke det netop er en arvelig condition, så er vores racer så små at jeg personligt ville prøve at finde ud af hvad årsagen til en manglende drægtighed er.

Jeg har fx. læst mange historier i det udenlandske som vedrørte Strep G infektion hos hunkatten. Hunkatte som umiddelbart er fuldstændige sunde og raske, men netop ikke kan blive drægtige. Eller de bliver drægtige og killingerne efterfølgende rask væk dør for opdrætteren og man kan ikke finde ud af hvorfor. Jeg har linket til en af de allerførste historier om det som jeg stødte på - den viser netop hvorfor det kan være relevant med en ekspert. Det er ikke sikkert at den “alm dyrlæge” ville have fanget dette. Men det er fx. noget jeg mener bør ligge i repetoiret hos en fertilitets og drægtighedsekspert - at vide det kan være Strep G der er problemet.

Men for at vende tilbage til vores racer og antallet af katte i en given race i DK. Vi er fx. ikke mange langhårsopdrættere i DK. Af samme årsag har jeg hentet udenlandske tøser hjem for forhåbentligt at påvirke genpuljen positivt. Hvis jeg så lige pludselig stod med en hunkat som ikke kunne blive drægtig, så vil jeg dælme gerne vide hvorfor, der lader jeg ikke bare stå til. Så vil jeg vide om det fx. er en low-grade infektion der er på spil som er forholdsvis nem at behandle eller om vi er ude i noget mere alvorligt som betyder at jeg IKKE vil bruge de gener der stammer fra den linie og lukke den.

Idag er jeg da rigtig ærgelig over at jeg fx. ikke vidste at der var en reproduktionsspecialist i Køge ift. outcomet af Juliets første kuld. Jeg har vendt og drejet det meget med egen dyrlæge og har været meget tilfredse med dem, men det ændrer altså ikke på at de ikke er eksperter på reproduktionsområdet. Det betyder at der måske er nogle tegn de overser når de fx. kigger på en livmoder under et kejsersnit fordi de ikke ved hvad de skal kigge efter (netop fordi de ikke er eksperter). Juliet fik jo kejsersnit på sit første og eneste kuld. Der var flere ting i hendes livmoder som dyrlægen undrede sig over da hun fik kejsersnittet. Livmoderen var simpelthen for fin og sund at se på hendes fødselsforløb taget i betragtning - der ville reproduktionseksperten have haft sin berettigelse.

Jeg kan give et andet eksempel på hvorfor eksperter er vigtige, det er dog fra den humane verden. I nærmeste familie mistede vi en baby for nogle år siden, som døde ved 3 måneders alderen af en meget sjælden genetisk sygdom. Babyen blev opereret for brok og der sagde patologen at hvis der blev noget med den her baby senere så skulle man lige være obs på hans tarm, på det tidspunkt vidste man ikke babyen var alvorligt syg. Sygdommen viste sig senere at være relateret til omsætningen af fedtstoffer i tarmen og de enzymer der står for denne omsætning. Sygdommen er så sjælden at lægerne herhjemme ser den meget meget sjældent. Det tog dem lang tid at finde ud af hvad der var galt, men det var patologens observation da han sad og kiggede på tarmvævet fra brok-operationen der ledte dem i den rigtige retning. Adspurgt senere kunne han ikke sige hvad det var, for umiddelbart virkede tarmvævet fra brokoperationen normalt og alligevel ikke uden at patologen kunne sætte en finger på hvad det er. Det er netop det eksperterne kan - de kan sætte fingeren på det der umiddelbart ikke er som det skal være fordi de netop ser mere “af den slags problemer” som de nu er eksperter i sammenlignet med den alm. dyrlæge.

Afslutningsvis tak for navnene i det jyske, nogen gange kan det være nok med en oprigning eller en forespørgsel via mail :slight_smile:

3 Synes om

Jamen, kan du ikke selv gøre det? I dare you :grin:

Hvis du ser på overskriften, er der en lille blyant til slut. Klik på den og rediger. Så bliver det også, ligesom du vil have det :slight_smile:

1 Synes om

@galath, hehe, udfordring modtaget og løst :smiley:. Jeg havde ikke set blyanten. Det er derfor det er så fantastisk med jer superbrugere, at I kan lære os andre det :wink:

1 Synes om

@tzari for mig handler det om at have en dyrlæge som er ekspert inden alt omkring fertilitet. Hvordan du har fået det til, at dyrlæger med denne ekspertise alene bruges fordi man har en kat, som ikke kan blive drægtig - det forstår jeg ikke. Jeg har endnu ikke haft hunkatte, som ikke kunne blive drægtige.
For mig handler det om at have en dyrlæge som har større kendskab til fx hormonelle udfordringer både for han og hunkatte, til sparring om diverse emner i den for fertilitet, have på sidelinjen ved en kritisk fødsel, til hjælp ved problemer efter fødslen både med hunkat og killinger m.v. på samme vis som jeg ville bruge en dyrlæge med speciale i ortopæd kirurgi, hvis jeg fx fik en kat med HD.
Og ikke mindst så har de døgnvagt i Ølby, hvilket betyder, at det er en kendt dyrlæge, som jeg får i røret, hvis jeg skulle være så uheldig at stå med en kritisk fødsel uden for almindelig åbningstid.

3 Synes om

@Dorte jeg er helt enig i ovenstående indlæg

1 Synes om

@Vipstosen jeg er nok egentlig grundlæggende mest enig med Kira nemlig at sunde katte skal kunne selv. Men ja nu har jeg heller ikke stået i situationen og hvis det var noget ala katten er sund og rask, men nervøs eller noget i den retning; ja så ville jeg sikkert også få hjælp.

Hende du nok tænkte på mon ikke det er Katrine Kirchoff på Frijensborg Dine lokale dyrlæger i Hinnerup og Hammel | Dyrlægegruppen Dania. Hun er ved at tage en special uddannelse i hunde og katte fertilitet, eller er måske færdig på nuværende tidspunkt.

@Vipstosen - Hvis dette emne stadig er på din radar - så kan du iøvrigt glæde dig (forhåbentlig) til Kattemagasinet der kommer til efteråret. Anne Loehr er ved at samle materiale til et “fertilitetstemanummer”

Vi er i bund og grund helt enige om at raske katte i bund og grund skal kunne selv! Men lad os nu tage Mira fx. hun har været drægtig mindst en gang, det viste scanningen af hende her for et par uger siden, måske har hun også været drægtig første gang hun var til parring, omend hun ikke tog helt så meget på der som hun gjorde denne gang. Katten er umiddelbart sund og rask udaftil, men alligevel absorberer hun sine killinger. Så vidt jeg har forstået kan det skyldes en infektion i reproduktionssystemet som er ganske nem at behandle, og i min verden er der stor forskel på ting som kan behandles og at det så virker fint bagefter vs. store genetiske ting som har effekter langt ind i flere generationer (sat på spidsen I know), og specialister kan bare mere i mange tilfælde end den normale praktiserende dyrlæge, selvom der også er mange rigtig gode normale dyrlæger.

… og en nervøs kat som fx. Mira er det jo pludselig noget mere adfærdsrelateret, også er det jo ikke en reproduktionsspecialist mere :wink:

Så vil jeg glæde mig til næste nummer af kattemagasinet :slight_smile:

Helt helt enig en sådan ‘nem ting’ ville jeg helt sikkert også behandle.

Der hvor jeg personligt nok ville sige stop, svært at sige når jeg ikke har været der endnu, ville være inseminering eller reagensglas-killinger eller lignende meget mere omsiggribende hjælp.

Men det er en svær diskussion at tage, fordi jeg jo ikke aner hvor langt jeg ville gå hvis og hvis.

Mange gange kan det jo være svært at få et helt klart svar på hvorfor. Så for nogle år siden nogle siam katte på Mizzou University, som så lidt spøjse ud - de havde usædvanligt små ører :slight_smile: Hunkattene i linien blev helt klart og tydeligt drægtige, men der kom aldrig killinger ud af det, og efter en del bøvl henvendte de sig så til uni, hvor man kørte nogle forsøg. Det viste sig faktisk at være et genetisk problem, hvor fostrene bare stoppede udviklingen og gik til grunde. Havde man ikke haft uni til at undersøge det, så havde man aldrig fundet ud af det - men sund fornuft kunne jo også bare have lukket linien af sig selv :slight_smile:
VH
Susanne

1 Synes om

Men det er jo faktisk også vigtig viden… at der lå noget genetisk bag.

Det er jo altid en afvejning af at finde ud af hvad der er galt hvis det er muligt og hvad det koster at finde ud af hvad der er galt.

… også kan man jo altid tage diskussion om hvornår det så er sund fornuft at lukke linien. Hvor mange afbrudte drægtigheder skal der til før man bør lukke linien