Jeg var til Racekattens foredrag v./ Charlotte Jønsson om fodring af kat i søndags.
Det kom der en masse notater ud af - i stikordsform - som jeg har forsøgt at lave til nogenlunde flydende tekst.
Historie
Kattenblev domesticeret fordi den spiste (spiser!) mus og rotter, og derforkunne beskytte vores kornlagre.
Omkring 2. verdenskrig skullemetallet der ellers blev brugt til dåser, bruges til våben. Man varderfor ”nødt til” at udvikle tørfoder – det var samtidigenormt bekvemt for mennesket!
Med tørfoderets indtog har manset en stigning i livsstilssygdomme og dermed udvikling af diætfoder.Hvorfor ikke kigge på det foder katten fik da den blev syg, og se omnoget kunne ændres der, frem for blot at behandle meddiætfoder?
Ydermere er der set dalende levealder. En kat børsnildt kunne blive 20 år, meni dag anses en kat for senior når den er 7 år.
Deter jo paradoksalt at man nu fodrer katte med det de oprindeligtskulle beskytte.
Anatomi ogfysiologi
Katten er obligat carnivor, altså skal denhave animalsk føde for at overleve.
I modsætning tilmennesket, så har katten spidse tænder og dens kæbe kan kun bevægesig op og ned (ikke fra side til side), ergo kan den slet ikke tyggefoder. Den har ikke enzymet amylase i spyttet, så der sker ingennedbrydning af kulhydrat. Kattekan alligevel ikke smage sødt, hvilketskyldes mangel på receptorer.Der er ydermereogså meget begrænset enzymaktivitet fra lever og galde.
Kattenstarmsystem er meget kort, ca. 4 gange kattens længde fra snude tilende. Sammenligner man med grisen, som er omnivor, så er denstarmsystem ca. 14 gange grisens længde.
Der findes flereslags stofskifter/metabolismer, men de vigtige her er detkulstofbaserede kulhydratstofskifte, og særligt det nitrogenbaseredeproteinstofskifte.
Mennesket kan regulere de to. Altså, spiserman meget kulhydratrigt skrues der op for kulhydratstofskiftet, ogned for proteinstofskiftet og omvendt.
Katte kører konstant medet meget højt proteinstofskifte. De kan ikkeregulere det, som vi kan.
Når proteinstofskiftet ikke kannedreguleres, vil lavproteinfoder medføre nedbrydning af muskler(for et eller andet sted skal proteinet komme fra) og sult!Mæthedsfornemmelse afhænger af indtaget af protein – ikke mængdenaf foder.
Hvad er protein?
Protein er kæder af aminosyrer. Aminosyrer opdeles i de essentielleog de ikke-essentielle. De essentielle skal tilføres i kosten, ogkan altså ikke dannes i organismen.
Animalsk protein indeholdersåkaldt komplet aminosyreprofil, det indeholder altså samtligeaminosyrer.
Protein nedbrydes til aminosyrer, optages, og gendannes så iorganismen til nye proteiner, alt efter hvor der er behov.
Aminosyren(DL) methionin virker forsurende på urin, og tilsættes ofte foderaf den grund.
Taurin er en anden utrolig vigtig aminosyre for katte (mangelkan give blindhed (irreversibel) og forstørret hjerte (reversibel)).Taurin bruges ydermere til dannelse af galdesalte, som medvirker tilnedbrydning af fedt og optagelse af de fedtopløselige vitaminer A,D, E og K.
Katte lagrer ikke taurin i kroppen, og har derfor et stort, dagligtbehov. Taurin kan syntetiseres fra aminosyrerne methionin og cystein;dog utroligt dårligt (og selvsagt slet ikke i tilstrækkelig mængde)hos katte!
Taurin ødelægges ved opvarmning hvorfor man ofte er nødsaget tilat tilsætte det til foderet (samt foder med lavt animalskproteinindhold).
Det fremstilles hovedsageligt i Kina, hvor derhar været utallige ”skandaler” med råvarer/blandingsprodukterder var kontaminerede eller af ringe kvalitet.
Fisker principielt en fin proteinkilde.Vær dog opmærksompå at råfiskindeholder thiaminase, der nedbryder B-vitaminet thiamin -samtindholdet af tungmetaller, særligt i store fisk.
Fedt og fedtsyrer
Fedt er en god energikilde, og langt mere fordøjeligt end kulhydrat.Det er energitæt, med ca. dobbelt så mange kalorier pr. gram endkulhydrat. Det er nødvendigt for optagelse af de føromtaltefedtopløselige vitaminer.
En vigtig essentiel fedtsyre, er arachidonsyre – den findes kun ianimalsk fedt. Den er involveret i inflammatoriske processer, ogaltså vigtig for et fungerende immunforsvar. Den er ydermere vigtigfor huden, blodets størkningsevne og et velfungerendereproduktionssystem samt mave-/tarmkanalen.
Katte manglerenzymer til udnyttelse af vegetabilske fedtstoffer. Så f.eks.hørfrø- og kokosolie er totalt ligegyldige for en kat.
Kulhydratog fibre
Kattekan godt omsætteenergi fra kulhydrat, men de er kun gearet til lave mængder. Et højtindhold af kulhydrat vil give stigning i blodsukkeret, hvilketmedfører frigivelse af insulin. Så falder blodsukkeret og kattenføler sult.
Denspiser mere, blodsukkeret stiger etc. Det er på sigt vejen til type2 diabetes.
Cellulose(fibre) fylder men optages ikke, der optages derfor ikke kalorier.Kan give forstoppelse.
Plantemateriale som cellulose giverbasisk tarmsystem og urin, samt gasudvikling (prutter). Det nedsætterydermere absorptionen af taurin.
Mange argumenterer at der jo er korn i kattens naturlige foderdyrsmave og tarm. Jovist, men det udgør cirka 2% af f.eks. musens vægt,det er
for-fordøjet af f.eks. amylase – og så efterladerkatten den som oftest alligevel.
Hvadmed glucose til kattens hjerne?
Katte nedbryder triglycerider itarmen til glucose, og danner det ud fra aminosyrerne methionin ogcystein. Der er derfor ingen grund til kulhydrat ifoderet.
Vitaminer,mineraler ogsalte
Ascorbinsyre(vitamin C) er ofte før brugt som urinforsurende, for at forebyggestruvitkrystaller. Det udskilles dog i nyrerne som oxalat, og manrisikerer altså calciumoxalatkrystaller i stedet.
Struvitterkan fjernes med pH-regulering. Oxalatstenskalfjernes operativt.
Kattens naturlige byttedyr indeholder ikkeC-vitamin.
Manser af og til gulerødder i foder. Hvorfor? De indeholder godt nokbetacaroten,etforstadie til A-vitamin – men katte kan ikke omdanne det.
Forat vende tilbage til struvitterne, så er der meget fokus på atholde magnesiumindholdet lavt.
Det viser sig dog at der vedurin-pH over 7,5 dannes struvitter, uanset om man fodrer medlav-magnesiumfoder eller ej. Falder pH til under 6,6 forsvinderstruvitterne.
Magnesium er i øvrigt et vigtigt mineral, hvormangel giver kramper, hjertearytmi og generel svaghed. Katten bliveraltså decideret syg.
Natrium, kalium og klorid er vigtigesalte også kaldet elektrolytter. De er med til at regulere bl.a.væske- og pH-balance i kroppen.
Vand!
Katten er et ørkendyr med ringe tørstfølelse. Størstedelen afdens væskeindtag kommer fra foderet.
Det viser sig at en katfodret med tørfoder indtager den halve mængde vand, sammenlignetmed en kat der udelukkende får vådfoder. Heri er medregnet vand fravandskålen.
Tørfoder medfører altså dehydrering. Øger mankattens vandindtag, sænker man risikoen for nyre-/blæreproblemer,luftvejslidelser samt irritabel tarmsygdom.
Analytisk indhold
Optimal fordeling af næringsstoffer:
Proteinover 50 %
Fedt under 40 %
Kulhydrat under 10%
- afkalorieindholdet.
Proteinog kulhydrat indeholder 3,5 kalorier pr gram
Fedt indeholder 8,5 kalorier pr gram
Herkommer et eksempel pånæringsindholdeti et opdigtet tørfoder,
ogefterfølgende udregning:
Kalorierpr 100 gram: 390
Protein: 47%
Fedt: 21,5%
Kulhydrat: 12,5%
(Dertil12%aske og7% fugt, såvi kommer op på 100%)
[LEFT]Proteins andel af kalorieindholdet:[/LEFT]
Fedts andel af kalorieindholdet:
[LEFT]Kulhydrats andel af kalorieindholdet:[/LEFT]
Kaloriernei en rotte er fordelt på55% protein og 38% fedt.
Ydermere er indholdet af flerevitaminer ien rotte væsentlighøjere, end de gængse anbefalinger.
Indholdsfortegnelser
Indholdetlistes efter mængde (faldende) førtilberedning. Fersk kød vil altså ”fylde mere” end det egentlig”er værd” efter tilberedning – fersk kød er dog altid atforetrække danæringsstoffer bevares,men vær opmærksom.
Værlige sådan opmærksom når der står ”meal/måltid”, f.eks.chickenmeal/kyllingmåltid. Det er slagteriaffald der er forarbejdettil ukendelighed. Ydermere er producenterne ikke forpligtede til atdeklarere hvad der reelt er i, hvordet kommer fra, ellerhvad det evt. er konserveret med.
Problematiskekonserveringsstoffer inkluderer BHT (under mistanke for at værekræftfremkaldende) og BHA (kræftfremkaldende). Flere og flere gårdog over til at bruge tocopherol (E-vitamin).
Producenterneer ikke forpligtede til at deklarere kulhydratindholdet, men det kanfindes ved at følgende skal give 100 %.
-Protein
-Fedt
-Kulhydrat
-Træstof
-Aske
-Væske
Entommelfingerregel er at proteinindholdet skal ligge over 40 %,fedtindholdet omkring 20 % og kulhydratindholdet så lavt som muligt,optimalt under 10 %.
Den tommelfingerregelskal dog altidsammenholdes med ingredienslisten.
Minimum de første fireingredienser på listen skal være animalske.
Vær kritisk! - og tænk over kilde og kvalitet.
Vær opmærksompå ”splitting”. Mange producenter deler vegetabilskeingredienser op, for at få mængden af dem ned, og de dermed rykkerned på ingredienslisten. For eksempel kan majs blive til majsgluten,majsflager, majsfibre osv. - Eller også anvender de flereforskellige vegetabilske kilder; igen for at få mængden af hveringrediens ned.
Stildig selv spørgsmålet; er det her sundt og godt for mig eller formin kat?
Producenterne er gode til at tilføje ingredienser somvi mennesker forbinder med sundhed, eksempelvis gulerødder (kattekan som tidligere nævnt ikke bruge dem til noget), blåbær ogtranebær (ikke en kats naturlige føde, og tit alligevel iforsvindende små mængder).
Øvrigt
Alleracer har samme ernæringsbehov. Deer fænotypisk forskellige, altså forskellige af udseende, medenkeltgens variationer på eksempelvis pels.Killinger, drægtige, diegivende samt seniorer over 12 år har øgetkaloriebehov. Kastrater har lavere basalstofskifte. Se ydermere påaktivitetsniveau.
Regulér på mængden, ikke påarten/kvaliteten af foder!
Godttørfoder findes principielt ikke.
- Det er tørt
- Forarbejdet (næringsstoffer går tabt og må tilsættes isyntetisk form)
- Konserveret
- Risiko for lagermider
- Alt for højt kulhydratindhold
Når nu man ikke kan lavetørfoder uden kulhydrat, kan det betale sig at kigge på denvegetabilske kildes glykæmiske indeks.
Det glymæmiske indeks er etudtryk for hvor meget blodsukkeret stiger efter indtagelse af enfødevare. Ren glucose har en GI-værdi på 100.
Så jo lavereværdi, jo bedre (for katte! Hos det raske menneske er det merekompliceret).
[LEFT]
Eksempler på GI-værdipå råvarer der kan være brugt i kattefoder:
[/LEFT]
Gulerødder: 72
Hvide ris: 58
Kartofler: 56
Majs: 55
Hvedekerner*: 41
Ærter: 33
Linser: 29
- Vær opmærksompå at værdien er for hele hvedekerner.For raffineret hvedemel er værdien oppe på 70-80.
Listen er kun vejledende, ogder er små afvigelser afhængigt af hvor man finder tallene. I kanselv google ”glykæmisk indeks + råvare”. Pointen er bare atlinser og ærter er at foretrække over f.eks. ris.
Læs endvidere
The Carnivore Connection toNutrition in Cats, af Dr. Debra Zoran