Grundopskrift m kartoffel:
1 kg kartofler (“gamle” kartofler er bedst)
2 æggeblommer
Ca. 250 g hvidemel - cirka, fordi det kommer an på “dine” kartofler, hvor meget mel, der skal anvendes…
Salt
Olivenolie
Kog kartofler med skræl - det bliver allerbedst, hvis man damper dem, men det er så besværligt igen…
Pil kartoflerne og mos dem varme med æggeblommerne, mel, 1 spiseske olivenolie og lidt salt.
Når dejen har den rette konsisten - så den kan rulles i tommelfinger-tykke pølser - ruller du pølserne og “hakker” dem over ca. 2 cm lange gnocchi.
Kan du lide dem med riller - så behøver du ikke et “gnocchi-jern” - men kan forsigtigt “køre” gnocchi´erne rundt på den fineste del af dit rivejern.
Du kan også lave rillerne med en gaffel…
Placér gnocchierne i et fad du har strøet med mel og lad de færdige gnocchi “hvile” en times tid i køleskabet.
Gnocchi´erne koges i letsaltet vand i 3-4 min. - til de kommer op til overfladen.
[COLOR=#003333]
Gnocchi alla Romana
[/COLOR]
Er runde og flade, og lavet af semuljemel - “semolina” - den inderste stødte del af durum hvedekernerne.
(til 4 pers.)
3/4 liter mælk
200 g semuljemel
80 g smør
1 æggeblomme
En skefuld revet ost - f.eks. emmentaler
Revet muskatnød
Salt
Revet parmesanost
Tilberedning
Bring mælken til kogepunktet sammen med revet muskatnød, salt, 40 g smør.
Skru ned for varmen inden de - mens du rører rundt - tilsætter semulje-melet.
Du skal røre indtil blandingen let slipper grydens bund og sider.
Når det sker, tager du gryden af ilden, og tilsætter æggeblomme og revet ost, mens du stadig rører.
Mens blandingen køler af gør du nogle store tallerkner våde - og her fordeler du “gnocchi-blandingen” i et 1 cm højt lag.
Når blandingen er kold laver du dine “gnocchi alla romani” med et glas på ca. 5 cm i diameter.
På et smurt ovnfast fad placerer du dine gnocchi, og bager dem i ovnen ved 230 til de bliver gyldne.
Gnocchi alla Romana serveres med revet parmesanost og er en ret for sig eller et tilbehør - men du kan også servere dem med klassiske tomatsovse.
[B]Middelalder-Gnocchi
“alla Decameron”
[/B]
Bland semuljemel med hvedemel og masser af revet parmesanost i en skål.
Saml dejen med æg,
og salt den.
Rul dejen i tommelfinger-tykke strimler og skær dem i “hasselnødde-størrelse”.
Kog “gnocchiérne” i suppe i få minutter og spis dem blot med masser af revet os!
grattugiato.
TIP
Ælt ikke “gnocchi-dejen”
for meget - på den
måde får du de
mest “luftige” gnocchi.