Gratis test for Tritrichomonas Foetus

I en periode foretager Dyreklinikken Skovlunde-Herlev testen gratis.
Klinikken er interesset i katte der vedvarende har diarré på trods af behandling, og hvor der ikke er påvist anden årsag til lidelsen.
Katten må ikke have været i antibiotikabehandling indenfor de senste 14 dage før prøveudtagning.
Prøven tages direkte i kattens endetarm med en vatpind.
Udtagning og testen for Tritrichomonas Foetus er gratis. Ønskes der taget yderlige tests, f.eks. for Giardia, vil disse takseres til klinikkens normalpriser.
Der findes i Danmark ikke en effektiv behandling.
Testsvaret vil oplyses ved at ringe til klinikken fire dage efter prøveudtagning
Se klinikkens telefonnummer for tidsbestilling, adresse og åbningstider på: http://www.skovlundedyreklinik.dk


Klinikprojekt Tritrichomonas Foetus (TF)

Dyreklinikken Skovlunde-Herlev kører i 2008 et projekt for at finde ud af, hvor stort et problem TF er i de danske katte.

TF er kendt som en parasit, der er almindeligt forekommende i kvæg. Hvordan parasitten er blevet overført til katten vides ikke.

En abyssinier opdrætter i USA kæmpede en sej kamp med at hans katte havde meget ildelugtende tynd til halvtynd afføring, ofte nærmest kokasseagtig, uden en påviselig klinisk årsag kunne findes. Heldigvis var opdrætteren stædig, og da han fik kontakt med Dr. Gookin, forskede hun i problemet og fandt parasitten.

Da der er stor udveksling af katte over landegrænser, er problemet med TF ikke isoleret til kun USA, måske vi endda har haft det hele tiden, uden at vide det.

I mikroskop forvekles TF ofte med Giardia, da symptomerne ligner hinanden meget. Derfor er mange katte behandlet for at have Giardia uden succes, da de faktisk havde TF. Snaptesten for Giardia og testmulighederne for TF gør det muligt at stille en korrekt diagnose i dag. Der er dog som med alle andre laboratorietests risiko for forkerte testresultater.

TF er en parasit som for nylig er fundet hos katte. Det er en enkeltcellet protozo, som trives fint i de varme iltmanglende forhold der er i kattens tarm.

Parasitten trives bedst i et fugtigt miljø, altså er levetiden udenfor tarmen kort. Smitte fra kat til kat kan ske via den våde afføring i bakken og ved at det forekommer at katte med TF drypper afføring, som en anden kan få på poten og slikke i sig, og så…….

Katten trives normalt godt og er ikke klinisk syg. Ofte vil problemet eliminere sig selv i løbet af et til to år, så for enkeltkatfamilien er det på lang sigt ikke et stort problem. Problemet er størst i katterier, hvor killinger og ungdyr med ikke færdig udviklet immunforsvar kan være medvirkende til at holde parasitten i “live” i katteriet. Muligheden for raske smittebærere er til stede.

Der er i dag to testmuligheder, den ene er PCR test som p.t. kun foretages i USA, så er der Pouch TM TF Culture systemkits (også fra USA), som er det klinikken anvender til testen. Der skrabes med en vatpind i kattens endetarm, hvilket er den sikreste metode for udtagning af prøvemateriale. Materiale kan også tages fra våd afføring, gerne fra midten af udtørret afføring. Prøven der er udtaget kommes i testkittet og prøven analyseres i mikroskop, hvor parasittens bevægelsesmønster er genkendeligt.

Der findes i Danmark ikke en effektiv behandling.

Vil du vide mere om TF, anbefales det at kigge nærmere på linkene på Dr. Gookin’s hjemmeside:
http://www.cvm.ncsu.edu/docs/jody_gookin.html