HCM test - via gen og scanning

Hejsa alle

Mon det er muligt at få en sober debat om emnet HCM :slight_smile: set i forhold til avlsmateriale

Mit sprøgsmål drejer sig selvfølgelig om de overvejelser der måtte være i forbindelse med selektion af parrings parter og ikke hvad er rigtigt eller forkert…

Det mest naturllige ville selvfølgeligt være, at vælge ud fra type samt stamtavle…men hvad så med HCM ??
Lad os sige, at kat A er testet negativ for den ene hcm gen og hetro for det andet og kat B har et tilsvarende test resultat…men begge katte er negativ på scanningen.
Vi ved jo sikkert alle, at gentesten desværre ikke er så pålidelig som det kunne ønskes - dvs. at katte gentestet negative såvel som positive kan få scanningsresultater med modsat fortegn! Men scanningen er jo tilsvarende også kun validt i scanningsøjeblikket!!
Så er der stamtavlen…og kendskabet til denne og de katte som ligger der i…men har man ikke været opdrætter så længe at man selv har oplevet kattenen og derfor må lægge sin tillid til den information man bliver oplyst…hvor stor en sandhedsværdi har denne information så ??? Og selv om man har været opdrætter længe nok…er det jo umuligt at have haft alle kate i hænderne :slight_smile:
En helt anden model kunne selvfølgelig være at sige…gentestning er usikkert set i forhold til de forskningsprojekter som har væet foretaget gennem de sidste år…vi vælger udelukkende at scanne vores katte…hvor mange år skal man så scanne for at kunne vide sig sikker på, at katten ikke har HCM og der med kan anvendes i avl…eller skal man blot parre og læne sig op ad de første scanningsresultater/løbende scanningsresultater for da, når katten er 5 år at opdage at katten faktisk har fået konstateret HCM via scanning og derfor evt. har vidregivet HCM genet…

Tja…problematikken er ikke let
tak anna

Jeg tror også (af egen erfaring) det bedste er man tager disse debatter face to face - og inden da selv søger ind i emnet feks via disse sider:

http://catvet.homestead.com/hcm_for_bre … v_2006.pdf
http://www.pawpeds.com/healthprogrammes … tions.html
http://www.vetmed.wsu.edu/deptsvcgl/
http://www.vetmed.wsu.edu/deptsVCGL/FAQ.aspx
http://www.mcbfa.org/HCMQA.pdf
http://members.aol.com/jchinitz/hcm/
http://www.vin.com/VINDBPub/SearchPB/Pr … R00035.htm

I sidste ende er det dig der skal beslutte hvad du finder rigtigst at gøre -thumbs

det værste ved de debatter, især når det drejer sig om noget så alvoligt som arvlige sygedomme, det er når vi skriver kan vi nemt blive misforstået, og det er svært for nogen at forklare sig på skrift, og blive forstået rigtigt…

Jeg kan også selv nemt misforstå det jeg læser… og bliver nok selv tit misforstået, f. eks har jeg skrevet, at det er dumt at drage kælekatte ejer køber ind i div forskninger… derved mener jeg jo ikke det er dumt at medvirke i disse forskninger, og heller ikke dumt at kælekatte ejer medvirker…
Jeg er af den overbevisning at hvis dette skal debeterres ordenligt, skal de være til et seminar om denne sygdom…

Jeg er så en af dem, der savner noget mere om dette emne på dansk…

Der er da vist forsvundet et indlæg… ?? :? :?

Det kan jeg godt forstå. Så vidt jeg ved at er kun pawpeds som har en dansk oversættelse.

Hm. Mit indlæg blev desværre slettet, men jeg skal gerne lige prøve en gang til.

Jeg synes det er fint med oplæg til debat, men jeg mener også, at du med fordel kan søge i arkiverne på diverse dansk- og engelsksprogede debatforums og mailinglister på fx yahoogroups og groupcare. Diskussionen har nemlig været taget omtrent 275.394 gange før, så jeg vil tro, at alle tænkelige argumenter for og imod både det ene og det andet allerede har været fremsat, de fleste endda flere gange. :stuck_out_tongue:

Erfaringsmæssigt kommer vi meget nemt til at sammenblande emotionelle argumenter med rationelle argumenter, teori med fakta, rygter med empiri og etik med praksis, når vi diskuterer dette emne. Det er IMHO værd at være opmærksom på, for det kan være meget vanskeligt at skille tingene ad, men omvendt giver det ikke megen mening at forholde sig teoretisk til fakta eller vice versa.

Derfor kan diskussionen også meget nemt eksplodere, og det eneste vi i sidste ende kan blive enige om, er vel, at der ikke kun findes én rigtig måde at gøre tingene på?

hvis du har nogle links til de dansksprogede forums - til de specifikke debatter, kan du så ikke lokkes til at poste dem herinde, for det kan være svært at finde rundt i…

det ville være en stor hjælp :slight_smile:

Knus Regitze

Enig -thumbs

Hanne så finder jeg da nogle danske links også -thumbs

http://www.dyrehospitalet.ku.dk/For-dyr … t.pdf.ashx
http://www.pawpeds.com/healthprogrammes/hcm_dk.html

… og svensk

http://www.katter.nu/katter/hcm.htm

Ja hvor fisen blev Pils indlæg af? -øøøvvvs

[quote=“Justice”]

Hanne så finder jeg da nogle danske links også -thumbs

http://www.dyrehospitalet.ku.dk/For-dyr … t.pdf.ashx
http://www.pawpeds.com/healthprogrammes/hcm_dk.html

… og svensk

http://www.katter.nu/katter/hcm.htm[/quote]

takker mange gange…
Den svenske kendte jeg ikke…

hej alle :slight_smile:

på baggrund af Justice’s fine samling links, har vi lavet en linksamling i leksikonet om HCM

I må - hvis i finder gode artikler/debatter i diverse fora på enten dansk eller engelsk - meget gerne enten poste dem her i tråden eller sende en mail til [email protected] med link til artiklen/debatten :slight_smile:

det vil være en super hjælp til udbygning af artikelsamlingen

Mange hilsner
Admingruppen :slight_smile:

Miss T: Hvor fint, altså! -thumbs

Top nice!