Hjælp - vores katte er pludselige blevet uvenner!

(Ignorer stavefejl i titlen - jeg kan ikke redigere den!)

Vi bor i lejlighed, og har de sidste 6 år haft to hankatte, Frodo og Laban, som endda er brødre. De har altid kommet fint ud af det, har sovet i ske, slikket hinanden, og generelt været verdens bedste katte. De er begge neutraliseret (siden de var killinger).

I går sad min kæreste så på sengen, og ville samle Laban op, som hun gør tit. Hun fik dog ikke ordentligt fat i ham, så han lavede en “slip mig lige” lyd, og hun slap ham med det samme. Vi er lidt i tvivl om Laban herefter landede på/tæt på Frodo, som sad ved siden af, eller om Frodo bare “af sig selv” farede i flæsket på Laban i det min kæreste slap ham. I hvert fald gik de totalt amok og farede i ramme alvor i flæsket på hinanden så totterne fløj til højre og venstre - vi fik dog lynhurtigt stoppet det, og det varede max 5 sekunder. Herefter hvæsede og knurrede de af hinanden og de har de gjort siden. Vi prøvede at isolere dem totalt fra hinanden i nat, med lukkede døre, og seperat bakke/vand/mad til hver af dem - jeg sov i stuen hos Frodo mens min kæreste sov inde hos Laban, så ingen ville føle sig “uden for flokken”.

Her til eftermiddag er de stadig pissed off på hinanden. Jeg har tænkt mig at kontakte adfærdsspecialist Ayoe Hoff fra http://misbehaving.dk på mandag, men hvad bør vi gøre indtil da? Skille dem helt ad indtil mandag? Prøve langsomt at føre dem sammen? Bør vi skifte “afdeling” så de ikke får ejerskab over en del af lejligheden? Den ene ejer stuen lige nu, mens den anden er isoleret i soveværelse/gang…

Vi er mildt sagt meget bekymrede, og vi forstår ikke helt hvor det kom fra - som lyn fra en klar himmel efter 6 år i idyl.

Frem til på mandag, hvor I forhåbentlig får fat i Ayoe, ville jeg holde de to katte isoleret fra hinanden… skifte lidt rundt på hvor de opholder sig - og muligvis have en dørsprække, som de kan snuse til hinanden igennem…
Jeg ville også smutte på apoteket eller den nærmeste større dyreforretning, og købe en Feliway til at sætte i stikkontakten…I løbet af weekenden ville jeg bruge et viskestykke til at gnide henover kattene, så de igen kommer til at lugte af hinanden…
Jeg ville måske også prøve at få fat i zylkene, til lige at tage den værste stress…

Dit bud på, hvad der er gået galt, lyder ganske sandsynligt, naturligvis med det forbehold, at der kan være andet bag…
Smerter kan være en af tingene… så måske vil en grundig undersøgelse hos dr dyr være en ide.

Held og lykke med at få dem gode venner igen…

Hvis det var sket hos mig, ville jeg gøre det stik modsatte.
Jeg ville, i en rolig stund, ganske roligt tage en af kattene op, nusse lidt med den og tale sødt til den.
Det samme ville jeg få min mand til at gøre med den anden kat. Herefter ville jeg/vi sætte os i sofaen, med hver vores kat.
På den måde ville jeg forsøge, om kattene kunne være tæt på hinanden igen, uden hvæsen eller potedask.

Det kunne jo “blot” være, at den ene kat blev forskrækket over at få den anden i hovedet. Forskrækkelse kan let blive til frygt, og frygt til kamp.
Derfor ville jeg i første omgang, forsøge at få kattene til at være sammen (tæt på hinanden) i en tryg, rolig og forhåbentlig afslappet situation.

Tak for gode råd!

Jeg var så heldig at Ayoe Hoff allerede har kontaktet mig, med gode råd der allerede ser ud til at virke, et af dem er at aflede dem med lækker mad når de laver deres “staring contests” og hvæser af hinanden - det ser allerede efter første “omgang” ud til at virke, de var i stand til at spise lidt mens de stod 2 meter fra hinanden, uden at hvæse og knurre alt for meget. Ideen er at få dem til at forbinde synet af hinanden tæt på med noget godt, gennem maden. Simpelt, men det ser som sagt ud til at have omgående effekt.

Hankastrater er som regel meget nemme at narre :wink:

Lidt legetøj kan også hjælpe i sådan en situation - det er i hvert fald vigtigt, at I får brudt øjenkontakten hurtigt. Fortsat held og lykke :smiley: