Hundesyge påvist i Danmark

I et ekstraordinært nyhedsbrev skriver Netdyredoktor:

Den farlige og potentielt dødelige virussygdom, hundesyge, er påvist hos en hund i Rødding.

Hunden er med al sandsynlighed blevet smittet af en gadehund, der er hentet til Danmark fra Spanien.

Hundesyge har gennem mange år været en af de sygdomme, vi vaccinerer mod her i Danmark. Og det til trods for at det er længe siden, det sidst har været konstateret her i landet. Grunden til, at man har fortsat vaccination er, at sygdommen er så farlig og smitsom. Hvis hundebestanden ikke er vaccineret, kan det lynhurtigt udvikle sig til en epidemi.

Selvom hunden er korrekt vaccineret, er der en meget, meget lille risiko for, at den alligevel kan blive smittet. Man opfordres derfor til at søge dyrlæge, hvis ens hund pludselig får høj feber, forøget vejrtrækning, øjenbetændelse, opkast og diarre.

Du kan læse mere om hundesyge her og mere om vaccination af hund her

Hundesygevirus smitter via luften og kan – ligesom de fleste andre virus – sprede sig over meget store afstande. Derfor kan man ikke føle sig sikker, selvom man bor langt fra Rødding.

Netdyredoktor opfordrer derfor alle hundeejere til at tjekke vaccinationerne på deres hund en ekstra gang. Hvis vaccinationerne ikke er blevet vedligeholdt, opfordres der til, at man får vaccineret sin hund hurtigst muligt.

Ejere af små hvalpe samt opdrættere opfordres til at tage en snak med deres dyrlæge for at afklare, om ekstra vaccinationer af tæver og hvalpekuld er påkrævet.

Det er heldigvis ikke sikkert, at der kommer flere tilfælde af hundesyge i Danmark. Når man tænker på, hvor farligt det er, hvis hunden først bliver smittet, er det bedre at være på den sikre side!

Hvis din hund har været til sine normale årlige tjek & vaccination hos dyrlægen, er der ingen grund til at gøre noget ekstra.

Og nu er det så at jeg bliver helt paranoid og ser spøgelser alle vegne,får nemlig mit nye hundebarn hjem om 1 uge,vist er han vaccineret,men alligevel…
Jeg mistede for 4 år siden en flatcoated retr.hvalp pga parvovirus,havde kun haft ham i 14 dage,da han blev syg.
Det var et voldsomt og grufuldt sygdomsforløb,og trods behandling lå han og var død en morgen efter kun 4 dage…
Det er det værste jeg nogensinde har oplevet og jeg glemmer det aldrig…:frowning:

Du kan jo sende oplysningen videre til hvalpens opdrætter, så hun kan tage en snak med sin dyrlæge. Måske det vil være en god idé at få den vaccineret anden gang hos opdrætteren.

Men jeg forstår sandelig godt, skrækken stadig sidder i dig.
En af mine tidligere naboer for 16 år siden havde også en hvalp med Parvovirus.
Hun bestilte ikke andet end at tørre afføring, blod og slim op og dagligt få dyrlægen til at væskebehandle og selv give mosemad. Det stod på et par uger, hvalpen var skind og ben, men den kom sig.

Ja hørte det godt i radioen… Det stammer fra en gadehund fra Spanien…

Jeg har stor sympati for de folk, der hjælper dyr i udlandet, men da jeg hørte dette faldt min sympati en anelse må jeg indrømme…

Jeg syntes det er frygteligt, men min bagrund for netop ikke at hjælpe hunde i udlandet herop er nu blevet bekræftet, desværre.
Jeg håber ikke der kommer flere tilfælde.

Kan det smitte til katte?
Der stod i brevet at det kan smitte til blandt andet Fritter.

Jeg ville ønske, at man ville hjælpe de stakkels hunde i deres hjemland… evt. med en human aflivning.
Jeg er ikke vild med den indførsel af gadehunde fra alverdens lande.
Jeg vil meget gerne hjælpe dem, men det skulle så være i form af økonomisk støtte.

Nej - hundesyge kan ikke smitte katte…

En lille hvalp… mange vælger at holde den isoleret fra andre hunde netop indtil første vaccination… Jeg har altid ment at socialisering var langt vigtigere og derfor ladet min hvalp få lov at møde fremmede hunde inden.
Dog har jeg nøje udvalgt de hunde, som hvalpen skulle være sammen med! Typisk hunde tilhørende ældre mennesker, eller personer involveret i hundetræning på den ene eller anden måde… deres hunde er nemlig fuldt vaccinerede og udgør dermed kun en minimal risiko for min hvalp :slight_smile:
Du kan altid bede din hvalps opdrætter om at sætte en vaccine i ca 6 - 7 ugers alderen… og så igen selv vacc ved 10 og 14 uger… det giver den bedste beskyttelse.

Men tag det roligt… det handler om EN hund! Og vi har vel alle vores hunde vaccinerede?

Desværre har en del - på råd fra dyrlæger fordi sygdommen ikke var set her i årevis - netop undladt den del af vaccinen…

Man bør derfor undersøge om ens hund er vaccineret mod dette… og så ellers få det gjort…

[quote=PiaH;211970]Jeg syntes det er frygteligt, men min bagrund for netop ikke at hjælpe hunde i udlandet herop er nu blevet bekræftet, desværre.
Jeg håber ikke der kommer flere tilfælde.

Kan det smitte til katte?
Der stod i brevet at det kan smitte til blandt andet Fritter.[/quote]
Pia, tænk på, hvor mange danskere, der tager deres hunde med sig syd-på enten på ferie eller længere tids ophold, og virus’en er luftbåret selv over store afstande, skrives der.
Så jo, jeg synes, man fortsat skal hjælpe hundene herop. De har det trods alt mange gange værre end vores internathunde, og når man tager i betragtning, hvor mange hunde, der er hentet herop i tidens løb, synes jeg ikke, der er grund til at gå i panik over ét tilfælde.

At man så kan sætte ? ved opfølgningen på de hentede hunde, er en helt anden snak.

PS: En væsentligt større risiko udgør de ulovligt importerede, læs indsmuglede, hvalpe, der jævnligt kommer hertil. De er ofte i en misserabel tilstand og har som regel ikke set skyggen af en dyrlæge før afrejsen.
Det har “redningshundene” syd-fra trods alt.

[quote=lenschow;212297]Desværre har en del - på råd fra dyrlæger fordi sygdommen ikke var set her i årevis - netop undladt den del af vaccinen…

Man bør derfor undersøge om ens hund er vaccineret mod dette… og så ellers få det gjort…[/quote]

Det forstår jeg ikke… hundesyge er jo netop en fast del af den paraplyvaccine, som dyrlægerne bruger?!
Desuden er en af grundene til at man så sjældent ser sygdommen her i DK, jo netop at flertallet af de danske hunde faktisk er vaccinerede…

[quote=Ann K;212412]Det forstår jeg ikke… hundesyge er jo netop en fast del af den paraplyvaccine, som dyrlægerne bruger?!
Desuden er en af grundene til at man så sjældent ser sygdommen her i DK, jo netop at flertallet af de danske hunde faktisk er vaccinerede…[/quote]

Ikke ifølge den pressemeddelelse, som dyrlægerne sendte ud, da de opdagede det… Jeg ved det ikke, men jeg går ud fra, at den danske dyrlægeforening har styr på den slags, før de sender ud til alle danske medier.

Her er et enkelt udpluk derfra http://www.dr.dk/Regioner/Esbjerg/Nyheder/Vejen/2009/06/30/145802.htm

Men slår du op på netdyredoktor, står der, at den er dækket af den årlige vaccine - sært…

Jeg fatter intet af den pressemeddelelse som de sendte ud med forskellige dyrlægers navne så? Ligner mest et forsøg på at score ekstra penge på det her!

MVH

[quote=Mega;212400]Pia, tænk på, hvor mange danskere, der tager deres hunde med sig syd-på enten på ferie eller længere tids ophold, og virus’en er luftbåret selv over store afstande, skrives der.
Så jo, jeg synes, man fortsat skal hjælpe hundene herop. De har det trods alt mange gange værre end vores internathunde, og når man tager i betragtning, hvor mange hunde, der er hentet herop i tidens løb, synes jeg ikke, der er grund til at gå i panik over ét tilfælde.

At man så kan sætte ? ved opfølgningen på de hentede hunde, er en helt anden snak.

PS: En væsentligt større risiko udgør de ulovligt importerede, læs indsmuglede, hvalpe, der jævnligt kommer hertil. De er ofte i en misserabel tilstand og har som regel ikke set skyggen af en dyrlæge før afrejsen.
Det har “redningshundene” syd-fra trods alt.[/quote]

Det har jeg skam også tænkt på.
Men syntes nu stadig det er vigtigts at hjælpe i ens eget land, der er som nok at tage fat på, både indenfor mennesker og dyr.