Indekat?

Jeg satser jo stadig på at overtale manden til en lege kammerat til Snickers og er total forelsket i den Norske skovkat. Vil allerhelst købe hos en seriøs opdrætter, for at sikre god socialisering og sundhed, men har ikke set nogen som vil sælge hvis den skal være udekat. Har klart forståelse for at der er vise områder der ikke er egnet til at ha en udekat. Selv vil jeg mene at jeg bor et ideelt sted for en udekat. Store grønne områder og marker og en knap så trafikeret vej i nærheden som altid vil udgøre en risiko, men på den anden side, vil jeg mene at muligheden for at være fri og vil kunne udleve sine naturlige instinkter også må tælle med. Er ikke i tvivl om at indekatteg aflukkede haver også ville give et tilfredstillende liv, men ønsker for min kat at den skal ha muligheden for at kunne komme frit omkring.
er det helt udelukket at kunne købe hos en seriøs opdrætter ?

Jeg tror ikke det bliver nemt at finde en opdrætter der vil sælge til fritløb. Som du skriver- vejen giver en risiko.

Men hvorfor laver I ikke en indhegning ? det vil jo sikre begge katte, og ikke kun mod vejen men også mod sygdomme

Definer seriøs :slight_smile: For der vil være lige så mange opfattelser af hvad en seriøs opdrætter er, som der vil være læsere af tråden :slight_smile:
VH
Susanne

Med seriøs mener jeg, hvor der er avlet med henblik på raske gener og temperament og god socialisering og håndtering.
Der vil altid være en risiko som friløber, men mener at livet som friløber må give noget livskvalitet og mener at omgivelserne, hvor jeg bor vil være ideelle til at være tigermis.

Jeg kender en der mener at mine katte bor i bur, De har faktisk 370m2 til fri afbenyttelse om de lyster samt en indhegnet veranda… men bur bor de i mener hun fordi de ikke går løst.

Om de ikke lige kan se hinanden så kalder de til makker svarer… mangler de noget?

niks - jeg tror det er dig der har en ide om hvad de har brug for mere end at de selv har en ide om det.

Mine skal godt nok ikke løbe løs - føj om der kom en bil. De er ikke flyttet hertil og blevet mit ansvar fordi at jeg så ikke vil passe ordentligt på dem.

Men det er jo et valg man tager.

Mille hittekat vil såmen end ikke ud på verandaen… udelivet er noget idylliseret mange gange

du kunne jo få en inde/udekat fra et internat. så var der ingen opdrætter der ville forhindre dig i at lukke den ud

Det handler om hvad katten syntes er ok, og ikke hvad VI syntes. Nogle katte syntes indelivet er fint, andre vil have luft i pelsen og lungerne, men at færdes frit ER og bliver en farlig ting. Inden du bestemmer dig, så sæt dig ned og luk øjnene og tænk dig Om du ville give en hund samme betingelser. Den har lige så mange indstinker, og den syntes også det er fedt at løbe ud over markerne. Det er blot vi mennesker der opfatter dyrene forskelligt. Tro mig, det gør lige så ondt på en kat at blive kørt ned som det gør på en hund.
Byg en katteløbegård, og få en kat der syntes det er fint med en sådan. Byg træstammer sammen så den kan komme op, og lav en masse tiltag der gør den kan have et fint katteliv som den er tilfreds med

Det dækker sådan set alle opdrættere :slight_smile: Jeg kender ingen, der bevidst fravælger en af ovenstående. Det lykkes ikke i lige stor grad for alle, men jeg kender ikke nogen som IKKE mener at det er nøjagtigt det de stræber efter i sit opdræt :wink:
Find en opdrætter du svinger med! Hvis du insisterer på at have en fritløber, så er der nok ikke meget vi kan gøre for at påvirke den beslutning - du er jo allerede helt på det rene med at du risikerer at finde resterne af katten smurt ud på asfalten en dag og virker til at acceptere risikoen, men hvis du leder længe nok kan du helt sikkert også finde en opdrætter, der vil sælge dig en kat til fritløb - fertil, billig med kun en vaccination og hvad der ellers skiller vandene i det daglige; det er blot et spørgsmål om at lede længe nok. Sådan er den virkelige verden nemlig.
VH
Susanne

[QUOTE=Gittemus;1221024]Med seriøs mener jeg, hvor der er avlet med henblik på raske gener og temperament og god socialisering og håndtering.
Der vil altid være en risiko som friløber, men mener at livet som friløber må give noget livskvalitet og mener at omgivelserne, hvor jeg bor vil være ideelle til at være tigermis.[/QUOTE]

En kat som er født som indekat, kan ikke savne det frie liv - Mener ikke man kan savne noget man ikke kender. Mine tre savner med garanti ikke det frie liv. Jeg kan ha’ vores dør stående på vid gab, og ingen af dem træder over dørtrinet - Ikke engang for at gå med mig ud til skakten. Og jeg forklarer gerne hvorfor jeg aldrig har solgt til friløb, og aldrig kommer til det. Jeg ønsker nemlig et LANGT og trygt liv for mit afkom, og udelivet er sjældent særlig trygt og ofte ( desværre ) meget kort …Og jeg taler af erfaringer, da jeg tidligere boede så langt ude på landet som man næsten kan komme, og jeg så desværre ofte døde katte ligge i vejsiden - Husk der skal kun 1 bil til at dræbe.

Her har den gamle mis været indekat i 1 år og trives fint med det.
Han har altid været meget insisterende på, at komme ud, men kun lige for at gå en runde om huset eller sove i hækken.
Var så lidt bekymret her, da vi nu bor på anden sal, men han har det fint med, at sidde og kigge ud af vinduet og har en stor udestue og terrasse, hvor han kan lige kan komme ud en tur- bruges især om sommeren.

Vi boede langt fra asfalteret vej, da vi fik ham- derfor var han udekat, men tror også det er et ? om, hvad de bliver vænnet til fra små af.

Puha, kan godt mærke at det er op af bakke for mig mig i dette emne. Lytter rigtig gerne til meninger og holdninger herinde, for her er masser af erfaring og trække på, så med risiko for at blive meget upopulær vil jeg mene.

 • katte kan sagtens savne friheden selv om man ikke har oplevet den. Der er masser af katte som må sælges videre eller kommer fra kattehjem som kun kan komme til ny familie, hvis den kan blive ude kat, da udelivet trækker.
 • Måske har det en betydning, hvis man i mange led tilbage i avlen er blevet opdrættet som indekatte og instinkterne måske er knap så kraftige.
 • ja, min hund har behov for at løbe, snuse opleve verdenen og møde andre ligesindede, hvilket er behov jeg opfylder ved lange gåture ved mark og strand og leg med andre hunde.
 • Ja jeg vil blive synderknust, hvis der skete ham noget, og ja, at miste en kat er ikke mindre smertefuld end en hund, for mine dyr er familiemedlemmer. MEN…ja der bliver kørt katte ned, men gudskelov ikke ret tit ( her omkring ) livet er farligt og derfor skal det leves ( gælder alle mine dyr ) har bestemt tænkt for og imod friløb, i de omgivelser som jeg kan tilbyde… Og svaret, kan i nok gætte :slight_smile:
  Og så stikker jeg liiige fingrene i ilden igen…Man kan nemt komme til at føle sig lidt som en dyrplager bare ved at nævne ordet friløb herinde,… Kunne det tænkes at min lille mis ikke skulle splattes på en vej, men leve et langt og udfordrende liv… Chancerne er nu alligevel størst for at dette sker.
  Er dog ked af at jeg kun kan købe en kat som bare koster 100 kr og kun har fået 1 vaccine og derved er en dårlig katteejer, da pris absolut ikke har noget med valg af min kat, men kun et ønske om at min kat har haft de bedste muligheder fra starten…
  surt opstød herfra, men holder nu alligevel meget af at være herinde, så beklager dem der har fået ømme tæer :hug:

Jeg boede uden for lands lov og ret, langt fra alfavej og ALLIGEVEL mistede jeg to misser med meget kort interval. En sandsynligvis til en bil/traktor (fandt hende tæt på en nabogård) og en anden til ræven.
Jeg gik ture med dem hver dag uden snor, de nød det og jeg nød det, det var virkelig livskvalitet for os alle sammen. Gæt hvem der har tudet øjnene ud, når man i god tro bor “sikkert”?
ALDRIG mere fritløbere det ER for farligt og når to unge mis, kan dø i det område jeg boede, så er der intet der er sikkert.
Så du har ret… det er nok ret meget op af bakke herinde, men mange taler desværre af erfaring på den ufede måde.
De katte jeg har nu, var to af dem en del af de gåture, men lever pt fint som indekatte. Til foråret får de adgang til haven, og jeg VED de ikke savner friheden, for de går ikke engang til døren.

Det er jo heller ikke kun biler, der er en risiko.

Slagsmål med andre katte (som måske får smittet din kat med noget skidt ved et bid) eller at den kommer for langt hjemmefra, og ikke kan finde hjem igen - måske fordi den bliver skræmt af noget.

Tænk på, hvor mange katte, der ‘forsvinder’ hjemmefra - man ser MEGET ofte efterlysninger.

Og det er ikke så få katte, der dør i trafikken - er det ikke en 70-80.000 årligt, mener jeg at kunne huske? Og det er vist så kun de DRÆBTE - ikke alle dem, der overlever en påkørsel.

Nej, IKKE om jeg har nerver til at lade katte gå frit længere - uanset hvor jeg bor. Prøvede det med kattene tilbage på min gård, og når en kat forsvinder i flere uger (kom dog altid retur - heldigt), så er jeg ved at gå helt i stykker af nervøsitet og bekymring. :frowning:

Snickers bliver lukket ud når vi er hjemme og bliver kaldt hjem hvis vi skal være væk i mere end en time. Han er som regl ikke længere væk end han kommer når jeg kalder. Er ked af at hører at du har oplevet at mistet din kat på den måde hele 2 gange.:frowning:
min afdøde kat blev 18 som friløber.
ved at det er et emne som man nok aldrig bliver enige om, men en holdning må vi alle ha, men man skal være åben for at der er flere sider af en sag :slight_smile:

[QUOTE=Gittemus;1221079]Snickers bliver lukket ud når vi er hjemme og bliver kaldt hjem hvis vi skal være væk i mere end en time. Han er som regl ikke længere væk end han kommer når jeg kalder. Er ked af at hører at du har oplevet at mistet din kat på den måde hele 2 gange.:frowning:
min afdøde kat blev 18 som friløber.
ved at det er et emne som man nok aldrig bliver enige om, men en holdning må vi alle ha, men man skal være åben for at der er flere sider af en sag :)[/QUOTE]

Det er kun dem jeg har mistet indenfor de sidste åringer… Som barn og ung mistede jeg to til vejen, og en forsvandt bare… En staldkat hos min ex hilste også på en bil… Vores gamle Mismus på 14 år er kørt over to gange, men lappet sammen igen. Hendes killing blev aflivet med en smadret bagpart. Så oddsene som fritløber er bare ikke speciel god :frowning:
Hvorfor du også vil få svært ved at finde tavlemisser til fritløb. Det ER bare typisk “gratis” katte, “ægte” uden tavle og internatskatte der bliver solgt på den måde.

Selvfølgelig kan en kat få et langt liv som fritløber også.
Han er 10 år her nu og har været inde i 1 år og forsøgte tidligere ifm. en flytning, at holde ham inde også, men det duede ikke, så han kom ud og som sagt vil han bare lige ud og mærke græsset og har altid været obs og forsigtig mht. biler.
Har så også mistet katte i trafikken før- kattene kan jo sagtens lære, at blive trafiksmarte- hjælper så ikke altid, hvis folk køre som en brækket arm…

[QUOTE=Diana F;1221077]Det er jo heller ikke kun biler, der er en risiko.

Slagsmål med andre katte (som måske får smittet din kat med noget skidt ved et bid) eller at den kommer for langt hjemmefra, og ikke kan finde hjem igen - måske fordi den bliver skræmt af noget.

Tænk på, hvor mange katte, der ‘forsvinder’ hjemmefra - man ser MEGET ofte efterlysninger.

Og det er ikke så få katte, der dør i trafikken - er det ikke en 70-80.000 årligt, mener jeg at kunne huske? Og det er vist så kun de DRÆBTE - ikke alle dem, der overlever en påkørsel.

Nej, IKKE om jeg har nerver til at lade katte gå frit længere - uanset hvor jeg bor. Prøvede det med kattene tilbage på min gård, og når en kat forsvinder i flere uger (kom dog altid retur - heldigt), så er jeg ved at gå helt i stykker af nervøsitet og bekymring. :([/QUOTE]

Du har ret, der er MINDST 70.000 katte som mister livet til trafikken

Og det er endda gammel info ( 2002 ) jeg tvivler meget stærkt på at antallet er blevet mindre

[QUOTE=Filur;1221081]Selvfølgelig kan en kat få et langt liv som fritløber også.
Han er 10 år her nu og har været inde i 1 år og forsøgte tidligere ifm. en flytning, at holde ham inde også, men det duede ikke, så han kom ud og som sagt vil han bare lige ud og mærke græsset og har altid været obs og forsigtig mht. biler.
Har så også mistet katte i trafikken før- kattene kan jo sagtens lære, at blive trafiksmarte- hjælper så ikke altid, hvis folk køre som en brækket arm…[/QUOTE]

Katte kan godt i heldigste fald blive det du kalder trafiksmarte, men mon ikke de glemmer at kikke sig for hvis de har en anden kat eller hund i rumpen ?
Noget andet er de stakkels mennesker som kommer til at påkøre en kat, det er en skrækkelig oplevelse. Jeg har selv prøvet at måtte ud med donkraften, og jeg lover, jeg var ødelagt i flere dage efter, det er en oplevelse jeg helst vil være foruden …Og jeg kørte ikke som en brækket arm :slight_smile:

Jeg har en kat på 4 år nu, Ares. Både hans mor og far var fritløbere, hans far født af vildkatte og indfanget som lille. Begge forældre gik som fritløbere.
Før jeg blev klogere, havde jeg også fritløbere og planen var da også at Ares skulle være det som hans forældre. Meen han har anden mening. Han stejlede og gjorde ved når han kom udenfor. Ikke på vilkår om han vil derud. I indhegning har man det nu bedst og mest sikkert, også i følge ham. Så de behøver ikke været opdrættet til indekatte i flere generation.

Jeg har ikke siden haft fritløbere, og jeg kunne ikke drømme om det.

Jeg vil dog spørge: ønsker dine naboer at dine katte kommer på deres grund?

[QUOTE=Gittemus;1221074]Puha, kan godt mærke at det er op af bakke for mig mig i dette emne. Lytter rigtig gerne til meninger og holdninger herinde, for her er masser af erfaring og trække på, så med risiko for at blive meget upopulær vil jeg mene.

 • katte kan sagtens savne friheden selv om man ikke har oplevet den. [/QUOTE]
  Og nu har folk så givet dig sine meninger og holdninger og erfaringer, de selv har gjort :slight_smile:

Der er masser af katte som må sælges videre eller kommer fra kattehjem som kun kan komme til ny familie, hvis den kan blive ude kat, da udelivet trækker.

Men er det en omplaceringskat du leder efter? Så led på et internat, der sidder masser af katte, som helst skal i hjem som fritløbere. Katte fra opdrættere er født og opvokset under beskyttede forhold, og af gode grunde…

 • Måske har det en betydning, hvis man i mange led tilbage i avlen er blevet opdrættet som indekatte og instinkterne måske er knap så kraftige.

Det har en betydning hvis der selekteres efter det! Hvis man ser bort fra det, så sker der ikke noget. Jeg mødte i efteråret et par dejlige 1-årige hankastrater, der ikke alene er født i et forskningslaboratiorium, men begge forældre er også. De var netop 2 uger tidligere flyttet i nyt hjem, dejlige landlige omgivelser i Californien. De susede op og ned ad træer og husets tag, og allerede en uge efter at være ankommet havde de begge fanget levende bytte, som de slæbte med ind. Der var absolut ikke forsvundet det der ligner instinkt, for der var ikke selekteret for det. Og i det er sådan set også det man plejer at sige om katte - de er hele tiden kun én generation fra vild tilstand…

Og så stikker jeg liiige fingrene i ilden igen…Man kan nemt komme til at føle sig lidt som en dyrplager bare ved at nævne ordet friløb herinde,… Kunne det tænkes at min lille mis ikke skulle splattes på en vej, men leve et langt og udfordrende liv… Chancerne er nu alligevel størst for at dette sker.

Fritløb forebygger en mængde adfærdsproblemer! Hvis alle katte kunne løbe frit som de har lyst, så ville mange urenlighedproblemer forsvinde som dug for solen. Men det kan alle katte desværre ikke…

Er dog ked af at jeg kun kan købe en kat som bare koster 100 kr og kun har fået 1 vaccine og derved er en dårlig katteejer, da pris absolut ikke har noget med valg af min kat, men kun et ønske om at min kat har haft de bedste muligheder fra starten…

Og derved er en dårlig katteejer? Det er ikke sælger der afgør om man bliver en god eller dårlig ejer - det afgør man fuldstændigt selv :slight_smile: Mange opdrættere har et helt fast standpunkt imod fritløb, som du er nødt til at acceptere. Men hvis du leder længe nok KAN du finde nøjagtigt det du leder efter, med garanti endda! Men når folk synes fritløb er en dårlig ide, så er det nok fordi de har prøvet at samle ihjelkørte katte op, og på et tidspunkt får man bare nok… og det har man jo som sælger lov til :slight_smile: Jeg håber du finder lige den kat du ønsker dig, og jeg er ret sikker på at med lidt indsats så finder du også en der må løbe frit, endda også hvis du kun vil have den i en speciel farve - der er altid nogen, der er villige til at sælge.
VH
Susanne

Det bliver vanskeligt, men hvis du leder længe nok, så skal du nok finde en kat.
Helt generelt så er holdningen her på KG ikke at man er en dårlig katteejer fordi man har en fritløber. Imidlertid er vi flere der har set trafikdræbte katte eller katte mishandlet af mennesker eller katte slemt skadet i slåskampe med andre katte, og vi er flere der har katte, der trives med indhegnet have/løbegård eller som rene indekatte. Personligt er jeg opvokset på en gård, som egentlig burde være ideel for fritløbere, men efter at have set en elsket kat blive kørt ihjel for øjnene af mig, og som vi måtte aflive fordi vedkommende der påkørte ham bare kørte videre, ja så skal jeg i hvert fald ikke nyde noget af fritløbere. Uanset at min gamle husmis blev 15 år på samme gård. Dertil kommer, at jeg ikke vil byde mine naboer det - personligt er jeg meget irriteret på naboens kat. Men det gør da ikke andre til dårlige katteejere blot fordi de vælger fritløbere. Ud fra mine erfaringer forstår jeg bare ikke valget medmindre man har en kat, der ikke kan være indekat.

Vælger man en kat, der trives som indekat, så forstår jeg ganske enkelt ikke behovet for at lukke den ud. Man lukker jo heller ikke hamstere, kaniner, hunde, køer, heste osv. ud. Det eneste argument jeg har hørt (medmindre vi taler om et enkelt individ, der ikke trives som indekat) er altid at det er naturligt for kattene - det er det jo også for alle de andre dyr. Men nu er vores samfund bare ikke indrettet efter at alle dyr kan løbe frit, og så snart vi overtager ejerskabet for nogle dyr, så lever de per definition ikke længere et naturligt frit liv.

Dertil kommer, at jeg ikke tror omplaceringskattene nødvendigvis har brug for at komme ud, for nogle gange ser man at folk tolker det at katten kigger ud af vinduet som et behov for at komme udenfor. Nogle har brug for det, mens andre udviser almindelig adfærd, hvor ejerne blot ikke har sat sig ind i hvad almindelig indekatteadfærd er, og måske som udgangspunkt mener katte skal løbe frit, og derfor hurtig tolker kattens adfærd i den retning.

Du har truffet et valg, og det er jo fint. Så er det bare med at lede indtil du finder en kat, der passer til dit valg. Vær tålmodig, så finder du nok den rette kat :slight_smile: